Οι χειρουργικές μάσκες και τα γάντια μιας χρήσης δεν είναι αξεσουάρ



Οι γιατροί δεν συστήνουν να χρησιμοποιούμε όλοι μας γάντια μιας χρήσης και ιατρικές μάσκες για να προφυλαχτούμε και να αποτρέψουμε την εξάπλωση του κορωνοϊού.
Αυτό που λένε είναι ότι αυτές τις προφυλάξεις πρέπει να τις παίρνουν μόνο αυτοί που νοσούν, καθώς και οι φροντιστές τους, ιδιαίτερα όταν χειρίζονται τα ρούχα τους και όταν έρχονται σε επαφή με τα σωματικά υγρά τους.
Οι υπόλοιποι αρκεί να ακούμε και να εφαρμόζουμε τις συμβουλές των αρμόδιων φορέων του κράτους.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο κορωνοϊός εξαπλώνεται από ένα μολυσμένο άτομο σε άλλους μέσω του αέρα, μέσω σταγονιδίων που απελευθερώνονται όταν βήχει ή φταρνίζεται. Ο κορωνοϊός μπορεί επίσης να εξαπλωθεί μέσω στενής επαφής, όπως η επαφή των χεριών. Εάν αγγίζετε μια επιφάνεια που έχει μολυνθεί από τον ιό και στη συνέχεια αγγίζετε το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια σας προτού πλύνετε τα χέρια σας, ενδέχεται να μολυνθείτε.

Πολλοί άνθρωποι,  αν και οι ειδικοί, στην πλειονότητά τους. λένε ότι αυτό είναι περιττό, φοράνε ιατρικές μάσκες και γάντια μιας χρήσης στην καθημερινότητά τους.
Αν αυτό τους κάνει να αισθάνονται καλύτερα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, αρκεί να ξέρουν πώς να χρησιμοποιούν σωστά και τα γάντια και τις μάσκες. Διαφορετικά, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι τα αντίθετα από αυτά που θέλουμε να επιτύχουμε.

Η λάθος χρήση των γαντιών μιας χρήσης και των χειρουργικών μασκών, που κάνουν πολλοί από εμάς, δεν προστατεύει από τον κορωνοϊό, ίσα - ίσα κάνει τα πράγματα χειρότερα. Όπως στην περίπτωση που κάποιοι τα βγάζουν, τα βάζουν στην τσέπη τους, ή οπουδήποτε αλλού και τα επαναχρησιμοποιούν. Πρόκειται για γάντια και μάσκες μιας χρήσης, υπενθυμίζουμε.

Γάντια μιας χρήσης
Το μυστικό προφύλαξης από τον κορωνοϊό, και όχι μόνο, είναι να μην αγγίζουμε το πρόσωπό μας, μάτια, μύτη, στόμα, με χέρια που δεν είναι πεντακάθαρα. Ή με γάντια που δεν είναι πεντακάθαρα.
Πολλοί φορούν γάντια μιας χρήσης και εξακολουθούν να έχουν την τάση να αγγίζουν το πρόσωπό τους, αφού προηγουμένως έχουν πιάσει με αυτά, χρήματα, πόμολα, χειρολαβές σε μέσα μαζικής μεταφοράς και οτιδήποτε άλλο.
Ο μόνος τρόπος να φανούν πραγματικά χρήσιμα τα γάντια είναι να τα αντιμετωπίζουμε ακριβώς όπως τα γυμνά χέρια μας. Τα γάντια δεν προστατεύουν αν ακουμπήσουμε με αυτά σε μία, πιθανότατα, μολυσμένη επιφάνεια και κατόπιν το πρόσωπό μας. Αν, για παράδειγμα, ακουμπάμε τα χρήματα που μόλις μας έδωσε κάποιος και στη συνέχεια το κινητό μας, το οποίο μετά ακουμπάμε στο πρόσωπό μας, δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο νόημα να φοράμε γάντια, είναι περιττό.
Έτσι, το γάντι γίνεται απλώς ένας άλλος τρόπος μεταφοράς του ιού.

Προσοχή χρειάζεται και στον τρόπο που βάζουμε και βγάζουμε τα γάντια. Τα βάζουμε σε χέρια που έχουμε πλύνει πάρα πολύ καλά και τα βγάζουμε, πιάνοντάς τα από το σημείο που βρίσκεται κοντά στον καρπό. Τραβάμε προς τα έξω το ένα γάντι, γυρίζοντας ταυτόχρονα το μέσα – έξω, το κρατάμε με το άλλο χέρι που έχει ακόμα γάντι και μετά βάζουμε το δάκτυλο του χεριού που δεν έχει γάντι κάτω από το άλλο γάντι, στο σημείο του καρπού, τραβάμε από μέσα προς τα έξω, δημιουργώντας ένα σακουλάκι και για τα δύο γάντια και τα πετάμε.




Χειρουργικές μάσκες
Πολλοί φορούν μάσκα και την ανεβοκατεβάζουν στο πρόσωπό τους για να μιλήσουν στο κινητό τους, για παράδειγμα. Όταν αγγίζουμε τη μάσκα με λερωμένα χέρια, η μάσκα μετατρέπεται σε εστία μόλυνσης, η οποία, μάλιστα, εφάπτεται στα σημεία που δεν θέλουμε να μολυνθούν. Πολλοί βγάζουν τη μάσκα, τη βάζουν στην τσέπη τους για παράδειγμα, ή την ακουμπάνε οπουδήποτε αλλού και την χρησιμοποιούν ξανά. Απαράδεκτο.
Τη μάσκα τη φοράμε προσεκτικά, πιάνοντάς την με πεντακάθαρα χέρια και ακόμα καλύτερα, μόνο από τα κορδόνια. Δεν την μετακινούμε κατά το δοκούν, ακουμπώντας την με χέρια με τα οποία έχουμε αγγίξει οτιδήποτε άλλο. Μετά τη χρήση την πετάμε.

Οδηγίες για τον τρόπο εφαρμογής της χειρουργικής μάσκας από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας
Αναλυτικές οδηγίες για τη χρήση της χειρουργικής μάσκας για την προστασία από τον κορωνοϊό και άλλες λοιμώξεις, εξέδωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).
Με αφορμή πρόσφατες αναρτήσεις στο διαδίκτυο αναφορικά με τη χρήση της, ο ΕΟΔΥ υπογραμμίζει ότι υπάρχει μόνο ένας τρόπος για τη σωστή εφαρμογή της,

Όπως επισημαίνει:
Η απλή χειρουργική μάσκα αποτελεί ένα φυσικό φραγμό σε υγρά και μεγάλα σταγονίδια του αναπνευστικού. Εφόσον χρησιμοποιείται σωστά προστατεύει από τη μετάδοση αναπνευστικών νοσημάτων που μεταδίδονται με σταγονίδια

Η απλή χειρουργική μάσκα πρέπει να εφαρμόζεται:
  • σε κάθε περίπτωση λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος
  • σε κάθε περίπτωση φροντίδας ασθενούς με λοίμωξη αναπνευστικού συστήματος
  • σε κάθε περίπτωση επίσκεψης σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας στη διάρκεια πανδημίας ή στην κορύφωση της εποχικής γρίπης

Οδηγίες εφαρμογής
  • επιλογή του σωστού μεγέθους
  • εφαρμογή της υγιεινής των χεριών πριν την τοποθέτηση της μάσκας
  • εφαρμογή της μάσκας στο πρόσωπο έτσι ώστε να καλύπτει πλήρως τη μύτη, το στόμα και το πηγούνι (σταθερά, χωρίς κενά)
  • πίεση του μεταλλικού στοιχείου στη ράχη της μύτης
  • ασφάλιση με τα κορδόνια στη μεσότητα του πίσω μέρους της κεφαλής και του λαιμού. Εάν πρόκειται για μάσκα με ελαστικούς βρόγχους αυτοί εφαρμόζονται γύρω από τα αυτιά
  • αποφυγή επαφής της μάσκας μετά την τοποθέτηση, αλλιώς εφαρμογή της υγιεινής των χεριών πριν και μετά την επαφή
  • αφαίρεση της μάσκας πιάνοντας μόνο τα κορδόνια πρώτα από κάτω και μετά από πάνω.Εάν πρόκειται για μάσκα με ελαστικούς βρόγχους αφαιρείται πιάνοντας ταυτόχρονα τους βρόγχους, προσοχή!
  • απόρριψη στον ειδικό κάδο για μολυσματικά αντικείμενα
  • εφαρμογή της υγιεινής των χεριών
  • αποφυγή επαναχρησιμοποίησης της μάσκας (είναι μιας χρήσης)
  • αφαίρεση, απόρριψη και αλλαγή στην περίπτωση που είναι ρυπαρή ή κατεστραμμένη

Περιγραφή των στρωμάτων της απλής χειρουργικής μάσκας
Το εξωτερικό στρώμα της μάσκας είναι χρωματιστό και απωθεί τα υγρά έτσι ώστε στην περίπτωση εκτίναξης αίματος ή άλλων βιολογικών υγρών αυτά να μην εισέλθουν στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα.
Αν αυτή η πλευρά τοποθετηθεί προς τα μέσα οι υδρατμοί που παράγονται από την εκπνοή παραμένουν επάνω της και δημιουργούν αίσθημα πνιγμονής.
Το  εσωτερικό στρώμα είναι άσπρο και σκοπό έχει να απορροφά τους υδρατμούς της εκπνοής. Το φιλτράρισμα των μικροοργανισμών γίνεται από το μεσαίο στρώμα το οποίο δεν είναι ορατό.



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια