«Ο δήμος σας δεν συμμετέχει στο Followgreen, θα σας ενημερώσουμε όταν ενταχθεί»



Το 2016, μια ομάδα έμπειρων μηχανικών – συμβούλων σε θέματα περιβάλλοντος με διεθνή εμπειρία, ως απάντηση στα χαμηλά ποσοστά ανακύκλωσης στη χώρα μας, έναντι των ευρωπαϊκών και με στόχο την ευαισθητοποίηση και την κινητοποίηση των πολιτών, συνέλαβαν και υλοποίησαν μια ιδέα. Και έφτιαξαν ένα εργαλείο για τους δήμους που θέλουν να αυξήσουν την ανακύκλωση, δημιουργώντας ισχυρά κίνητρα για την επιβράβευση των πράσινων πολιτών.
Έφτιαξαν μια διαδικτυακή πλατφόρμα η οποία έχει ως στόχο να ενώσει το δήμο με τους πολίτες του, τα σχολεία του, τις κοινωνικές δομές του και τις τοπικές επιχειρήσεις του για την ευαισθητοποίηση και επιβράβευση της προστασίας του περιβάλλοντος.
Δυστυχώς, σε επίπεδο κοινωνίας είμαστε ακόμη πίσω σε θέματα οικολογικής συνείδησης. Εάν δεν επιβληθούν κανόνες, ελάχιστα πράγματα θα αλλάξουν. Αλλά, τα οικονομικά κίνητρα φαίνεται πως κάνουν τους πολίτες να συμμετάσχουν πιο ενεργά.

Όταν οι δήμοι αναλαμβάνουν περιβαλλοντική δράση
Η διαδικτυακή πλατφόρμα επιβράβευσης της ανακύκλωσης Followgreen επιβραβεύει την ανακύκλωση των πολιτών.
Ο δημότης κάνοντας χρήση της εφαρμογής έχει την δυνατότητα να αποκτήσει εύκολα και γρήγορα πρόσβαση σε άρθρα, βίντεο, κουίζ της πλατφόρμας για την ανακύκλωση και το περιβάλλον, μέσω των οποίων κερδίζει πόντους επιβράβευσης.
Επιπλέον, προσφέρεται η δυνατότητα στους δημότες να ανακαλύψουν τα πλησιέστερα σημεία ανακύκλωσης, μέσω πλοήγησης σε χάρτη, όπου περιλαμβάνονται οδηγίες και χρηστικές πληροφορίες.

Παράλληλα, οι δημότες μπορούν να κερδίζουν πόντους, καταχωρώντας τον 10ψήφιο κωδικό, που θα βρουν στο κουπόνι επιβράβευσης που κερδίζουν από την ανακύκλωση που κάνουν στις Κοινωνικές Δομές του δήμου,  το Κοινωνικό Παντοπωλείο, το Κοινωνικό Φαρμακείο, τη Δομή Σίτισης.
Η εφαρμογή περιέχει έναν πλήρη και σύγχρονο μηχανισμό για την προβολή των πλησιέστερων τοπικών καταστημάτων που παρέχουν προσφορές ή υπηρεσίες. Οι δημότες μπορούν να αποκτήσουν τις προσφορές αυτές ή τις υπηρεσίες, εξαργυρώνοντας τους πόντους επιβράβευσης, που έχουν συγκεντρώσει από τις παραπάνω ενέργειες.

Ενημερώσου, ανακύκλωσε και κέρδισε...
Βλέπουν, για παράδειγμα, το πολύ ενδιαφέρον βίντεο με τίτλο «Πού πάνε τα ανακυκλώσιμα υλικά μετά τον μπλε κάδο;» και κερδίζουν 15 πόντους. Διαβάζουν το άρθρο «Έξυπνες κατασκευές για τον κήπο και το σπίτι από ανακυκλωμένα υλικά» και κερδίζουν άλλους πέντε.
Ανακυκλώνουν συσκευασίες στον μπλε κάδο; Το δηλώνουν και κερδίζουν 50 πόντους την εβδομάδα.
Λαμβάνουν κουπόνι ανακύκλωσης από τον Δήμο επειδή παρέδωσαν στην Κοινωνική Υπηρεσία ένα αντικείμενο που δεν το χρειάζονται; Μπορούν να καταχωρίσουν τον αριθμό του κουπονιού και να κερδίσουν 150 πόντους ανά κουπόνι.
Όταν μαζεύουν έναν ικανό αριθμό πόντων, 120 για παράδειγμα; Μπορείς να επιλέξεις από διάφορες προσφορές και εκπτώσεις που κάνουν στα είδη τους οι έμποροι που δραστηριοποιούνται στο δήμο σου, όπως μια έκπτωση 5 ευρώ σε ένα γυναικείο κούρεμα.

Το Followgreen και η ευρηματικότητα των δήμων
Στο πλαίσιο του Followgreen οι δήμοι έχουν τη δυνατότητα να αναπτύσσουν και δικές τους δράσεις. Για παράδειγμα, στα Βριλήσσια ξεκινά η σχολική δράση "Πάμε Ανακύκλωση" στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του δήμου, με στόχο την ευαισθητοποίηση και επιβράβευση των μαθητών σε ζητήματα σχετικά με την ανακύκλωση και την εξοικονόμηση ενέργειας.
Η συγκεκριμένη δράση υλοποιείται από τον δήμο Βριλησσίων, σε συνεργασία με τον Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) και την Περιφέρεια Αττικής, την ΑΦΗΣ Α.Ε. και την Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε. και την Oil4Life, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Followgreen.
Μαθητές και εκπαιδευτικοί θα ανακυκλώνουν σε ειδικούς κάδους εντός των σχολικών μονάδων. Τα ανακυκλώσιμα υλικά θα ζυγίζονται και κάθε σχολείο θα συγκεντρώνει πόντους επιβράβευσης ανάλογα με την ποσότητα των υλικών που ανακυκλώνει. 
Και οι γονείς των μαθητών έχουν ενεργό ρόλο στη διεξαγωγή της σχολικής δράσης, καθώς έχουν τη δυνατότητα να δωρίσουν μέσω της πλατφόρμας έως και 100 πόντους μηνιαίως στο εκάστοτε σχολείο, ενισχύοντας τις προσπάθειες των μαθητών.
Στο τέλος της περιβαλλοντικής δράσης, ο δήμος θα επιβραβεύσει όλους τους συμμετέχοντες.

Το followgreen ξεκίνησε να λειτουργεί τον Δεκέμβριο του 2016 και ήδη εφαρμόζεται επιτυχώς σε αρκετούς δήμους, όπως Παλλήνης, Βριλησσίων, Ιωαννιτών, Περιστερίου, Κρωπίας, Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Ζίτσας, Πυλαίας - Χορτιάτη, Άρτας, Κέρκυρας, Κομοτηνής, Ορεστιάδας, Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων, Δράμας,  και Μοσχάτου - Ταύρου.


Ο δήμος Σπάτων – Αρτέμιδος δεν συμμετέχει στο Followgreen.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια