Περιορισμός όχι μόνο στο σπίτι, αλλά και σε αυτά που κάνουμε, λέμε και γράφουμε




Ψυχραιμία επικράτησε σήμερα, στα σούπερ μάρκετ των Σπάτων και της Αρτέμιδας, τα οποία, όπως και όλα τα σούπερ μάρκετ, ως είθισται τα σαββατοκύριακα, δέχονται περισσότερο κόσμο από ό,τι τις καθημερινές. Την πρώτη ουσιαστικά μέρα μετά την ανακοίνωση της απόφασης της κυβέρνησης να ληφθούν επιπλέον μέτρα που αφορούν στην αναστολή δεκαοκτώ επιχειρηματικών δραστηριοτήτων σε όλη τη χώρα, προς αποφυγή συγκέντρωσης μεγάλων ομάδων πολιτών, στα σούπερ μάρκετ του δήμου πήγε κάπως περισσότερος κόσμος από τον αναμενόμενο, αλλά το μεσημέρι τα λίγα ράφια που άδειασαν, ξεκίνησαν να εφοδιάζονται εκ νέου.

Κρίση στις αγορές τροφίμων, αν θα δημιουργηθεί, θα δημιουργηθεί επειδή θα τη δημιουργήσουν κάποιοι από εμάς
Ποιοι; Όσοι αγοράζουν πολλά περισσότερα από όσα αγόραζαν έως τώρα, αλλά και όσοι δημοσιεύουν φωτογραφίες με άδεια ράφια και, με αυτόν τον τρόπο παρακινούν και τους πιο… μετριοπαθείς, να τρέξουν να αγοράσουν για να προλάβουν να βρουν κάτι να αγοράσουν.

Όταν, για παράδειγμα, μας λένε, συνεχώς, ότι εξαφανίζονται από τα ράφια ιατρικές μάσκες και απολυμαντικά, τρέχουμε να αγοράσουμε ιατρικές  μάσκες και απολυμαντικά, υπό το φόβο ότι αν περιμένουμε για να αγοράσουμε αυτά τα προϊόντα όταν τα χρειαστούμε, δεν θα βρούμε.

Επομένως, κλείστε στα μάτια στα πλάνα που μπορεί να δείτε σε κάποια δελτία ειδήσεων, με ατελείωτες ουρές στα σούπερ μάρκετ και αγνοήστε τους Facebookάκηδες φίλους σας που σας ενημερώνουν για άδεια ράφια και ελλείψεις προϊόντων. 


Όταν αναφερόμαστε, συνεχώς, στα κρούσματα και στους θανάτους από τον κορωνοϊό, λες και δεν υπάρχουν άλλα γεγονότα που θα πρέπει να μας απασχολούν, τρομοκρατούμε τους γύρω μας.
Μπορεί ο κορωνοϊός να μονοπωλεί την προσοχή όλων το τελευταίο διάστημα, ωστόσο και η γνωστή μας, έως τώρα γρίπη, συνεχίζει να δηλώνει παρούσα και όλες οι υπόλοιπες ασθένειες.
Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, την εβδομάδα 2-8 Μαρτίου στη χώρα μας καταγράφηκαν έξι νέοι θάνατοι, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών από την εποχική γρίπη στους 90.
Τα στοιχεία δημοσιοποιήθηκαν χθες από τον Ε.Ο.Δ.Υ., αλλά, σχεδόν κανείς δεν ασχολήθηκε με αυτά…
Εκτός, εάν το μόνο που θέλουμε είναι να μην νοσήσουμε από κορωνοϊό, αλλά από οτιδήποτε άλλο.
Ή εκτός εάν το μόνο που θέλουμε είναι να μην πεθάνουμε από κορωνοϊό, αλλά από οτιδήποτε άλλο.


Οι μάσκες δεν είναι γυαλιά πρεσβυωπίας
Αυτό με τις χειρουργικές μάσκες και τα γάντια που χρησιμοποιούμε υποτίθεται προληπτικά και τα βάζουμε και τα βγάζουμε όποτε θέλουμε, τα χρησιμοποιούμε και μετά τα παρατάμε όπου βρούμε, ή που περπατάμε ανέμελα με την μάσκα στο λαιμό και την ανεβάζουμε και την κατεβάζουμε από το πρόσωπο όπως τα γυαλιά πρεσβυωπίας,  ενώ ενδιαμέσως έχουμε πιάσει χρήματα, χειρολαβές σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, πόμολα σε πόρτες από τις οποίες έχουν περάσει εκατοντάδες, τελικά, μπορεί να φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα από το να μην τα χρησιμοποιούσαμε. Τη μάσκα τη φοράμε προσεκτικά, πιάνοντάς την με καθαρά χέρια και ακόμα καλύτερα, μόνο από τα κορδόνια. Δεν την μετακινούμε κατά το δοκούν, ακουμπώντας την με χέρια με τα οποία έχουμε αγγίξει οτιδήποτε άλλο.


Πρέπει να καταλάβουμε ότι η εκστρατεία του «Μένουμε Σπίτι» γίνεται για να προστατευθούν ου ευπαθείς ομάδες και για να μην νοσήσουμε όλοι μαζί και δεν αντέξει τη νοσηλεία μας το ήδη αδύναμο σύστημα υγείας και όχι γιατί ο κορωνοϊός είναι τραγικά επικίνδυνος

Γιατί, αν νοσήσουμε εν μέσω πανδημίας, όταν τα κρούσματα στη χώρα μας θα έχουν αυξηθεί πολύ, άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό, που θα πρέπει να νοσηλευτούν ή ακόμα και να διασωληνωθούν θα δυσκολευτούν να βρουν τα αντίστοιχα κρεβάτια στα νοσοκομεία της χώρας και θα δυσκολευτούν ακόμα περισσότερο να βρουν τις αντίστοιχες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στα νοσοκομεία της χώρας.

Επομένως, η εκστρατεία «Μένουμε Σπίτι» έχει στόχο να μη δημιουργείται συνωστισμός, οπουδήποτε.

Ακούσαμε, ακόμα και από τηλεοπτικές εκπομπές, ενημερωτικές υποτίθεται, ότι «τώρα που μένουμε σπίτι, μπορούμε να καλέσουμε φίλους και να βλέπουμε όλοι μαζί ταινίες». Μεγάλο λάθος, τραγική συμβουλή.
Ό,τι αναφέρεται σε μια εκπομπή, σε μια εφημερίδα, σε ένα site, δεν είναι πάντα και το σωστό. Πάντα χρειάζεται λογική και κριτική σκέψη από εμάς τους ίδιους οι οποίοι θα πρέπει να ακούμε μόνο ειδικούς, σχετικούς με το πρόβλημα που κάθε φορά αντιμετωπίζουμε. Και για το θέμα του κορωνοϊού οι μόνοι ειδικοί είναι οι γιατροί.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια