Δήμος Μπότσαρης και Μαίρη Χρονοπούλου στο πανηγύρι των Αγίων Πέτρου και Παύλου στα Σπάτα

 


Είναι 29 Ιουνίου 1975. Ανήμερα των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, για πέντε συνεχείς αιώνες οι κάτοικοι των Σπάτων τηρούν ευλαβικά το τάμα των προγόνων τους και όλοι μαζί μαγειρεύουν το πατροπαράδοτο στιφάδο.

Η ΕΡΤ κάνει ρεπορτάζ την ώρα που το στιφάδο μοιράζεται στους κατοίκους του χωριού και όχι μόνο. Ανάμεσά τους ο τότε δήμαρχος του χωριού, Δήμος Μπότσαρης, ο οποίος εκείνη την περίοδο είχε σχέση με την ηθοποιό Μαίρη Χρονοπούλου, με την οποία μάλιστα έκανε και έναν γάμο εξπρές, λίγες εβδομάδες αργότερα. Εκεί ήταν και ο βουλευτής Β΄ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Γεώργιος Παπακωνσταντίνου.

Δείτε στο βίντεο τον Δήμο Μπότσαρη, τη Μαίρη Χρονοπούλου και τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Γεώργιο Παπακωνσταντίνου να γεμίζουν στιφαδο τις κατσαρόλες τους στις 29 Ιουνίου 1975

 Σύμφωνα με το δημοσιογράφο της ΕΡΤ: «Πριν από 150 χρόνια, λέει η παράδοση, οι Τούρκοι έπιασαν εδώ έναν αρματολό και τον έκλεισαν στο ναό Πέτρου και Παύλου. Ο αρματολός είδε όνειρο τον Απόστολο Πέτρο που τον καλούσε να φύγει. Έτσι σώθηκε και έκανε τάμα να θυσιάσει ένα βόδι όταν ελευθερωθεί η χώρα. Όταν έφτασε η ώρα θυσίασε ένα πρόβατο και τότε το μοναδικό βόδι που είχε ήρθε μόνο του και ψόφησε μπροστά στην εκκλησία. Ο αρματολός θυσίασε τελικά ένα άλλο βόδι. Από τότε το πράγμα πλήθυνε. Έτσι, 7.000 κιλά κρεμμύδια και 25 βόδια συγκεντρώθηκαν φέτος και σε 54 καζάνια έγιναν ένα νόστιμο στιφάδο για κάθε σπιτικό του χωριού, που το παίρνουν οι κάτοικοι των Σπάτων στον τέντζερη».

Το ιστορικό εκκλησάκι βρίσκεται σε όμορφο τόπο στον κάμπο των Μεσογείων, τρία χιλιόμετρα έξω από τα Σπάτα. Την 29η του μηνός Ιουνίου ημέρα της μνήμης του Αγίου Πέτρου, από το πρωί, όλο το χωριό ήταν στο πόδι. Με σούστες ξεκινούσαν απ’ το χωριό για τον Άγιο Πέτρο και μετά τη Θεία Λειτουργία έφταναν στα «φαγιά». Σε ένα σημείο κοντά στο ναό, όπου ήταν έτοιμα τα καζάνια με το στιφάδο. Ο Μητροπολίτης ευλογούσε και δοκίμαζε το φαγητό που στη συνέχεια διανέμονταν στις κατσαρόλες των πανηγυριστών.

«Ο δήμαρχος, κύριος Μπότσαρης, δεν αποτελεί εξαίρεση. Τον βλέπουμε να παίρνει το στιφάδο του» εκφωνεί ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ και προσθέτει «η κυρία Χρονοπούλου επίσης… η γιορτή έχει και φιλοξενούμενους… και ο κύριος Παπακωνσταντίνου, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, ήρθε και αυτός στη γιορτή».

 

 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια