Όταν η πραγματικότητα προσπερνά τις μελέτες και τα τροχαία δεν τις περιμένουν
Στη δεύτερη συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής αρχής Σπάτων - Αρτέμιδος, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 29 Απριλίου 2025, έγινε μια προσπάθεια να φωτιστούν μερικά από τα πιο σκοτεινά σημεία του δήμου μας… Οι δρόμοι του. Όχι, δεν φτιάχτηκαν ακόμα. Απλώς συζητήθηκαν. Εκτενώς. Αναλυτικά. Με πλήθος εγγράφων. Σελίδες επί σελίδων.
"Στην Πράξη"… χωρίς πεζοδρόμιο, σήμανση και πρόγραμμα επίλυσης των προβλημάτων
Η Μυρτώ Τσιγκούλη, επικεφαλής της παράταξης "Στην Πράξη", έθεσε ερωτήματα σχετικά με τα προβλήματα που έχει ο δήμος μας στον τομέα της οδικής ασφάλειας, με τα, ανύπαρκτα σε πολλά σημεία και προβληματικά σε άλλα, πεζοδρόμια, την ανεπαρκή σήμανση, αλλά και με το αν όλα αυτά έχει επιχειρηθεί να καταγραφούν συστηματικά και ολοκληρωμένα, με τη βοήθεια των πολιτών και στη συνέχεια να καταρτιστεί ένα πρόγραμμα επίλυσής τους με σαφείς στόχους και διάρκεια. Ερωτήματα καθόλου ρητορικά, μιας και οι πεζοί που κυκλοφορούν στην πλειονότητα των δρόμων του δήμου το κάνουν με… ακροβατικά και προσευχές.
"Το μεγαλύτερο μέρος του οδικού δικτύου του δήμου δεν έχει πεζοδρόμια. Ακόμα και σε κεντρικούς δρόμους όπως η Λεωφόρος Βραυρώνος στην Αρτέμιδα και η Αγίου Δημητρίου στα Σπάτα, η μετακίνηση των πεζών γίνεται δίπλα στα αυτοκίνητα, με πολύ μεγάλο κίνδυνο. Στη συνθήκη αυτή προστίθεται και η ανεπαρκής σήμανση σε πολλές διασταυρώσεις, ΄με πρώτο παράδειγμα τη διασταύρωση της Αγίου Δημητρίου με τη Δημάρχου Χρήστου Μπέκα, ένα σημείο που ο κίνδυνος σύγκρουσης εκδηλώνεται καθημερινά", ανέφερε χαρακτηριστικά η Μυρτώ Τσιγκούλη.
Με ΣΒΑΚ και ΣΑΠ και 922 σελίδες προόδου
Κατά τη διάρκεια της, σχεδόν δεκάλεπτης, απάντησής του, ο δήμαρχος Σπάτων - Αρτέμιδος, Δημήτρης Μάρκου, οπλισμένος με επιχειρήματα (και μελέτες), έβγαλε από τη φαρέτρα του τα απόλυτα όπλα, το ΣΒΑΚ και το ΣΑΠ! Όχι, δεν είναι νέα φάρμακα για τη λύση του κυκλοφοριακού. Είναι το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) και το Σχέδιο Αστικής Προσβασιμότητας (ΣΑΠ). Στο πρώτο, όπως είπε, έχει καταγραφεί με λεπτομέρεια μέχρι και "η τελευταία πέτρα στο δήμο μας". Άρα και αυτές στις οποίες σκοντάφτουν οι πεζοί στην Αγίου Δημητρίου...
Ο δήμαρχος μάς διαβεβαίωσε ότι υπάρχουν ήδη 472 σελίδες με προβλήματα και άλλες 450 σελίδες με λύσεις. Δηλαδή… 922 σελίδες πρόοδος! Αν μπορούσαν να στρωθούν στο δρόμο, θα είχαμε ήδη πεζοδρόμιο.
Το ενδιαφέρον κορυφώθηκε όταν ο Δημήτρης Μάρκου είπε πως το πρόβλημα... δεν είναι πρόβλημα, γιατί στο δήμο μας τα ατυχήματα δεν υπερβαινουν το μέσο όρο. Δηλαδή, λίγο πολύ, αν σου τύχει κάτι στην πόλη, τουλάχιστον παρηγοριέσαι ότι… αλλού είναι χειρότερα!
"Δεν είναι ασφαλές το συμπέρασμα ότι ο δήμος μας έχει σοβαρό πρόβλημα, γιατί για να πούμε ότι έχει σοβαρό πρόβλημα ένας δήμος θα πρέπει να υπάρχει κάποιο στάνταρ, που σημαίνει ότι θα πρέπει να είμαστε πάνω από αυτό το μέσο όρο, είτε σε τροχαία, είτε σε τραυματισμούς πεζών, αλλά και σε ατυχήματα με οχήματα, που κάτι τέτοιο τουλάχιστον εγώ δεν έχω εντοπίσει" είπε χαρακτηριστικά.
Η ασφάλεια κατοχυρώθηκε... Με λόγια… Πολλά λόγια…Πάρα πολλά λόγια…
Αν ο αριθμός των λέξεων εξασφάλιζε και την οδική ασφάλεια, τότε ο δήμος Σπάτων-Αρτέμιδος θα ήταν υποψήφιος για… Νόμπελ Τάξης και Κυκλοφοριακής Ευγένειας. Ο ειδικός σύμβουλος Προστασίας του Πολίτη και Οδικής Ασφάλειας του δημάρχου Σπάτων - Αρτέμιδος, Δημήτρης Αποστολόπουλος, πήρε το μικρόφωνο και το κράτησε γερά. Πολύ γερά. Και μίλησε. Μίλησε πολύ. Μίλησε τόσο, που αν το πρόβλημα λυνόταν με καλή πρόθεση και επανάληψη της λέξης "ασφάλεια", θα είχαν φυτρώσει πεζοδρόμια ως δια μαγείας.
Μας διαβεβαίωσε ότι και ο ίδιος ο δήμαρχος και όλη η παράταξη, αλλά και αυτός προσωπικά είναι πολύ ευαισθητοποιημένοι και πάνω σε αυτό το πρόβλημα, το παρακολουθούν, σχεδιάζουν και μελετούν συνεχώς.
Μίλησε για μια δράση που τη βάφτισαν "Ασφαλής Πολίτης" και στο μενού της είχε αλκοτέστ, ραντάρ, παρεμβάσεις στα πάρκα, διευκολύνσεις στα σχολεία και άλλα. Αναφέρθηκε στη δημιουργία δωρεάν διαβάσεων από εταιρεία που δραστηριοποιείται στο χώρο, είπε ότι σύντομα "θα ξεκινήσει ο επαναχρωματισμός όλων των διαβάσεων και η κατασκευή καινούργιων όπου αυτό χρειάζεται", αναφέρθηκε στην κατάργηση του παλλόμενου σηματοδότη στην οδό Δημάρχου Μπέκα και στην αποφόρτιση της κίνησης στο συγκεκριμένο σημείο, τόνισε την "αγαστή" συνεργασία ανάμεσα στο δήμο, την Τροχαία, την Αστυνομία, την Περιφέρεια, και τη ΔΙΑΣ και πρόσθεσε ότι "έχουν δοθεί οδηγίες στη Δημοτική Αστυνομία να είναι παρούσα, όποτε έχει την ευκαιρία από τα υπόλοιπα καθήκοντά της, στα σχολεία, πρωινές ώρες, να βοηθά τους σχολικούς τροχονόμους, ώστε τα παιδιά να μπορούν να μετακινούνται με ασφάλεια από τις διαβάσεις πεζών και το μεσημέρι, κατά το σχόλασμα, να κάνουν μία διέλευση, είτε η Δημοτική Αστυνομία, είτε η ΔΙΑΣ, ώστε να υπάρχει αποτροπή για το μπούλινγκ". Η οδική ασφάλεια, βλέπεις, έχει πολλά πρόσωπα. Ακόμα και για την εγκληματικότητα που, όπως είπε, έχει μειωθεί στο δήμο μας αναφέρθηκε ο σύμβουλος του δημάρχου στο πλαίσιο της συζήτησης για την οδική ασφάλεια!
0 Σχόλια