Κορωνοϊός – Τηλεδιάσκεψη Θεοδωρικάκου με τους δημάρχους της Αττικής – Τι συζητήθηκεΠάνω από 2,5 ώρες διάρκεσε η τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο και 53 δημάρχους της Αττικής, η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργου Πατούλη.

Πέντε εκατομμύρια ευρώ για τη σίτιση 30.000 ατόμων που διαμένουν στην Αττική.
Κατά την έναρξή της, ο Γιώργος Πατούλης εξέφρασε την ικανοποίησή του, για την άμεση ανταπόκριση του υπουργείου Εσωτερικών να χρηματοδοτήσει με 5 εκατομμύρια ευρώ τη σίτιση 30.000 συμπολιτών μας που έχουν ανάγκη και διαμένουν στην Αττική.
Τα γεύματα θα διανέμονται καθημερινά με ευθύνη της Περιφέρειας στους Δήμους της Αττικής οι οποίοι σε συνεργασία με τις ενορίες και ειδικά εκπαιδευμένες ομάδες εθελοντών θα αναλαμβάνουν τη διανομή τους.
Ήδη, όπως επισημάνθηκε από τον περιφερειάρχη τα 2/3 των δήμων έχουν αποστείλει τα αιτήματά τους για σίτιση, ενώ ζήτησε και από τους υπόλοιπους δημάρχους να αποστείλουν τα σχετικά στοιχεία το ταχύτερο δυνατό καθώς το πρόγραμμα θα ενεργοποιηθεί άμεσα.

Εκατομμύρια μάσκες και γάντια από το υπουργείο Εσωτερικών στους δήμους
Ο Γιώργος Πατούλης εξέφρασε την ικανοποίηση του και για την εξασφάλιση στους δήμους της χώρας 1,7 εκατομμυρίων μασκών και 4 εκατομμυρίων γαντιών.
Αναφερόμενος στην κάλυψη των αναγκών των Δήμων σε υγειονομικό υλικό δεσμεύθηκε ότι επικουρικά θα συνεχίσει να συμβάλει και η Περιφέρεια, η οποία αναμένει το αργότερο μέχρι τέλος της εβδομάδας, να παραλάβει μια μεγάλη παραγγελία από το εξωτερικό.

Τηλεδιάσκεψη κάθε δέκα μέρες
Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης τονίστηκε η αναγκαιότητα συντονισμού των ενεργειών των δράσεων, τόσο μεταξύ της Περιφέρειας και των δήμων, όσο και μεταξύ Αυτοδιοίκησης και Κεντρικής Διοίκησης.
Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε να καθιερωθεί η οργάνωση τηλεδιάσκεψης με τους δημάρχους ανά δεκαήμερο.

Ποια θέματα τέθηκαν από τους δημάρχους
Μεταξύ άλλων οι Δήμαρχοι αναφέρθηκαν στα παρακάτω:
 • Δυνατότητα κάλυψης της απώλειας εσόδων από τα ανταποδοτικά τέλη
 • Αναστολή των δόσεων των δήμων στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων
 • Κάλυψη των αναγκών υγειονομικού υλικού
 • Αυστηροποίηση ή κλείσιμο των λαϊκών αγορών, καθώς διαπιστώνεται μεγάλος συγχρωτισμός
 • Έγκριση προσλήψεων προσωπικού, το οποίο θα αξιοποιηθεί στο πλαίσιο των κοινωνικών υπηρεσιών των δήμων
 • Αναστολή είσπραξης των βεβαιωμένων οφειλών που έχουν μπει σε διακανονισμό
 • Αξιοποίηση των σχολικών καθαριστριών σε τμήματα καθαριότητας των δήμων
 • Εξασφάλιση οχημάτων για τη μεταφορά των συσσιτίων και την κάλυψη του μεγάλου όγκου φερτών υλικών
 • Διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας του ΕΔΣΝΑ
 • Να υπάρξει ειδική μέριμνα για οργανωμένες και μη δομές που διαμένουν πρόσφυγες
 • Τα χρήματα που καταθέτουν αιρετοί της αυτοδιοίκησης από το μισθό τους να αξιοποιηθούν για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας
 • Αυστηροποίηση του τρόπου εισόδου πλοίων και ιστιοφόρων σε λιμάνια και μαρίνες
 • Να υπάρξει ειδική καμπάνια ενημέρωσης για τον τρόπο απόρριψης του υγειονομικού υλικού (μάσκες, γάντια, και άλλα, στα απορρίμματα

Οι δήμοι μπορούν να πάρουν χρήματα από μη ανταποδοτικά έσοδα,
Στη ρύθμιση που περιλαμβάνεται στη νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και δίνει τη δυνατότητα στους δήμους να πάρουν χρήματα από μη ανταποδοτικά έσοδα, για να πληρώσουν μια σειρά από υποχρεώσεις τους, αναφέρθηκε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημάρχων.

Θα υπάρξει μια κωδικοποίηση των θεμάτων που ετέθησαν από τους δημάρχους, προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα επίλυσής τους, ενημέρωσε ο Γιώργος Πατούλης.


Κατά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης ο Γιώργος Πατούλης ευχαρίστησε τους συναδέλφους του δημάρχους για τη συμμετοχή τους στη σύσκεψη και τους κάλεσε να αξιοποιήσουν το τηλεφωνικό κέντρο της Περιφέρειας 1110 το οποίο παρέχει δωρεάν πληροφορίες στους πολίτες.
Επιπλέον, τόνισε ότι το πρόγραμμα ανακύκλωση 2020 συνεχίζεται και το επόμενο διάστημα όλοι οι δήμοι θα παραλάβουν τα ειδικά οχήματα και τους καφέ κάδους. Τέλος υπογράμμισε ότι οι πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Αττικής θα συνεχιστούν προκειμένου να ενισχυθεί το δίχτυ προστασίας.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο Πρόεδρος ΠΕΔΑ και Δήμαρχος Γαλατσίου Γ. Μαρκόπουλος, καθώς και οι Δήμαρχοι: Πειραιά Ι. Μώραλης, Περιστερίου Α. Παχατουρίδης, Αμαρουσίου Θ. Αμπατζόγλου, Παπάγου Χολαργού Η. Αποστολόπουλος, Πετρούπολης Στ. Βλάχος, Καισιαριανής Χρ. Βοσκόπουλος, Ν. Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας Ι. Βούρος, Αχαρνών Σπ. Βρεττός, Φιλοθέης - Ψυχικού Δ. Γαλάνης, Αιγάλεω Ι. Γκίκας, Ιλίου Ν. Ζενέτος, Αιγίνης Ι. Ζορμπάς, Αγ. Παρασκευής Β. Ζορμπάς, Αγ. Δημητρίου M. Ανδρούτσου, Ζωγράφου Δ. Θώδας, Ν. Ιωνίας Δ. Θωμαΐδου, Κηφισιάς Γ. Θωμάκος, Νίκαιας - Ρέντη Γ. Ιωακειμίδης, Διονύσου Ι. Καλαφατέλης, Καλλιθέας Δ. Κάρναβος, Βύρωνα Γρ. Κατωπόδης, Πεντέλης Δ. Κεχαγιά, Κρωπίας Δ. Κιούσης, Αλίμου Ανδρ. Κονδύλης, Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Γρ. Κωνσταντέλλος, Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης Γ. Κωνσταντάτος, Περάματος Ι. Λαγουδάκης, Λαυρεωτικής Δ. Λουκάς, Μαρκοπούλου Μεσογαίας Κ. Αλλαγιάννης, Παιανίας Ισ. Μαδης, Βριλησσίων Ξ. Μανιατογιάννης, Σπάτων – Αρτέμιδας Δ. Μάρκου, Λυκόβρυσης Πεύκης Αν. Μαυρίδης, Ασπροπύργου Ν. Μελετίου, Αγ. Βαρβάρας Λ. Μίχος, Ηρακλείου Ν. Μπάμπαλος, Δάφνης – Υμηττού Αν. Μπινίσκος, Ραφήνας Ευ. Μπουρνούς, Χαϊδαρίου Ευ. Ντηνιακός, Σαλαμίνας Γ. Παναγόπουλος, Φυλής Χρ. Παππούς, Τροιζηνίας – Μεθάνων Σπ. Πολλάλης, Μεταμόρφωσης Ευστρ. Σαραούδας, Μάνδρας – Ειδυλλίας Χρ. Στάθης, Μεγάρων Γρ. Σταμούλης, Ν. Σμύρνης Στ. Τζουλάκης, Μαραθώνα Στ. Τσίρκας, Αγ. Αναργύρων – Καματερού Στ. Τσίρμπας, Σαρωνικού Π. Φιλίππου, Π. Φαλήρου Ι. Φωστηρόπουλος, Ηλιούπολης Γ. Χατζηδάκης, Κορυδαλλού Ν. Χουρσαλάς.

Σχετικά άρθρα


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια