Με τηλεοπτικό ρεπορτάζ του 2004 απαντά η ΑΝ.Α.Σ.Σ.Α. στο δήμαρχο Σπάτων - Αρτέμιδος για τη «λίμνη» στο Βουρβά





Με ένα τηλεοπτικό ρεπορτάζ του Antenna, από το 2004, απαντά η επικεφαλής της  Ανανεωτικής Ανεξάρτητης Συμμαχίας (ΑΝ.Α.Σ.Σ.Α.), στο δήμαρχο Σπάτων – Αρτέμιδος, Δημήτρη Μάρκου, για το θέμα της «λίμνης» στο Βουρβά.

Αφορμή, ανάρτηση του δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος, στην επίσημη σελίδα του στο Facebook, στις 22 Απριλίου, σύμφωνα με την οποία η κλιματική αλλαγή είναι η αιτία της πλημμυρισμένης οδού Κιάφας, στην περιοχή Βουρβά, αφού «με τις έντονες βροχοπτώσεις στην Αττική, τα δύο τελευταία χρόνια, έχουν δημιουργηθεί σοβαρά προβλήματα, λόγω υπερκορεσμού του εδάφους, το οποίο αδυνατεί πλέον να απορροφήσει ποσότητες νερού».

Σχετικά άρθρα




Δείτε το ρεπορτάζ του Antenna για τους πλημμυρισμένους αμπελώνες στο Βουρβά, το 2004


Το αεροδρόμιο «έδειχναν» ως υπαίτιο του πλημμυρισμένου κάμπου του Βουρβά, δήμαρχος και Σπαταναίοι το 2004
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το φαινόμενο, τότε, αποδιδόταν από τον τότε δήμαρχο Σπάτων, Θανάση Τούντα, στη λειτουργία του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» το οποίο «έχει δημιουργήσει, στα όριά του, ένα τέλειο αποχετευτικό δίκτυο, με αποτέλεσμα να συλλέγει τα όμβρια και μη νερά και με έναν παράνομο αγωγό που περνάει κάτω από το νομαρχιακό δρόμο Σπάτων – Αρτέμιδος» τα διοχέτευε στον κάμπο του Βουρβά.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον τότε δήμαρχο Σπάτων, η ζημιές αφορούσαν σε περίπου 1.500 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης, στα οποία υπήρχαν «τρομακτικές καταστροφές» και σε πάνω από 500 ιδιοκτήτες, πολίτες των Σπάτων.

Σχετικά με τη θέση του αεροδρομίου αναφορικά με το πρόβλημα, «το αεροδρόμιο υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να κάνει έργα έξω από την περιοχή του, άρα, είναι θέμα της ελληνικής πολιτείας, δηλαδή, του ΥΠΕΧΩΔΕ και της ΕΥΔΑΠ και αυτές οι δυο υπηρεσίες, ουσιαστικά, μέχρι τώρα, κωφεύουν» είχε δηλώσει το 2004 ο Θανάσης Τούντας.

Αγωγές κατά του αεροδρομίου από το δήμο και ιδιοκτήτες καλλιεργειών
«Έκανα αγωγή εναντίον του αεροδρομίου, ζητώντας, περίπου, 1,9 εκατομμύρια ευρώ. Αγωγή η οποία θα εκδικαστεί τον Απρίλιο του 2005. Και έχουν ξεκινήσει και οι ιδιοκτήτες και κάνουν αγωγές εναντίον του αεροδρομίου» είχε πει το 2004 ο Θανάσης Τούντας, σχετικά με τα μέτρα που είχε λάβει ο δήμος για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

«Λίμνη» από βαρέα μέταλλα, έλαια και κηροζίνες
Τα νερά που πλημμύριζαν το 2004 τους αμπελώνες στην περιοχή του Βουρβά περιείχαν οικιακά απόβλητα και βαρέα μέταλλα, σύμφωνα με τον τότε πρόεδρο του Δ.Σ. Σπάτων, Νίκο Παπαχρήστου.
«Περιέχουν οικιακά απόβλητα, που σημαίνει ότι κάποιοι βόθροι πρέπει να χύνονται εδώ, Επίσης, περιέχουν βαρέα μέταλλα, που σημαίνει ότι υπάρχουν ξεπλύματα διαδρόμων ή των δρόμων μέσα στο αεροδρόμιο, γιατί βαρέα μέταλλα, έλαια και κηροζίνες μόνο εκει χρησιμοποιούν» είχε δηλώσει στην κάμερα του Antenna.

Το πρόβλημα παραμένει 16 χρόνια μετά
Το 2004 «υπαίτιο του φαινομένου δεν ήταν το έδαφος, αλλά το αεροδρόμιο» αναφέρει η ανακοίνωση της ΑΝ.Α.Σ.Σ.Α., απαντώντας, με αυτόν τον τρόπο, σε ανάρτηση του δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος στην επίσημη σελίδα του στο Facebook, στις 22 Απριλίου, σύμφωνα με την οποία η κλιματική αλλαγή είναι η αιτία της πλημμυρισμένης οδού Κιάφας, στην περιοχή Βουρβά, αφού «με τις έντονες βροχοπτώσεις στην Αττική, τα δύο τελευταία χρόνια, έχουν δημιουργηθεί σοβαρά προβλήματα, λόγω υπερκορεσμού του εδάφους, το οποίο αδυνατεί πλέον να απορροφήσει ποσότητες νερού».

Η ΑΝ.Α.Σ.Σ.Α. σημειώνει ότι το 2004 δήμαρχος Σπάτων ήταν ο Θανάσης Τούντας, ο οποίος σήμερα είναι Γενικός Γραμματέας του δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος και «δεξί χέρι του δημάρχου» και τονίζει ότι στο ρεπορτάζ μιλάει για το ίδιο ακριβώς πρόβλημα, «δείχνοντας» το αεροδρόμιο και όχι το έδαφος ως αιτία του προβλήματος.

«Σήμερα, 16 χρόνια μετά, το πρόβλημα έχει πλέον γιγαντωθεί, με τη λύση ακόμη να αναζητείται» συνεχίζει η ανακοίνωση της ΑΝ.Α.Σ.Σ.Α., η οποία χαρακτηρίζει «έργα-μπαλώματα και πρόχειρες λύσεις» τις λύσεις της άντλησης των υδάτων και της διαμόρφωσης της υψομετρικής διαφοράς του εδάφους, που έχει επιλέξει ο δήμος Σπάτων – Αρτέμιδος για την αντιμετώπιση του προβλήματος και διερωτάται «τι απέγιναν οι δικαστικές ενέργειες που είχε ξεκινήσει ο δήμος το 2004», καθώς και «τι απέγιναν οι παράνομοι αγωγοί του αεροδρομίου».

Η ανακοίνωση της ΑΝ.Α.Σ.Σ.Α.για τον Βουρβά 

Άλλη μία «ενδιαφέρουσα» ανάρτηση στη σελίδα του Δήμου μας, που αφορά στα πλημμυρικά φαινόμενα στο δρόμο της Κιάφας.
Εντοπίζοντας ξεκάθαρα η δημοτική αρχή το «ΦΤΑΙΞΙΜΟ» για το σοβαρότατο αυτό πρόβλημα στο «ΕΔΑΦΟΣ...», αναφέρει:
«Η κλιματική αλλαγή με τις έντονες βροχοπτώσεις στην Αττική τα δύο τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα λόγω υπερκορεσμού του εδάφους, το οποίο αδυνατεί πλέον να απορροφήσει ποσότητες νερού. Το έντονο πρόβλημα στο Δήμο μας εμφανίστηκε στην περιοχή Βουρβά, όπου λόγω της αύξησης της στάθμης νερού δυσχεραίνει την κυκλοφορία στην οδό Κιάφας».
Επ’ αυτού αξίζει να δείτε ένα ρεπορτάζ από τα παλιά… Μιας και το φαινόμενο φαίνεται να μην είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής των δύο τελευταίων ετών στην Αττική … Η είδηση αφορά στο έτος 2004, τότε που ο Δήμαρχος Σπάτων, κ. Αθ. Τούντας, που σήμερα διατελεί Γενικός Γραμματέας του Δήμου - δεξί χέρι του Δημάρχου σαν να λέμε - μιλάει ακριβώς για το ΙΔΙΟ πρόβλημα… Μόνο που ΤΟΤΕ, υπαίτιο του φαινομένου δεν ήταν το έδαφος, αλλά το ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ.. Ο νυν Γενικός μας Γραμματέας μιλούσε τότε για παράνομους αγωγούς και δικαστικές ενέργειες που είχε ξεκινήσει..
Και δεν το έλεγε, βεβαίως, μόνο εκείνος, αλλά και δημότες και, κυρίως, ειδικοί επιστήμονες.
Και φτάνουμε στο σήμερα, 16 χρόνια μετά, με το πρόβλημα να έχει πλέον γιγαντωθεί, με τη λύση ακόμη να αναζητείται και το χειρότερο, με το νυν Δήμαρχο να εντοπίζει την αιτία του προβλήματος στην κλιματική αλλαγή των δύο τελευταίων ετών!!!
Αλίμονο, ο επικεφαλής του Δήμου μας να ενεργεί ωσάν να ήταν εκπρόσωπος του Αεροδρομίου και να προσπαθεί να πείσει τους δημότες, που του έχουν εμπιστευθεί την ποιότητα ζωής τους, ότι η πλημμύρα οφείλεται στην κλιματική αλλαγή.
Αλίμονο, ο Δήμαρχος μιας πόλης, που βασίζει σημαντικό μέρος της οικονομίας της στις καλλιέργειες, να προτείνει έργα-μπαλώματα και πρόχειρες λύσεις, ενώ από το βίντεο που σας παραθέτουμε προκύπτουν οι διαχρονικές ευθύνες του αεροδρομίου για την καταστροφή των καλλιεργειών στην εν λόγω περιοχή, τις οποίες μάλιστα επιβεβαίωναν τότε και σημερινοί στενοί συνεργάτες του.
Ας μας πει ο Γενικός Γραμματέας τι απέγιναν οι δικαστικές ενέργειες που είχε ξεκινήσει ο Δήμος το 2004; Τι απέγιναν οι παράνομοι αγωγοί του Αεροδρομίου για τους οποίους έκανε λόγο τότε;
Πλέον είναι οφθαλμοφανής η στάση της Δημοτικής Αρχής έναντι των μεγάλων υπερτοπικών έργων και η «αδιαφορία» της για τα προβλήματα που αυτά διαχρονικά προκαλούν στην περιοχή μας.
Πόσο δυναμικές διεκδικήσεις να αναμένουμε, άραγε, υπέρ του Δήμου, όταν βλέπουμε να δημοσιοποιούνται τέτοιες θέσεις επίσημα;
Το πρόβλημα των πλημμυρικών φαινομένων στον Βουρβά δεν μπορεί να λυθεί με ημίμετρα… Το πρόβλημα αυτό θέλει λύση, και λύση σοβαρή. Ο υπαίτιος της καταστροφής θα πρέπει, επιτέλους, να αναλάβει τις ευθύνες του. Και ο Δήμος θα πρέπει, επιτέλους, να ταχθεί στο πλευρό του δημότη σε αυτό.
Εμείς προφανώς θα διερευνήσουμε περαιτέρω το θέμα, ακόμη και με δεδηλωμένη πλέον την απροθυμία της Δημοτικής Αρχής να μας συνδράμει σε αυτό, για την ουσιαστική λύση του προβλήματος.


Σχετικά άρθρα

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια