Κορωνοϊός, πυροπροστασία και κουνούπια στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης Πατούλη με δημάρχους της ΑττικήςΗ τήρηση των μέτρων προστασίας από την πανδημία του κορωνοϊού, η υλοποίηση προληπτικών δράσεων ενόψει της θερινής περιόδου καθώς και η διαχείριση των απορριμμάτων βρέθηκαν στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης που είχε χθες ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης και ο πρόεδρος της ΠΕΔ Αττικής, Γ. Μαρκόπουλος με τους δημάρχους της Αττικής

Το σύνολο των δημάρχων που συμμετείχαν στη τηλεδιάσκεψη εξέφρασαν τον έντονο προβληματισμό τους ως προς τη χαλάρωση των μέτρων και την αύξηση των κρουσμάτων.

Πυροπροστασία
Στο πλαίσιο της συνεδρίασης ο περιφερειάρχης και οι δήμαρχοι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για την κινητοποίηση που απαιτείται από τα τμήματα πολιτικής προστασίας προκειμένου να ληφθούν όλα τα αναγκαία προληπτικά μέτρα κατά την αντιπυρική περίοδο.
Ο Γιώργος Πατούλης αφού αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία της Περιφέρειας Αττικής να ενισχύσει τον στόλο της Πυροσβεστικής με 35 σύγχρονα οχήματα, επισήμανε ότι είναι αναγκαίο να προβούν όλοι οι Δήμοι και οι σύνδεσμοι στις προβλεπόμενες αποψιλώσεις και να υλοποιήσουν όλες τις δράσεις που απαιτούνται για να ενισχυθεί η πρόληψη κατά τη θερινή περίοδο.

Ανακύκλωση
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε κατά τη συζήτηση και στα ζητήματα της ανακύκλωσης καθώς και στην τηλεημερίδα που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Αττικής. Στο σημείο αυτό ο Γιώργος Πατούλης επανέλαβε ότι η Περιφέρεια προχωρεί με σχέδιο και με συγκεκριμένα βήματα, ενώ είναι έτοιμα τα τεύχη δημοπράτησης για τα 1000 πράσινα σημεία και τις γωνιές ανακύκλωσης. Επίσης, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει καμία αναδρομική χρέωση των δήμων για τα απορρίμματα που έστειλαν στη Φυλή το 2019 και 2020.

Ο Γιώργος Πατούλης τόνισε ότι το πρόγραμμα για τα βιοαπόβλητα υλοποιείται με γρήγορους ρυθμούς και ζήτησε από τους δημάρχους να καταγράψουν το σύνολο των αναγκών τους και σε εσωτερικούς κάδους ανακύκλωσης οι οποίοι θα τοποθετηθούν σε δημοτικά και δημόσια κτίρια, όπως σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες κ.α.. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στην αναγκαιότητα εξασφάλισης κλαδοτεμαχιστών με τη χρήση των οποίων θα μειωθεί σημαντικά ο όγκος απορριμμάτων.

Κουνούπια
Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών επισημαίνοντας ότι αυτό έχει ενισχυθεί με επιπλέον ψεκασμούς, ενώ αξιοποιούνται σύγχρονα τεχνολογικά μέσα για τον αποτελεσματικότερο ψεκασμό σε δύσβατα σημεία.


Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης έγινε επίσης ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη λήψης δραστικών μέτρων για τον περιορισμό του φαινομένου παράνομης εναπόθεσης μπαζών σε ρέματα και οικόπεδα, ενώ έγινε ιδιαίτερη μνεία στα προβλήματα που υπάρχουν σχετικά με τη λειτουργία των τμημάτων πολεοδομίας.
Μάλιστα για το θέμα αυτό έχει προγραμματιστεί συνάντηση του Πρόεδρου της ΠΕΔ Αττικής Γ. Μαρκόπουλου και δημάρχων με τον αρμόδιο υφυπουργό Θ. Λιβάνιο.

Στην τηλεδιάσκεψη συζητήθηκαν επίσης θέματα όπως ο προσδιορισμός υγειονομικών πρωτοκόλλων λειτουργίας των παιδικών κατασκηνώσεων, η επίσπευση των διαδικασιών πρόσληψης εποχικού προσωπικού, η αδυναμία ανταπόκρισης των δήμων στη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση καθώς και η λειτουργία των λαϊκών αγορών.

Στην τηλεδιάσκεψη, συμμετείχαν, εκτός από τον Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη και τον Πρόεδρο της ΠΕΔΑ Γ. Μαρκόπουλο οι δήμαρχοι Μαρκοπούλου Μεσογαίας Κ. Αλλαγιάννης, Αγ. Δημητρίου Μ. Ανδρούτσου, Παπάγου Χολαργού Η. Αποστολόπουλος, Πετρούπολης Στ. Βλάχος, Αιγάλεω Ι. Γκίκας, Ιλίου Ν. Ζενέτος, Αγ. Παρασκευής Β. Ζορμπάς, Νίκαιας - Ρέντη Γ. Ιωακειμίδης, Διονύσου Ι. Καλαφατέλης, Καλλιθέας Δ. Κάρναβος, Πεντέλης Δ. Κεχαγιά, Κρωπίας Δ. Κιούσης, Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Γρ. Κωνσταντέλλος, Περάματος Ι. Λαγουδάκης, Λαυρεωτικής Δ. Λουκάς, Παιανίας Ισ. Μαδης, Ασπροπύργου Ν. Μελετίου, Αγ. Βαρβάρας Λ. Μίχος, Ηρακλείου Ν. Μπάμπαλος, Δάφνης – Υμηττού Αν. Μπινίσκος, Ραφήνας Ευ. Μπουρνούς, Χαϊδαρίου Ευ. Ντηνιακός, Ελευσίνας Αρ. Οικονόμου, Μάνδρας – Ειδυλλίας Χρ. Στάθης, Μεγάρων Γρ. Σταμούλης, Ν. Σμύρνης Στ. Τζουλάκης, εκπροσωπώντας τον Δήμο Περιστερίου ο Γ. Τσίνας, Αγ. Αναργύρων – Καματερού Στ. Τσίρμπας, Σαρωνικού Π. Φιλίππου, Ηλιούπολης Γ. Χατζηδάκης. Από τον Δήμο Αθηναίων ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας- Ανακύκλωσης Ν. Αβραμίδης και από τον Δήμο Γλυφάδας ο Αντιδήμαρχος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Ι. Παπάς.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια