Κατά τη λογική του δημάρχου και δικοί του δημοτικοί σύμβουλοι «δεν θέλουν έργα»…



Το δημοτικό συμβούλιο της 17ης Φεβρουαρίου 2020 ενέκρινε την 1η αναμόρφωση του προϋπολογισμού και την τροποποίηση Τεχνικού Προγράμματος Έργων έτους 2020.
Παρόντες 31 δημοτικοί σύμβουλοι, απόντες δύο, ο Ιωάννης Μπασινάς από την παράταξη του Δημήτρη Μάρκου και ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης από την παράταξη της Άννας Ραφτοπούλου.
«Ναι» στην αναμόρφωση του προϋπολογισμού ψήφισαν οι δεκατρείς παρόντες δημοτικοί σύμβουλοι του δημάρχου, η Δήμητρα Αναγνωστοπούλου από την ΑΝ.Α.Σ.Σ.Α., ο Φίλιππος Αργυρός και ο Στέφανος Κατής από την «Προοδευτική Συνεργασία Πολιτών» και ο Χαράλαμπος Στρατίκης από την «Πορεία Ενωτική».
«Όχι» στην αναμόρφωση του προϋπολογισμού ψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της ΑΝ.Α.Σ.Σ.Α., Άννα Ραφτοπούλου, Σωτήριος Δούρος, Ελένη Φράγκου, Δημήτριος Μποτζιολής, Γεώργιος Αργυρός, Ευάγγελος Τσέπας, Πέτρος Πουλάκης, Ελένη Τσάκαλη, Ιωάννης Μάρκου, Ειρήνη Πιτσιγαυδάκη, Αθηνά Λύτρα
«Παρών» στην αναμόρφωση του προϋπολογισμού ψήφισαν ο Νίκος Κρόκος από την ΑΝ.Α.Σ.Σ.Α. και οι Νίκος Δάρδαλης και Βασίλειος Κουτρουμπίνης από τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Δεκαεπτά «ναι», έντεκα «όχι», τρία «παρών». Τριάντα τρεις οι έδρες στο δημοτικό συμβούλιο, δύο οι απουσίες.

Σας λέει κάτι αυτό το κείμενο; Όχι και πολλά. Μεταφέρει στεγνά, μια αναμενόμενη είδηση. Εντάξει, συνηθίζεται οι προϋπολογισμοί να αναμορφώνονται…

Η αρχή των «πέντε W»
«Τα πέντε W» είναι ερωτήματα των οποίων οι απαντήσεις θεωρούνται βασικές στη συγκέντρωση των πληροφοριών, είναι η φόρμουλα για να μπορεί μια είδηση να θεωρηθεί ολοκληρωμένη, είναι το θεμελιώδες μάθημα στις σχολές δημοσιογραφίας.
Σύμφωνα με την αρχή των «πέντε W», το κείμενο της κάθε είδησης πρέπει απαντά στα παρακάτω ερωτήματα:
Ποιος το έκανε αυτό; (Who did that?)
Τι συνέβη; (What happened?)
Πού έλαβε χώρα το συμβάν; (Where did it take place?)
Πότε έλαβε χώρα το συμβάν; (When did it take place?)
Γιατί συνέβη αυτό; (Why did that happen?)

Σύμφωνα, λοιπόν με την αρχή των «πέντε W»
Ποιος το έκανε αυτό; Το δημοτικό συμβούλιο…
Τι έκανε; …ενέκρινε την 1η αναμόρφωση του προϋπολογισμού και την τροποποίηση Τεχνικού Προγράμματος Έργων έτους 2020…
Πού; … στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημαρχείου, στα Σπάτα…
Πότε; …τη Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου 2020…
Γιατί; … κατά πλειοψηφία (γιατί έτσι αποφάσισε η πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων).

Το πέμπτο W, το «γιατί» είναι και το ποιο δύσκολο κομμάτι στη συγγραφή της είδησης. Είναι το ερώτημα με την πιο περίπλοκη απάντηση. Είναι το ερώτημα στο οποίο, συχνά, δίνεται ο περισσότερος χώρος και, επίσης συχνά, δεν απαντιέται με σαφήνεια και αντικειμενικότητα. Άλλοτε γιατί κάτι τέτοιο είναι δύσκολο και άλλοτε γιατί η είδηση πρέπει να ακολουθεί συγκεκριμένη «γραμμή»…
Είναι ο πονοκέφαλος όσων θέλουν να είναι αντικειμενικοί, όσο αυτό είναι εφικτό.
Είναι και η «εργαλειοθήκη» αυτών που θέλουν να «κατευθύνουν» τις ειδήσεις.
  
Γιατί, λοιπόν, εγκρίθηκε η 1η αναμόρφωση του προϋπολογισμού και η τροποποίηση Τεχνικού Προγράμματος Έργων έτους 2020; Αν δεν μας αρκεί η απάντηση «γιατί έτσι αποφάσισε η πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων», τότε για να απαντήσουμε το συγκεκριμένο ερώτημα χρειάζεται δουλειά. Γιατί, μιλάμε για έναν προϋπολογισμό με πολλές δεκάδες κωδικούς που αφορούν σε αντίστοιχα έσοδα και έξοδα του δήμου.

Ένα από αυτά τα έξοδα, είναι μια δαπάνη 310.000 ευρώ για αγορά ενός οικοπέδου, στο οποίο πρόκειται να κατασκευαστεί το 4ο δημοτικό σχολείο Αρτέμιδος…

Τι είναι οι τροποποιήσεις και οι αναθεωρήσεις του προϋπολογισμού
Ο δήμος οφείλει να καταθέτει τον προϋπολογισμό κάθε νέου έτους έως το τέλος του προηγούμενου. Αυτονόητο είναι ότι αυτό γίνεται κατά προσέγγιση, αφού πριν λήξει το οικονομικό έτος δεν υπάρχει ακριβής εικόνα των εσόδων και εξόδων του δήμου. Όμως, σε γενικές γραμμές, με αυτόν τον προϋπολογισμό δίνεται η εικόνα του δημοσιονομικού αποτελέσματος που θέλει να επιφέρει ο δήμος.
Ακολουθούν τροποποιήσεις και αναθεωρήσεις του προϋπολογισμού, καθώς τα δεδομένα μεταβάλλονται.
Οποιαδήποτε, κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους, μεταβολή του εγκεκριμένου αναλυτικού προϋπολογισμού του δήμου λέγεται αναμόρφωση ή τροποποίηση του προϋπολογισμού.

Είναι, περίπου, σαν κάποιος από εμάς να λέει: «Το 2020 θα πάρω τόσα από τους μισθούς μου, θα δώσω τόσα στο ενοίκιο του σπιτιού μου, τόσα στο σούπερ μάρκετ, τόσα στη ΔΕΗ, τόσα εδώ, τόσα εκεί… Θα μου μείνουν περίπου τόσα και αυτά θα τα δώσω για να κάνω… αυτό, εκείνο και το άλλο». 
Είναι ένας υπολογισμός, κατά προσέγγιση και με βάση τα δεδομένα που επικρατούν τη στιγμή που τον κάνουμε. Όμως, τα πράγματα, καθημερινά, αλλάζουν. Και μπορεί μια μέρα να υπάρξει μια ανάγκη για να δώσουμε χρήματα για να πληρώσουμε κάτι έκτακτο. Μπορεί να έχουμε κάποιο πρόβλημα υγείας και να χρειαστεί να πληρώσουμε γιατρούς. Μπορεί να μας χαλάσει κάτι και να πρέπει να το επιδιορθώσουμε ή να το αντικαταστήσουμε. Μπορεί να πρέπει να αγοράσουμε κάτι το οποίο θεωρούμε αναγκαίο και να αποφασίσουμε να αλλάξουμε τις προτεραιότητές μας. Και μπορεί, για παράδειγμα, να αποφασίσουμε ότι δεν θα πάμε διακοπές, γιατί πρέπει να αγοράσουμε σπίτι. Κάποιοι άλλοι μπορεί να αποφασίσουν ότι θα μειώσουν τα χρήματα που δίνουν στο σούπερ μάρκετ για να αγοράσουν σπίτι, κάποιοι άλλοι μπορεί «κόψουν» οποιαδήποτε άλλη δαπάνη, μπορεί ακόμα και να βάλουν «φέσια» για να αγοράσουν σπίτι. Το από πού θα «κόψεις» χρήματα για να τα δώσεις κάπου αλλού, είναι για κάποιους μια περίπλοκη απόφαση. Και όσο πιο πολλές είναι οι ανάγκες μας για δαπάνες, τόσο πιο περίπλοκα γίνονται τα πράγματα. Εκτός αν είναι πολλές και οι πηγές των εσόδων μας, έτσι ώστε να μπορούμε να αποκτούμε εύκολα ό,τι θέλουμε. Αλλιώς, όπου υπάρχει φτώχεια, υπάρχει γκρίνια…

Κάπως έτσι λειτουργεί και η αναθεώρηση του προϋπολογισμού του δήμου.

Η απάντηση του δημάρχου στο «γιατί» της είδησης
Εγκρίθηκε η αναμόρφωση του προϋπολογισμού γιατί την ψήφισαν όσοι θέλουν να γίνονται έργα, μας είπε με τον τρόπο του ο  δήμαρχος Σπάτων – Αρτέμιδος, Δημήτρης Μάρκου, στην προσπάθειά του να απαντήσει το «γιατί» στην είδηση της έγκρισης της αναμόρφωσης του προϋπολογισμού, μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.
Για να δώσει αυτήν την απάντηση ο Δημήτρης Μάρκου επιλέγει ένα θέμα που «καίει» πολλούς γονείς στην Αρτέμιδα, το 4ο δημοτικό σχολείο, που οι κάτοικοι της πόλης περιμένουν εδώ και χρόνια να χτιστεί.
Τι κι αν η συγκεκριμένη αναμόρφωση περιλαμβάνει 110 περιπτώσεις αυξήσεων εξόδων εκτός από αυτή των 310.000 ευρώ που θα δοθούν για το σχολείο… Τι κι αν η συγκεκριμένη αναμόρφωση περιλαμβάνει και 62 μειώσεις εξόδων…

Ο δήμαρχος βάζει όλες αυτές τις αλλαγές, τις 110 συν 62, σε ένα τσουβάλι και μας λέει «δείτε τι ψήφισε το δημοτικό συμβούλιο για την πρώτη μεγάλη τροποποίηση του προϋπολογισμού, η οποία περιείχε και την αγορά οικοπέδου για το 4ο Δημοτικό Αρτέμιδος», σχολιάζοντας ότι ψήφισαν «όχι» «αυτοί που δεν θέλουν να γίνει τίποτα προκειμένου να αποκομίσουν μικροπολιτικά οφέλη».





Ο δήμαρχος πολύ σωστά μας λέει ότι αυτή η τροποποίηση του προϋπολογισμού περιέχει «και» την αγορά του οικοπέδου για το σχολείο, αλλά ένα «και» είναι πολύ λίγο για να αναρωτηθούν οι πολλοί «τι άλλο περιέχει αυτός ο προϋπολογισμός».
Η πλειονότητα των αναγνωστών αυτής της είδησης αντιδρά ως εξής: «Ντροπή, να μη θέλουν να γίνει το σχολείο στην Αρτέμιδα».

Και αυτή, ακριβώς, είναι η συνταγή δημιουργίας μιας κατευθυνόμενης είδησης.

Μηδενίστηκαν 24 κωδικοί εξόδων και προστέθηκαν 55 νέοι
Όπως είπαμε, η συγκεκριμένη αναμόρφωση του προϋπολογισμού περιλαμβάνει 110 περιπτώσεις αυξήσεων εξόδων, εκτός από αυτή των 310.000 ευρώ που θα δοθούν για το σχολείο… Ακόμα, περιλαμβάνει και 62 μειώσεις εξόδων.

Ποιοι «λένε ότι θέλουν έργα, αλλά λένε «ναι» στη μη συντήρηση του πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής»
Το να λέει ο δήμαρχος «λένε ότι θέλουν έργα, αλλά ψηφίζουν «όχι»», επειδή η ΑΝ.Α.Σ.Σ.Α. (εκτός από τη Δήμητρα Αναγνωστοπούλου και το Νίκο Κρόκο) είπε «όχι» στην αναθεώρηση του προϋπολογισμού, που είχε μέσα την αγορά του οικοπέδου για το σχολείο στην Αρτέμιδα, είναι το ίδιο με το να λέει η Άννα Ραφτοπούλου  «λένε ότι θέλουν έργα, αλλά λένε «ναι» στη μη συντήρηση του πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής», αφού στην αναθεώρηση του προϋπολογισμού μηδενίζεται το ποσό των 10.000 ευρώ που είχαν αρχικά προβλεφθεί για τη συντήρηση του συγκεκριμένου πάρκου.
Αν κάποιος διαβάσει με προσοχή τον προϋπολογισμό, έτσι όπως διαμορφώθηκε μετά την αναθεώρησή του, και ακολουθήσει το σκεπτικό του δημάρχου, θα καταλήξει σε πολλά τέτοια λάθος συμπεράσματα.
Με αυτήν την αναμόρφωση μηδενίστηκαν 24 κωδικοί εξόδων και προστέθηκαν 55 νέοι.

Για παράδειγμα, μετά από αυτήν την αναμόρφωση φαίνεται πως ο δήμος το 2020 δεν θα δώσει ούτε ένα ευρώ σε προγράμματα στείρωσης αδέσποτων, σε επιδόματα απροστάτευτων παιδιών, στο φωτισμό με LED σε Σπάτα και Αρτέμιδα, δεν θα αγοράσει κάποια δίκυκλα που είχε προγραμματίσει για την υπηρεσία ύδρευσης, κάποια έπιπλα για τα ΚΑΠΗ… δεν θα δώσει ούτε ένα ευρώ ακόμα και για δαπάνες εκχιονισμού.
Δηλαδή, αν χιονίσει το Δεκέμβρη του 2020 θα αποκλειστούμε όλοι μέχρι να λιώσει το χιόνι; Θα μας σώσει μόνο η Περιφέρεια; Μάλλον όχι. Γιατί, μάλλον, ο προϋπολογισμός του 2020 θα αναθεωρηθεί και άλλες φορές, αναλόγως με τις ανάγκες και τα δεδομένα που θα προκύπτουν κατά τη διάρκεια της χρονιάς που διανύουμε...

Κάπου εδώ, ο αναγνώστης – δημότης αρχίζει και ζαλίζεται. Το «γιατί» κάποιοι ψήφισαν και κάποιοι άλλοι δεν ψήφισαν το συγκεκριμένο προϋπολογισμό αρχίζει και γίνεται περίπλοκο.
Εδώ θα πρέπει ή να διαβάσει και τον προϋπολογισμό ολόκληρο και πάρα πολλά άλλα, προκειμένου να καταλήξει σε ένα σωστό συμπέρασμα, ή να αποφασίσει ότι ο προϋπολογισμός ψηφίστηκε γιατί έτσι αποφάσισε η πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων. Των ανθρώπων, δηλαδή, που συνολικά ψηφίσαμε στις περασμένες εκλογές, θεωρώντας τους, ο καθένας μας με τα δικά του κριτήρια, ικανούς για να παίρνουν τέτοιου είδους αποφάσεις.

Κατά τη λογική του δημάρχου και δικοί του δημοτικοί σύμβουλοι «δεν θέλουν έργα»…
Την 1η Μαρτίου του 2017, κατά την 5η τακτική συνεδρίαση της του δημοτικού συμβουλίου, αποφασίστηκε, κατά πλειοψηφία, η επικαιροποίηση της υπ΄αριθμ.241/2015 απόφασης δημοτικού συμβουλίου για την αγορά οικοπέδου για τη στέγαση του 7ου Δημοτικού Σχολείου, στην οδό Κηπουπόλεως, στην Αρτέμιδα.
Μειοψήφησαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Δημήτριος Στάμου, Διονύσιος Φράγκος, Αθηνά Λύτρα, Χρήστος Μαρλαντής και Χρήστος Τσαντήλας και δήλωσαν «παρών» οι δημοτικοί σύμβουλοι Άννα Ραφτοπούλου και Ευαγγελία Ντελάκη.


Στο απόσπασμα από τα πρακτικά της 31ης ειδικής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Σπάτων, που συνεδρίασε στις 13 Δεκεμβρίου 2016 ψηφίστηκε η λήψη απόφασης περί έγκρισης Προϋπολογισμού του 2017.

Στην 25η σελίδα της απόφασης διαβάζουμε: «Στον Κ.Α.15-7112.001 έχει εγγράφει ποσό 330.000,00 € και αφορά αγορά οικοπέδου για την ανέγερση του 4ου δημοτικού σχολείου ΔΕ Αρτέμιδος».

Μειοψήφησαν οι δημοτικοί σύμβουλοι: Χρήστος Μάρκου, Χρήστος Σερέτης, Πέτρος Πουλάκης, Γεώργιος Αργυρός, Γεώργιος Κουλοχέρης, Άννα Ραφτοπούλου, Χρήστος Μαρλαντής, Χρήστος Τσαντήλας και Νικόλαος Δάρδαλης.
Δήλωσαν «παρών» οι: Σωτήρης Δούρος, Ευαγγελία Ντελάκη, Γρηγόριος Γερακόπουλος.

Απόντες οι: Γεώργιος Μπέκας, Κρόκος Νικόλαος, Παναγιώτης Μπάτρης Ελένη Τσάκαλη

Η απόφαση έλαβε αριθμό 459/2016.


Σχετικά άρθρα

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια