Οι... ανασκαφές αρχαιοκάπηλων στα Σπάτα


 


 Ο Ελληνογερμανός, Χάγερ Μπουφίδης και η Γερμανίδα σύζυγός του, επίσημα εμφανίζονταν ως φιλότεχνοι, αλλά, όπως έχουν κατά καιρούς κατηγορηθεί, φέρονται ότι  κινούσαν τα νήματα της αρχαιοκαπηλίας στην Ελλάδα, για πάρα πολλά χρόνια. 

Το 1980 ο Χάγερ Μπουφίδης κάθισε στο εδώλιο του κατηγορουμένου μαζί με άλλα 62 άτομα, για συμμετοχή στη μεγάλη συμμορία αρχαιοκαπήλων με αρχηγό το περιβόητο οργανωτή αυτών των κυκλωμάτων Στέφαν Γκέριγκε. 

Η συγκεκριμένη σπείρα κατηγορήθηκε ότι την περίοδο 1976-79 προχωρούσε σε μαζικές λαθρανασκαφές στην περιοχή Σπάτων και Κορωπίου για τον εντοπισμό και την πώληση εκατοντάδων αρχαίων αντικειμένων.

 

Και Σπαταναίοι ανάμεσα στο 63 άτομα της σπείρας 

Για σπείρα 63 ατόμων,  για τα οποία υπήρχε δίωξη για αρχαιοκαπηλία, αλλά  και κλοπές, καθώς και δολοφονία μέλους της, αλλά και υπόθεση κατασκοπείας στη Φλώρινα και είχε επικεφαλής τον Γκέρινγκ, έκανε λόγο η εφημερίδα «Ριζοσπάστης» της 9ης Αυγούστου του 1980.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, «οι αρχαιοκάπηλοι έκαναν ανασκαφές στα Σπάτα, στο Κορωπί και σε άλλες περιοχές και διοχέτευαν τα αρχαία κυρίως στο εξωτερικό ή σε ελληνικές γκαλερί».

«Στα χέρια τους βρέθηκαν τρεις μεγάλοι γεωμετρικοί αμφορείς του 8ου π.Χ. αιώνα, μια κορινθιακή οινοχόη, κεφάλια κούρων του 6ου αιώνα, πρωτότυπο άγαλμα εφήβου του 4ου αιώνα, τεμάχια από παναθηναϊκό αμφορέα, κομμάτια από μεγάλα ερυθρόμορφα αγγεία του 5ου αιώνα και άλλα» αναφέρει ο «Ριζοσπάστης και προσθέτει ότι η σπείρα έκανε διαρρήξεις σε σπίτια, καταστήματα και αυτοκίνητα από τα οποία αφαιρούσαν ό,τι έβρισκαν.

 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια