Πώς το δημοτικό συμβούλιο Σπάτων - Αρτέμιδος έλαβε την απόφαση των live συνεδριάσεων




Με τη φράση «η συνεδρίαση καταγράφεται» από το στόμα του προέδρου του,  Πέτρου  Κατσούλη, ξεκίνησε η συνεδρίαση της 9ης Απριλίου 2020, του δημοτικού συμβουλίου Αρτέμιδος.
Είχε προηγηθεί, δυο μέρες πριν, η επεισοδιακή συνεδρίαση της Τρίτης, 7 Απριλίου 2020, η οποία έγινε για πρώτη φορά μέσω τηλεδιάσκεψης και είχε ως μοναδικό θέμα συζήτησης τις «προτάσεις και τα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών που έχει επιφέρει η εμφάνιση του κορωνοϊού».

Τη συγκεκριμένη συνεδρίαση μετέδωσε live ο Παναγιώτης Λάμπρου, δημοτικός σύμβουλος της παράταξης του δημάρχου Σπάτων – Αρτέμιδος, Δημήτρη Μάρκου, χωρίς να ενημερώσει τους δημοτικούς συμβούλους, παρά μόνο τους διαδικτυακούς του φίλους και τα μέλη ομάδας στο Facebook, της οποίας είναι διαχειριστής.

Σχετικά άρθρα


Μετά το σάλο που προκλήθηκε από τη συγκεκριμένη ενέργεια, το θέμα της live μετάδοσης των συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου Σπάτων - Αρτέμιδος, απασχόλησε και τη συνεδρίαση της 9ης Απριλίου, από την οποία προέκυψε η ομόφωνη απόφαση με αριθμό 036/2020, με την οποία εγκρίθηκε η πρόταση της επικεφαλής της Ανανεωτικής Ανεξάρτητης Συμμαχίας Σπάτων Αρτέμιδας (ΑΝ.Α.Σ.Σ.Α.), Άννας Ραφτοπούλου, για live μεταδόσεις των συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου από εδώ και πέρα.


Οι καταγγελίες της επικεφαλής της ΑΝ.Α.Σ.Σ.Α. - Ανεβασμένοι οι τόνοι ανάμεσα σε Μάρκου και Ραφτοπούλου
«Μας ρωτήσατε κύριοι συνάδελφε, κύριε Λάμπρου και οι υπόλοιποι, πρώτα αν θέλουμε να δημοσιοποιήσουμε τον ιδιωτικό μας χώρο, το σπίτι μας, το δωμάτιό μας; Ξέρατε πολύ καλά ότι όλοι σχεδόν οι σύμβουλοι, λόγω των ειδικότερων συνθηκών των τελευταίων ημερών, εκείνη την ώρα θα είμαστε στα σπίτια μας, με ολόκληρη την οικογένειά μας παρούσα. Δεν σεβαστήκατε ότι θα μπορούσε να περάσει από πίσω μας ή να μπει κατά λάθος στο πλάνο κάποιο ανήλικο παιδί.
Δεν σεβαστήκατε ούτε και το γεγονός της απειρίας πολλών, όπως φάνηκε και την προηγούμενη φορά και τώρα, σε τέτοιες διαδικασίες τηλεδιάσκεψης που θα μπορούσε να είχε γίνει κάποιο γεγονός που να τον εκθέσει το συμμετέχοντα, είτε με το να ακουστεί κατά λάθος κάποια συζήτηση μεταξύ εκείνου και κάποιου μέλους της οικογένειάς του, είτε κάποια συζήτηση μελών της οικογένειας» είπε η επικεφαλής της ΑΝ.Α.Σ.Σ.Α., Άννα Ραφτοπούλου, ξεκινώντας την τοποθέτησή της σχετικά με το θέμα.

«Εκμεταλλευτήκατε τη συναινετική διάθεση όλων μας για να αυτοπροβληθείτε»
«Σίγουρα, ό,τι συνέβη δεν συνέβη χάριν διαφάνειας. Για μας, εκμεταλλευτήκατε ξεκάθαρα το τόσο σοβαρό θέμα που κληθήκαμε να συζητήσουμε για αυτοπροβολή. Εκμεταλλευτήκατε τη συναινετική διάθεση όλων μας για να αυτοπροβληθείτε, μη σεβόμενοι τίποτα. Ήταν τυχαίο κύριοι συνάδελφοι και αυτό μετά όλοι αναρωτηθήκαμε, ότι ο κύριος Μάρκου είχε φροντίσει μέχρι και το φόντο πίσω του; Ήταν όλα μεθοδευμένα και κανονισμένα από την αρχή. Άλλωστε, την άλλη μέρα το πρωί η συνεδρίαση ανέβηκε και στη σελίδα του δήμου στο Facebook, νομιμοποιώντας…» συνέχισε η Άννα Ραφτοπούλου με το δήμαρχο να τη διακόπτει, λέγοντας «Πρόεδρε, την επόμενη φορά που η κυρία θα κάνει αναφορά, οφείλεις να κρατήσεις τις ισορροπίες…» και τους τόνους να ανεβαίνουν.

«Επιφυλασσόμενοι κάθε δικαιώματός μας, από την απαράδεκτη αυτή ενέργεια», «ζητάμε να τεθεί προς ψήφιση η ζωντανή μετάδοση όλων των δημοτικών συμβουλίων από εδώ και πέρα» κατέληξε η Άννα Ραφτοπούλου.

Κανείς δεν απάντησε στα ερωτήματα και στις καταγγελίες της Άννας Ραφτοπούλου και η συζήτηση συνεχίστηκε εστιασμένη στο θέμα που η ΑΝ.Α.Σ.Σ.Α. έθεσε προς ψήφιση.

Δημήτρης Μάρκου: Η μετάδοση να γίνεται μόνο από εξουσιοδοτημένο φορέα του δήμου και «να απαγορευθεί ρητά βιντεοσκοπείται αποσπασματικά ό,τι μας συμφέρει
«Προτείνω η μετάδοση αυτή να γίνεται μόνο από φορέα ο οποίος θα έχει εξουσιοδοτηθεί από το δήμο για να κάνει κάτι τέτοιο και να απαγορευθεί ρητά να σηκώνονται κινητά κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου στην αίθουσα, να βιντεοσκοπείται αποσπασματικά ό,τι μας συμφέρει και να προβάλλεται με τον τρόπο που μας συμφέρει. Αυτή είναι η πρότασή μου, να γίνονται οι μεταδόσεις, είτε να γίνεται μαγνητοσκόπηση και μετά δημοσίευση, μόνο από τον πρακτικογράφο του δήμου» είπε ο δήμαρχος Σπάτων – Αρτέμιδος, Δημήτρης Μάρκου, παίρνοντας το λόγο αμέσως μετά την πρόταση της Άννας Ραφτοπούλου.

Άννα Ραφτοπούλου: Θα απαγορεύσουμε σε ένα δημοσιογράφο ή έναν πολίτη που βρίσκεται στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, να καταγράψει οποιονδήποτε θέλει;
«Αυτά που ακούγονται είναι πρωτοφανή. Δηλαδή, για να καταλάβω, θα απαγορεύσουμε σε ένα δημοσιογράφο ή έναν πολίτη που βρίσκεται στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, όπου είμαστε όλοι καθισμένοι στις έδρες μας, να καταγράψει οποιονδήποτε θέλει και ακούει ένα θέμα που τον ενδιαφέρει;» αναρωτήθηκε, παίρνοντας ξανά το λόγο η Άννα Ραφτοπούλου και συμπλήρωσε ότι θεωρεί αδιανόητο να μπει μια ταμπέλα στο δημοτικό συμβούλιο που θα λέει « δημότες που παρακολουθείτε, ή δημοσιογράφοι που παρακολουθείτε, απαγορεύεται να τραβάτε βίντεο».

Δημήτρης Μάρκου: Δεν προβλέπεται για κανέναν δημότη, χωρίς τη συναίνεσή μας, να τραβάει βίντεο αποσπασματικά
«Δεν προβλέπεται για κανέναν δημότη, χωρίς τη συναίνεση κανενός μας, να τραβάει βίντεο αποσπασματικά ό,τι τον συμφέρει και να το προβάλλει όπως τον συμφέρει. Προτείνω λοιπόν οι συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, προκειμένου να μπορεί ο καθένας ο οποίος παρακολουθεί να βγάλει τα συμπεράσματά του, να είναι αυτούσιες, να μην κόβεται το περιεχόμενό τους και να είναι μόνο από εξουσιοδοτημένα πρόσωπα. Δεν απαγορεύουμε σε δημοσιογράφο, αρκεί να έχει τα διαπιστευτήρια ότι είναι δημοσιογράφος και δεν είναι ο οποιοσδήποτε ο οποίος θα τραβήξει ένα απόσπασμα, θα το δημοσιεύσει με το σχολιάκι που θέλει να κάνει από κάτω, ανά πάσα στιγμή. Αυτή είναι η πρότασή μου» ανταπάντησε ο δήμαρχος Σπάτων – Αρτέμιδος, Δημήτρης Μάρκου, ερχόμενος σε αντίθεση με όσα είχε υποστηρίξει κατά τη συνεδρίαση της 7ης Απριλίου 2020, κατά την οποία, απολογούμενος για τη live και χωρίς καμία προειδοποίηση μετάδοση του δημοτικού συμβουλίου από το δημοτικό σύμβουλο της παράταξής του, Παναγιώτη Λάμπρου, είχε χαρακτηρίσει «δημόσιες» αυτές τις συνεδριάσεις  και δεν είχε φανεί να τον ενοχλεί η επιλεκτική προβολή συγκεκριμένων κομματιών τους.

«Εξάλλου, πιστεύω ότι όλες αυτές οι συνεδριάσεις είναι δημόσιες και να μην ξεχνάμε ότι και στις συνεδριάσεις που κάναμε με φυσική παρουσία υπήρχαν κάποιοι οι οποίοι βιντεοσκοπούσαν και προέβαλαν και μάλιστα επιλεγμένα κομμάτια και δεν ήταν αυτούσια η συνεδρίαση και την προέβαλλαν όπως ήθελαν. Έχετε ακούσει ποτέ να γίνει λόγος για αυτό το πράγμα ή να απαγορεύσουμε από κάποιον…» είχε πει ο Δημήτρης Μάρκου στο δημοτικό συμβούλιο της Τρίτης, 7 Απριλίου 2020.

Φίλιππος Αργυρός: Αν μεταδίδονται ζωντανά οι συνεδριάσεις και πλήρεις ο κόσμος θα μπορεί να δει το τι λέει ο καθένας από μας, πότε το λέει και πώς το λέει
«Να πούμε ότι πράγματι το προχθεσινό ήταν ατόπημα που συνέβη εκ μέρους του κυρίου Λάμπρου
Έχει μία τάση να κάνει ρεπορτάζ αυτού του είδους τα οποία, βεβαίως, είναι κατακριτέα.
Νομίζω ότι από τώρα, από σήμερα, σύμφωνα και με την πρόταση που έκανε η κυρία Ραφτοπούλου, μπορούμε όλοι να αποφασίσουμε ότι θα μεταδίδονται ζωντανά οι συνεδριάσεις μέσω του site του δήμου.
Από εκεί και πέρα, είναι δύσκολο να απαγορεύουμε σε κάποιον που έρχεται στο δημοτικό συμβούλιο να βγάλει μία φωτογραφία. Όμως, σύμφωνα και με το σκεπτικό του δημάρχου, το οποίο το ενστερνίζομαι, είναι και κακό, εντός εισαγωγικών, να κάνουν κάποιοι επιλεγμένα βιντεάκια και μετά να τα ανεβάζουν.
Ας έχουμε έναν άτυπο κώδικα και να πούμε ότι σωστό είναι οι διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι να φωτογραφίζουν τα δημοτικά συμβούλια, να καταγραφούν και να κάνουν τις απαραίτητες ανακοινώσεις για ενημέρωση του κόσμου. Εμείς, ως δημοτικό συμβούλιο, οφείλουμε να αποφασίσουμε και αν αυτό το αποφασίσουμε τελικά, προτείνω να μεταδίδονται ζωντανά οι συνεδριάσεις, πλήρεις και τότε θα έχουμε βγάλει οποιαδήποτε σκιά και ο κόσμος ξέρει πολύ καλά και μπορεί να δει το τι λέει ο καθένας από μας, πότε το λέει και πώς το λέει.
Προτείνω λοιπόν να μπει στην ψηφοφορία από σήμερα και να βγει η απόφαση ώστε να μεταδίδονται πλέον όλες οι συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου ζωντανά» δήλωσε ο επικεφαλής της Προοδευτικής Συνεργασίας Πολιτών και δημοτικός σύμβουλος, επικεφαλής της παράταξης «Προοδευτική Συνεργασία Πολιτών», Φίλιππος Αργυρός.

Νίκος Δάρδαλης: Υπάρχουν τα εργαλεία της δικαιοσύνης, αν κάποιος νιώθει ότι θίγεται, εμείς είμαστε δημοτικό συμβούλιο
«Νομίζω ότι μπορούμε να καταλήξουμε κατά τη γνώμη μου και ομόφωνα. Συμφωνούμε, νομίζω, όλοι μας, ώστε να υπάρχει ζωντανή κάλυψη των συνεδριάσεων. Εκεί να βάλουμε τέλεια.  Είμαστε δημόσιος χώρος, είμαστε εκλεγμένοι, ο κάθε δημότης μπορεί να παρακολουθήσει… κοιτάξτε, μερικές συνεδριάσεις μπορεί να είναι 4-5 ώρες, μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει ένα τμήμα πέντε λεπτά, για παράδειγμα. Μην μπούμε τώρα σε υποσημειώσεις. Υπάρχουν τα εργαλεία της δικαιοσύνης, αν κάποιος νιώθει ότι θίγεται, υπάρχουν άλλα εργαλεία. Εμείς όμως δεν είμαστε αυτό. Είμαστε δημοτικό συμβούλιο. Να πούμε κάλυψη του δημοτικού συμβουλίου από τον φορέα τον επίσημο και μέχρι εκεί. Να μην μπούμε σε άλλα ζητήματα απαγορεύσεων, δεν θα βοηθήσει αυτό. Νομίζω ότι πρέπει να καταλήξουμε ομόφωνα στη ζωντανή κάλυψη των δημοτικών συμβουλίων  από τον φορέα του δήμου και τελεία» είπε ο δημοτικός σύμβουλος, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης Σπάτων – Αρτέμιδος», Νίκος Δάρδαλης.

Χαράλαμπος Στρατίκης: Στηρίζω την ελεύθερη, είτε συνολική, είτε αποσπασματική καταγραφή, ό,τι γίνεται τέλος πάντων στο δημοτικό συμβούλιο
«Εγώ, όπως είπα και την προηγούμενη φορά, μου είναι αδιάφορο ποιος με βλέπει και  ποιος δεν με βλέπει. Είμαστε σε ένα δημόσιο χώρο, έχουμε την άποψή μας, την εκφράζουμε ελεύθερα, έτσι που να μπορεί ο καθένας να την παραλάβει, να την εισπράξει, να την ερμηνεύσει όπως θέλει ο καθένας και μπορεί, με τον τρόπο του πάντα.
Μπορεί να κάνει ένα κομμάτι, να το πάρει και να το αναμεταδώσει μετά, με το δικό του τρόπο, να βάλει μία λεζάντα δική του. Δηλαδή, δεν μπορούμε να πούμε στον οποιονδήποτε «δεν θα πάρεις ένα βίντεο,  Δεν θα βγάλεις μία φωτογραφία» ή «αν θες να πάρεις θα πάρεις τέσσερις ώρες». Όποιος κάνει αυτή τη δουλειά αποσπασματικά είναι αυτονόητο ότι μία, δύο, τρεις, πέντε, δέκα θα εκτεθεί. Η κοινωνία δεν είναι αφελής, όλοι καταλαβαίνουν το σκοπό, το στόχο, τη σκοπιμότητα του καθενός. Εγώ συμφωνώ να γίνονται καταγραφές με οποιονδήποτε τρόπο, όπως θέλει ο καθένας, είτε αποσπασματικά, είτε όπως αλλιώς. αυτός θα εκτεθεί. Αν έχω το δίκιο μου εγώ με το μέρος μου και την αλήθεια δεν μπορεί να μου την κλέψει κανένας. Δεν μπορούμε να βάλουμε απαγόρευση, δεν έχει δίκιο ο δήμαρχος εδώ, που θέλει να βάλει αυτό το όριο. Δεν είναι σωστό, ας κάνει ο καθένας ό,τι θέλει. Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε και τίποτα να φοβηθούμε. Αυτό εγώ στηρίζω. Την ελεύθερη, είτε συνολική, είτε αποσπασματική καταγραφή, ό,τι γίνεται τέλος πάντων στο δημοτικό συμβούλιο» είπε ο δημοτικός σύμβουλος, επικεφαλής της παράταξης «Πορεία Ενωτική», Χαράλαμπος Στρατίκης.

Στέφανος Κατής: Είμαστε δημόσια πρόσωπα και όπως κρίνουμε, μπορούμε να κριθούμε
«Ας πάρουμε μία απόφαση, αυτήν που είπε ο κύριος Στρατίκης, σε συνδυασμό με τις άλλες απόψεις... οπως το διατύπωσε ο κύριος Δάρδαλης... ομόφωνα. Να πάρουμε μία απόφαση να γίνεται η ζωντανή κάλυψη του δημοτικού συμβουλίου και, σε τελευταία ανάλυση, ας δημοσιεύσει ό,τι θέλει ο καθένας. Είμαστε δημόσια πρόσωπα και όπως κρίνουμε τη δημοτική αρχή και τα κακώς κείμενα εντός εισαγωγικών, μπορούμε να κριθούμε κιόλας, χωρίς περιορισμούς.
Κύριε δήμαρχε, εγώ νομίζω ότι πρέπει να το ψηφίσουμε, ας το αναρτεί ο δήμος στο επίσημο site του και από εκεί και πέρα, ας γίνεται ό,τι να ΄ναι, όπως γίνεται με οτιδήποτε μπαίνει στο site του δήμου» είπε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης του Φίλιππου Αργυρού, Στέφανος Κατής.

Δημήτρης Μάρκου: Αν θέλετε όλοι να βιντεοσκοπούν τα πάντα, δεν έχω κανένα απολύτως πρόβλημα
«Προσωπικά δεν έχω κανένα απολύτως πρόβλημα. Όμως, μπορεί κάποιος, που δεν είναι δημοσιογράφος και μπορεί να εξυπηρετεί άλλους σκοπούς, να βιντεοσκοπεί τριάντα δευτερόλεπτα ή ένα λεπτό και να το αναρτά εκείνη την ώρα. Αν θέλετε όλοι να βιντεοσκοπούν τα πάντα, δεν έχω κανένα απολύτως πρόβλημα. Η εκτίμησή μου είναι ότι θα πρέπει τουλάχιστον η μετάδοση να γίνεται από κάποιον εγκεκριμένο, στη συγκεκριμένη περίπτωση ο κύριος Μακρής, είτε πρόκειται για live, είτε πρόκειται για καταγραφή και για αναπαραγωγή του αυτούσιου περιεχομένου. Αυτό πρέπει να υπάρχει από πλευράς δήμου. Όσον αφορά τα υπόλοιπα, όπως είπε και ο κύριος Στρατίκης, ο οποιοσδήποτε θα μπορεί να πάρει ένα απόσπασμα από αυτό και να το αναρτήσει. Τυπικά όμως, αυτό που συνήθως συμβαίνει σε όλα τα επίσημα όργανα είναι η κάλυψη αυτή, φωτογραφική ή βιντεοσκόπηση, να γίνεται από επαγγελματίες. Αν θέλετε να γίνεται από οποιονδήποτε πολίτη, ας γίνεται. Προσωπικά, δε με ενδιαφέρει» είπε ο δήμαρχος Σπάτων - Αρτέμιδος, Δημήτρης Μάρκου, κλείνοντας τη σχετική συζήτηση.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια