Κορωνοϊός – Τι συζητήθηκε στην τηλεδιάσκεψη Θεοδωρικάκου με τους δημάρχους της ΑττικήςΟι διαδικασίες που γίνονται από την Περιφέρεια Αττικής με στόχο την άμεση έναρξη του προγράμματος σίτισης περίπου 30.000 πολιτών στην Αττική, ζητήματα που σχετίζονται με τη διασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας των δήμων και θέματα που αφορούν στη λειτουργία των λαϊκών αγορών, των κοιμητηρίων αλλά και την εξέλιξη του προγράμματος αιμοδοσίας από τους Δήμους βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες, με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργου Πατούλη και τη συμμετοχή του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου και 53 δημάρχων της Αττικής.

Στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας να ξεκινήσει η διανομή των γευμάτων από τους δήμους
Σχετικά με το επισιτιστικό πρόγραμμα ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι υπέγραψε την απόφαση επιχορήγησης της δράσης με 5 εκατομμύρια ευρώ, υπογραμμίζοντας τη σημασία του προγράμματος, για τη στήριξη των πολιτών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
Ο Γιώργος Πατούλης ενημέρωσε τους δημάρχους πως αύριο το πρωί θα ολοκληρωθεί η διαδικασία συμμετοχής των ενδιαφερόμενων, στην ανοιχτή πρόσκληση της Περιφέρειας. Όπως ανέφερε, έχει ήδη μιλήσει σχετικά με τον Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και έχει δώσει εντολή στις οικονομικές υπηρεσίες να «τρέξουν» τις διαδικασίες με στόχο να δοθούν έγκαιρα, στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας, τα γεύματα στους δήμους και κατόπιν να διανεμηθούν στους ευπαθείς πολίτες. Σε αυτό το πλαίσιο, ζήτησε από τους δημάρχους να έχουν σε ετοιμότητα τις κοινωνικές τους υπηρεσίες, προκειμένου να μην υπάρξει καμία χρονοτριβή στη διαδικασία. Τα γεύματα θα διανέμονται καθημερινά με ευθύνη της Περιφέρειας στους δήμους της Αττικής, οι οποίοι σε συνεργασία με τις ενορίες και ειδικά εκπαιδευμένες ομάδες εθελοντών θα αναλαμβάνουν τη διάθεση στους πολίτες.

Υγειονομικό υλικό και αιμοδοσία
Αναφερόμενος στην κάλυψη των αναγκών των δήμων σε υγειονομικό υλικό, ο Γιώργος Πατούλης τόνισε ότι η Περιφέρεια, αναγνωρίζοντας τις μεγάλες ελλείψεις, επικουρικά θα συνεχίσει να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση και σχετικά με την πρωτοβουλία της Περιφέρειας να διεξάγονται αιμοδοσίες στους Δήμους εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανταπόκριση σαράντα δήμων έως τώρα, εξάροντας το αίσθημα αλληλεγγύης που επιδεικνύουν.

Γιώργος Πατούλης: Παραμένει προτεραιότητα μας η ενίσχυση της ανακύκλωσης
Ο Γιώργος Πατούλης υπογράμμισε ότι, παράλληλα με τη μάχη που δίνεται για την αντιμετώπιση της πανδημίας, παραμένει ως προτεραιότητα η ενίσχυση της ανακύκλωσης. Ήδη, όπως ανέφερε έχουν δοθεί απορριμματοφόρα και καφέ κάδοι στους Δήμους Αθηναίων και Πειραιώς και το πρόγραμμα θα συνεχιστεί και σε άλλους Δήμους, ενώ όπως ανακοίνωσε θα διανεμηθούν δωρεάν σε όλους τους Δήμους ξύλινα κυτία ανακύκλωσης, για πλαστικές, χάρτινες και γυάλινες συσκευασίες.

Κυβέρνηση και υπουργείο Εσωτερικών θα παρέχουν στήριξη, για την ανακούφιση των δήμων
Ο υπουργός Εσωτερικών, επισήμανε ότι η επόμενη μέρα για την αυτοδιοίκηση, κυρίως στον οικονομικό τομέα, δεν θα είναι εύκολη, ωστόσο, τόνισε πως η κυβέρνηση και το υπουργείο Εσωτερικών θα παρέχουν στήριξη, για την ανακούφιση και τη διευκόλυνση των δήμων. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στη συμφωνία που έχει γίνει με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για το τρίμηνο πάγωμα των δόσεων των δανείων των δήμων και στη δυνατότητα των δήμων να πάρουν προκαταβολή των ΚΑΠ για να καλύψουν υποχρεώσεις τους, που δεν μπορεί να καλυφθούν από τα ανταποδοτικά τέλη, με υποχρέωση εξόφλησης έως και 72 μήνες από 18 που ίσχυε έως σήμερα. Παράλληλα, ενημέρωσε ότι την Πέμπτη θα ανακοινωθεί το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα για τους δήμους, επισημαίνοντας ότι μέσα σε αυτό το πρόγραμμα θα εντάσσονται δράσεις και δαπάνες ενάντια στον κορωνοϊό.


Τα αιτήματα των δημάρχων
Κατά τη συζήτηση, τα θέματα που ετέθησαν από τους δημάρχους σχετίζονται με τα εξής:
 • Ρυθμίσεις και παρεμβάσεις για την κάλυψη της απώλειας εσόδων από τα ανταποδοτικά τέλη
 • Κάλυψη των αναγκών υγειονομικού υλικού
 • Αυστηροποίηση ή κλείσιμο των λαϊκών αγορών, καθώς διαπιστώνεται μεγάλος συγχρωτισμός
 • Οδηγίες για τη λειτουργία των Κοιμητηρίων με στόχο να μην παρατηρηθεί συγχρωτισμός πολιτών, τις ημέρες του Πάσχα
 • Προμήθεια απορριμματοφόρων σε Δήμους, άνω των 50.000 κατοίκων
 • Άρση των απαγορευτικών μέτρων κυκλοφορίας για τους εθελοντές και τους αιμοδότες
 • Επέκταση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» σε όλους τους Δήμους
 • Άμεση έναρξη της β΄φάσης των προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας
 • Έγκριση προσλήψεων προσωπικού το οποίο θα αξιοποιηθεί στο πλαίσιο των κοινωνικών υπηρεσιών των δήμων, με έμφαση στις υπηρεσίες καθαριότητας
 • Αντικατάσταση δικαιολογητικών που απαιτούνται για τις δημόσιες συμβάσεις και αυτή την περίοδο δεν μπορούν να εκδοθούν, με υπεύθυνες δηλώσεις
 • Ρυθμίσεις σε ζητήματα που σχετίζονται με πληρωμές ωρομίσθιων υπαλλήλων
 • Δυνατότητα αξιοποίησης του νοσοκομείου Αγ. Βαρβάρα στη Δυτική Αττική για τη διενέργεια τεστ για τον κορωνοιό
 • Μείωση δημοτικών τελών
 • Αναστολή είσπραξης των βεβαιωμένων οφειλών που έχουν μπει σε διακανονισμό
 • Αυστηροποίηση του τρόπου εισόδου πλοίων και ιστιοφόρων σε λιμάνια και μαρίνες
 • Ειδική Επιχορήγηση σε παιδικούς σταθμούς, προκειμένου να είναι σε θέση να κλείσουν τους προϋπολογισμούς τους
 • Να μην ισχύουν οι χρονικές δεσμεύσεις στη διαδικασία πρόσληψης εργαζομένων στην πυρασφάλεια, με δεδομένο ότι σ΄ ένα μήνα ξεκινά η αντιπυρική περίοδος
 • Οδηγίες για τη λειτουργία των καλοκαιρινών κατασκηνώσεων
 • Αναπλήρωση των εσόδων που χάνουν τα δημοτικά λιμενικά ταμεία
  
Στην τηλεδιάσκεψη μετείχαν ο Πρόεδρος ΠΕΔΑ και Δήμαρχος Γαλατσίου Γ. Μαρκόπουλος, καθώς και οι δήμαρχοι: Αθηναίων Κ. Μπακογιάννης και ο Αντιδήμαρχος Αθηναίων Ν. Αβραμίδης, Μαρκοπούλου Μεσογαίας Κ. Αλλαγιάννης , Παπάγου Χολαργού Η. Αποστολόπουλος, Πετρούπολης Στ. Βλάχος, Ν. Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας Ι. Βούρος, Κερατσινίου Χρ. Βρεττάκος, Αχαρνών Σπ. Βρεττός, Αγ. Δημητρίου Μ. Ανδρούτσου, Φιλοθέης - Ψυχικού Δ. Γαλάνης, Ωρωπού Γ. Γιασημάκης, Αιγάλεω Ι.Γκίκας, Πόρου Ι. Δημητριάδης, Μοσχάτου - Ταύρου Α. Ευθυμίου, Ιλίου Ν. Ζενέτος, Αγ. Παρασκευής Β. Ζορμπάς, Ζωγράφου Δ. Θώδας, Ν. Ιωνίας Δ. Θωμαΐδου, Κηφισιάς Γ. Θωμάκος, Νίκαιας - Ρέντη Γ. Ιωακειμίδης, Ι. Καλαφατέλης, Καλλιθέας Δ. Κάρναβος, Πεντέλης Δ.Κεχαγιά,Κρωπίας Δ. Κιούσης, Αλίμου Ανδρ. Κονδύλης, εκπροσωπώντας τον Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης ο Ι. Κονταρίνης, Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Γρ. Κωνσταντέλλος, Περάματος Ι. Λαγουδάκης, Λαυρεωτικής Δ. Λουκάς, Παιανίας Ισ. Μαδης, Βριλησσίων Ξ. Μανιατογιάννης, , Ασπροπύργου Ν. Μελετίου, Αγ. Βαρβάρας Λ. Μίχος, Ηρακλείου Ν. Μπάμπαλος, Δάφνης – Υμηττού Αν. Μπινίσκος, Ραφήνας Ευ. Μπουρνούς, Χαϊδαρίου Ευ. Ντηνιακός, Σαλαμίνας Γ. Παναγόπουλος, Γλυφάδας Γ. Παπανικολάου, Φυλής Χρ. Παππούς, Τροιζηνίας – Μεθάνων Σπ. Πολλάλης, Χαλανδρίου Σπ. Ρούσσος, Μεταμόρφωσης Ευστρ. Σαραούδας, Μάνδρας – Ειδυλλίας Χρ. Στάθης, Μεγάρων Γρ. Σταμούλης, Ν. Σμύρνης Στ. Τζουλάκης, εκπροσωπώντας τον Δήμο Περιστερίου ο Γ. Τσίνας, Μαραθώνα Στ. Τσίρκας, Αγ. Αναργύρων – Καματερού Στ. Τσίρμπας, Σαρωνικού Π. Φιλίππου, Π. Φαλήρου Ι. Φωστηρόπουλος, Κυθήρων Ευστρ. Χαρχαλάκης, Ηλιούπολης Γ. Χατζηδάκης, Κορυδαλλού Ν. Χουρσαλάς και ο ειδικός συνεργάτης του Δήμου Σπάτων-Αρτέμιδος, Γ. Σμέρος.

Σχετικά άρθραΔημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια