«Πόλεμος» ανακοινώσεων για τα τάμπλετ στο δήμο Σπάτων - Αρτέμιδος



  • Λίγο πριν το τέλος της φετινής σχολικής χρονιάς, 
  • σχεδόν πενήντα ημέρες από τις 10 Μαΐου οπότε έκλεισαν όλα τα σχολεία της χώρας λόγω πανδημίας, 
  • σχεδόν σαράντα ημέρες από το ξεκίνημα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, 
  • μετά από δεκάδες δήμους που έχουν καταφέρει εδώ και μέρες να εφοδιάσουν με τάμπλετ παιδιά που δεν έχουν την τεχνική δυνατότητα να παρακολουθήσουν την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, 
  • μετά και από την ολιγωρία του υπουργείου Παιδείας το οποίο, όμως, μόλις πριν πέντε μέρες έστειλε 6.200 συσκευές τάμπλετ και 2.200 φορητούς υπολογιστές, ενισχύοντας έτσι τον τεχνολογικό εξοπλισμό όλων των γυμνασίων και λυκείων της χώρας, καθώς και σημαντικό ποσοστό σχολείων της πρωτοβάθμιας και ενώ πριν περίπου δέκα μέρες είχαν διοχετευθεί στα ελληνικά σχολεία και άλλες 9.000 συσκευές τάμπλετ που προσέφεραν στο υπουργείο ιδιωτικές εταιρείες, επιπλέον του τεχνολογικού εξοπλισμού που έχει ήδη διοχετευθεί στα ελληνικά σχολεία από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και του πρόσθετου που δρομολογείται μέσω ΕΣΠΑ,


στο δήμο Σπάτων - Αρτέμιδος οι παρατάξεις επιδίδονται σε «πόλεμο» ανακοινώσεων με αντικείμενο το αν θα δοθούν τάμπλετ στους μαθητές των ορίων του, πόσα θα είναι αυτά και ποιοι τα δικαιούνται.


Ο δήμος γνώριζε, μέσω της Κοινωνικής Υπηρεσίας και της ενημέρωσης που έδωσαν σε αυτήν οι διευθυντές των σχολείων, την ανάγκη προμήθειας περίπου 1200 τάμπλετ για τους μαθητές του δήμου μας. Χίλιοι διακόσιοι από τους 4.000 μαθητές δεν έχουν τάμπλετ, σημειώνει στην ανακοίνωσή του ο δήμαρχος Σπάτων – Αρτέμιδος, Δημήτρης Μάρκου.

Ο δήμος, αρχικά, ήταν υπέρ της απόφασης που ελήφθη μετά από συνεδρίαση των δημάρχων με τον περιφερειάρχη Αττικής, σύμφωνα με την οποία «θα ακολουθηθεί κοινή γραμμή, καθώς οι ΟΤΑ δεν έχουν τη δυνατότητα να προβούν σε τέτοιου είδους δαπάνες, δεδομένου ότι αυτό αποτελεί υποχρέωση της Κεντρικής Διοίκησης».

Η ΑΝ.Α.Σ.Σ.Α. και η Άννα Ραφτοπούλου στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της 28ης Απριλίου έθεσαν ξανά το θέμα χορήγησης τάμπλετ στους μαθητές που δεν διαθέτουν τον τεχνικό εξοπλισμό για να συμμετέχουν την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Η Άννα Ραφτοπούλου πρότεινε «να δοθούν tablet σε όσα παιδιά θα προέκυπταν από νέα καταγραφή και με κριτήρια που θα αποφασίσουν οι δάσκαλοι και οι διευθυντές, χρησιμοποιώντας ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, όπως η φορολογική δήλωση» αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο δήμαρχος Σπάτων - Αρτέμιδος, Δημήτρης Μάρκου, κατηγορώντας την ότι με την πρότασή της «οι εκπαιδευτικοί θα έπαιζαν ρόλο ελεγκτών» τη στιγμή που με την ίδια ανακοίνωση ομολογεί ότι οι εκπαιδευτικοί έχουν ήδη μπει σε αυτή τη διαδικασία, αφού «έπειτα από ενέργειες της Κοινωνικής Υπηρεσίας, οι διευθυντές των σχολείων ενημέρωσαν για την ανάγκη προμήθειας περίπου 1200 tablet για τους μαθητές του δήμου».

«Η αρχική μας πρόταση ήταν η χορήγηση tablet μόνο για τα παιδιά των ευπαθών ομάδων» αναφέρει ο δήμαρχος Σπάτων – Αρτέμιδος, Δημήτρης Μάρκου, αν και νωρίτερα, στην ίδια ανακοίνωση, αναφέρει ότι «σε συνεδρίαση των δημάρχων με τον περιφερειάρχη Αττικής αποφασίστηκε να ακολουθηθεί κοινή γραμμή, καθώς οι ΟΤΑ δεν έχουν τη δυνατότητα να προβούν σε τέτοιου είδους δαπάνες, δεδομένου ότι αυτό αποτελεί υποχρέωση της Κεντρικής Διοίκησης».

«Η Άννα Ραφτοπούλου επέμεινε σε νέα καταγραφή αναγκών με τα κριτήρια που θα έβαζαν οι διευθυντές» αναφέρει ο δήμαρχος και καταλήγει: «Κανένα παιδί δεν θα επιτρέψουμε να νιώσει ότι οι γονείς του έχουν οικονομική δυσκολία. Κανένα παιδί δεν θα φαίνεται ως ανώτερο ή κατώτερο, ούτε η ανάγκη θα αποτελέσει αντικείμενο εκμετάλλευσης.
Όλοι οι μαθητές θα αντιμετωπιστούν το ίδιο και ισότιμα στη χορήγηση tablet! Δεν χωράνε πολιτικά παιχνίδια στις πλάτες των παιδιών».

Η ανακοίνωση του δημάρχου για τα tablet
Στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο είχαμε ως θέμα την ενημέρωση για τη δημόσια Υγεία, τον Covid-19 και τον τρόπο επιστροφής στην καθημερινότητα με τα νέα δεδομένα.
Φτάσαμε να συζητάμε πέντε ώρες για άσχετα θέματα, όπως τα δασικά και αντί να εστιάσουμε στον τομέα της δημόσιας υγείας, η συζήτηση επικεντρώθηκε στη διάθεση tablet στους μαθητές.
Έπειτα από ενέργειες της Κοινωνικής Υπηρεσίας, οι διευθυντές των σχολείων ενημέρωσαν για την ανάγκη προμήθειας περίπου 1200 tablet για τους μαθητές του Δήμου μας (1200 από 4000 δηλαδή δεν έχουν tablet).
Σε συνεδρίαση των Δημάρχων με τον Περιφερειάρχη Αττικής αποφασίστηκε να ακολουθηθεί κοινή γραμμή, καθώς οι ΟΤΑ δεν έχουν τη δυνατότητα να προβούν σε τέτοιου είδους δαπάνες, δεδομένου ότι αυτό αποτελεί υποχρέωση της Κεντρικής Διοίκησης.
Σήμερα προτάθηκε από την παράταξη της κυρίας Ραφτοπούλου να δοθούν tablet σε όσα παιδιά θα προέκυπταν από νέα καταγραφή και με κριτήρια που θα αποφασίσουν οι δάσκαλοι και οι διευθυντές, χρησιμοποιώντας ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, όπως η φορολογική δήλωση. Οι εκπαιδευτικοί θα έπαιζαν ρόλο ελεγκτών!
Η αρχική μας πρόταση ήταν η χορήγηση tablet μόνο για τα παιδιά των ευπαθών ομάδων.
Η κ. Ραφτοπούλου επέμεινε σε νέα καταγραφή αναγκών με τα κριτήρια που θα έβαζαν οι διευθυντές. Ενημερώνουμε λοιπόν ότι για εμάς κανένα παιδί δεν μπαίνει σε υψηλές νοηματικές αναλύσεις κοινωνικών αναγκών ή κοινωνικών τάξεων.
Κανένα παιδί δεν θα επιτρέψουμε να νιώσει ότι οι γονείς του έχουν οικονομική δυσκολία. Κανένα παιδί δεν θα φαίνεται ως ανώτερο ή κατώτερο, ούτε η ανάγκη θα αποτελέσει αντικείμενο εκμετάλλευσης.
Όλοι οι μαθητές θα αντιμετωπιστούν το ίδιο και ισότιμα στη χορήγηση tablet! Δεν χωράνε πολιτικά παιχνίδια στις πλάτες των παιδιών!

Η ανακοίνωση της ΑΝΑΣΣΑ - «Αυτός που κατηγορούσε για πλειοδοσία έδωσε τελικά τα περισσότερα»
Μόλις τελείωσε η 8η συνεδρίαση του Δ.Σ. που διήρκησε σχεδόν 5 ώρες και αφορούσε στις συνέπειες του covid 19.
H παράταξη μας έθεσε ένα πολύ σημαντικό κοινωνικό ζήτημα, αυτό της προσφοράς tablet σε όσους μαθητές δεν δύνανται να το αποκτήσουν. Αφού η Δημοτική αρχή μας κατηγόρησε ουσιαστικά για λαϊκισμό, αφού προτείνουμε μη ρεαλιστικά πράγματα, στα οποία δεν μπορεί ο Δήμος να ανταπεξέλθει οικονομικά, στην συνέχεια άλλαξε γνώμη και πρότεινε να δοθούν μέσω της κοινωνικής υπηρεσίας μόνο στις καταγεγραμμένες ευπαθείς ομάδες. Κάπου εκεί ακούστηκε ότι βάζουμε σε πλειοδοσία ένα τόσο σοβαρό θέμα… Μετά την δική μας διαφωνία, διότι πάλι αδικούνταν παιδιά που το έχουν ανάγκη μαντέψτε τελικά τι αποφασίστηκε… Αγορά tablet για ΟΛΟΥΣ τους μαθητές του Δήμου!!!!!!!!!
Σας αφήνω να προβληματιστείτε και θα επανέλθω με περισσότερες λεπτομέρειες…

(Ενημέρωση στις 29 Απριλίου 2020)

Και άλλη ανακοίνωση από την ΑΝ.Α.Σ.Σ.Α.
Επιτέλους, σεβαστείτε το θεσμικό σας ρόλο, κ. Δήμαρχε και σταματήστε την παραπληροφόρηση των δημοτών! Γιατί δε λέτε πως ΕΜΕΙΣ ήμασταν εκείνοι που προτείναμε την προσφορά tablets από το Δήμο σε μαθητές οικονομικά αδύναμων οικογενειών (όπως, εξάλλου, το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας προέβλεπε με σχετική ΠΝΠ). Ενώ ΕΣΕΙΣ ήσασταν εκείνοι που αρνηθήκατε την πράξη αυτή, διότι ο αριθμός των tablets που είχε προκύψει από την καταγραφή που είχαν ήδη κάνει οι δάσκαλοι και οι καθηγητές ήταν πολύ μεγάλος και ο Δήμος δεν μπορούσε να επωμιστεί το βάρος!!!
Γιατί δε λέτε πως ΕΜΕΙΣ ήμασταν εκείνοι που σας είπαμε ότι ακόμα και αν είναι 200.000€ το κόστος, αυτά τα παιδιά το αξίζουν... Διότι είναι παιδιά που κάνουν μάθημα σε κοντέινερ ή σε αίθουσες χωρίς παράθυρα!!!!!!!
Ενώ ΕΣΕΙΣ κατηγορήσατε ευθέως διευθυντές σχολείων ως αναξιόπιστους και ως εκ τούτου ανίκανους να κάνουν ορθή καταγραφή των αναγκών, αλλά και γονείς ως "αρπακτικά", που εκμεταλλεύονται τη συγκυρία για να αποκτήσουν δωρεάν tablets.....
ΕΣΕΙΣ αφού είδατε ότι το θέμα φτάνει σε ψήφιση, προτείνατε να προσφερθούν εντέλει tablets μόνο στις ευπαθείς ομάδες, που είναι εγγεγραμμένες στις κοινωνικές υπηρεσίες, κάτι που ΕΜΕΙΣ σας είπαμε ότι θα έπρεπε να έχει γίνει από την πρώτη ημέρα, ενώ μετά τη δική μας επιμονή για διεύρυνση των δικαιούχων σε όλα εκείνα τα παιδιά που ήδη έχουν δηλώσει ότι στερούνται αυτής της δυνατότητας, αντιπροτείνατε την προσφορά σε όλα τα παιδιά, απόφαση που Ο ΙΔΙΟΣ νωρίτερα μας είχατε ενημερώσει ότι είναι μη υλοποιήσιμη για οικονομικούς λόγους... Και τολμήσατε να κάνετε εσείς κριτική σε εμάς για πλειοδοσία σε βάρος των μαθητών..
Και, εντέλει, τι κάνατε; Δώσατε τα περισσότερα; Ωριμάστε, επιτέλους, και ασκείστε σοβαρή διοίκηση... Δεν είναι όλα πολιτική και ψήφοι.. Μιλάμε για παιδιά... Και μιλάμε για χρήματα των δημοτών, όχι δικά σας, για να παίζετε... Α, και επ’ ευκαιρία, ανεβάστε επιτέλους και το υλικό της καταγεγραμμένης Συνεδρίασης.. Από το πρωί το έχετε στο e-mail σας…


Φίλιππος Αργυρός: Προτείναμε να δοθούν σε όλους ανεξαιρέτως τους μαθητές, χωρίς καμία διάκριση
Για το θέμα της διανομής δωρεάν τάμπλετ στους μαθητές, προέκυψαν διάφορες απόψεις από τις δημοτικές παρατάξεις, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, δημιουργούσαν αντιθέσεις και «διαχωρισμούς» μεταξύ των μαθητών.
Προτείναμε να δοθούν σε όλους ανεξαιρέτως τους μαθητές, χωρίς καμία διάκριση. Θεωρούμε πρακτικά αδύνατο, να αξιολογήσει κάποιος αντικειμενικά το ποιος δικαιούται και ποιος όχι, δωρεάν τάμπλετ. Και είναι τραγικό να μπαίνουμε στην διαδικασία του να ξεχωρίσουμε τα παιδιά σε "πλούσια" και "φτωχά" σε "άσπρα" και "μαύρα" ή οποιουδήποτε είδους διαχωρισμό.
Η πρότασή μας υπερψηφίστηκε από την παράταξή μας, τη διοικούσα παράταξη, καθώς και την παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης, πάρα τις κραυγές κάποιων που ήθελαν να κρατήσουν για τον εαυτό τους το δικαίωμα επιλογής… προνομιούχων και μη προνομιούχων!

Γεράσιμος Σκιαδαρέσης: Πώς το «τάμπλετ για κανέναν» άλλαξε σε «τάμπλετ για όλους»
Σήμερα στο δημοτικό συμβούλιο προτείναμε να προμηθεύσει ο δήμος τάμπλετ σε όσους μαθητές τα έχουν ανάγκη για την εξ αποστάσεως διδασκαλία.
Η πρόταση του δημάρχου ήταν ότι αυτοί που δήλωσαν ότι έχουν ανάγκη είναι πάρα πολλοί (1000-1200 μαθητές), άρα τεράστιο κόστος για τον δήμο και δεν το συζητά , λέγοντας, επίσης, ότι πολλοί απ αυτούς λένε και ψέματα και δεν έχουν πραγματικά ανάγκη!
Επιμένουμε λοιπόν και θέτουμε την πρόταση μας σε ψηφοφορία, με τη λογική ότι και 100 ψεύτικες ανάγκες να υπάρχουν, χαλάλι, για τους υπόλοιπους που πραγματικά τα χρειάζονται!
Πανικός στην παράταξη της πλειοψηφίας.
Ο δήμαρχος αντιπροτείνει να δοθούν τάμπλετ μονό στις «ευπαθείς ομάδες»!
Επιμένουμε στην πρότασή μας!
Και εμφανίζεται η λύση από την ελάσσονα αντιπολίτευση! Προτείνεται, γελοιοποιώντας την πρότασή μας, να δοθούν τάμπλετ σε ΟΛΟΥΣ ανεξαιρέτως τους μαθητές!
ΚΑΙ …ΩΩΩΩ ΘΑΥΜΑ! Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΠΟΣΥΡΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΨΗΦΙΖΕΙ ΑΥΤΗΝ!
Και έτσι, από εκεί που δεν είχαμε λεφτά για 1000, έχουμε για 4000 τάμπλετ! Μιράκολο!



Ελένη Φράγκου: Μετέχουμε στην κοινωνία και στα προβλήματα της, δίνοντας λύσεις, δεν παίζουμε θέατρο, περιμένοντας το χειροκρότημα
Πολιτική διβουλία σε όλο της το μεγαλείο, μια πολιτική που προσπαθεί να δικαιολογήσει ολιγωρία ημερών, που οδήγησε τους μαθητές των οικονομικά ασθενών οικογενειών του δήμους μας (που παρόλο από 13-4-2020 έδινε το δικαίωμα και επίσημα ο νόμος ενώ και ποιο πριν μπορούσε στο πλαίσιο των μέτρων κοινωνικής πολιτικής για covid-19), να μην έχουν προμηθευτεί από το Δήμο, ακόμα, ούτε ένα tablet, που έχουν ανάγκη για την εξ αποστάσεως διδασκαλία τους. Επίκληση δήθεν της ανάγκη διαφύλαξης των προσωπικών δεδομένων των οικογενειών τους, της προστασίας των μαθητών τον ιδίων από πιθανά αρνητικά συναισθήματα. Μα, για αυτό κύριε Δήμαρχε έχουμε την Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής, για αυτό έχουμε τους Κοινωνικούς Λειτουργούς, για την διασφάλιση αυτών των οικογενειών και των προσωπικών τους δεδομένων. Ήδη, γίνεται αυτό, σε ήδη υπάρχουσες δομές, όπως το Κοινωνικό Παντοπωλείο και το Κοινωνικό Φαρμακείο κ.α.
Τελικά, αναγκαστήκατε από τις αντιδράσεις, ακόμα και μέσα στην ίδια σας την παράταξη, να κάνετε πολιτική κολοτούμπα.
Ενώ ο ίδιος λέγατε και υποστηρίζατε στην αρχή ότι το κόστος θα είναι μεγάλο, δυσβάστακτο για το δήμο, γιατί οι καταμετρημένες απατήσεις ήταν 1000-1200 tablet και αρνηθήκατε την αγορά, τελικά αποφασίσατε να αγοράσετε για το σύνολο των μαθητών (4000-4500).
Μήπως είναι πολιτικός ελιγμός διαφυγής, ξέροντας ότι μεγάλος χρόνος έχει χαθεί και τα σχολεία 28 Μαΐου 2020 ανοίγουν;
Δεν μπορέσαμε να πάρουμε από 13-4-2020, ούτε 100 tablet έστω με κάποια δωρεά, τα 1000 σας φάνηκαν πολλά και τώρα θα πάρουμε 4500.
Μεγάλο το ΘΑ… Αναμένω!


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια