Χωρίς ουσιαστική ενημέρωση η επίσημη ιστοσελίδα του δήμου Σπάτων - Αρτέμιδος


Η επίσημη ιστοσελίδα  κάθε δήμου είναι, μεταξύ άλλων, μια προσπάθεια, για την ουσιαστική και έγκαιρη ενημέρωση όσων ενδιαφέρονται να βρουν στοιχεία που αφορούν το δήμο και τη λειτουργία του, αλλά, η ιστοσελίδα του δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος φαίνεται ότι δεν εξυπηρετεί το συγκεκριμένο σκοπό και ενημερώνεται μόνο για τα απολύτως απαραίτητα.
  
Στην «Αρχική Σελίδα» ο δήμαρχος, Δημήτρης Μάρκου, μας καλωσορίζει, αναφέροντας ότι «η σύγχρονη τεχνολογία δίνει τη δυνατότητα συστηματικής επαφής των πολιτών με τους αυτοδιοικητικούς μηχανισμούς για την αντιμετώπιση προβλημάτων της καθημερινότητας» και προσθέτοντας ότι «πέρα από την τυπική διοικητική λειτουργία, μας δίνει τη δυνατότητα ουσιαστικής επαφής και συμμετοχής του κάθε πολίτη στη διαχείριση της πόλης».
«Επιδιώκουμε τη  συμμετοχική καθημερινότητα στη λειτουργία του δήμου μας» συνεχίζει το ο δήμαρχος στο μήνυμά του και υπόσχεται ότι «πολύ σύντομα, η σελίδα αυτή θα προσαρμοστεί  στην επιδίωξή για απόλυτη διοικητική διαφάνεια, για έγκυρη ενημέρωση, για αποτελεσματική εξυπηρέτηση και για γόνιμη επικοινωνία της δημοτικής αρχής με τους πολίτες του δήμου».

«Καλή περιήγηση» εύχεται, τέλος, ο Δημήτρης Μάρκου, όμως όταν κάποιος ξεκινήσει αυτήν την περιήγηση στην ιστοσελίδα του δήμου, διαπιστώνει ότι στην πράξη ο Δήμος την έχει σε... απραξία.

Η αφορμή και οι διαπιστώσεις
Αφορμή για να ψάξουμε την ιστοσελίδα του δήμου μας η πρόσκληση για τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τη Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2020. Ένα από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης ήταν και η «λήψη απόφασης περί τροποποίησης εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου στο Ο.Τ. 155 της περιοχής «Ασύρματος» για την κατασκευή κτιρίου πολιτιστικών χρήσεων (αρ.απόφ.Ε.ΠΟΙ.ΖΩ._016/2019)».
Ψάχνοντας, την Κυριακή 26 Ιανουαρίου του 2020, να βρούμε τη συγκεκριμένη απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του δήμου, είδαμε ότι δεν υπάρχει στη σελίδα με τις αποφάσεις της συγκεκριμένης επιτροπής, αλλά και ότι από το 2015 και μετά έχει αναρτηθεί μόνο μία απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, η απόφαση με αριθμό 233 του 2019.

Στις 3 Φεβρουαρίου 2010 διαβάσαμε, στη σελίδα που διαθέτει ο Δήμος στο Facebook,
για τον για τον ορισμό του Διονύση Φράγκου ως νέου αντιδημάρχου του Δήμου Σπάτων - Αρτέμιδος με «τα καθήκοντα για την επίβλεψη, τον σχεδιασμό και το συντονισμό των τεχνικών έργων, καθώς επίσης και τη συντήρηση και το συντονισμό έργων ηλεκτροφωτισμού, δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης της δημοτικής ενότητας Σπάτων».

Σήμερα, ψάχνοντας στη διαδρομή «Αρχική Σελίδα - Δημοτική Αρχή - Αντιδήμαρχοι» της ιστοσελίδας του δήμου, βλέπουμε ότι δεν υπάρχει ενημέρωση για τον ορισμό του νέου αντιδημάρχου. 

Επιπλέον,
  • Στη διαδρομή «Αρχική Σελίδα - Δημοτική Αρχή – Δήμαρχος» υπάρχει το εξής μήνυμα: «ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ». Κάνοντας «κλικ» εμφανίζονται μόλις έξι αποφάσεις από τον Οκτώβριο του 2014 έως σήμερα.
  • Στη διαδρομή «Αρχική Σελίδα - Δημοτική Αρχή - Πόθεν Έσχες» βλέπουμε ότι έχουν αναρτηθεί δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης δυο μόνο ατόμων, ενός δημοτικού συμβούλου και ενός αντιδημάρχου και αυτές αφορούν στο 2011.
  • Ψάχνοντας στις «Υπηρεσίες» του δήμου η επιλογή «Οργανόγραμμα» οδηγεί σε κενή σελίδα, ενώ η επιλογή «ΟΕΥ» μας οδηγεί σε ένα pdf της Εφημερίδας της Κυβέρνησης με την Έγκριση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος. 
  • Στη διαδρομή «Αρχική Σελίδα - Εξυπηρέτηση Πολιτών – Καταστήματα» υπάρχει ο τίτλος «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΕΩΝ & ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ», όμως η σελίδα είναι κενή.
  •  Η επιλογή «Γραφείο Τύπου» περιέχει τις υποκατηγορίες «Σημαντικές Ειδήσεις», «Ανακοινώσεις», «Δελτία Τύπου» και «Εκδηλώσεις».
  • Στις «Σημαντικές Ειδήσεις» έχει να προστεθεί κάτι από τις 11 Ιουλίου του 2017, ενώ από την 1η Σεπτεμβρίου του 2014 έχουν προστεθεί μόλις τέσσερις αναρτήσεις.
  • Στις «Ανακοινώσεις» διαβάζουμε τα απολύτως απαραίτητα. Εδώ την πλειονότητα των θεμάτων αποτελούν οι προσκλήσεις για τις συνεδριάσεις των Συμβουλίων, των Επιτροπών, καθώς και οι ανακοινώσεις για διακοπές υδροδότησης.
  •  «Εκδηλώσεις» έχουν αναρτηθεί μόνο για το 2011, το 2012 και το 2014, με την τελευταία χρονιά να έχει μια και μοναδική αναφορά, αυτήν του προγράμματος του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου.
  • Στο αριστερό μενού επιλέγουμε «ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΚΑΙ Emails ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΔΗΜΟΥ ΣΠΑΤΩΝ-ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ». Επιλέγουμε «ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ  ΚΑΙ E - mails  ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ ΣΠΑΤΩΝ-ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ» και βλέπουμε ότι, σήμερα, 5 Φεβρουαρίου του 2020, πέντε μήνες μετά το διορισμό των νέων αντιδημάρχων, που έγινε στις 2 Σεπτεμβρίου του 2019, στον κατάλογο παραμένουν αντιδήμαρχοι προηγούμενης περιόδου.




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια