Εσείς θέλετε οι αιρετοί να καθαρίζουν τα φρεάτια;



Πλήθος θετικών αλλά και αρνητικών αντιδράσεων έχει προκαλέσει η δημοσιοποίηση φωτογραφιών που απεικονίζουν τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας του δήμου Σπάτων - Αρτέμιδος, Αντώνη Νομικό, να προσπαθεί να ξεβουλώσει φρεάτιο, το πρωί της Δευτέρας, 9 Μαρτίου, κατά τη διάρκεια έντονης βροχόπτωσης.
Τη φωτογραφία δημοσίευσε, αρχικά, και με τον υπότιτλο «προς ενημέρωση των «καλοπροαίρετων» τις φωτογραφίες μου τις έστειλε περαστικός», ο συνάδελφός του, δημοτικός σύμβουλος, Παναγιώτης Λάμπρου, στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.
Μετά, το θέμα έγινε ρεπορτάζ σε τοπικό site…


… και μετά ήρθε η αντίδραση του δημοτικού συμβούλου Σπάτων – Αρτέμιδας, Πέτρου Πουλάκη…


Καταρχάς, δεν ξέρουμε αν ο συγκεκριμένος δημοτικός σύμβουλος επιθυμούσε τη «διαρροή» της συγκεκριμένης φωτογραφίας στα κοινωνικά δίκτυα και στα ΜΜΕ.  Μπορεί, δηλαδή, ο συνάδελφός του, που δημοσιοποίησε για πρώτη φορά τη συγκεκριμένη φωτογραφία, να το έκανε χωρίς να τον ρωτήσει και μετά, τα πράγματα πήραν το δρόμο τους, χωρίς να το έχει επιδιώξει ο εικονιζόμενος.

Ας υποθέσουμε ότι, τουλάχιστον, δεν τον ενόχλησε η δημοσιοποίηση της συγκεκριμένης φωτογραφίας.

Τα σχόλια στο Facebook
Από «συγχαρητήρια» και «μπράβο» μέχρι σχόλια ειρωνικά, σχόλια που χαρακτηρίζουν «γραφικότητα» τη συγκεκριμένη πρακτική, σχόλια περιπαικτικά, δέχτηκε η συγκεκριμένη φωτογραφία και τα δημοσιεύματα.

Αλλά και άλλα σχόλια περιγράφουν τον συγκεκριμένο αντιδήμαρχο ως τον άνθρωπο που «πάντα τρέχει»,  «από το πρωί, μέχρι το βράδυ».
«Τον έχω δει να φορτώνει μόνος του, στρώματα, σακούλες με κλαδέματα, να καθαρίζει γύρω από τους κάδους» γράφει κάποιος, «μια φορά μου ζήτησε σκούπα για να βοηθήσει έργο συνεργείου» αναφέρει κάποιος άλλος, μέχρι και αυτοκόλλητα από κολώνες της ΔΕΗ έχουν δει να καθαρίζει,  ο «πανταχού παρών» κατά τα σχόλια, αντιδήμαρχος.
Για να το λένε τόσοι θα είναι πραγματικότητα, αν και δεν είναι ακριβώς αυτή η δουλειά του αντιδημάρχου.

«Δεν θα έπρεπε να έχει γίνει νωρίτερα καθαρισμός των φρεατίων από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου;» αναρωτιούνται κάποιοι άλλοι. «Έχει γίνει, όμως τα νερά της βροχής φέρνουν υλικά και βουλώνουν ξανά τις σχάρες» η απάντηση.

Τρικ για όσους θέλουν να δώσουν το καλό παράδειγμα και να κερδίσουν ψήφους
Πρόκειται για ένα συνηθισμένο επικοινωνιακό τρικ, ελαφρώς ξεπερασμένο, «λαϊκίστικο» για πολλούς, το οποίο έχουν, κατά καιρούς, χρησιμοποιήσει πολλοί άνθρωποι σε θέσεις ευθύνης, προκειμένου να δώσουν το καλό παράδειγμα.
Ανάμεσά τους και πολλοί αιρετοί, δήμαρχοι κυρίως, οι οποίοι και φρεάτια έχουν ξεβουλώσει και σκουπίδια έχουν μαζέψει και πολλά άλλα έχουν κάνει, πάντα on camera, προκειμένου να στείλουν μηνύματα εθελοντισμού στους δημότες. Τώρα, αν στέλνοντας μηνύματα εθελοντισμού, κερδίζουν και κάποιες παραπάνω ψήφους από αυτούς, αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

Για την ακρίβεια, δεν κερδίζει κάποιος ψήφους, μαζεύοντας σκουπίδια ή ξεβουλώνοντας φρεάτια και δημοσιοποιώντας σχετικές φωτογραφίες. Απλώς, με αυτόν τον τρόπο «χτίζει» ένα προφίλ ενεργού αυτοδιοικητικού, το οποίο κάποιοι δημότες θα το μιμηθούν, ένα προφίλ το οποίο, παράλληλα, του δίνει προτεραιότητα στις επιλογές των δημοτών, αν βεβαίως πληροί και άλλα κριτήρια.

Οι πολυ… φωτογραφημένοι
Η λίστα των αιρετών που έχουν φωτογραφηθεί, κυρίως μαζεύοντας σκουπίδια, είναι τεράστια. Οι περιπτώσεις που απασχόλησαν περισσότερο τα μεγάλα ΜΜΕ ήταν αυτές του Απόστολου Γκλέτσου και του Ηλία Ψινάκη, λόγω της μεγάλης αναγνωσιμότητάς τους.

Όταν ο Γκλέτσος...  καθάριζε για τους δημότες του
Ο δήμαρχος Στυλίδας, Απόστολος Γκλέτσος, τον Ιανουάριο του 2019 αποφάσισε να βοηθήσει και ο ίδιος στο καθάρισμα του χιονιού από τους δρόμους. Ανέβηκε σε ένα από τα εκχιονιστικά, κάποιος βιντεοσκοπούσε και την επόμενη μέρα το βίντεο με το δήμαρχο που… ανέλαβε δράση, έπαιζε σε όλα τα ΜΜΕ.
Τελικά, μάλλον δεν έκανε και πολύ καλή δουλειά, αφού, κάποιες μέρες μετά, θύμα των άσχημων καιρικών συνθηκών έπεσε και ο ίδιος, καθώς την ώρα που βρισκόταν σε απομακρυσμένο χωριό της περιοχής, εγκλωβίστηκε με το αυτοκίνητό του στα χιόνια και, μετά από αρκετές ώρες ταλαιπωρίας,  κατάφερε να τον απεγκλωβίσει μία ομάδα κατοίκων του χωριού.
Ο Απόστολος Γκλέτσος, τον Απρίλιο του 2012, φορώντας ειδικά γάντια, ανέβηκε και σε απορριμματοφόρο και  μαζί με τους υπαλλήλους στον τομέα καθαριότητας, άδειασαν όλους τους κάδους του δήμου.

Όταν ο Ψινάκης ξεβούλωνε φρεάτια
Ο Δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης, στις 17 Νοεμβρίου 2017, βγήκε ο ίδιος στους δρόμους, μαζί με τις υπηρεσίες για να ξεβουλώσει τα φρεάτια. Σε ανάρτησή του στα social media έγραψε:
«Ξεβουλώνοντας και το τελευταίο φρεάτιο στον δήμο μας, αποφεύγοντας τα χειρότερα, με το κατακλυσμό που έριξε. Είμαι σε επικοινωνία με τους δημάρχους των περιοχών που επλήγησαν από την φονική θεομηνία και θέλω να συλλυπηθώ μέσα από την καρδιά μου στις οικογένειες των θυμάτων». Της Μάνδρας εννοούσε, αφού μόλις δυο μέρες πριν, το ξημέρωμα της 15ης Νοεμβρίου 2017, έντονα καιρικά φαινόμενα έπληξαν την ευρύτερη περιοχή των Μεγάρων και της Νέας Περάμου και μόλις 90 λεπτά καταρρακτώδους βροχής, άφησαν πίσω τους 25 νεκρούς και ανυπολόγιστες ζημιές σε κτίρια και υποδομές.
Η πυρκαγιά που ξέσπασε στις 23 Ιουλίου 2018  στο Νέο Βουτζά και το Μάτι, το δήμο του, ήταν η φονικότερη στην ιστορία του σύγχρονου ελληνικού κράτους και ο Ηλίας Ψινάκης άφαντος,

Καλοί γνώστες των πετυχημένων δημόσιων σχέσεων και οι δύο, λόγω των επαγγελμάτων τους. Ο πρώτος ήταν ένας, κατά κοινή ομολογία, και πετυχημένος δήμαρχος, ο δεύτερος όχι.

Οι αιρετοί καλό είναι να αναλαμβάνουν δράση όταν έχουν κάνει σωστά τη δουλειά τους
Ο Αντώνης Νομικός είναι αντιδήμαρχος επιφορτισμένος με το συντονισμό και την επίβλεψη του έργου της πολιτικής προστασίας, όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα του δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος. Σε έναν δήμο που με την παραμικρή βροχόπτωση πλημμυρίζει σε αρκετά σημεία, από τα οποία κάποια γίνονται και άκρως επικίνδυνα, ελπίζουμε ότι, κυρίως, συμμετείχε στο συντονισμό και την επίβλεψη των συνεργείων του δήμου, τη συγκεκριμένη ώρα. Και αντιθέτως με πολλούς που λένε «μπράβο» επειδή άφησε τα γραφείο για να βγει στο πεζοδρόμιο, αυτοί που υπηρετούν σε τέτοιες θέσεις πρέπει να έχουν αυτό ακριβώς το ταλέντο. Να μένουν στο γραφείο και να οργανώνουν. Και μετά, όταν έχουν τελειώσει με τα της οργάνωσης, μπορούν να αναλαμβάνουν και τέτοιου είδους δράσεις για να προκαλέσουν τα αισθήματα προσωπικής ευθύνης και του εθελοντισμού των δημοτών.

Σοβαρή καταγγελία χωρίς αντίλογο
Από την άλλη, η καταγγελία που κάνει ο δημοτικός σύμβουλος, Πέτρος Πουλάκης, στην ιστοσελίδα Notioanatolika.gr είναι πάρα πολύ σοβαρή.
«Τον Ιούλιο παραδόθηκε αντιπλημμυρικό έργο το οποίο ξεκινούσε από τον Βάρσο έως τον Κοπελάκη, όπου και η φωτογραφία. Αντί λοιπόν ο συνάδελφός του δημοτικός σύμβουλος (σ.σ.: Παν. Λάμπρου) αλλά και ο ίδιος (σ.σ.: Αντ. Νομικός) να απολογηθούν, κάθονται με τη σκούπα και διώχνουν τα πορτοκάλια. Ντροπή και μόνο ντροπή γιατί διοικούν τον δήμο έξι ολόκληρα χρόνια και δεν έχουν κάνει ούτε τα πλέον απαραίτητα», σχολιάζει ο Πέτρος Πουλάκης.

Πρόκειται για μια πάρα πολύ σοβαρή καταγγελία. Αν ένα έργο παραδόθηκε και δεν λειτουργεί, είναι ή όχι δουλειά όλων των αυτοδιοικητικών, όλων των παρατάξεων, να μάθουν γιατί έγινε αυτή η κακοτεχνία, να μας πουν κι εμάς και να βρουν τρόπους για να επιβληθούν κυρώσεις στον εργολάβο;

Δρόμους χωρίς σκουπίδια θέλουν οι δημότες από τους αιρετούς
Οι αιρετοί πρέπει να έχουν τη γνώση, το ταλέντο, τις ιδέες, το όραμα έτσι ώστε να βρουν και να εφαρμόσουν τους τρόπους με τους οποίους θα δοθούν λύσεις στα θέματα που απασχολούν τους δημότες.
Οι δημότες δεν θέλουν πολλά από αυτούς. Τα πρώτα πράγματα που ζητούν είναι να είναι ο δήμος καθαρός και να έχει καλούς δρόμους. «Τα σκουπίδια και τις κακοτεχνίες των δρόμων» θα πουν οι περισσότεροι, απαντώντας στο ερώτημα «ποια προβλήματα θα θέλατε να λύσει ο δήμαρχος;».
Αυτά τα δυο πράγματα είναι, παράλληλα, και οι πληγές εδώ και χρόνια για το δήμο Σπάτων – Αρτέμιδος. Και παραμένουν… Ούτε οι φωτογραφίσεις εν ώρα δράσης, ούτε οι ηχηρές καταγγελίες χωρίς αποτέλεσμα θα τα λύσουν.

Εάν κάποια στιγμή η Αρτέμιδα γίνει Μάνδρα, δεν θα μας σώσουν ούτε αντιδήμαρχοι με γάντια που θα καθαρίζουν φρεάτια, ούτε ηχηρές καταγγελίες για λάθη που έκαναν κάποιοι, πάντα οι... "άλλοι".



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια