Η «Αλίκη Δικτάτωρ» στα… Σπάτα

 


Η Αλίκη, μετά το θάνατο του πατέρα της, που ήταν γενικός κουμανταδόρος σ’ ένα θεατρικό μπουλούκι, στο οποίο συμμετείχε και η ίδια μιμούμενη με επιτυχία τον Σαρλώ, παίρνει το δρόμο για την Αθήνα με μοναδική συντροφιά τον σκύλο της τον Αράπη.
Το μπουλούκι διασπάται, ο καθένας παίρνει το δρόμο του και η Αλίκη μένει με το σκύλο της, καθισμένη στη βαλίτσα της, στη μέση του δρόμου.

Αυτή η σκηνή γυρίστηκε στη σημερινή πλατεία Δημητρίου Ράλλη στα Σπάτα, στη μικρή στρογγυλή πλατεία που οδηγεί, εκτός των άλλων, στην οδό Αγίου Θωμά και σε απόσταση αναπνοής από αυτήν βρίσκεται ο Άγιος Αθανάσιος, ένα μικρό εκκλησάκι του 18ου αιώνα, το οποίο σήμερα είναι ανακαινισμένο



Στην πάνω φωτογραφία από την ταινία "Η Αλίκη Δικτάτωρ" βλέπουμε το εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου και την γύρω περιοχή όπως ήταν τότε και στην κάτω, όπως είναι σήμερα.


Πριν το μπουλούκι σκορπίσει, τα μέλη του φτάνουν στο σημείο «φορτωμένα» σε ένα τρακτέρ που έρχεται από τη σημερινή οδό Πλάτωνος, διασχίζει τη Διαδόχου Κωνσταντίνου και σταματάει μπροστά στον Άγιο Αθανάσιο




Στην πάνω φωτογραφία από την ταινία "Η Αλίκη Δικτάτωρ" βλέπουμε την οδό Πλάτωνος, όπως σήμερα ονομάζεται. Το γωνιακό κτίρο στα δεξιά της φωτογραφίας παραμένει σχεδόν ίδιο.





Όταν όλοι οι άλλοι έχουν φύγει, η Αλίκη διασχίζει μαζί με τον Αράπη την αρχή της σημερινής Αγίου Θωμά




Στα Σπάτα έχουν γυριστεί και σκηνές άλλων ελληνικών ταινιών, λόγω του ότι τα στούντιο της Φίνος Φιλμ βρίσκονται στην περιοχή.







Η συνέχεια της υπόθεσης της κινηματογραφικής ταινίας

Στην πρωτεύουσα προσπαθεί να βρει κάποια δουλειά, χωρίς όμως επιτυχία και έτσι αναγκάζεται να δίνει παραστάσεις του δρόμου, παριστάνοντας τον Σαρλώ στο ρόλο του δικτάτορα από την ομώνυμη ταινία.

Κάποια στιγμή γνωρίζει έναν τυφλό φοιτητή της Νομικής, τον Πέτρο, ο οποίος εγκαταλείπεται από την κοπέλα του που τελικά δεν τον αγαπούσε αληθινά και ερωτεύονται.


Η ταινία προβλήθηκε στους κινηματογράφους το 1972 όταν η χούντα του Παπαδόπουλου μετρούσε τέσσερα χρόνια στην εξουσία.

 

Η Αλίκη Δικτάτωρ

Ηθοποιοί: Αλίκη Βουγιουκλάκη, Νίκος Γαλανός, Λαυρέντης Διανέλλος, Άρης Μαλιαγρός, Καίτη Λαμπροπούλου, Μέλπω Ζαρόκωστα, Μάκης Δεμίρης

Σκηνοθεσία: Τάκης Βουγιουκλάκης

Σενάριο: Λάκης Μιχαηλίδης




Ο Άγιος Αθανάσιος είναι ένα μικρό εκκλησάκι του 18ου αιώνα, το οποίο σήμερα είναι ανακαινισμένο. Βρίσκεται στην γωνία των οδών Αγίου Γεωργίου και Αγίου Αθανασίου








Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια