Τι είπε η Νίκη Κεραμέως στους δημάρχους Αττικής για τα σχολεία που θα ανοίξουν στις 11 ΜαΐουH υγειονομική προστασία μαθητών και εκπαιδευτικών με την επανέναρξη των σχολείων εξετάστηκε στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης του περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργου  Πατούλη με τους δημάρχους της Αττικής, στο πρώτο μέρος της οποίας συμμετείχε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως και η γενική γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Αναστασία Γκίκα.

Η υπουργός ενημέρωσε ότι το υπουργείο θα προμηθεύσει όλα τα σχολεία της Αττικής με επιπλέον αντισηπτικά και εστίασε στην ανάγκη να γίνεται σχολαστικός καθαρισμός των σχολείων τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, καλώντας τους δημάρχους να αξιοποιήσουν στο έπακρο το προσωπικό καθαριότητας που έχουν στη διάθεση τους.

Τόνισε πως θα πρέπει τα σχολεία να διαθέτουν αποθέματα μασκών, ωστόσο διευκρίνισε πως είναι υποχρεωτική μόνο για τους εκπαιδευτικούς που κάνουν παράλληλη στήριξη σε μαθητές.


Επιπρόσθετα αναφέρθηκε στο θέμα των απολυμάνσεων τονίζοντας ότι κατόπιν συστάσεων από τους ειδικούς επιστήμονες αποφασίστηκε να γίνονται μόνο σε περιπτώσεις που υπάρξουν κρούσματα, προκειμένου να μην αναπνέουν οι μαθητές τα χημικά αέρια από τη διαδικασία. 


Η υπουργός  επισήμανε πως σε περίπτωση κρούσματος οι δήμοι θα πρέπει να επικοινωνούν άμεσα με τον ΕΟΔΥ και να ακολουθούν τις σχετικές συστάσεις, ενώ θα διανεμηθεί και σχετικό πρωτόκολλο οδηγιών.

Τέλος, οι δήμαρχοι από την πλευρά τους έθεσαν στην υπουργό την αδυναμία χρηματοδοτικής κάλυψης του κόστους των εργασιών καθαρισμού των σχολείων όσο συχνά απαιτείται, την ανάγκη έκδοσης σαφών οδηγιών σε περίπτωση εντοπισμού κρούσματος, αλλά και την ανάγκη μόνιμου προσωπικού καθαριότητας.

Στο μεταξύ αναφορικά με την έναρξη της διανομής γευμάτων σε ευπαθείς συμπολίτες μας, ο περιφερειάρχης ενημέρωσε τους δημάρχους ότι θα ξεκινήσει στους περισσότερους δήμους από την προσεχή Παρασκευή, με εξαίρεση τον Κεντρικό τομέα όπου ακόμα εξετάζονται οι ενστάσεις.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Αττικής-Δήμαρχος Γαλατσίου Γ. Μαρκόπουλος, οι Δήμαρχοι Μαρκοπούλου Μεσογαίας Κ. Αλλαγιάννης, Αμαρουσίου Θ. Αμπατζόγλου, Παπάγου Χολαργού Η. Αποστολόπουλος, Αγ. Δημητρίου Μ. Ανδρούτσου, Πετρούπολης Στ. Βλάχος,  Ν. Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας Ι. Βούρος, Αχαρνών Σπ. Βρεττός, Φιλοθέης - Ψυχικού Δ. Γαλάνης,  Αιγάλεω Ι. Γκίκας, Πόρου Ι. Δημητριάδης,  Ιλίου Ν. Ζενέτος,  Αγ. Παρασκευής Β. Ζορμπάς, Ν. Ιωνίας Δ. Θωμαΐδου, Κηφισιάς Γ. Θωμάκος, Νίκαιας - Ρέντη Γ. Ιωακειμίδης, Ι. Καλαφατέλης, Καλλιθέας Δ. Κάρναβος, Βύρωνα Γρ. Κατωπόδης, Πεντέλης Δ. Κεχαγιά, Κρωπίας Δ. Κιούσης, Αλίμου Ανδρ. Κονδύλης, Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Γρ. Κωνσταντέλλος,  Λαυρεωτικής Δ. Λουκάς, Παιανίας Ισ. Μαδης, Βριλησσίων Ξ. Μανιατογιάννης, Ασπροπύργου Ν. Μελετίου, Ηρακλείου Ν. Μπάμπαλος,  Σπάτων – Αρτέμιδας Δ. Μάρκου, Αγ. Βαρβάρας Λ. Μίχος,  Δάφνης – Υμηττού Αν. Μπινίσκος, Ραφήνας Ευ. Μπουρνούς, Πειραιά Ι. Μώραλης, Χαϊδαρίου Ευ. Ντηνιακός,  Σαλαμίνας Γ. Παναγόπουλος, Ελευσίνας Α. Οικονόμου,  Γλυφάδας Γ. Παπανικολάου,  Φυλής Χρ. Παππούς, Τροιζηνίας – Μεθάνων Σπ. Πολλάλης, Χαλανδρίου Σπ. Ρούσσος, Μεταμόρφωσης Ευστρ. Σαραούδας, Μάνδρας – Ειδυλλίας Χρ. Στάθης, Μεγάρων Γρ. Σταμούλης, Ν. Σμύρνης Στ. Τζουλάκης,  Μαραθώνα Στ. Τσίρκας, Αγ. Αναργύρων – Καματερού Στ. Τσίρμπας, Σαρωνικού Π. Φιλίππου, Π. Φαλήρου Ι. Φωστηρόπουλος,  Ηλιούπολης Γ. Χατζηδάκης και Κορυδαλλού Ν. Χουρσαλάς, το δήμαρχο Αθηναίων  εκπροσώπησε ο Αντιδήμαρχος Ν. Αβραμίδης, το δήμαρχο Περιστερίου ο αντιδήμαρχος Γ. Τσίνας, και Ελληνικού – Αργυρούπολης  ο Ι. Κονταρίνης.


Τηλεδιάσκεψη και με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας
Οι προϋποθέσεις και τα αναγκαία μέτρα προστασίας και πρόληψης για τη δια ζώσης επαναλειτουργία των εκπαιδευτικών δομών βρέθηκαν και στο επίκεντρο των συζητήσεων της υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκης Κεραμέως, της υφυπουργού, Σοφίας Ζαχαράκη, της γενικής γραμματέως, Αναστασίας Γκίκα και των εκπροσώπων της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 5 Μαΐου.

Συνεργασία Υπουργείου Παιδείας και δήμων για την εύρυθμη επαναλειτουργία των εκπαιδευτικών δομών της χώρας 
Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, τα βασικά θέματα που εθίγησαν από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, και στις δυο τηλεδιασκέψεις, ήταν ο εξοπλισμός των σχολείων με το απαραίτητο υλικό και τα μέτρα για τον καθαρισμό τους.
Ως προς το πρώτο, και σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου, ένα πρώτο σημαντικό κύμα αντισηπτικών αλκοολούχων διαλυμάτων για όλες τις εκπαιδευτικές μονάδες που θα επαναλειτουργήσουν έχει αποσταλεί από το υπουργείο προς τους δήμους και έχει ήδη παραληφθεί από τους περισσότερους από αυτούς.
Οι δήμοι έχουν αναλάβει τη διανομή των αντισηπτικών στα σχολεία που θα επαναλειτουργήσουν, βάσει του πίνακα κατανομής που τους έχει κοινοποιηθεί.
Οι εκπαιδευτικές δομές εξοπλίζονται επιπλέον κατά τα συνήθη από τις Σχολικές Επιτροπές με όλο το αναγκαίο υλικό, όπως κρεμοσάπουνα, χειροπετσέτες, κάδους, καθαριστικά και λοιπά αντισηπτικά.
Ως προς τον καθαρισμό των σχολείων, το υπουργείο καθησύχασε ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον καθαρισμό των εκπαιδευτικών δομών δύο φορές την ημέρα, και κατά τη διάρκεια λειτουργίας τους και μετά το πέρας του ωραρίου.
Θα δοθούν αναλυτικές οδηγίες από τον ΕΟΔΥ σχετικά με τον καθαρισμό των εκπαιδευτικών μονάδων.

Η κατανομή του προσωπικού για τον καθαρισμό θα γίνει υπ' ευθύνη των δήμων.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια