Μια πτυχιακή εργασία – «κόσμημα» για το μετόχι του Βουρβά

 


Παλιά, περίπου στα μέσα του 17ου αιώνα, η περιοχή του Βουρβά ήταν μετόχι της Μονής Πεντέλης. Μετόχι είναι ένα αγρόκτημα που ανήκει σε μοναστήρι, μέσα στο οποίο βρίσκεται συνήθως ένα μικρό παρεκκλήσιο και κατοικίες για τους μοναχούς που καλλιεργούν το συγκεκριμένο αγρόκτημα.

Το κτιριακό συγκρότημα είναι τετραγωνικής κάτοψης και αποτελείται από έξι κτίρια το ένα δίπλα στο άλλο, σε ένα περιμετρικό περίβολο γύρω από μια υπαίθρια αυλή. Τα κτίρια αυτά, άλλοτε πατητήρια, κελιά, ίσως στάβλοι, σήμερα είναι μισογκρεμισμένα, ερειπωμένα.

Στα Γενικά Αρχεία του Κράτους υπάρχουν πληροφορίες για το μετόχι, σύμφωνα με τις οποίες κατά τις πρώτες δεκαετίες της επανάστασης, γύρω στο 1834, η Ι. Μ. Πεντέλης  είχε  έσοδα από  αυτό,  από  την  παραγωγή  σιταριού,  κριθαριού  και  κουκιών. 

Το  1938, κατά  τη διανομή γαιών στους κατοίκους, το αγρόκτημα Βουρβά μετατρέπεται σε δημόσια γεωργική έκταση.

Το 1961  οι κοινόχρηστες εκτάσεις του αγροκτήματος Βουρβά μεταβιβάστηκαν  στο Δήμο Σπάτων.

Το 1988 το μετόχι του Βουρβά χαρακτηρίστηκε ως «αξιόλογο δείγμα της μορφολογικής και κτιριολογικής εξέλιξης των Μετοχίων στα Μεσόγεια» και  κηρύχθηκε  «ιστορικό  διατηρητέο  μνημείο»  που  χρειάζεται  ειδική  προστασία,  (ΦΕΚ 715/Β/28.9.88).

 

Βρίσκεται στο δρόμο που συνδέει τα Σπάτα με την Αρτέμιδα, στην οδό Κιάφας και εδώ και πολλά χρόνια καμία δημοτική αρχή δεν υλοποίησε το προεκλογικό της πρόγραμμα, για αναπαλαίωσή του

 

 Στις 4 Ιουλίου 2022, φοιτητές του τμήματος Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, μελέτησαν την επανάχρηση των κτιρίων του Μετοχίου Βουρβά στα Σπάτα και εξέθεσαν τις εργασίες τους στο σημείο που βρίσκονται αυτά τα κτίρια.


Δείτε εδώ μια πτυχιακή εργασία, η οποία έχει ως αντικείμενο την αποκατάσταση του ιστορικού κτιριακού συγκροτήματος. Σκοπός της να γίνει εμφανής η διαφορά ανάμεσα στο υπάρχον ημιερειπωμένο κτίριο και στη μεταγενέστερη παρέμβαση.

Σύμφωνα με αυτήν την εργασία, στο νέο κτίριο θα υπάρχουν χώρος γευσιγνωσίας οίνου, εστιατόριο, κελάρι, καθώς και πατητήρι, κατασκευασμένο σύμφωνα με τη μεσογειακή αρχιτεκτονική που είχε χτιστεί και το παλαιό πατητήρι του 17ου αιώνα.


Το μετόχι Βουρβά από ψηλά

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια