Στις 50.000 ευρώ η προτομή του Χρήστου Μπέκα και το άγαλμα της Θεάς Αρτέμιδος

Με απευθείας ανάθεση και τα δυο έργα

 

Με απόφαση δημάρχου και απευθείας ανάθεση ο Δήμος Σπάτων - Αρτέμιδος επέλεξε τον γλύπτη Γιάννη Μπαρδή για να φιλοτεχνήσει την προτομή του Χρήστου Μπέκα και το άγαλμα της Θεάς Αρτέμιδος. 

Η προτομή του Χρήστου Μπέκα θα κοστίσει 13.392 ευρώ. Από αυτά οι 5.000 ευρώ αφορούν στην αξία της προτομής, άλλα τόσα θα κοστίσουν το βάθρο, το υπόβαθρο, οι πύροι ανύψωσης, στήριξης, γυαλίσματα, χάραξη, ενώ 800 ευρώ θα κοστίσουν η μεταφορά και τοποθέτηση της προτομής. Τα υπόλοιπα 2.592.00 ευρώ είναι η αξία του Φ.Π.Α. (24%). 

Η αξία του αγάλματος της Θεάς Αρτέμιδος ανέρχεται στις 30.000,00 ευρώ πλέον Φ.Π.Α., θα είναι δηλεδή συνολικής δαπάνης 37.200 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. (24%),

 

 

Δυο λόγια για τον Χρήστο Ι. Μπέκα



Ο Χρήστος Μπέκας υπήρξε ο πρώτος δήμαρχος των Σπάτων. Γεννήθηκε το 190 από τον Ιωάννη και τη Μαρία Μπέκα. Μετά το Δημοτικό πήγε στην Αθήνα για να συνεχίσει τις σπουδές του. Μετά τη στράτευσή του πήγε στην Κωνσταντινούπολη, όπου με συνέταιρό του λειτουργούσαν μεγάλο ξενοδοχείο στην αριστοκρατική περιοχή του Πέραν. Έμεινε εκεί 17 χρόνια. Επέστρεψε στα Σπάτα το 1953 και έθεσε υποψηφιότητα για το νεοσύστατο τότε Δήμο.
Πέθανε ξαφνικά στις 13 Ιουνίου 1966 στο νοσοκομείο «ο Ευαγγελισμός».
Εκεί, ενώπιον συμβολαιογράφου, εκδήλωσε την επιθυμία του να αφήσει όλη την κινητή και ακίνητη περιουσία του στο Δήμο Σπάτων.

Το πατρικό του σπίτι το εκχώρησε για να χτιστεί εκεί το Πνευματικό Κέντρο.

 

Ποιος είναι ο Γιάννης Μπάρδης

Ο Γιάννης Μπάρδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, στο εργαστήριο Χαλκοχυτικής και αργότερα στο εργαστήριο Μαρμάρου. Έχει πραγματοποιήσει μεγάλο αριθμό ατομικών εκθέσεων, με πιο πρόσφατη την παρουσίαση του έργου του στο Πεκίνο, και έχει λάβει μέρος σε μεγάλες ομαδικές εικαστικές διοργανώσεις. Γλυπτά και μνημεία του κοσμούν δημόσιους χώρους στην Ελλάδα, στον Καναδά, στη Γαλλία, στην Κύπρο, στο Ισραήλ. Μεταξύ άλλων, έχει φιλοτεχνήσει σκηνικά για το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών καθώς και τα διεθνή Βραβεία «Giuseppe Sciacca» στο Βατικανό το 2014 και το 2015. Έχει λάβει υψηλές τιμητικές διακρίσεις από σημαίνοντα πρόσωπα και φορείς του εκκλησιαστικού και πνευματικού χώρου, εντός και εκτός Ελλάδος. Έργα του ανήκουν σε πολλές ιδιωτικές συλλογές. Ζει και εργάζεται στην Παιανία.

 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια