Χίλιοι τριακόσιοι έλεγχοι και πάνω από 500.000 ευρώ τα πρόστιμα της Δημοτικής Αστυνομίας το 2019



Στελεχωμένη με έξι δημοτικούς αστυνομικούς, κατά τη διάρκεια του 2019 διένυσε 31.200 χιλιόμετρα και εκτέλεσε 736 περιπολίες.
Η Δημοτική Αστυνομία του Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος μέσα σε αυτόν το χρόνο έκανε 1305 ελέγχους και βεβαίωσε πρόστιμα συνολικής αξίας μεγαλύτερης των 500.000 ευρώ.
Οι έλεγχοι αφορούσαν τη σωστή τήρηση των διατάξεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, την καθαριότητα του Δήμου, τη χρήση των κοινόχρηστων χώρων, τις συμπεριφορές προς τα ζώα, το παράνομο υπαίθριο εμπόριο, της τήρησης των διατάξεων περί απαγόρευσης καπνίσματος σε κλειστούς χώρους, την εναπόθεση κλαδιών και μπαζών σε ιδιωτικούς χώρους, που αποτελούσαν κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιάς και άλλα.

Αναλυτικότερα, πραγματοποίησε τις εξής δράσεις: 

  • Διεξήγαγε 1305 ελέγχους, εκ των οποίων οι 971 διενεργήθηκαν αυτεπαγγέλτως και οι 334 κατόπιν καταγγελιών πολιτών
  • Διενήργησε 177 επιδόσεις δημοσίων εγγράφων
  • Ανταποκρίθηκε σε 334 καταγγελίες πολιτών
  • Ανταποκρίθηκε σε 252 αιτήματα για βεβαίωση γνήσιου της υπογραφής κατ’ οίκον, λόγω αδυναμίας μετακίνησης
  • Παρείχε 15 φορές τη συνδρομή της σε άλλες υπηρεσίες για ρύθμιση της κυκλοφορίας, τήρηση μέτρων τάξης και άλλα
  • Διεξήγαγε 48 αυτοψίες κατόπιν αιτήματος άλλων υπηρεσιών
  • Συμμετείχε σε 26 δράσεις Πολιτικής Προστασίας
  • Διενήργησε 79 σημάνσεις σχετικά με εγκαταλειμμένα οχήματα
  • Διεξήγαγε 193 στατικές φυλάξεις με αντικείμενο την προστασία της Δημοτικής Περιουσίας, ενώ ανταποκρίθηκε σε δώδεκα σχετικά περιστατικά


Οι διενεργηθέντες έλεγχοι, αφορούν όλες τις ασκούμενες από την Δημοτική Αστυνομία αρμοδιότητες.
Ειδικότερα, διενεργήθηκαν:

  • 591 έλεγχοι τήρησης των διατάξεων του Κ.Ο.Κ με αποτέλεσμα την βεβαίωση προστίμων συνολικού ύψους 16.805 ευρώ, καθώς και την αφαίρεση σε 122 περιπτώσεις των στοιχείων κυκλοφορίας και άδειων οδήγησης, κυρίως για παράνομη στάθμευση σε θέσεις ΑΜΕΑ
  • 378 έλεγχοι για την τήρηση των διατάξεων περί καθαριότητας και περιβάλλοντος. Έγιναν συστάσεις σε 119 περιπτώσεις και από αυτές μόνο δύο δεν συμμορφώθηκαν. Στις λοιπές περιπτώσεις βεβαιώθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 440.410 ευρώ και η υπηρεσία εισηγήθηκε την άσκηση ποινικής δίωξης σε τρεις περιπτώσεις
  • 89 έλεγχοι τήρησης των διατάξεων για την χρήση των κοινόχρηστων χώρων. Έγιναν συστάσεις σε 23 περιπτώσεις και οι παραβάτες συμμορφώθηκαν. Στις λοιπές περιπτώσεις συντάχθηκαν σχετικές εκθέσεις για την κατάληψη συνολικά 484,75 τετραγωνικών μέτρων κοινόχρηστων χώρων με αναλογούντα τέλη και πρόστιμα συνολικού ύψους 17.450 ευρώ και η υπηρεσία εισηγήθηκε την άσκηση ποινικής δίωξης σε μία περίπτωση
  • 123 έλεγχοι τήρησης των διατάξεων για τα ζώα συντροφιάς και τα οικόσιτα ζώα. Έγιναν συστάσεις σε 29 περιπτώσεις και οι παραβάτες συμμορφώθηκαν. Στις λοιπές περιπτώσεις συντάχθηκαν σχετικές πράξεις βεβαίωσης προστίμων συνολικού ύψους 25.000 ευρώ
  • 65 έλεγχοι τήρησης των διατάξεων περί υπαιθρίου εμπορίου. Έγιναν συστάσεις σε 12 περιπτώσεις και από αυτές μόνο δύο παραβάτες δεν συμμορφώθηκαν. Στις λοιπές περιπτώσεις συντάχθηκαν σχετικές πράξεις βεβαίωσης προστίμων συνολικού ύψους 8.100 ευρώ καθώς κατασχέθηκαν και συνακόλουθα καταστράφηκαν 688 προϊόντα που διακινούνταν παράνομα στην αγορά. 
  • 10 έλεγχοι τήρησης των διατάξεων ύδρευσης, άρδευσης και αποχέτευσης
  • 3 έλεγχοι σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος
  • 6 έλεγχοι σε παιδότοπους κατά του οποίους δεν διαπιστώθηκαν παραβάσεις
  • 8 έλεγχοι τήρησης των διατάξεων σχετικά με μετακινούμενες πληθυσμιακές ομάδες
  • 5 έλεγχοι τήρησης των διατάξεων περί υπαίθριας διαφήμισης
  • 128 έλεγχοι τήρησης των διατάξεων περί απαγόρευσης καπνίσματος σε κλειστούς χώρους και μέσα μεταφοράς, κατά τα αρχικά στάδια εκ νέου εφαρμογής του μέτρου με λεπτομερή ενημέρωση προς τους υπεύθυνους χώρων για τις προβλέψεις της ισχύουσας νομοθεσίας.




Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει για το γεγονός ότι διαπιστώθηκε εναπόθεση 8.064 κυβικών μέτρων κλαδιών, υπόλοιπων οικοδομικών εργασιών και λοιπών υλικών εντός ιδιοκτησίας, με αποτέλεσμα τη σοβαρή υποβάθμιση του περιβάλλοντος και τον κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιάς.

Αξιοσημείωτες είναι οι ενέργειες οργάνων της υπηρεσίας για την προστασία της δημοτικής περιουσίας και ειδικότερα ο εντοπισμός ανήλικων ατόμων που παρασκεύαζαν αυτοσχέδιους εμπρηστικούς μηχανισμούς εντός χώρου παιδικής χαράς, τα οποία και συνελήφθησαν σε συνεργασία με το Αστυνομικό Τμήμα Σπάτων Αρτέμιδος, ενώ σε άλλη χαρακτηριστική περίπτωση εντοπίστηκαν άτομα που προξενούσαν φθορές στο 1ο Λύκειο Αρτέμιδος.
Σε κάθε περίπτωση επιβλήθηκαν οι προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις, συντάχθηκαν σχετικές δικογραφίες προς τον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών και ενημερώθηκαν όλες οι συναρμόδιες αρχές.

Συνδρομή στο Πυροσβεστικό Σώμα και στην Πολιτική Προστασία
Σχετικά με τις λοιπές δραστηριότητες της υπηρεσίας που δεν αφορούν ελέγχους, σημειώνεται ότι κατά την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου Δημοτικοί Αστυνομικοί συνέδραμαν το Πυροσβεστικό Σώμα σε επιχειρήσεις κατάσβεσης πυρκαγιών, ενώ τις ημέρες με αυξημένη επικινδυνότητα διενεργήθηκαν περιπολίες με αντικείμενο την πρόληψη εκδήλωσης πυρκαγιάς, καθώς και απαγορεύσεις κυκλοφορίας σε δασικές περιοχές, στο πλαίσιο του σχεδιασμού Πολιτικής Προστασίας του Δήμου.
Αντίστοιχα, κατά την χειμερινή περίοδο η υπηρεσία συμμετείχε σε δράσεις Πολιτικής Προστασίας λαμβάνοντας μέτρα Τροχαίας σε πλημμυρισμένες ή επικίνδυνες οδικές αρτηρίες και παρέχοντας συνδρομή όπου χρειαζόταν.

Και τροχονόμοι
Κατά την διάρκεια της σχολικής περιόδου, προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας επιβλέπει την ομαλή και ασφαλή προσέλευση μαθητών στα σχολεία του Δήμου και μεριμνά για την έγκυρη και ανεμπόδιστη προσέλευση των σχολικών λεωφορείων.

Ακόμη, όπως κάθε χρόνο, η υπηρεσία Δημοτικής Αστυνομίας συνέδραμε στην διεξαγωγή ποδηλατοδρομιών, αγώνων δρόμου και λοιπών αθλητικών δραστηριοτήτων που διοργανώθηκαν από τον Αθλητικό Οργανισμό και άλλους φορείς.
Επίσης, ελήφθησαν μέτρα Τροχαίας καθώς και μέτρα τάξης κατά την διεξαγωγή των παρελάσεων στο πλαίσιο των εορτασμών των δύο Εθνικών Επετείων.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι προσωπικό της υπηρεσίας έχει συνδράμει πολίτες που βρίσκονται ανάγκη για διάφορους λόγους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η συνδρομή σε γυναίκα με ψυχωτικό επεισόδιο, καθώς και οι πολλαπλές περιπτώσεις συνδρομής ατόμων σε κατάσταση μέθης ή αποπροσανατολισμού λόγω ασθένειας.

Πρόοδος και στην οργάνωση
Όσον αφορά την οργάνωση και την διοικητική υποστήριξη της υπηρεσίας επιτεύχθηκε η αύξηση στελέχωσης κατά 50% με δύο μεταταχθέντες δημοτικούς αστυνομικούς. Ακόμη ολοκληρώθηκε η ψηφιοποίηση του συνόλου του αρχείου πράξεων βεβαίωσης παράβασης. Περαιτέρω προσωπικό της υπηρεσίας συμμετείχε στο Έργο: «Αναδιοργάνωση και διοικητική μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ Βαθμού – Απλούστευση και Προτυποποίηση διαδικασιών λειτουργίας ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού – πιλοτική λειτουργία». Σημαντική ακόμη για επιχειρησιακή ετοιμότητα των στελεχών υπήρξε η συμμετοχή του προσωπικού σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Πυροσβεστικού Σώματος με θέμα "Βασικές Αρχές Πυρασφάλειας".
Επιπρόσθετα ολοκληρώθηκε πρόγραμμα αναβάθμισης δικτύου ραδιο-τηλεπικοινωνιών με αποτέλεσμα την πλήρη κάλυψη της περιοχής ευθύνης και δυνατότητα χρήσης της υποδομής από όλες τις δημοτικές υπηρεσίες. Τέλος, σε συνεργασία με την Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών, εκπονήθηκε μελέτη και διενεργήθηκε σχετικός διαγωνισμός για την απομάκρυνση εγκαταλειμμένων οχημάτων από οδούς και κοινόχρηστους χώρους.

Οι στόχοι για το 2020
Για το 2020 οι προτεραιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας θα είναι ο έλεγχος τήρησης των διατάξεων: 
  • Της καθαριότητας και της προστασίας του περιβάλλοντος στους υπαίθριους χώρους
  • Της απομάκρυνση εγκαταλειμμένων οχημάτων
  • Της κατάληψης κοινόχρηστων χώρων
  • Της παράνομης στάθμευσης, με έμφαση στην αντικοινωνική (θέσεις ΑΜΕΑ, ράμπες)
  • Για τα ζώα συντροφιάς
  • Του υπαιθρίου εμπορίου
  • Της απαγόρευσης καπνίσματος σε κλειστούς χώρους


Στον τομέα βελτίωσης της υλικοτεχνικής υποδομής αναμένεται η προμήθεια ενός περιπολικού οχήματος τύπου 4Χ4 και δύο μοτοσικλετών περιπολίας καθώς και η προμήθεια λογισμικού συστήματος καταγραφής παραβάσεων και συμβάντων.
Τέλος, θα συνεχίσουν να παρέχονται οι εξής υπηρεσίες για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών: 
  • Βεβαίωση γνησίου υπογραφής κατ’ οίκον, σε περίπτωση αδυναμίας μετακίνησης
  • Αυτοψίες για την βεβαίωση μονίμου κατοικίας και βεβαίωσης εν ζωή, καθώς και για λοιπές διοικητικές πράξεις


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια