Τι σχολιάζουν οι κάτοικοι Σπάτων - Αρτέμιδος για το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο



Περίπου 50 σχόλια κατατέθηκαν, μέχρι το βράδυ Σαββάτου στην Πλατφόρμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος για το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Σπάτων - Αρτέμιδος.

Την περασμένη Πέμπτη 8 Μαΐου, στις 10:00 το πρωί, αναρτήθηκαν τα τρία σενάρια του ΤΠΣ στην επίσημη πλατφόρμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και από εκείνη την ώρα μέχρι την Τρίτη 13 Μαΐου, στις 10:00 το πρωί, ο κάθε πολίτης μπορεί να διαβάσει, να ενημερωθεί και να σχολιάσει ηλεκτρονικά.

Αν και η τρέχουσα φάση του ΤΠΣ είναι στρατηγική, σε αυτήν καθορίζονται κατευθύνσεις και σενάρια και οι λεπτομέρειες χρήσεων  θα έρθουν αργότερα, στη Β’ φάση, όπου θα υπάρξουν αναλυτικές προτάσεις και  45ήμερη διαβούλευση, τα πιο συχνά σχόλια πολιτών αφορούν σε προτιμήσεις, αλλά και  ανησυχίες για τις αλλαγές στις χρήσεις γης.

Και στις δύο πλευρές των Λεωφόρων Σπάτων - Αθηνών, Σπάτων - Παιανίας, Σπάτων - Αρτέμιδος και Σπάτων - Πικερμίου και σε βάθος 300 μέτρων, και λόγω της υπάρχουσας οικιστικής ανάπτυξης, με αίθουσες που χρησιμοποιούνται από επιχειρήσεις και υφίστανται ήδη λειτουργίες μικρής όχλησης, η περιοχή να χαρακτηριστεί ως γενικής κατοικίας και για λειτουργίες μικρής όχλησης.


Στο ήδη εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο και στις δυο πλευρες της Λεωφόρου Αρτέμιδος και της Υπαπαντής, οι χρήσεις να είναι γενικής κατοικίας και εγκατάστασης λειτουργιών μικρής όχλησης, λόγω των αναγκών της περιοχής, όπου ήδη η παραθεριστική κατοικία έχει γίνει μόνιμη κατοικία.


Η ΠΕ 13 της Αρτέμιδας είναι καθαρά οικιστική περιοχή. Δεν πρέπει να γίνει οποιαδήποτε αλλαγή της χρήσης γης σε κάτι άλλο εκτός από κατοικίες. Όσοι αγοράσαμε οικόπεδα από τον Αη - Γιάννη και κάτω πέριξ της οδού Αγίου Ιωάννου προς την παραλία το κάναμε για να ζήσουμε σε ένα μέρος χωρίς ηχορύπανση και φασαρία, είτε χρησιμοποιούμε τα σπίτια μας ως Β είτε και ως κύρια κατοικία. Δε θέλουμε η περιοχή μας να γίνει Αθήνα νούμερο 2.


Η περιοχή του Αγίου Νικολάου είναι χαρακτηρισμένη ως περιοχή αμιγούς κατοικίας. Διατηρούμε την εξοχική μας κατοικία σε αυτήν την περιοχή από το 1960. Εκφράζω την έντονη αντίθεσή μου σε οποιαδήποτε πρόθεση αλλαγής της χρήσης γης σε κάτι διαφορετικό από κατοικίες και μόνο. Δε θέλουμε να γίνουμε το κέντρο της Λούτσας και να ζούμε με την ηχορύπανση και τα αμέτρητα μαγαζιά. 


Η περιοχή του Αγίου Νικολάου αποτελεί ένα σπάνιο κομμάτι του δήμου το οποίο είναι σωστά ρυμοτομημενο, αποτελειται αμιγώς από κατοικίες και διατηρει σε ικανοποιητικό βαθμό το πράσινο. Ως μόνιμος πια κάτοικος της περιοχής διαφωνώ κάθετα και με πάθος σε πιθανή αλλαγή χρήσης της γης σε οτιδήποτε άλλο εκτός από κατοικίες! 


Είναι κοινή πεποίθηση των κατοικων του Αγίου Νικολάου, του ωραιότερου ίσως σημείου στην Αρτέμιδα, πως η περιοχή δεν χρειάζεται αλλαγή χρήσης γης, αλλά να υπάρξουν επιτέλους έργα υποδομής. 


Στους διάφορους οικισμούς της Αρτέμιδας που κάποιοι επέλεξαν να χτίσουν το σπιτάκι τους το έκαναν για να πάρουν μια ανάσα και να ζήσουν σε ένα φυσικό περιβάλλον. Δεν θέλουμε αλλαγή στη χρήση γης, ούτε άλλα μαγαζιά, ούτε άλλα μπαρ με ξαπλώστρες πάνω στις παραλίες, ούτε άλλη ηχορύπανση, ούτε άλλα αυτοκίνητα και οτιδήποτε άλλο θα φέρει η αυξημένη επιχειρηματική δραστηριότητα που πάτε εντέχνως να προωθήσετε.


Θα πρέπει η παραλιακή ζώνη να επιτρέπει τουριστικές χρήσεις και χρήσεις αναψυχής. Σε όλους τους κύριους οδικούς άξονες και αυτούς κοντά σε σχολεία, η χρήση να γίνει Γενική Κατοικία. Επίσης στις γεωργικές εκτάσεις η χρήση γης να είναι λιγότερο αυστηρή και όχι υψηλής προστασίας.


Στην παράκτια περιοχή της Αρτέμιδας, θα πρέπει να προσδιοριστεί η ανεκτή ζήτηση για αναψυχή, το άνω όριο δηλαδή της ζήτησης, που η περιοχή αυτή μπορεί να εξυπηρετήσει, εξαντλώντας όλα τα πιθανά μοντέλα ανάπτυξης της τουριστικής επιχειρηματικότητας. Με τον τρόπο αυτό θα προκύψουν οι αναγκαίες χρήσεις γης για την παράκτια περιοχή, θα αποφευχθεί κάθε περίπτωση υπερτουρισμού και το σύνολο του εγχειρήματος θα είναι τελικά βιώσιμο.


Η μεσογειακή οικιστική περιοχή της Αρτέμιδας, θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μικτή περιοχή, οικιστική και ήπιου τουρισμού, ενισχύοντας την παρούσα τάση. 


Οι ενδιάμεσες περιοχές μεταξύ Αρτέμιδας και Σπατών, αποτελούνται από δασικές και γεωργικές εκτάσεις με διάσπαρτη δόμηση. Οι χρήσεις σε αυτή την περιοχή θα πρέπει να ενισχύουν τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και την δημιουργία ενός μεγάλου αγροτοδασικού πάρκου αναψυχής (φυτεύσεις, πυρόσβεση, βοτανικών κήπων, κ.α.), με την δυνατότητα ήπιων παρεμβάσεων για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών (μονοπάτια, φυσιολατρικές διαδρομές, ανάδειξη φυσικής ιστορίας, τυχόν σημείων γεωλογικού ενδιαφέροντος, «πράσινες» εγκαταστάσεις, κ.α.).


Η περιοχή της πόλης των Σπάτων και των οικισμών, θα ήταν δυνατόν να περιλαμβάνουν χρήσεις παροχής υπηρεσιών, εκτός των υφισταμένων.


Για τις περιοχές που έχουν ήδη χρήση επιχειρηματικού πάρκου, προτείνεται να προστεθεί η εκπαίδευση, η οποία δυνητικά μπορεί να εμπλουτίσει και να ενισχύσει την αναπτυσσόμενη επιχειρηματικότητα.



Στα σχόλια των πολιτών επαναλαμβανόμενες φωνές αφορούν στην περιοχή Βένια - Μακριά Λαχίδια. Σύμφωνα με αυτές η περιοχή είναι εκτός σχεδίου, αλλά κατοικείται εδώ και δεκαετίες με νομιμοποιημένες κατοικίες, βρίσκεται δίπλα στο σχέδιο πόλης της Αρτέμιδας, αλλά διοικητικά ανήκει στα Σπάτα, κάτι που έχει προκαλέσει λειτουργική "εγκατάλειψη"και οι κάτοικοι ζητούν ένταξη στο σχέδιο πόλης, τονίζοντας ότι η περιοχή έχει δίκτυα κοινής ωφέλειας, ρυμοτομία, ασφαλτοστρωμένους δρόμους, παιδική χαρά κ.ά.

Αναφορά γίνεται και στην περιοχή Ήμερο Πεύκο, που όπως διευκρίνησαν οι μελετητές κατά την παρουσίαση του Τοπικού Σχεδίου Πόλης στο Πνευματικό Κέντρο Σπάτων, μαζί με το Έτος Στέκο, δεν πρόκειται να οριοθετηθούν, καθώς είναι οικισμοί που δεν υπήρχαν πριν το 1983.

Σχετικά με τον Ήμερο Πεύκο…  Προκειται για οικισμό μετά το 1983 μόνιμης κατοικίας, και σχεδόν όλα τα σπίτια έχουν κτισθεί με πολεοδομική άδεια. Η πολιτεία προτιμά να ορίσει οικισμούς σε περιοχές όπου η πλειονότητα των σπιτιών έχουν κτισθεί αυθαίρετα. Τιμωρεί δηλαδή τη νομιμότητα και επιβραβεύει την παράβαση του νόμου, με πρόφαση το "οικισμός μετά το 1983" . Αυτή η πολιτική ποιών τα συμφέροντα εξυπηρετεί;



ΤΠΣ Σπάτων - Αρτέμιδος: Μερικές διευκρινίσεις για να μη χανόμαστε…

Σχετικά με το άμεσα ζητούμενο (ποιο από τα τρία σενάρια τη μελέτης για το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο προτιμάμε)  λίγοι τοποθετούνται ξεκάθαρα. Εκτός από τα σχόλια για τις χρήσεις γης, αρκετά είναι σχετικά με τις Πράξεις Εφαρμογής που καθυστερούν, άλλα αναφέρονται στους χάρτες της μελέτης που δεν είναι λεπτομερείς, ενώ σε αρκετά σχόλια εντοπίζονται παρεξηγήσεις για το τι πραγματικά κάνει το ΤΠΣ.

Το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο δεν φτιάχνει πεζοδρόμια, δεν ανοίγει δρόμους, δεν αλλάζει δασικούς χαρακτηρισμούς, ούτε αυξάνει αυτόματα συντελεστές δόμησης ή εντάσσει περιοχές στο σχέδιο. Δεν επισπεύδει αποχετευτικά έργα, δεν αλλάζει το όνομα του δήμου, δεν κουρεύει δέντρα. Αυτά είναι αρμοδιότητες άλλων φορέων, με άλλες διαδικασίες. Το ΤΠΣ καθορίζει γενικές κατευθύνσεις: τι χρήση θα έχει κάθε περιοχή στο μέλλον, πού θα μπουν σχολεία, πράσινο ή επιχειρήσεις, ποια σημεία χρειάζονται Πράξη Εφαρμογής ή ειδικό σχεδιασμό. Δεν υλοποιεί, καθοδηγεί.


Σχετικά άρθρα

ΤΠΣ Σπάτων - Αρτέμιδος - Σενάριο 2 ή Σενάριο 3; Μερικές ερωτήσεις που ίσως σε βοηθήσουν να αποφασίσεις

Τα τρία σενάρια για το ΤΠΣ του δήμου Σπάτων - Αρτέμιδος με πολύ απλά λόγια – "Ήρθε η ώρα να πεις τη γνώμη σου!"

Διάβασε, σκέψου, πρότεινε, μέχρι τις 13 Μαΐου

Δείτε τι συζητήθηκε στην παρουσίαση των σεναρίων για την οικιστική ανάπτυξη του δήμου Σπάτων - Αρτέμιδας

Εμείς θέλουμε να σχολιάσουμε το ΤΠΣ Σπάτων - Αρτέμιδος, αλλά... μπορείτε να μας πείτε τι;



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια