Οι διαδικτυακές απάτες στην εποχή του κορωνοϊού – Προσοχή στις παραγγελίες μέσω διαδικτύου




Ευκαιρίες για απάτες και παράνομες ενέργειες, με σκοπό το κέρδος, εκμεταλλεύονται επιτήδειοι που δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο την εποχή του κορωνοϊού.

Προσφορές σε χειρουργικές μάσκες και αντισηπτικά, συγκέντρωση χρημάτων για φιλανθρωπικούς σκοπούς από δήθεν επίσημους φορείς, αλλά και από παραφρασμένα ονόματα επίσημων φορέων και «ψάρεμα» κωδικών μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, είναι μερικές από αυτές, που έχουν κάνει τώρα την εμφάνισή τους, ενώ ακόμα  και η γνωστές τηλεφωνικές απάτες, κατά τις οποίες κάποιος μας «ενημερώνει» ότι  συγγενικό μας πρόσωπο προκάλεσε τροχαίο και πρέπει να δώσουμε χρήματα για τη συγκάλυψή του, έχουν προσαρμοστεί σε δεδομένα… κορωνοϊού.
Έτσι, καλούν πλέον ηλικιωμένους ή άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και αναφέρουν ότι συγγενικό τους πρόσωπο αρρώστησε από το ιό και απαιτούνται χρήματα για την περίθαλψή του.

Πρέπει όλοι μας να είμαστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί, αν αναζητούμε να αγοράσουμε, κυρίως ιατρικές προμήθειες, αλλά και οτιδήποτε άλλο, μέσω διαδικτύου και να επαληθεύουμε μια εταιρεία ή ένα άτομο προτού πραγματοποιήσουν μια αγορά.
Πρέπει να προσέχουμε τον υπερσύνδεσμο των ηλεκτρονικών καταστημάτων από τα οποία θέλουμε να παραγγείλουμε προϊόντα,  καθώς, είναι πιθανό, με την αλλαγή ενός μόνο χαρακτήρα σε αυτόν, να παραπλανηθούμε, με αποτέλεσμα να πληρώσουμε και να μην παραλάβουμε αυτά που πληρώσαμε.

Η Διεύθυνση Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος έχει δεχθεί καταγγελίες για μη παράδοση παραγγελιών και υλικών ύστερα από ηλεκτρονικές παραγγελίες και συναλλαγές, επισημαίνει στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθυντής της, Βασίλης Παπακώστας.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια