Μόνο στο Spata-Artemis.com: Ακούστε το διάλογο με τους Ινδούς απατεώνες

Δήθεν τεχνικοί της Microsoft θέλουν με το ζόρι να διορθώσουν ανύπαρκτα προβλήματα στους υπολογιστές μας, έχοντας ως σκοπό να μας δημιουργήσουν πραγματικά προβλήματα.

Είναι ένας τύπος απάτης, μέσω διαδικτύου. Σας τηλεφωνεί κάποιος ο οποίος συστήνεται ως τεχνικός από την Microsoft. Σας λέει ότι ο λόγος του τηλεφωνήματος είναι ένα θέμα ασφάλειας του υπολογιστή σας. Ο… «τεχνικός της Microsoft» είναι Ινδός, τον προδίδει η προφορά του. Το εργαλείο που χρησιμοποιεί είναι, συνήθως, το «Any Desk».
Αυτό που σας ζητάει είναι να κάνετε κάποιες ενέργειες, έτσι ώστε να του δώσετε πρόσβαση στον υπολογιστή σας, δήθεν για να διορθώσει το πρόβλημα. Αν του επιτρέψετε κάτι τέτοιο, θα προκαλέσει ο ίδιος πρόβλημα στον υπολογιστή σας και μετά θα σας ζητήσει χρήματα για να το διορθώσει.
Η απάτη αυτή έχει πολλά σενάρια. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Microsoft ποτέ δεν θα επικοινωνήσει μαζί σας για να σας προσφέρει οποιαδήποτε υπηρεσία.
Εάν δεχτείτε μια τέτοιου είδους κλήση, κλείστε το τηλέφωνό σας αμέσως, εκτός αν αναζητάτε μπελάδες.

Η συνομιλία με τους Ινδούς απατεώνες
Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να ακούσετε μια τέτοιου είδους συνομιλία.  Ο «μαϊμού» υπάλληλος της Microsoft προσπαθεί να μας πείσει για το ότι ο υπολογιστής μας έχει δεχτεί επίθεση από χάκερς και μας καθοδηγεί για να εγκαταστήσουμε σε αυτόν μια εφαρμογή, την «Anydesk» προκειμένου να μας βοηθήσει να επιλύσουμε ένα ουσιαστικά ανύπαρκτο πρόβλημα. Προσπαθεί να μας εκφοβίσει, αλλά και να μας πείσει για το ότι πράγματι είναι υπάλληλος της Microsoft και εκνευρίζεται όταν δεν υπακούμε στις… «συμβουλές» του. Επιχειρεί ακόμα και να «προβλέψει» στοιχεία του λειτουργικού συστήματος του υπολογιστή μας, για να αποκτήσει την εμπιστοσύνη μας.

Αν είχαμε εγκαταστήσει τη συγκεκριμένη εφαρμογή στον υπολογιστή μας και του δίναμε και κάποιους κωδικούς, ουσιαστικά θα του δίναμε τον πλήρη έλεγχο του υπολογιστή μας με συνέπειες, έως και ανυπολόγιστες.



Οι συμβουλές της Microsoft
Σύμφωνα με τη «Microsoft» οι «απατεώνες χρησιμοποιούν τακτικές εκφοβισμού για να σας παραπλανήσουν να πληρώσετε για περιττές υπηρεσίες τεχνικής υποστήριξης που υποτίθεται ότι επιδιορθώνουν μη υπαρκτά προβλήματα συσκευής, πλατφόρμας ή λογισμικού». 
«Μπορεί να σας καλέσουν απευθείας στο τηλέφωνό σας και να παρουσιαστούν ως εκπρόσωποι μιας εταιρείας λογισμικού. Μπορεί ακόμα και να πλαστογραφήσουν τα στοιχεία καλούντος, ώστε να μοιάζει με γνήσιο αριθμό τηλεφώνου υποστήριξης από αξιόπιστη εταιρεία. Στη συνέχεια, μπορεί να σας ζητήσουν να εγκαταστήσετε εφαρμογές που τους παρέχουν απομακρυσμένη πρόσβαση στη συσκευή σας. 
Χρησιμοποιώντας απομακρυσμένη πρόσβαση, αυτοί οι έμπειροι απατεώνες μπορούν να παραποιήσουν κανονικά μηνύματα του συστήματος ως σημάδια προβλήματος» προσθέτει η εταιρεία σε ειδικό άρθρο σχετικό με την υποστήριξη της ασφάλειας των Windows και τονίζει ότι η ίδια «δεν αποστέλλει ανεπιθύμητα μηνύματα, ούτε προβαίνει σε ανεπιθύμητες τηλεφωνικές κλήσεις για να ζητήσει προσωπικά ή οικονομικά στοιχεία ή για να παράσχει τεχνική υποστήριξη για να επιδιορθώσει τον υπολογιστή σας». 
«Οποιαδήποτε επικοινωνία με τη Microsoft πρέπει να ξεκινά από εσάς» προσθέτει.


Τι λέει η Ελληνική Αστυνομία

Με ανακοίνωσή της η Ελληνική Αστυνομία καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να μην ανταποκρίνονται στις κλήσεις αυτές και να μην αποκαλύπτουν προσωπικά δεδομένα και στοιχεία σε διάφορους επιτήδειους.
Εάν κάποιος γίνει αποδέκτης μιας τέτοιας κλήσης μπορεί να επικοινωνήσει τηλεφωνικώς με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στον αριθμό 111 88.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια