Κορωνοϊός - Ενίσχυση ζητούν και οι αρτοποιοί – Στο 70% η πτώση του τζίρου – Αγοράζουμε ψωμί και αλεύρι από το σούπερ μάρκετ


Να ενταχθούν και τα αρτοποιεία στους ΚΑΔ που αφορούν στην ενίσχυση των επιχειρήσεων ζητά , με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος, σύμφωνα με την οποία ο τζίρος του κλάδου, τις τελευταίες μέρες, έχει πέσει κατά 70%, αφού οι περισσότεροι καταναλωτές προτιμούν να αγοράζουν ψωμί και αρτοπαρασκευάσματα μακράς διαρκείας από τα σούπερ μάρκετ, ενώ η πωλήσεις στα αλεύρια έχει αυξηθεί κατά 141%!

Αναλυτικότερα η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος
Η χώρα μας αντιμετωπίζει μία πρωτόγνωρη πανδημία. Μία υγειονομική κρίση, που μας αφορά όλους και πρέπει ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ να την αντιμετωπίσουμε. Οι συνέπειες την κρίσης αυτής αφορούν όλη την κοινωνία και κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει με ακρίβεια και για πόσο καιρό ακόμα.
Παρατίθενται ακολούθως ορισμένα στοιχεία για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα αρτοποιεία της χώρας μας.
Η πτώση της παραγωγής και του τζίρου φτάνει στο 70%. Πέραν αυτής της πτώσης, υπάρχει και μία σημαντική φύρα στα προϊόντα ημερήσιας κατανάλωσης (πίττες, σάντουιτς, ψωμιά) γιατί είναι αδύνατος ο προγραμματισμός της παραγωγής.
Είναι επίσης γνωστό ότι αυτά τα προϊόντα, μετά το πέρας της ημέρας αποσύρονται και δεν μπορούν να διατεθούν την επόμενη μέρα. Όσο για τα γλυκίσματα, η πώληση είναι σχεδόν μηδενική. Κανείς δεν αγοράζει γλυκά και άλλα παρεμφερή. Στατιστικά στοιχεία συνηγορούν και επιβεβαιώνουν αυτήν την πτώση.
Χαρακτηριστικά δε, αναφέρουμε ότι
  • στα σουπερ μάρκετ η πώληση άρτου και αρτοπαρασκευασμάτων μακράς διάρκειας έχει αυξηθεί κατά 40-50 %
  • η πώληση αλεύρου οικιακής χρήσης έχει αυξηθεί κατά 141% και εξακολουθεί να έχει ανοδική τάση
  • η επισκεψιμότητα στα αρτοποιεία έχει μειωθεί κατά 50%

Παράλληλα, με την μείωση της επισκεψιμότητας, υπάρχει και μείωση της κατά κεφαλήν διάθεσης χρημάτων στο κατάστημά μας.
Σχετικά με το κομμάτι της εστίασης που προμήθευαν οι φούρνοι με φρέσκα προϊόντα φούρνου, η διάθεση είναι τώρα μηδενική.
Χιλιάδες αρτοποιεία απασχολούν από πέντε έως τριάντα εργαζομένους, μεταξύ των οποίων είναι πωλητές, τεχνίτες,  οι οποίοι, με την μείωση της επισκεψιμότητας και κατ’ επέκταση της παραγωγής, δεν έχουν επί της ουσίας αντικείμενο απασχόλησης.
Απαιτείται πλέον το ένα τρίτο των εργαζομένων για να καλύψουν τις απαιτήσεις της καθημερινής μας λειτουργίας.
Ως εκ τούτου, αποτελεί επιτακτική ανάγκη να ενταχθεί και το αρτοποιείο στους ΚΑΔ που αφορούν στην ενίσχυση των επιχειρήσεων.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια