Οι κωδικοί των καταστημάτων που θα είναι ανοιχτά στις 4 Μαΐου και πώς θα λειτουργήσουν

Διαβάστε αναλυτικά το σχέδιο σταδιακής αποκλιμάκωσης περιοριστικών μέτρων του υπουργείου Ανάπτυξης

Με το άνοιγμα συγκεκριμένων καταστημάτων ξεκινά, στις 4 Μαΐου η επαναλειτουργία των καταστημάτων.
Αυτά θα είναι:

Λιανικό εμπόριο
Βιβλιοπωλεία
Καταστήματα οπτικών ειδών
Καταστήματα αθλητικού εξοπλισμού
Καταστήματα πώλησης φυτών
καταστήματα ηλεκτρικών ειδών
κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής
Επίσης επαναλειτουργούν οι υπηρεσίες παροχής υπηρεσιών υποδημάτων, τα καταστήματα οπτικών και πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας.

Υπηρεσίες
ΚΤΕΟ
Κομμωτήρια
Κουρεία
Κέντρα αισθητικής

Οι κωδικοί των εταιρειών που θα λειτουργήσουν είναι οι 47.41, 47.42, 47.61, 47.62, 47.64, 47.76, 71.20, 96.02, 96.09.19.08, 47.78.

Επανέρχονται στην εργασία τους συνολικά 68.528 εργαζόμενοι και επαγγελματίες από τους 690.000 που είχε ανασταλεί η λειτουργία των επιχειρήσεων τους (ποσοστό 10%) και επαναλειτουργούν 26.167 επιχειρήσεις από το σύνολο των περίπου 260.000 (ποσοστό 10%).

Όσον αφορά στην τήρηση των αποστάσεων στις επιχειρήσεις που θα επαναλειτουργήσουν αυτά έχουν ως εξής:
Στις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου έως 20 τετραγωνικά μέτρα τέσσερα άτομα, από 20 τετραγωνικά μέτρα100 τετραγωνικά μέτρα τέσσερα άτομα συν ένα άτομο ανά 10 τετραγωνικά μέτρα και άνω των 100 τετραγωνικών μέτρων δώδεκα άτομα συν ένα άτομο άνα 15 τετραγωνικά μέτρα.

Ωράριο και τρόπος λειτουργίας 
Όσον αφορά στη ρύθμιση του ωραρίου λειτουργίας των επιχειρήσεων η έναρξη τους μεταφέρεται στις 10.00 το πρωί, με διευρυμένο ωράριο κατά περίπτωση, τήρηση αποστάσεων δυο μέτρων ανά άτομο, χρήση μάσκας για προσωπικό και πελάτες, ενώ συνιστάται μη χρήση ανελκυστήρων, αλλά εφόσον είναι αναγκαία τότε επιτρέπεται χρήση του 40% των προβλεπόμενων ατόμων ενώ αν το κατάστημα έχει κυλιόμενες δεν επιτρέπεται στους πελάτες η χρήση του ανελκυστήρα
Για τα κουρεία, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής θα εφαρμόζεται απόσταση δυο μέτρων μεταξύ των θέσεων εργασίας και προσέλευση πελατών μόνο με ραντεβού και καταχώρηση τους σε κατάλογο που θα συντάσσει η επιχείρηση κατά την έναρξη καθημερινής λειτουργίας. Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους και τα γάντια μιας χρήσης για τους εργαζόμενους στα κέντρα αισθητικής.

Το ωράριο λειτουργίας απελευθερώνεται από τις 7.00 – 22.00 τις καθημερινές και από τις 7.00 – 21.00 τα Σάββατα.
Ισχύουν οι περιορισμοί συγκέντρωσης προσώπων των λιανεμπορίου. Σε περίπτωση περισσοτέρων τους ενός επιπέδων, δεν επιτρέπεται παρουσία άνω του ενός ατόμου 1 / 10 τ.μ..

Για τη λειτουργία των ΚΤΕΟ ισχύουν οι ίδιοι όροι προσέλευσης πελατών. Στις λαϊκές αγορές παραμένουν τα μέτρα λειτουργίας του 50% και μη πώλησης βιομηχανικών ειδών

Στις 11 Μαΐου επανεκκινούν οι υπόλοιπες επιχειρήσεις του λιανεμπορίου με τους ίδιους κανόνες της πρώτης φάσης. Επανέρχονται στις λαϊκές τα βιομηχανικά είδη και επαναλειτουργούν οι σχολές οδηγών, με μάσκες και γάντια.
 Την 1η Ιουνίου, επαναλειτουργούν τα εμπορικά κέντρα, τα εστιατόρια και καφέ σε εξωτερικούς χώρους με απόσταση δυο μέτρων και τεσσάρων ατόμων ανά τραπέζι
Τον Ιούνιο επαναλειτουργούν τα θερινά σινεμά με 1,5 μ απόσταση μεταξύ των θεατών, ανά σειρά και πληρότητα έως 60%.
Επίσης επαναλειτουργούν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας, με όρους αντίστοιχους των καφέ και των εστιατορίων.
Λίγο αργότερα, μέσα στον Ιούνιο επαναλειτουργούν τα πάρκα αναψυχής, τα θεματικά πάρκα και οι παιδότοποι σε εξωτερικούς χώρους, με τους ίδιους κανόνες απόστασης και προς το τέλος του μήνα επαναλειτουργούν εστιατόρια και καφέ σε εσωτερικούς χώρους, επιχειρήσεις διασκέδασης, καταλύματα διακοπών και αθλητικές εγκαταστάσεις.

Σχετικά άρθραΔημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια