Ο μαθητής, το ασθενοφόρο και ο δημοτικός σύμβουλος

Ένας μαθητής Λυκείου, στην Αρτέμιδα, έχασε τις αισθήσεις του και ήταν άμεση ανάγκη να μεταφερθεί στο νοσοκομείο.
Όπως διαβάσαμε σε τοπική ιστοσελίδα «προκειμένου να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος, ο κύριος (…)  παρενέβη και έστειλαν άμεσα ασθενοφόρο, ειδική μονάδα, συνοδεία γιατρού».

Ο κύριος (…) εργάζεται στο Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας και είναι δημοτικός σύμβουλος στο δήμο Σπάτων – Αρτέμιδος.
Και, σύμφωνα πάντα με τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα,  «το (…) Λύκειο Αρτέμιδος, οι καθηγητές και ο Λυκειάρχης, κύριος (…), θέλουν να πουν ένα μεγάλο «ευχαριστώ», δημόσια, στο Ε.Κ.Α.Β. και ιδιαίτερα στον συμπολίτη μας (…) για την άμεση επέμβαση σε περιστατικό που σημειώθηκε σήμερα το πρωί στο σχολείο».

Το Ε.Κ.Α.Β. δεν είναι «τσιφλίκι» κανενός
Αν η συγκεκριμένη «παρέμβαση» θα μπορούσε να αποδειχτεί, θα θέμα θα ήταν πολύ μεγάλο, όπως λέμε οι δημοσιογράφοι. Παρεμβαίνουν δημοτικοί σύμβουλοι για να στέλνονται άμεσα ασθενοφόρα; Θα είχε γίνει σάλος, θα είχαν «πέσει κεφάλια».
Αλλά, το Ε.Κ.Α.Β. δεν είναι «τσιφλίκι» κανενός… Και κανένας διασώστης – δημοτικός σύμβουλος δεν μπορεί να στέλνει, κατά προτεραιότητα ασθενοφόρα, σε περιστατικά συγγενών, φίλων και γνωστών του.
Επομένως, δεν είναι εδώ το θέμα. Και υπό αυτήν την έννοια, δεν θα ασχολούμασταν και εμείς.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι που μας αξίζουν και το… «ξερό» μας το κεφάλι
Αλλά, το θέμα είναι ποιοι είναι αυτοί που αισθάνονται την ανάγκη να χρησιμοποιούν τον… «μπάρμπα στην Κορώνη», για να παρακάμψουν τη σειρά ακόμα και στα ασθενοφόρα. Ποιοι είναι αυτοί που με τέτοιες πρακτικές διαιωνίζουν τη λογική του «μέσου», ακόμα και σε μια τέτοια περίσταση. Ποιοι είναι αυτοί που μας «διδάσκουν» τραγικούς τρόπους, οι οποίοι επαναλαμβάνουμε, ευτυχώς, είναι αναποτελεσματικοί, για να βάζουμε «τρικλοποδιές» σε συνανθρώπους μας, που μπορεί και να έχουν μεγαλύτερη ανάγκη μεταφοράς στο νοσοκομείο από ό,τι εμείς, στο όνομα της όποιας «προτεραιότητας», σε ένα θέμα τόσο ευαίσθητο, όπως αυτό της υγείας.
Γιατί, αυτό «διδάσκουν» όλους μας, όταν ευχαριστούν «το Ε.Κ.Α.Β. και ιδιαίτερα τον συμπολίτη μας», δημοτικό σύμβουλο.

Και ένα άλλο θέμα είναι, ποιοι πουλάνε εκδούλευση σε συμπολίτες τους, από τους οποίους έχουν ζητήσει και θα ξαναζητήσουν την ψήφο τους. Και ποιοι δεν έχουν και την κοινή λογική να αποσιωπούν αυτά τα γελοία και, ευτυχώς, ανούσια «πάρε – δώσε», αλλά τα δημοσιοποιούν και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και «ενημέρωσης».

Το Συντονιστικό Κέντρο του Ε.Κ.Α.Β. είναι το μόνο αρμόδιο για τις διακομιδές ασθενών
Το Ε.Κ.Α.Β. είναι ο μοναδικός δημόσιος φορέα της χώρας που συντονίζει την παροχή επείγουσας ιατρικής φροντίδας στους πολίτες, σε έκτακτες περιπτώσεις άμεσης βοήθειας και τη μεταφορά των πολιτών αυτών σε μονάδες παροχής υπηρεσιών υγείας.
Το Ε.Κ.Α.Β. διαθέτει, όλο το 24ωρο, Συντονιστικό Κέντρο, το οποίο είναι και το μόνο αρμόδιο να επιλαμβάνεται και να συντονίζει, ανάλογα με τη σοβαρότητα των περιστάσεων, την αντιμετώπιση των περιστατικών, δίνοντας οδηγίες για πρώτες βοήθειες στους καλούντες, καθώς και στο πλήρωμα των ασθενοφόρων, με στόχο τη βέλτιστη έκβαση των ασθενών. Από αυτό το Συντονιστικό Κέντρο περνούν όλες οι κλήσεις για βοήθεια, από εκεί αξιολογούνται τα περιστατικά και από εκεί στέλνονται οι διασώστες σε αυτά.
Εκεί τηλεφωνούμε όταν ένα επείγον περιστατικό υγείας πρέπει να αντιμετωπιστεί. Εκεί  διαχειρίζονται τηλεφωνήματά μας και κρίνουν τη σημασία κάθε περιστατικού, για να στείλουν σε ανάλογο χρόνο ασθενοφόρο, δίνοντας πάντα προτεραιότητα στα επείγοντα. Από εκεί φτάνει το σήμα στο ασθενοφόρο και αυτό επεμβαίνει άμεσα.
Αυτή είναι η σειρά με την οποία πρέπει να γίνονται οι ενέργειες για να αντιμετωπιστεί ένα πρόβλημα υγείας που επείγει.
Και, πολλές φορές, όταν υπάρχουν υπόνοιες ότι κάτι δεν έχει πάει καλά κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, ακούμε ακόμα και για εισαγγελικές παραγγελίες, προκειμένου να δοθούν απομαγνητοφωνήσεις των πάντα καταγεγραμμένων συνομιλιών από το τηλεφωνικό κέντρο του Ε.Κ.Α.Β..

Ο χρόνος που περιμένουμε μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο είναι βασανιστικός, αλλά χρειάζεται να διατηρούμε την ψυχραιμία μας και να κάνουμε υπομονή. Μπορεί να υπάρχει έλλειψη ασθενοφόρων και έλλειψη προσωπικού, αλλά, παρά τις όποιες αντίξοες συνθήκες, το Ε.Κ.Α.Β. ανταποκρίνεται άμεσα σε περιστατικά που χαρακτηρίζονται από αυξημένο βαθμό επικινδυνότητας.

Τα ασθενοφόρα δεν είναι… ταξί
Πολλοί από εμάς θεωρούμε ότι τα ασθενοφόρα είναι αυτοκίνητα που μας παρέχει το κράτος για μια δωρεάν μεταφορά, σε όλες τις περιπτώσεις που θέλουμε να επισκεφτούμε κάποιο νοσοκομείο και ότι το Ε.Κ.Α.Β. είναι το τηλεφωνικό τους κέντρο.
Όμως, αν έχουμε τη δυνατότητα να μετακινηθούμε προς το πλησιέστερο νοσοκομείο που εφημερεύει με δικό μας τρόπο, καλό είναι να το κάνουμε, γιατί έτσι δίνουμε τη δυνατότητα σε συνάνθρωπό μας που έχει άμεση και μεγαλύτερη ανάγκη από εμάς, να χρησιμοποιήσει το ασθενοφόρο. Και αυτό δεν το λέμε εμείς. Αναφέρεται στις οδηγίες σωστής χρήσης Ε.Κ.Α.Β..

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια