Εκεί, δίπλα στην εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου, σε μια από τις πιο πολυσύχναστες παραλίες του Δήμου Σπάτων - Αρτέμιδος, ένα κομμάτι της ακτής έχει γίνει σύμβολο αδιαφορίας, γραφειοκρατικής μετάθεσης ευθυνών και πολιτικής απάθειας.
Πρόκειται για ένα σημείο όπου υπάρχει ένα τοιχίο που συγκρατεί χώματα, που έχει ανοίξει στα δύο και είναι έτοιμο να πέσει.
Το θέμα τέθηκε επίσημα στη συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής αρχής την Πέμπτη 26 Ιουνίου, από την επικεφαλής της Ανεξάρτητης, Ανανεωτικής Συμμαχίας Σπάτων - Αρτέμιδος (ΑΝ.Α.Σ.Σ.Α.), Άννα Ραφτοπουλου και από την επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης Σπάτων Αρτέμιδος, Μυρτώ Τσιγκούλη.
Το πρόβλημα είναι γνωστό – ή έστω θα έπρεπε να είναι γνωστό – εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια. Τότε είχαν μπει εκεί κολωνάκια, ένα πορτοκαλί πλέγμα και δύο ταμπέλες που προειδοποιούσαν για τον κίνδυνο και "σβήστηκαν με την πρώτη βροχή". Σήμερα, δεν υπάρχουν ούτε αυτά.
Άννα Ραφτοπούλου
Ποια σήμανση υπάρχει; Αυτές είναι σημερινές φωτογραφίες, βλέπετε κάπου σήμανση; Όχι μόνο δεν υπάρχει σήμανση.. σήμανση βάλετε το Σεπτέμβριο του 2023, μετά από δική μου ανάρτηση που έκανα για την επικινδυνότητα του χώρου. Βάλατε πασαλάκια από μπετόν με ένα πλέγμα εργοταξίου πορτοκαλί και βάλατε ταμπελάκια που έσβησαν με την πρώτη βροχή και όλα αυτά βεβαίως μετά από λίγο κατέρρευσαν.
Το επικίνδυνο σημείο είναι πλήρως προσβάσιμο και από πάνω, όπου βρίσκεται παιδική χαρά και από κάτω, όπου κάνουν το μπάνιο τους πολίτες. Το "εργοταξιακό πλέγμα" έχει πέσει κάτω και έχει πλέον ενσωματωθεί στο τοπίο, σαν κλαδί φυτεμένο στα μπάζα.
Άννα Ραφτοπούλου
Εδώ μιλάμε για ένα τοιχίο το οποίο είναι έτοιμο να καταρρεύσει από στιγμή σε στιγμή. Το πιθανότερο, χτυπάω ξύλο, είναι να πέσει σε ένα κεφάλι. Και το κεφάλι αυτό θα έχει οδυνηρές συνέπειες.
"Υποβάλαμε αίτημα το 2025"
Όσο για τις ενέργειες του δήμου; Σύμφωνα με τον δήμαρχο Δημήτρη Μάρκου, έχουν… υποβάλει αίτημα για διόρθωση γεωμετρικών στοιχείων του αιγιαλού. Πότε; Το 2025. Δηλαδή… φέτος. Δηλαδή, σύμφωνα με την Τσιγκούλη, το αίτημα "μπορεί να έγινε και χθες".
Δημήτρης Μάρκου
Έχουμε κάνει αίτημα για διόρθωση των γεωμετρικών στοιχείων γενικότερα στη γραμμή του αιγιαλού και οι αριθμοί που έχω είναι 40862 του 2025 για τη Βραυρώνα και για τον Άγιο Νικόλαο 40489/2025.
Μυρτώ Τσιγκουλη
Το 2025. Δηλαδή αυτό το αίτημα μπορεί να έγινε και σήμερα…
Δημήτρης Μάρκου
Δεν προλαβαίνουμε σήμερα…
Μυρτώ Τσιγκούλη
Χθες τότε;
Ο δήμαρχος, ακόμα και μετά από αυτό το σχόλιο δεν ανέφερε την ημερομηνία που κατατέθηκε το συγκεκριμένο αίτημα.
"Δεν έχει πάρει κλίση" – "Έχει πάρει εδώ και δέκα χρόνια"
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η Άννα Ραφτοπούλου επιμένει ότι το τοιχίο έχει πρόβλημα εδώ και πάνω από δέκα χρόνια, ο Δημήτρης Μάρκου λέει ότι γνωρίζει πολύ καλά το σημείο και αυτό το πρόβλημα δεν υπήρχε από παλιά και υποστηρίζει ότι αυτή τη στιγμή το τοιχίο δεν έχει πάρει κλίση, η Μυρτώ Τσιγκούλη, πιο ήπια, λέει ότι δεν θυμάται από πότε είναι έτσι αυτό το σημείο της ακτής, αλλά και ότι δεν έγινε έτσι χθες και βρήκε απροετοίμαστη τη δημοτική αρχή.
Άννα Ραφτοπούλου
Το τοιχίο έτοιμο να πέσει είναι τα τελευταία δυο χρόνια, τα τελευταία όμως δέκα, δεκαπέντε χρόνια ξέρουμε ότι όλο αυτό έχει πάρει κλίση και ετοιμάζεται να καταρρεύσει.
Βραβείο... φυσικής αποκατάστασης
Αν ο δήμος καθυστερεί τη μελέτη ευστάθειας, ο θάμνος προτείνει… ρίζες στα κενά. Mια άτυπη αναδάσωση ξεκινά πάνω σε επικίνδυνο έδαφος. Μέσα στο επικίνδυνο άνοιγμα του διαλυμένου τοιχίου, ξεφυτρώνει ένας θάμνος. Ίσως για να εμποδίσει κάποιο παιδί να πέσει στο κενό. Αν δεν προλάβει η Περιφέρεια ή η Αναπτυξιακή Α.Ε., τουλάχιστον ας αναλάβει η χλωρίδα...
Δημήτρης Μάρκου, δήμαρχος Σπάτων - Αρτέμιδος
H αποκατάσταση των τεχνικών έργων και προστασίας των ακτών απαιτεί έγκριση από τη Γενική Γραμματεία Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ύστερα από μελέτη της Περιφέρειας, σύμφωνα με το άρθρο 14 του νόμου 2971 του 2001.
Ο δήμος για το συγκεκριμένο, όχι μόνο για αυτό, αλλά και για την περιοχή του Αγίου Νικολάου, δεδομένου ότι και εκεί υπάρχουν τέτοια ζητήματα, έχει υποβάλει προμελέτη ευστάθειας στην Περιφέρεια Αττικής και έχει τοποθετήσει στο συγκεκριμένο σημείο που λέτε εσείς τώρα προσωρινή σήμανση για την ασφάλεια των λουόμενων.
Η μελέτη δεν έχει καταστεί σαφές και έχω και το έγγραφο εδώ πέρα, ποιος θα τη συντάξει, γιατί μόνο ο δήμος δεν είναι αρμόδιος να συντάξει τη συγκεκριμένη μελέτη… Είναι μία μελέτη πολύ δύσκολη, έχει πολλές συναρμόδιες υπηρεσίες και απαιτούνται ειδικότητες οι οποίες συνήθως δεν υπάρχουν σε έναν δημόσιο φορέα έστω και αν αυτός οφείλει να συντάξει τη μελέτη.
Για το λόγο λοιπόν αυτό έχει προβλεφθεί στην επόμενη τροποποίηση του προϋπολογισμού που θα κάνουμε να προβλεφθεί κωδικός για προγραμματική σύμβαση με την Αναπτυξιακή Αττικής ΑΕ, προκειμένου να εκπονήσει τη μελέτη.
Εδώ έχει γίνει και αυτοψία έτσι από τις αρμόδιες υπηρεσίες, έχουν εντοπίσει υποσκαφή παρακτίου πρανούς, κυρίως στην περιοχή του Αγίου Νικολάου, η οποία είναι μεταξύ γραμμής παραλίας και γραμμής αιγιαλού και όπως σας είπα από ό,τι φαίνεται δεν είναι δυνατόν από καμία υπηρεσία από τις εμπλεκόμενες να γίνει συγκεκριμένη μελέτη. Για το λόγο αυτό λοιπόν εμείς θα δώσουμε στην Αναπτυξιακή Αττικής, θα πραγματοποιήσουμε τη μελέτη και στη συνέχεια θα αιτηθούμε χρηματοδότησης για την αποκατάσταση και των δύο αυτών σημείων και της Βραυρωνας και της περιοχής Αγίου Νικολάου.
Η ερώτηση που έμεινε στον αέρα, όπως και το τοιχίο
Στις επανειλημμένες ερωτήσεις της Μυρτώς Τσιγκούλη σχετικά με το πότε έγινε η προμελέτη ευστάθειας, στην οποία αναφέρθηκε ο δήμαρχος στην αρχή της ομιλίας του, δεν δόθηκε απάντηση.
Η συζήτηση έκλεισε με τον δήμαρχο να λέει: "Ας πει ό,τι θέλει τώρα για να το κλείσουμε, δεν θέλει να καταλάβει" και "αφού δεν θέλει να το καταλάβει, ας μην το καταλάβει τώρα…".
Ας συνοψίσουμε:
- Το τοιχίο είναι διαλυμένο εδώ και καιρό.
- Η σήμανση του 2023 εξαφανίστηκε, όπως μαρτυρούν οι σημερινές φωτογραφίες.
- Ο κόσμος περνάει πάνω από το επικίνδυνο σημείο και κάνει μπάνιο από κάτω.
- Ο δήμος συζητάει τι θα κάνει... στο μέλλον.
Είναι σαφές ότι αν κάτι άσχημο συμβεί εκεί πέρα, η απάντηση θα είναι έτοιμη: "Εμείς το 2025 είχαμε κάνει αίτημα για διόρθωση γεωμετρικών στοιχείων...".
Εμείς λέμε… Ας μην φτιαχτεί ποτέ αυτό το σημείο. Μπορεί τουλάχιστον ο δήμος να αποκλείσει όλη την περιοχή που μπορεί να καταρρεύσει, έτσι ώστε να μην περνάει κανένας από εκεί;
0 Σχόλια