Πώς και πού πρέπει να πετάμε τα σκουπίδια



Στους γνωστούς πράσινους κάδους πρέπει να πετάμε μόνο τα απορρίμματα που προέρχονται από το σπίτι μας, το κατάστημά μας, από χώρους, γενικότερα, όπου εκδηλώνονται καθημερινές ανθρώπινες δραστηριότητες, εκτός από μαγειρικά ή μηχανικά έλαια.
Τα απορρίμματα που ρίχνουμε στους πράσινους κάδους πρέπει να τα έχουμε τοποθετήσει σε ανθεκτικούς σάκους, δεμένους, έτσι ώστε να αποκλείεται η διαρροή του περιεχομένου τους.
Αν ο κάδος είναι γεμάτος, δεν πρέπει να αφήνουμε σάκους με σκουπίδια στο πεζοδρόμιο. Σε όσους συλλαμβάνονται να αφήνουν σάκους με σκουπίδια εκτός των κάδων, ο δήμος μπορεί να επιβάλλει πρόστιμα.

Τι δεν πετάμε στους πράσινους κάδους
Στους πράσινους κάδους δεν πετάμε ξερά κλαδιά, φύλλα, χόρτα, ούτε παλιά έπιπλα, άχρηστες οικιακές συσκευές, κατεστραμμένα στρώματα και άλλα παρόμοια. Για αυτήν, την τελευταία κατηγορία απορριμμάτων η διαδικασία είναι διαφορετική. Πρέπει να τα συλλέγουμε στο σπίτι μας και να τηλεφωνούμε στην Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου για να τα παραλάβει.

Απορρίμματα από κηπευτικές εργασίες
Αν έχουμε κάνει κηπευτικές εργασίες, ξερά φύλλα και άνθη, τα βάζουμε σε ανθεκτικούς σάκους, όπως τα οικιακά απορρίμματα. Υπόλοιπα κοπής δέντρων, θάμνων, κλαδιά και άλλα παρόμοια τα συσκευάζουμε σε ελαφρά και καλά δεμένα δεμάτια, για την εύκολη φόρτωσή τους και δεν τα βγάζουμε στο πεζοδρόμιο, αλλά ειδοποιούμε την Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου για να τα παραλάβει.

Ποια απορρίμματα απομακρύνονται με δικά μας μέσα
Χώματα, μπάζα και πάρα πολύ μεγάλες ποσότητες ξερών κλαδιών απομακρύνονται από τις ιδιοκτησίες μας με δικά μας μέσα, ή κατόπιν συνεννόησης, από το δήμο, µε την καταβολή συμφωνημένου ποσού (τέλους), που ορίζεται από την Οικονομική Επιτροπή του δήμου.
Στους παραβάτες όλων αυτών των περιπτώσεων ο δήμος μπορεί να επιβάλλει πρόστιμα.

Σκουπίδια και ξερά κλαδιά και θάμνοι σε οικόπεδα
Οι ιδιοκτήτες οικοπέδων οφείλουν να τα διατηρούν καθαρά και αποψιλωμένα. Σε διαφορετική περίπτωση και αν εξακολουθούν να αδιαφορούν και από σχετικές συστάσεις του δήμου, ο δήμος μπορεί να παρέμβει, καθαρίζοντας το οικόπεδο, καταλογίζοντας τα έξοδα και επιβάλλοντας πρόστιμο.

«Αφού πληρώνω δημοτικά τέλη…»
Είναι το πιο συνηθισμένο, αλλά και το πιο άστοχο επιχείρημα που χρησιμοποιούν μερικοί, για να πετούν όπως και όπου θέλουν τα σκουπίδια τους και ύστερα να ρίχνουν το… μπαλάκι στο δήμο.
Πουθενά, μα πουθενά, σε κανέναν Κανονισμό Καθαριότητας δεν αναφέρεται ότι όποιος πληρώνει δημοτικά τέλη έχει το δικαίωμα να πετάει τα σκουπίδια του όπου του… καπνίσει και ο δήμος πρέπει να τον «κυνηγά», λες και είναι μικρό παιδί, για να μαζέψει την ακαταστασία του.
Η Υπηρεσίες Καθαριότητας των δήμων είναι υποχρεωμένες να αδειάζουν τους πράσινους κάδους και να καθαρίζουν δημοτικά οικόπεδα και κοινόχρηστους χώρους.

«Ο ρυπαίνων πληρώνει…»
Στους παραβάτες του Κανονισμού Καθαριότητας επιβάλλονται πρόστιμα.

Σχετικά άρθρα
Σκουπίδια; Τα παράπονά σας στο δήμαρχο

Διαβάστε τον Κανονισμό Καθαριότητας του δήμου Σπάτων - Αρτέμιδος



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια