Ο Φίλιππος Αργυρός για την ανάπτυξη της τοπικής αγοράςΣε κατάθεση προτάσεων, για την ενίσχυση της τοπικής αγοράς της Αρτέμιδος και των Σπάτων, προχώρησε ο δημοτικός σύμβουλος Σπάτων - Αρτέμιδος, Φίλιππος Αργυρός, κατά την  επαναληπτική, λόγω έλλειψης απαρτίας την Πέμπτη, 6 Φεβρουαρίου 2020, τακτική συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου Σπάτων-Αρτέμιδος, της 13ης Φεβρουαρίου 2020, η οποία είχε αυτό ως μοναδικό θέμα της ημερήσιας διάταξης.

Αναλυτικά, η τοποθέτηση – πρόταση του Φίλιππου Αργυρού:

«Η έλλειψη γενικότερου σχεδιασμού και ενδιαφέροντος για τον Δήμο μας σε περιφερειακό, αλλά κυρίως σε Δημοτικό επίπεδο, έχει ως αποτέλεσμα τη σημερινή εικόνα μαρασμού και εγκατάλειψης των Σπάτων και των Δομικών προβλημάτων της Αρτέμιδος.
Πρέπει να θυμίσω σε όλους ότι καμία δημοτική αρχή ως τώρα δεν έχει ενδιαφερθεί πραγματικά και σοβαρά για την υγιή ανάπτυξη των δύο πόλεων. Δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη όταν όλα τα μεγάλα αναγκαία και βασικά έργα υποδομής, Τοπικά Χωρικά Σχέδια, χρήσεις γης, εφαρμογή σχεδίων πόλης, αποχέτευση, φυσικό αέριο, αντιπλημμυρικά έργα, παραλιακό μέτωπο Αρτέμιδος), καθυστερούν αδικαιολόγητα.
Στον αγροτικό τομέα και στην ύπαιθρο επικρατεί πλήρης ασυδοσία και αναρχία. Το αγροτικό κεφάλαιο, ελιές και αμπέλια, είναι βορά της ανεξέλεγκτης βόσκησης από τα αιγοπρόβατα της περιοχής. Το ίδιο συμβαίνει κατά την περίοδο της συγκομιδής, δηλαδή… αναρχία και ασυδοσία. Επίσης, μπάζα, σκουπίδια και ό,τι μπορεί κανείς να φανταστεί, πετάγονται στον κάμπο. Επιπλέον, η ασύδοτη εγκατάσταση ομάδων Ρομά, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, μετατρέπει σταδιακά τον κάμπο σε σκουπιδότοπο. Ακόμη, η έντονη παραβατικότητα που υπάρχει στις παρυφές των Σπάτων, και βεβαίως και στο κέντρο, είναι πολύ αρνητικό στοιχείο για την μικρής κλίμακας επιχειρηματική δραστηριότητα, ειδικά στην περιοχή του Περιφερειακού Σπάτων.
Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι καμία κοινωνία και καμιά πόλη, δεν μπορεί να προκόψει όταν ζει σε συνθήκες ανομίας και παραβατικότητας, όταν ζει με τον φόβο.

Στα όρια του Δήμου μας υπάρχουν τέσσερεις μεγάλες οικονομικές μονάδες. Το αεροδρόμιο, το Εκθεσιακό Κέντρο, το Εκπτωτικό Χωριό και το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο. Από τη λειτουργία αυτών των οικονομικών μονάδων και το ανθρώπινο μελίσσι που κινείται γύρω μας, εμείς έχουμε τεράστια επιβάρυνση και ελάχιστα οφέλη. Με αυτά τα δεδομένα είμαστε υποχρεωμένοι να σκεφτούμε, πως και με ποιο τρόπο μπορεί να ωφεληθεί η τοπική οικονομία και οι δύο πόλεις.
Πολιτισμός, τουρισμός, παροχή υπηρεσιών, τοπικά προϊόντα, ιστορία, είναι τα εργαλεία για την ανάπτυξη της περιοχής μας. Αυτά τα υλικά πρέπει να τα δέσουμε μεταξύ τους και το ένα να βοηθάει το άλλο. Εάν θέλουμε τα παιδιά μας να είναι νοικοκύρηδες, δεν έχουμε άλλο τρόπο, παρά να δουλέψουμε με αυτά τα δεδομένα.
Η σημερινή εικόνα της αγοράς των Σπάτων είναι τουλάχιστον απογοητευτική. Η κεντρική οδός, η Βασιλέως Παύλου, θα πρέπει να αλλάξει. Να γίνει προσβάσιμη και φιλική στους δημότες, λειτουργική και ευχάριστη στους πεζούς, χρηστική στους επισκέπτες και τους καταναλωτές, αλλά και στους κατοίκους και τους επαγγελματίες.
Με την πρότασή μας, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για μια ορθολογική λειτουργία της αγοράς. Δημιουργούμε το περιβάλλον και τις συνθήκες για την ανάπτυξη της αγοράς και την δημιουργία νέων καταστημάτων σε ένα πλαίσιο λειτουργικότητας και καλαισθησίας.
Καλαισθησία, ποιότητα, πολιτισμός, είναι αυτά που πρέπει να εισπράττει ο επισκέπτης, αλλά και ο κάτοικος της πόλης μας.

Μέτρα – προτάσεις άμεσης εφαρμογής για την οδό Βασιλέως Παύλου
1) Μελέτη και τοποθέτηση νέου φωτισμού, τύπου LED
2) Μελέτη και κατασκευή νέου τύπου πρασίνου (πέργολες, κιόσκια και άλλα)
3) Εγκιβωτισμός των κάδων απορριμμάτων
4) Πλήρης νέα σήμανση και επιτήρηση εφαρμογής της από τη Δημοτική Αστυνομία.
5) Εφαρμογή σχεδίου ελεγχόμενης στάθμευσης, με άμεσο έλεγχο από την Δημοτική Αστυνομία.
6) Ελεγχόμενη ταχύτητα οχημάτων (Η Βασιλέως Παύλου να είναι δρόμος ήπιας κυκλοφορίας και όχι πίστα επίδειξης).
7) Επιδίωξη να ντυθούν τα άδεια καταστήματα με θεματικής ενότητας αυτοκόλλητα, με φωτογραφίες από αρχαία ευρήματα της περιοχής, εικόνες τρύγου από παλαιότερα χρόνια και άλλα, σε συνεργασία με ιδιοκτήτες και τον Σύλλογο Ιδιοκτητών.
8) Η είσοδος στην πόλη των Σπάτων από την Αρτέμιδα, να φτάνει έως την πρώην Eurobank και από εκεί αριστερά μέχρι την οδό Μυκηναϊκών Τάφων.
9) Άμεση εξεύρεση χώρων και δημιουργία δημοτικών πάρκινγκ.
10) Δρομολόγηση δημοτικού mini bus, με δρομολόγιο Σπάτα – Αεροδρόμιο – Αρτέμιδα – Σταθμός μετρό Κάντζας.
11) Ουσιαστική λειτουργία του γραφείου ανάπτυξης του Δήμου, ή δημιουργία νέου φορέα με συμμετοχή όλων των παραγωγικών, επαγγελματικών, πολιτιστικών φορέων της πόλης των Σπάτων.

Όλα τα ανωτέρω δεν είναι έκθεση ιδεών, ούτε τυχαίες προτάσεις. Είναι ένα σύνολο μέτρων που πρέπει να έχουν άμεση εφαρμογή, ούτως ώστε, το πολύ σε δύο χρόνια από σήμερα, η αγορά των Σπάτων να έχει τελείως διαφορετική εικόνα και λειτουργία.

Ο δήμος πρέπει επιτέλους να αναλάβει τον ρόλο που του αναλογεί, να πάρει πρωτοβουλίες, να οργανώσει και να συντονίσει μια μεγάλη προσπάθεια οικονομικής, πολιτιστικής και κοινωνικής ανάταξης της πόλης».

Σχετικά άρθραΆνευρη και σχεδόν απογοητευτική η συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης για την τοπική αγορά

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια