Για την Πέμπτη αναβλήθηκε η πρεμιέρα για τις δηλώσεις των… ξεχασμένων τετραγωνικών στους δήμους


  
Την Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου 2020, στις 2:00 το μεσημέρι θα ξεκινήσει, τελικά, η λειτουργία της πλατφόρμας για την ηλεκτρονική υποβολή αρχικής ή διορθωτικής δήλωσης της επιφάνειας ακινήτων, στους δήμους της χώρας.

«ΠΡΟΣΟΧΗ: Η πλατφόρμα θα τεθεί σε παραγωγική λειτουργία την Πέμπτη 27/02/2020, στις 14:00» αναφέρεται στην πρώτη σελίδα της εφαρμογής.


Πώς θα λειτουργεί η πλατφόρμα
«Δηλώστε τα πραγματικά τετραγωνικά των ακινήτων σας και γλιτώστε τα πρόστιμα» είναι το μήνυμα της κυβέρνησης σε όσους ιδιοκτήτες ακινήτων δεν έχουν εμφανίσει την πραγματική επιφάνεια των ακινήτων τους, στους δήμους όπου αυτά ανήκουν. Τώρα, έχουν την ευκαιρία να δηλώσουν τα… ξεχασμένα τετραγωνικά μέτρα των ιδιοκτησιών τους, χωρίς δικαιολογητικά, χωρίς ταλαιπωρία, μόνο με λίγα «κλικ» στον υπολογιστή τους και, το κυριότερο, χωρίς πρόστιμα ή άλλες επιβαρύνσεις, αφού οι όποιες επιβαρύνσεις για τα επιπλέον τετραγωνικά μέτρα που θα δηλωθούν, θα εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου 2020 κι όχι αναδρομικά.  
Πρόκειται για μια πλατφόρμα μέσω της οποίας, όλοι μας, θα μπορούμε να δηλώνουμε, στο δήμο, συμπληρωματικά ή και για πρώτη φορά, το πραγματικό, τωρινό, εμβαδόν κάθε ακινήτου που έχουμε στην ιδιοκτησία μας, καθώς και αν αυτό ηλεκτροδοτείται ή όχι. Αυτά που θα δηλώσουμε θα πρέπει να συμπίπτουν με αυτά που έχουμε δηλώσει στο Ε9.
Ουσιαστικά, πρόκειται για μια διαδικτυακή πλατφόρμα της ΚΕΔΕ, για τη δήλωση δημοτικών τελών ακινήτων, προς όλους τους δήμους της χώρας. Θα μπορούμε να μπαίνουμε σε αυτήν με τους κωδικούς που χρησιμοποιούμε για το Taxisnet. Στην εφαρμογή θα εμφανίζονται, αυτόματα, τα στοιχεία κάθε ακινήτου μας, έτσι όπως τα έχουμε δηλώσει Ε9, και έτσι όπως είναι καταχωρημένα στη βάση χρέωσης δημοτικών τελών του ΔΕΔΔΗΕ, συσχετισμένα με τον αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου, εφόσον υπάρχει.

Λίγα «κλικ» αρκούν
Λόγω της άμεσης διασύνδεσης της εφαρμογής με τις παραπάνω βάσεις δεδομένων, της άμεσης διασταύρωσης των στοιχείων τους και της προσωπικής ευθύνης του δηλούντος για την ακρίβειά τους, δεν θα χρειάζεται να υποβάλουμε κάποιο δικαιολογητικό ή να επισκεφτούμε κάποια υπηρεσία, εκτός εάν το εμβαδόν στους λογαριασμούς είναι μεγαλύτερο από το πραγματικό. Σε αυτήν την περίπτωση, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να το δηλώσουν αυτοπροσώπως στον οικείο δήμο, μαζί με την προσκόμιση των απαιτούμενων δικαιολογητικών.

Στη συνέχεια, οι Υπηρεσίες Εσόδων των δήμων θα επεξεργάζονται  τις ηλεκτρονικές αυτές δηλώσεις και θα ενημερώνουν τους πολίτες σχετικά για την αποδοχή τους, αλλά και για τον υπολογισμό κάθε οφειλόμενου ποσού ΤΑΠ για τα μη ηλεκτροδοτούμενα και για οφειλόμενα δημοτικά τέλη από την 1η Ιανουαρίου 2020 και μετά.

Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων θα είναι έως τις 31 Μαρτίου 2020.

Με το άρθρο 22 του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών που κατατέθηκε στη Βουλή για ψήφιση ορίζονται τα εξής, σε σχέση με τα δημοτικά τέλη ακινήτων:
  • Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής δηλώσεων για τα κενά και μη ρευματοδοτούμενα ακίνητα μέχρι την 30.6.2020.  
  • Διαγράφονται οι βεβαιωμένες οφειλές δημοτικών τελών και ΤΑΠ από διαφορές εμβαδών όχι μέχρι 31.12.2019 αλλά μέχρι την ημέρα της υποβολής της δήλωσής τους στον οικείο Δήμο.  
  • Εξαιρούνται όμως από τη διαγραφή τα ποσά που βεβαιώθηκαν είτε κατόπιν ελέγχου της υπηρεσίας του Δήμου, είτε λόγω αιτήματος χορήγησης βεβαίωσης για μεταβίβαση ακινήτου. 
  • Τα ήδη καταβληθέντα ποσά στους Δήμους για τις παραπάνω αιτίες δεν επιστρέφονται.
  • Η προθεσμία για δήλωση των αδήλωτων εμβαδών παρατείνεται έως την 30.6.2020 μόνον για όσους ιδιοκτήτες προβούν σε ρύθμιση αυθαιρέτων μετά την 31.3.2020.

Διαβάστε το σχετικό σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή (άρθρο 22)


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια