«Πράσινο φως» για προσλήψεις έξι γιατρών στο δήμο Σπάτων – ΑρτέμιδοςΤον προγραμματισμό προσλήψεων έξι γιατρών, για την κάλυψη αναγκών της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής αποφάσισε η Οικονομική Επιτροπή του δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος, στη συνεδρίαση της 4ης Μαρτίου 2020.

Ειδικότερα, ο προγραμματισμός των προσλήψεων που αποφασίστηκε αφορά στις προσλήψεις, με σύναψη σύμβασης έργου και με κάλυψη της δαπάνης από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους για το έτος 2020, για τις προσλήψεις ενός χειρουργού ορθοπαιδικού, δυο παθολόγων για παροχή υπηρεσιών ιατρικής φροντίδας στα δημοτικά ιατρεία, στα Κ.Α.Π.Η. και το Κ.Η.Φ.Η., ενός καρδιολόγου, ενός παιδιάτρου για παροχή υπηρεσιών στο Δημοτικό Ιατρείο και τους Παιδικούς Σταθμούς και ενός ψυχίατρου.
  
Το έργο της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο απόσπασμα από το πρακτικό της υπ’ αριθ. 6/4-03-2020 συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος, σχετικά με την ομόφωνη απόφαση, με αριθμό 081/2020, για τον προγραμματισμό των συγκεκριμένων προσλήψεων, η Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος είναι η θεσμικά αρμόδια οργανική μονάδα του Δήμου, για το σχεδιασμό και την εφαρμογή προγραμμάτων κοινωνικής προστασίας, αλληλεγγύης και υγείας για τους κατοίκους του δήμου.
Έχει αναπτύξει, σε Σπάτα και Αρτέμιδα, 21 δομές ολοκληρωμένης φροντίδας. Τέσσερα ΚΑΠΗ, ένα δημοτικό ιατρείο, ένα ιατρείο Α΄ Βοηθειών, ένα γραφείο προληπτικής ιατρικής, τράπεζα αίματος, δυο τοπικές Κοινωνικές Υπηρεσίες, τη δομή «Βοήθεια στο Σπίτι», ένα γραφείο Πρόνοιας, το Στέκι του Εθελοντή, γραφείο επαγγελματικής συμβουλευτικής και συμβουλευτικής επιχειρηματικότητας για ανέργους, Κοινωνικό Παντοπωλείο, Δημοτικό Λαχανόκηπο, Κοινωνικό Φαρμακείο, Δημοτική Βιβλιοθήκη, Κέντρο Δια βίου Μάθησης και Κυκλοφοριακό Πάρκο.
Επιπλέον σχεδιάζει, προγραμματίζει και μεριμνά για την εφαρμογή προγραμμάτων δημόσιας υγιεινής που οργανώνονται σε συνεργασία με άλλους υγειονομικούς φορείς του υπουργείου Υγείας ή της Περιφέρειας ή αυτοτελώς.
Ενημερώνει, ευαισθητοποιεί και ασχολείται με την πρόληψη και την αγωγή υγείας, σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.
Από τα Δημοτικά Ιατρεία παρέχονται ιατρικές και νοσηλευτικές υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υπηρεσιών υγείας. Πρώτες Βοήθειες σε κατοίκους και λουόμενους, διότι από την άνοιξη ως το φθινόπωρο και ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες ο πληθυσμός του Δήμου μας διπλασιάζεται.
Διοργανώνει επίσης τέσσερις φορές το χρόνο αιμοδοσία.
Τέλος, διοργανώνει σεμινάρια και ιατρικές ομιλίες, που συμβάλουν στην προαγωγή της υγείας και την πρόληψη νοσημάτων για τον γενικό πληθυσμό.

Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία του 2019, ο συνολικός αριθμός των εξυπηρετούμενων των δομών της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος υπολογίζεται σε 16.000 άτομα.
Ειδικότερα, για τις ειδικότητες των γιατρών, σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία των Δημοτικών Ιατρείων του προηγούμενου έτους:
Στην ειδικότητα του ορθοπεδικού χειρουργού είχαν πραγματοποιηθεί 2.200 επισκέψεις
Στην ειδικότητα του καρδιολόγου είχαν πραγματοποιηθεί 1.200 επισκέψεις
Στην ειδικότητα του παθολόγου είχαν πραγματοποιηθεί 3.000 επισκέψεις.

Αναγκαία η πρόσληψη παιδίατρου
Η πρόσληψη παιδίατρου είναι αναγκαία, αναφέρεται στο ίδιο απόσπασμα από τα πρακτικά της συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής, τόσο για την εύρυθμη λειτουργία των τεσσάρων παιδικών σταθμών του δήμου, η  οποίοι φιλοξενούν 260 παιδιά, αλλά και των Δημοτικών Ιατρείων. Ο παιδίατρος εξετάζει ανά 15 ημέρες τα παιδιά που πάνε στους παιδικούς σταθμούς, παρακολουθεί την ανάπτυξή τους, κρατά τις ατομικές καρτέλες τους, υποδεικνύει τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την υγιεινή τους και για την υγειονομική κατάσταση των σταθμών, καταρτίζει προγράμματα διατροφής των παιδιών και καλεί τους γονείς σε ενημερωτικές συγκεντρώσεις. Στα Δημοτικά Ιατρεία προσφέρει υπηρεσίες ιατρικής φροντίδας σε ανασφάλιστα παιδιά, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται και πραγματοποιεί εμβολιασμούς, με έμφαση στα μέλη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Επιπλέον, ο παιδίατρος συνεργάζεται με τα σχολεία και πραγματοποιεί προγράμματα πρόληψης που αφορούν στους μαθητές αλλά και τις υπόλοιπες ηλικίες των παιδιών και αντιμετωπίζει έκτακτα περιστατικά παιδιών από τα σχολεία, που αφορούν σε ατυχήματα ή κάποιο άλλο έκτακτο θέμα υγείας.


Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο απόσπασμα από το πρακτικό της υπ’αριθ. 6/4-03-2020 συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος, σχετικά με την ομόφωνη απόφαση, με αριθμό 081/2020
-Το Τμήμα Εφαρμογής Προγραμμάτων Κοινωνικής Προστασίας, που υλοποιεί όλα τα προγράμματα επείγουσας κοινωνικής φροντίδας της Διεύθυνσης και έχει αναλάβει τη λειτουργία των Δομών και Προγραμμάτων (ΤΕΒΑ, Στέγαση & Επανένταξη, Κοινωνικό Παντοπωλείο και άλλα) για την Καταπολέμηση της Φτώχειας, στελεχώνεται μόνο από την Προϊσταμένη του Τμήματος και δύο Κοινωνικούς Λειτουργούς
-Το Κέντρο Κοινότητας με τα άτομα που το στελεχώνουν,
-Το Τμήμα Υγείας στελεχώνεται μόνο από 1 Νοσηλεύτρια,
-Το Τμήμα Γ΄ Ηλικίας λειτουργεί τέσσερα ΚΑΠΗ σε δυο πόλεις, με δυο υπαλλήλους
-Το Τμήμα Οικογένειας και Παιδιού, μέσω του οποίου παρέχονται υπηρεσίες ψυχολογικής στήριξης στους κατοίκους του δήμου, λειτουργεί τη Δημοτική Βιβλιοθήκη και υλοποιεί τα προγράμματα δια βίου μάθησης, στελεχώνεται μόνο από μία ψυχολόγο και για τις δύο Δημοτικές Ενότητες, Σπάτων και Αρτέμιδος.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια