Σήμερα και αύριο τα πρώτα «πεφταστέρια» της άνοιξης στην Ελλάδα


 

Απόψε και αύριο το βράδυ θα «πέσει» ο μεγαλύτερος αριθμός των Λυρίδων, των «πεφταστεριών» της άνοιξης, στον ουρανό του βορείου ημισφαιρίου, συνεπώς και της Ελλάδας και θα μπορέσουμε να τα δούμε αν ο ουρανός θα είναι ανέφελος.

Τα «πεφταστέρια» των Λυρίδων κάποιες χρονιές έφτασαν ακόμα και τα εκατό ανά ώρα, ενώ σήμερα αναμένεται να «πέσουν» είκοσι ανά ώρα με ταχύτητα έως πενήντα χιλιόμετρα.
Μερικές φορές οι μακριές ουρές τους παραμένουν ορατές επί αρκετά δευτερόλεπτα.


Η συγκεκριμένη βροχή διαττόντων, η οποία καταγράφηκε για πρώτη φορά το 687 π.Χ. από τους Κινέζους, φαινομενικά προέρχεται από τον αστερισμό της Λύρας, από όπου πήρε το όνομά της, και ιδίως από τον αστέρα Βέγα (Άλφα Λύρας), ο οποίος είναι το πιο λαμπρό άστρο του συγκεκριμένου αστερισμού και το δεύτερο φωτεινότερο άστρο του νυχτερινού ουρανού του βορείου ημισφαιρίου.
Η πραγματική όμως πηγή προέλευσης είναι ο κομήτης C/1861 G1 «Θάτσερ», τον οποίο ανακάλυψε το 1861 ο αμερικανός Α. Θάτσερ.
Ο κομήτης αφήνει στο πέρασμά του μια μακριά ουρά σκόνης και σωματιδίων, η οποία διασταυρώνεται κάθε χρόνο με την τροχιά του πλανήτη μας. Ο κομήτης θα ξαναπεράσει πολύ κοντά από τη Γη το 2276, καθώς η τροχιά του γύρω από τον Ήλιο διαρκεί περίπου 415 χρόνια.
Τα απομεινάρια από την ουρά του κομήτη, μετά το τελευταίο κοντινό πέρασμά του κατά τον 19ο αιώνα, αιωρούνται ακόμα στο διάστημα και συνεχίζουν να προκαλούν τη «βροχή» των Λυρίδων κάθε χρόνο.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια