Μπροστά στις εναλλακτικές προτάσεις του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΤΠΣ), καλούμαστε να πάρουμε θέση. Αλλά πρώτα, πρέπει να καταλάβουμε: τι σημαίνουν πρακτικά αυτές οι επιλογές.
Το Σενάριο 2 μιλά για «δυναμική μετάβαση». Θέλει τα Σπάτα και την Αρτέμιδα ισότιμους και συμπληρωματικούς πόλους ανάπτυξης. Και θέτει στόχο η Αρτέμιδα να γίνει μια κανονική πόλη πρώτης κατοικίας. Να φύγει δηλαδή από τη «λογική του εξοχικού» και να οργανωθεί σαν μια αστική περιοχή.
Από την άλλη, το Σενάριο 3 είναι πιο ήπιο. Δεν αλλάζει δραστικά τους ρόλους. Τα Σπάτα κρατούν τη θέση του κύριου αναπτυξιακού κέντρου, η Αρτέμιδα παραμένει κυρίως Β’ κατοικία, με περιθώρια όμως να εξελιχθεί.
Ας αναρωτηθούμε:
– Τελικά πρέπει να γίνουν ισότιμες πόλεις τα Σπάτα και η Αρτέμιδα;
– Γιατί είναι απαραίτητα «καλό» αυτό;
– Μήπως η Αρτέμιδα χάσει την ταυτότητά της;
– Μήπως θα κληθεί να σηκώσει βάρη που δεν αντέχει;
– Από την άλλη, μήπως είναι καιρός να αποκτήσει υποδομές που σήμερα της λείπουν;
Τι σημαίνει «η Αρτέμιδα να γίνει Α’ κατοικία»;
Α' κατοικία σημαίνει μόνιμη κατοικία και αντιμετωπίζεται ως περιοχή προτεραιότητας για υποδομές, ενώ Β' κατοικία σημαίνει εξοχική ή παραθεριστική κατοικία και εκεί συχνά λείπουν βασικές υποδομές ή αυτές καθυστερούν, γιατί η περιοχή δεν θεωρείται μόνιμα κατοικημένη.
– Είναι θετικό να αναγνωριστεί ότι οι περισσότεροι πια ζουν μόνιμα στην Αρτέμιδα και να υπάρξει πολεοδομικός σχεδιασμός που να το αποτυπώνει;
– Ή μήπως αυτό θα φέρει περισσότερη πίεση (δόμηση, κίνηση, μαγαζιά, τουρισμό, φόρτο) και θα διώξει το στοιχείο ηρεμίας που κάνει την Αρτέμιδα αγαπητή;
Οι “χρήσεις γης”;
Προς το παρόν, δεν είναι “κλειδωμένες”. Η φάση που διανύουμε είναι περισσότερο στρατηγική. Οι χρήσεις γης, οι δρόμοι, τα ύψη, οι λεπτομέρειες θα μπουν στην επόμενη φάση. Άρα:
– Μήπως δεν είναι και τόσο επείγον να φωνάζουμε για το αν επιτρέπεται ένα σιδηρουργείο στη γειτονιά;
– Μήπως τώρα είναι η ώρα να μιλήσουμε για τι ρόλο θέλουμε για την πόλη μας και πιο σενάριο προτείνουμε;
Τι δεν κάνει το ΤΠΣ;
Το ΤΠΣ δεν φτιάχνει δρόμους, δεν βάζει φώτα, δεν ανοίγει πεζοδρόμια. Είναι σχέδιο χωρικής οργάνωσης. Λέει πού μπορεί να αναπτυχθεί τι, όχι πώς και πότε. Αυτό το αναλαμβάνουν μετέπειτα οι δημοτικές και κρατικές υπηρεσίες.
Άρα:
– Πόσο έτοιμος είναι ο Δήμος να «τρέξει» μετά την έγκριση του ΤΠΣ;
– Έχει τα μέσα, τους ανθρώπους, τη βούληση να υποστηρίξει την «πρόοδο» του Σεναρίου 2;
– Ή μήπως θα εγκριθεί ένα φιλόδοξο σχέδιο… και η υλοποίηση θα μείνει στα χαρτιά;
Και τελικά… μας ακούει κανείς;
Έχουμε τη δυνατότητα να καταθέσουμε σχόλια. Κάποια είναι απλοϊκά. Κάποια είναι τεκμηριωμένα. Άλλα έχουν έντονη συναισθηματική φόρτιση. Όλα, όμως, δείχνουν μια ανάγκη: να συμμετάσχουμε.
– Θα ληφθούν υπόψη;
– Ή θα υιοθετηθεί ό,τι έχει ήδη συμφωνηθεί από «ψηλά»;
Οι μελετητές κατά την παρουσίαση του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου στο Πνευματικό Κέντρο “Χρήστος Μπέκας” “ψήφισαν” σενάριο Β’ και μένει να δούμε αν αυτό θα προκριθεί.
Η πλατφόρμα συμμετοχής είναι ένα πρώτο βήμα. Αλλά η αληθινή συμμετοχή κρίνεται όταν η φωνή του πολίτη αλλάζει κάτι.
Έπρεπε να είχε οργανωθεί αλλιώς
Η ενημέρωση για το ΤΠΣ ήρθε καθυστερημένα και σε μορφή δύσκολη να κατανοηθεί. Οι πολίτες κλήθηκαν να διαβάσουν τεχνικά κείμενα, χάρτες και σενάρια μέσα σε πέντε μόλις ημέρες, με μια παρουσίαση 3,5 ωρών που για πολλούς ήταν ακαταλαβίστικη. Οι τοπικοί φορείς – Δήμος, παρατάξεις, σύλλογοι – θα έπρεπε να είχαν προετοιμάσει τον κόσμο νωρίτερα και με τρόπο κατανοητό. Δεν μπορεί να περιμένουμε από τους πολίτες να πάρουν τόσο κρίσιμες αποφάσεις… χωρίς να τους έχει εξηγήσει κανείς τι ακριβώς διακυβεύεται.
Σχετικά άρθρα
0 Σχόλια