Η διακοπή υδροδότησης και το επικοινωνιακό αλαλούμ στα Σπάτα



Ενημέρωση «κατόπιν εορτής» για την πολύωρη και καθόλου «προγραμματισμένη» διακοπή νερού στα Σπάτα

Χωρίς νερό έμειναν για ώρες, χθες, αρκετές περιοχές στα Σπάτα.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του δήμου, την Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου 2020, θα σημειωνόταν «μείωση πίεσης  ή και προσωρινή διακοπή νερού, από 9:00 το πρωί, έως 5:00 το απόγευμα,  στο κέντρο Σπάτων, στη Λεωφόρο Σπάτων, στην επαρχιακή οδό Σπάτων - Παιανίας και στις περιοχές εκατέρωθεν των ανώτερων οδών».
Τελικά, αυτή η «προσωρινή διακοπή νερού», μόνο προσωρινή δεν ήταν.

«Ενημέρωση» κατόπιν εορτής…
Κατά τις 10.00 το βράδυ, πέντε ώρες μετά από την ώρα που οι κάτοικοι περίμεναν τα προβλήματα να αποκατασταθούν και αφού η διακοπή της υδροδότησης εξακολουθούσε και τα μηνύματα των δημοτών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έπεφταν «βροχή», με μήνυμα στη σελίδα που διαθέτει στο Facebook, ο δήμος έκανε μια αναποτελεσματική προσπάθεια να ενημερώσει τους δημότες. Με μια ανακοίνωση με την οποία, ουσιαστικά, ενημέρωνε ότι οι προβλεπόμενες εργασίες θα ολοκληρωθούν πέραν του αρχικού χρονοδιαγράμματος, κάτι το οποίο είχε γίνει ήδη αντιληπτό από τους κατοίκους των Σπάτων.


«Ήδη η υδροδότηση αποκαθίσταται» αναφερόταν στην ανακοίνωση, χωρίς να αναφέρεται κάποιος εκτιμώμενος χρόνος αποκατάστασης. Και, ακόμα και τέσσερις ώρες από την ανάρτηση της συγκεκριμένης ανακοίνωσης, πολλοί κάτοικοι δεν είχαν νερό στα σπίτια τους.

Φταίει ο αγωγός…
Με την ίδια ανακοίνωση, σε μια προσπάθεια να εξηγηθεί με τεχνικούς όρους γιατί βγήκε εκτός χρονοδιαγράμματος αυτή η… «προγραμματισμένη» διακοπή ύδρευσης, οι δημότες έμαθαν ότι τα έργα που προκάλεσαν τη διακοπή του νερού ήταν έργα αναβάθμισης του κυρίου συστήματος υδροδότησης της πόλης, «με τοποθέτηση by-pass πιεζοθραυστικών δικλείδων για τη διαχείριση της πίεσης», λεπτομέρεια που μάλλον τίποτα δεν προσθέτει στην ενημέρωση ενός δημότη που δεν έχει νερό στο σπίτι του επί ώρες. Επίσης, έμαθαν ότι ο αγωγός στον οποίον έγινε αυτή η αναβάθμιση είχε μήκος δυόμισι χιλιόμετρα και λόγω αυτού του μεγάλου μήκους υπήρξε καθυστέρηση στην απομόνωσή του, αλλά αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία, γιατί ο αγωγός αυτό το μήκος θα είχε και όταν συντάχθηκε και η πρώτη ανακοίνωση, η οποία αναφερόταν σε διακοπή υδροδότησης από τις 9:00 το πρωί έως τις 5:00 το απόγευμα της Παρασκευής.
Με τη συγκεκριμένη ανακοίνωση, εύλογα οι δημότες αναρωτήθηκαν «καλά όλα αυτά, όταν είδατε ότι αργούσατε να απομονώσετε αυτόν τον μεγάλου μήκους αγωγό και πριν περάσουν τα χρονικά όρια αυτής της… «προγραμματισμένης» διακοπής υδροδότησης, δεν μπορούσατε άμεσα να μας ενημερώσετε;».

Σιωπή από το δήμο για ώρες
Η ενημέρωση από το δήμο για την παράταση των χρονικών ορίων της διακοπής θα έπρεπε να είχε γίνει πολύ νωρίτερα και, σίγουρα, πριν τις 5:00 το απόγευμα. Γιατί, μετά τις 5:00 το απόγευμα οι… «ενημερωμένοι» από την πρώτη ανακοίνωση του δήμου κάτοικοι των Σπάτων περίμεναν το νερό να… έρθει. Αντιθέτως, τα μεγαλύτερα προβλήματα ξεκίνησαν από αυτήν την ώρα και μετά.
Κανονικά, θα έπρεπε την ώρα που το συνεργείο που εκτελούσε τις εργασίες κατάλαβε ότι θα βγει εκτός χρονοδιαγράμματος, εκείνη την ώρα να υπήρχε άμεση ενημέρωση, με εκτιμώμενο χρόνο επανασύνδεσης του δικτύου.
Αντί για αυτό, ο δήμος «έδωσε… λογαριασμό» στους δημότες του, περίπου πέντε ώρες μετά. Και μόνο από το Facebook.


Μέχρι και τις 2:00 μετά τα μεσάνυχτα η υδροδότηση δεν είχε αποκατασταθεί σε σπίτια επί της Βασιλέως Παύλου.

Γιάννης Παραχεράκης: Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη
Το πρωί του Σαββάτου, ο Γιάννης Παραχεράκης, αρμόδιος αντιδήμαρχος Σπάτων - Αρτέμιδος, αναρτά το κείμενο που ακολουθεί στη σελίδα του στο Facebook:
«Πριν από λίγο επιστρέψαμε από τη δεξαμενή όπου μετά την αποκατάσταση του προβλήματος (Διαδόχου Κων/νου) διαπιστώσαμε ότι υπάρχει παροχή νερού στο τμήμα των Σπάτων που δεν είχε ακόμη.
Φυσικά και απολογούμαι στους συμπολίτες μας για τα προβλήματα από τη διακοπή νερού στα Σπάτα, δεν αναζητώ δικαιολογίες, αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη.
Όμως, να τονίσω παράλληλα, ότι είναι απαράδεκτη και η μικροπολιτική εκμετάλλευση που επιχειρείται, από όσους απροκάλυπτα επιχαίρονται και ζητωκραυγάζουν, όταν μάλιστα αρκούνται σε βαρύγδουπες αποδοκιμασίες χωρίς γνώση των συνθηκών».

Κάκιστος προγραμματισμός, καθυστερημένη και μη ουσιαστική ενημέρωση
Εδώ, λοιπόν, υπάρχει λάθος και το παραδέχεται ο Γιάννης Παραχεράκης όταν λέει «αναλαμβάνω την ευθύνη». Γιατί, η ευθύνη προκύπτει από την αίσθηση της ενοχής για κάτι. Όμως, δεν μας εξηγεί για ποιο πράγμα έχει ευθύνη.
Τα ουσιαστικά παράπονα των δημοτών ήταν για τον…  κάκιστο προγραμματισμό του συγκεκριμένου έργου και, κυρίως, για την καθυστερημένη και ελλιπέστατη ενημέρωση για το χρόνο αποκατάστασης της υδροδότησης.  Αν υπήρχε σωστή ενημέρωση κανένας δε θα διαμαρτυρόταν.
Και το απογοητευτικό, από όλο αυτό το αλαλούμ, ήταν ότι, για άλλη μια φορά, διαπιστώσαμε ότι η έλλειψη οργάνωσης και η αδυναμία σύνταξης και τήρησης χρονοδιαγραμμάτων είναι το πρόβλημα, όχι μόνο στο συγκεκριμένο δήμο, αλλά και εδώ, όπως παντού.
Και αυτά είναι θέματα που δεν έχουν να κάνουν με το μήκος του αγωγού, τη σοβαρότητα του έργου, τις τεχνικές του λεπτομέρειες και τις πολλές ώρες που εργάστηκε το συνεργείο για να τα καταφέρει. Είναι θέματα που έχουν σχέση με τις ικανότητες όσων αναλαμβάνουν μεγάλα τεχνικά έργα, όποιοι κι αν είναι αυτοί.
Οι κάτοικοι, όταν περιμένουν το νερό να έρθει στις 5:00 το απόγευμα και βλέπουν στεγνές τις βρύσες τους μέχρι και ώρες μετά τα μεσάνυχτα, δεν ενδιαφέρονται για όλα αυτά, ούτε θέλουν να μάθουν για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάστηκε το όποιο συνεργείο για να αποκαταστήσει το δίκτυο παροχής νερού. Όλα αυτά είναι ενδιαφέροντα θέματα μιας άλλης συζήτησης. Χθες το απόγευμα οι κάτοικοι των Σπάτων ήθελαν, απλώς, να μάθουν «πότε θα έχουν νερό στο σπίτι τους». Και η ενημέρωση από το δήμο για αυτό το θέμα ήταν, ουσιαστικά, ανύπαρκτη.

Αν πριν τις 5:00 το απόγευμα υπήρχε μια ανακοίνωση η οποία θα ανάφερε ότι «επειδή έχει προκύψει κάποιο τεχνικό πρόβλημα, η υδροδότηση ενδέχεται να ομαλοποιηθεί ακόμα και μετά από τα μεσάνυχτα» οι όποιες διαμαρτυρίες των κατοίκων θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν διαμαρτυρίες με κίνητρο την μικροπολιτική. Σε  αυτήν την περίπτωση θα έπρεπε για να μάθουμε επακριβώς τις λεπτομέρειες του τεχνικού κομματιού του προβλήματος και τότε η συζήτηση θα ήταν σε άλλη βάση.

Σχετικά άρθρα



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια