«Συγνώμη» από το δήμαρχο για το χάος με το νερό στα Σπάτα



Εκτίμηση της αναδόχου εταιρείας το ότι τα έργα θα είχαν ολοκληρωθεί στις 5:00 το απόγευμα
Ο χρόνος για το άδειασμα, αλλά και το γέμισμα ενός μεγάλου αγωγού «ήταν πολύ μεγαλύτερος από τον εκτιμώμενο»
Ζητάω «συγνώμη από όλους τους κατοίκους που ταλαιπωρήθηκαν»
«Είμαι περήφανος για τους αντιδημάρχους και το προσωπικό του δήμου»
Καμία αναφορά στη έλλειψη ενημέρωσης των κατοίκων για το πότε θα είχαν νερό στα σπίτια τους

Με ένα βίντεο διάρκειας πεντέμισι λεπτών επέλεξε ο δήμαρχος Σπάτων – Αρτέμιδος, Δημήτρης Μάρκου, να εξηγήσει το τι ακριβώς συνέβη την Παρασκευή το απόγευμα, όταν μια μεγάλη μερίδα των κατοίκων των Σπάτων αναστατώθηκε, λόγω των πολλών ωρών που τα σπίτια τους έμειναν χωρίς νερό, αφού μια προγραμματισμένη διακοπή υδροδότησης, για την οποία ο δήμος είχε, αρχικά, ενημερώσει ότι θα λάμβανε τέλος στις 5:00 το απόγευμα, διήρκεσε πολλές περισσότερες ώρες, έως ώρες μετά τα μεσάνυχτα.

Στο συγκεκριμένο βίντεο, αρχικά, ο Δημήτρης Μάρκου εξηγεί  τι είναι το έργο τηλε-ελέγχου και τηλεχειρισμού διαχείρισης των εσωτερικών δικτύων ύδρευσης που πραγματοποιείται στο δήμο Σπάτων – Αρτέμιδος.
Ο δήμαρχος, αφού χαρακτηρίζει το έργο ως «το μεγαλύτερο έργο υποδομής που έχει γίνει ποτέ στην ιστορία του δήμου», αναφέρεται σε αυτό με λεπτομέρειες, εξηγώντας το σκοπό κατασκευής του που, κυρίως, είναι η μείωση των διαρροών.

Ο χρόνος για το άδειασμα, αλλά και το γέμισμα ενός μεγάλου αγωγού «ήταν πολύ μεγαλύτερος από τον εκτιμώμενο»
Σχετικά με τους λόγους για τους οποίους δεν τηρήθηκε το χρονοδιάγραμμα διακοπής της υδροδότησης, ο Δημήτρης Μάρκου εξηγεί ότι ο χρόνος για το άδειασμα, αλλά και το γέμισμα ενός αγωγού, ήταν πολύ μεγαλύτερος από τον εκτιμώμενο, με αποτέλεσμα το δίκτυο να αρχίζει να γεμίζει στις 6:30 το απόγευμα.
Από εκεί και πέρα, «αν όλα είχαν εξελιχθεί ομαλά, το πρόβλημα θα είχε λυθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα», αλλά «δυστυχώς, διαπιστώθηκε ότι ήταν αδύνατη η τροφοδοσία του δικτύου από κάποιο σημείο και μετά, λόγω απροσδιόριστης αιτίας» λέει ο δήμαρχος και συμπληρώνει ότι «μετά από πολύ ψάξιμο, σε όλο το δίκτυο, κάτω από πραγματικά αντίξοες συνθήκες, διαπιστώθηκε ότι το πρόβλημα ήταν μία βαλβίδα, η οποία είχε κολλήσει και δεν επέτρεπε το γέμισμα του δικτύου και της δεξαμενής».

Ζητάω «συγνώμη από όλους τους κατοίκους που ταλαιπωρήθηκαν»
Συνεχίζοντας, ο Δημήτρης Μάρκου ζητάει «μία μεγάλη και ειλικρινή «συγγνώμη» από όλους τους κατοίκους που ταλαιπωρήθηκαν» και ευχαριστεί τους αντιδημάρχους του, το διευθυντή της Τεχνικής Υπηρεσίας και τους υπαλλήλους της Ύδρευσης, για την προσπάθεια που κατέβαλαν, ενώ χαρακτηρίζει τη σχετική κρητική που έκαναν, μέσω Facebook, πολίτες του δήμου, ανάμεσα στους οποίους υπήρχαν σίγουρα και ταλαιπωρημένοι πολίτες του δήμου, «πάρα πολύ εύκολη».
«Η κριτική και οι βαρύγδουπες εκφράσεις, η κριτική για όλους και για όλα, είναι πάρα πολύ εύκολη, ειδικά όταν κάθεσαι στον καναπέ με το πληκτρολόγιο, κρίνοντας τους πάντες και τα πάντα» αναφέρει.

«Είμαι περήφανος για τους αντιδημάρχους και το προσωπικό του δήμου»
Τέλος, ο δήμαρχος αναφέρεται σε «έμμισθους κονδυλοφόρους» οι οποίοι απαίτησαν να παραιτηθούν αντιδήμαρχοι και να «ξηλωθεί» προσωπικό, τονίζοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν θα έκανε δεκτές τέτοιες παραιτήσεις.
«Όχι μόνο δεν θα τις έκανα δεκτές, αλλά, αντιθέτως, είμαι περήφανος για αυτούς, για το ζήλο και το ενδιαφέρον που επέδειξαν» δηλώνει χαρακτηριστικά.

Μάθαμε για το έργο, αλλά όχι για την... ταμπακιέρα 
Να αναφέρουμε ότι, σε κανένα σημείο του λόγου του, ο δήμαρχος δεν εξηγεί γιατί οι πολίτες δεν είχαν καμία ουσιαστική ενημέρωση για το πότε θα έληγε η διακοπή της υδροδότησης και γιατί η ανακοίνωση του δήμου για τη μη τήρηση του χρονοδιαγράμματος ήρθε τόσο αργά.
Τέλος, να πούμε ότι το καλό από όλη αυτήν την ιστορία είναι ότι ο δήμαρχος μπήκε στη διαδικασία να εξηγήσει στους δημότες, με απλό τρόπο, τα πάντα σχετικά με το συγκεκριμένο έργο, κάτι που καλό θα ήταν να το έκανε συχνότερα, ενημερώνοντας με τον ίδιο τρόπο και για άλλα σημαντικά θέματα που απασχολούν τους κατοίκους.

Σχετικά άρθρα


Αναλυτικά, όσα είπε, πριν από λίγη ώρα, ο δήμαρχος Σπάτων – Αρτέμιδος σχετικά με την πολύωρη διακοπή υδροδότησης των Σπάτων, στις 14 Φεβρουαρίου 2020
«Έχει γίνει πολλές φορές γνωστό, εξαιτίας της ταλαιπωρίας που έχουν υποστεί οι κάτοικοι του δήμου μας, ότι αυτή την περίοδο εκτελείται το μεγαλύτερο έργο υποδομής που έχει γίνει ποτέ στην ιστορία του δήμου, στον τομέα της ύδρευσης. Το έργο αυτό, αξίας τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ, είναι η προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος τηλε - ελέγχου και τηλεχειρισμού διαχείρισης των εσωτερικών δικτύων, με σκοπό τη μείωση των διαρροών στα δίκτυα και περιλαμβάνει 33 τοπικούς σταθμούς ελέγχου δικτύου, για την παρακολούθηση όλων των κρίσιμων παραμέτρων των ποιοτικών χαρακτηριστικών, της παροχής, της πίεσης, της στάθμης και της λειτουργίας των αντλιών. Περιλαμβάνει, επίσης, τη διαχείριση της πίεσης σε υφιστάμενες θέσεις του δικτύου. Παράλληλα, θα τοποθετηθούν δέκα τοπικοί σταθμοί παρακολούθησης ποιότητας, για την παρακολούθηση όλων των κρίσιμων φυσικοχημικών παραμέτρων, σε κρίσιμα σημεία του εσωτερικού δικτύου. Περιλαμβάνεται, επίσης, η προμήθεια και εγκατάσταση χιλίων τοπικών σταθμών ελέγχου κατανάλωσης, για τη μέτρηση των καταναλώσεων στις απολήξεις του δικτύου.
Το σύστημα αυτό θα έχει φορητό εξοπλισμό ελέγχου διαρροών, για τον ενεργό εντοπισμό διαρροών, που περιλαμβάνει ακουστικό γεώφωνο, ψηφιακό συσχετιστή, τηλεμετρικές διατάξεις ανίχνευσης των διαρροών, αλλά και παράλληλα, θα εκπέμπονται συναγερμοί σε περίπτωση διαρροών, καθώς, επίσης, και σύστημα εντοπισμού των διαρροών.
Όλο αυτό το σύστημα θα βρίσκεται κάτω από ένα κεντρικό σταθμό ελέγχου και εποπτείας του συνολικού συστήματος, που περιλαμβάνει εξοπλισμό σε λογισμικό αλλά και σε υλικοτεχνικές υποδομές.
Θα γίνει η εκπαίδευση του προσωπικού της υπηρεσίας και συνολική δοκιμαστική λειτουργία του συστήματος.
Η δράση αυτή χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 και στόχος είναι η εξασφάλιση των υδάτινων πόρων και ο έλεγχος για τη διασφάλιση της ποιότητας του νερού.
Πρόκειται για παρεμβάσεις μεγάλης εμβέλειας στο δίκτυο και όχι για τοπικές βλάβες μικρής κλίμακας.
Οι εργασίες αυτές εκτελούνται από εξειδικευμένη εταιρεία, με την απαραίτητη τεχνογνωσία, την οποία συνδράμει το συνεργείο ύδρευσης του δήμου μας μιας και γνωρίζει καλά σημειακές ιδιαιτερότητές του δικτύου.
Η χθεσινή παρέμβαση απαιτούσε το άδειασμα αγωγών μεγάλης διατομής που ξεπερνούν σε μήκος τα 30 χιλιόμετρα.
Σύμφωνα με την εκτίμηση της αναδόχου εταιρείας, η αποκατάσταση αυτής της παρέμβασης θα είχε ολοκληρωθεί στις 5:00 το απόγευμα. Ο χρόνος, όμως, για το άδειασμα, αλλά και το γέμισμα του αγωγού, ήταν πολύ μεγαλύτερος από τον εκτιμώμενο. Μετά την ολοκλήρωση της παρέμβασης για την αναβάθμιση, το δίκτυο άρχισε να γεμίζει στις 6:30 το απόγευμα και αν όλα είχαν εξελιχθεί ομαλά το πρόβλημα θα είχε λυθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Δυστυχώς, διαπιστώθηκε ότι ήταν αδύνατη η τροφοδοσία του δικτύου από κάποιο σημείο και μετά, λόγω απροσδιόριστης αιτίας.
Μετά από πολύ ψάξιμο, σε όλο το δίκτυο, κάτω από πραγματικά αντίξοες συνθήκες, διαπιστώθηκε ότι το πρόβλημα ήταν μία βαλβίδα, η οποία είχε κολλήσει και δεν επέτρεπε το γέμισμα του δικτύου και της δεξαμενής.
Συνεργείο του δήμου, με επικεφαλής το διευθυντή της τεχνικής υπηρεσίας, κ. Στάμου, ο οποίος ανέλαβε και ρόλο τεχνίτη, παρουσία των αντιδημάρχων Γιάννη Παραχεράκη και Διονύση Φράγκου και του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, Πέτρου Κατσούλη, οι οποίοι ήταν παρόντες, έδωσαν πραγματική μάχη μέχρι την τελική αποκατάσταση.
Θέλω να ζητήσω από όλους τους κατοίκους που ταλαιπωρήθηκαν μία μεγάλη και ειλικρινή «συγγνώμη» και παράλληλα να τονίσω ότι για έργα μεγάλης κλίμακας, τέτοια ατυχή περιστατικά είναι, δυστυχώς, αναπόφευκτα.
Θέλω να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου αντιδημάρχους, το διευθυντή της Τεχνικής Υπηρεσίας και τους υπαλλήλους της Ύδρευσης, για την προσπάθεια που κατέβαλαν, κάτω από τέτοια, έντονα, καιρικά φαινόμενα.
Θέλω, επίσης, να θυμίσω ότι η κριτική και οι βαρύγδουπες εκφράσεις, η κριτική για όλους και για όλα, είναι πάρα πολύ εύκολη, ειδικά όταν κάθεσαι στον καναπέ με το πληκτρολόγιο, κρίνοντας τους πάντες και τα πάντα. Πρέπει να σκεφτεί κανείς ότι κάποιοι αυτή τη στιγμή είναι βουτηγμένοι σε έναν λάκκο με λασπόνερα για να έχουμε εμείς νερό. Όσο για τις υποδείξεις ανόητων και έμμισθων κονδυλοφόρων, που απαιτούν τις παραιτήσεις αντιδημάρχων και «ξήλωμα» προσωπικού, θέλω να τονίσω ότι όχι μόνο δεν θα τις έκανα δεκτές, αλλά, αντιθέτως, είμαι περήφανος για αυτούς, για το ζήλο και το ενδιαφέρον που επέδειξαν.
Τέλος δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ποτέ ότι τα έργα μένουν για πάντα, ενώ η ταλαιπωρία διαρκεί μερικές ώρες ή και μέρες».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια