Σωτήρης Τσιόδρας: Ενδείξεις ότι η ζέστη μειώνει τη διάρκεια ζωής του ιού
Πολλοί από εμάς έχουμε εναποθέσει τις ελπίδες μας στο καλοκαίρι και τις υψηλές θερμοκρασίες για την χαμηλότερη μετάδοση του κορωνοϊού. Από ό,τι φαίνεται, όχι άδικα παρότι τα ευρήματα δεν είναι ακόμη ξεκάθαρα, όπως ανέφερε ο Σωτήρης Τσιόδρας στη καθιερωμένη ενημέρωση των ιατρικών συντακτών.
Συγκεκριμένα μίλησε για τις συνθήκες υγρασίας, ζέστης και υπεριώδους ακτινοβολίας και πως όλα αυτά μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση της μεταδοτικότητας του νέου κορωνοϊού.

Τι είπε ο Σωτήρης Τσιόρδας για τη συμπεριφορά του κορωνοϊού στις διάφορες περιβαλλοντικές συνθήκες
Σύμφωνα με το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας του Υπουργείου Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών, δημοσιεύτηκαν κάποια δεδομένα που αφορούν στην αντοχή του ιού στη θερμοκρασία και την υγρασία. Σε μη πορώδεις επιφάνειες, όπως το ατσάλι, ο νέος κορωνοϊός εντός 18 ωρών χάνει τη δύναμή του σε ένα σκοτεινό και χαμηλής υγρασίας περιβάλλον, ενώ σε ένα υψηλής υγρασίας περιβάλλον η ημίσεια ζωή του κορωνοϊού πέφτει στις 6 ώρες. Και όταν βάζεις στην παράμετρο και το φως και την υγρασία, αλλά θερμοκρασίες πάνω των 35 βαθμών, η ημίσεια ζωή του ιού πέφτει στα δύο λεπτά.
Η έκθεση του ιού στην ηλιακή ακτινοβολία φαίνεται ότι βοηθάει στη μείωση της παρουσίας του ιού στο περιβάλλον, αυτό είναι κάτι που θα το δούμε. Επίσης, οι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι η ισοπροπυλική αλκοόλη, το αντισηπτικό, ήταν ένα πάρα, πάρα πολύ αποτελεσματικό απολυμαντικό για αυτό τον ιό.Το Ευρωπαϊκό Κέντρο, σε χθεσινές του ανακοινώσεις, σχολίασε το γεγονός και είπε ότι η μέγιστη κορύφωση των κορωνοϊών τούς χειμερινούς μήνες, όπως άλλωστε έχουμε πει, αναμένεται να εμφανιστεί και από το νέο κορονοϊό και δεν τοποθετήθηκε, όσον αφορά την θερμοκρασία, την υγρασία ή την υπεριώδη ακτινοβολία και αν αυτή θα μπορέσει να επηρεάσει τη μετάδοση του ιού.Είπε ότι με μαθηματικές εκτιμήσεις προβλέπουν και αυτοί, ότι μπορεί να πέσει η μετάδοση του ιού το καλοκαίρι περίπου 20%. Αλλά αυτό το 20% μπορεί να οδηγήσει στη γένεση σημαντικών επιδημιών, εάν δεν υπάρχουν μέτρα ελέγχου της επιδημίας σε μία χώρα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια