Διαφωνούν και για το skate – park...



Έγινε και αυτό αντικείμενο διαμάχης… Πρόκειται για ένα υπαίθριο, πολυθεματικό πάρκο, το οποίο θα κατασκευαστεί σε έναν χώρο, περίπου τριών στρεμμάτων, που  περικλείεται από τις οδούς Υπαπαντής, Φωκίδος και Αιγίου, στην Αρτέμιδα, συμβάλλοντας στην αναβάθμιση της περιοχής και στην ψυχαγωγία των κατοίκων, αλλά και των επισκεπτών του.
Θα είναι ένας χώρος πρασίνου και διαφόρων δραστηριοτήτων για διαφορετικές ηλικίες. Το έργο εγκρίθηκε ομόφωνα, η μελέτη του το ίδιο, αλλά η μικρή έκπτωση που κάνει ο εργολάβος φέρνει διαφωνίες…

Πώς θα είναι το πάρκο στην Υπαπαντής
Θα περικλείεται από πεζόδρομους, ενώ η κύρια είσοδός του θα βρίσκεται στην οδό Υπαπαντής. Εκεί θα υπάρχει ένα πολύ φαρδύ πεζοδρόμιο στο οποίο θα τοποθετηθούν φυτά, καθίσματα, βρύση και κάδοι απορριμμάτων. Μπαίνοντας μέσα, ο επισκέπτης θα οδηγείται, μέσω ενός μονοπατιού με διακλαδώσεις, σε έξι επιμέρους, θεματικούς χώρους ψυχαγωγίας, οι οποίοι θα περιβάλλονται από παρτέρια γεμάτα φυτά.


Το πρώτο που θα βλέπει, μπαίνοντας, ο επισκέπτης θα είναι μια πίστα για skate board, στο αριστερό του χέρι, ενώ στα δεξιά του θα υπάρχει χώρος με όργανα γυμναστικής και υπαίθρια επιτραπέζια παιχνίδια.
Προχωρώντας θα συναντά στα δεξιά του έναν αερόδρομο και στα αριστερά του έναν καταπράσινο χώρο επιτραπέζιας αντισφαίρισης (πινγκ-πονγκ), ενώ λίγο πιο κάτω θα βρίσκεται χώρος με πολύζυγα, καθώς και ένα μικρό πάρκο.
Ο τρόπος και τα υλικά κατασκευής του πολυθεματικού αυτού πάρκου θα διευκολύνουν την κίνηση των ατόμων με ειδικές ανάγκες.
Στο συγκεκριμένο χώρο, αυτήν τη στιγμή, υπάρχουν πολλά δέντρα, κυρίως πεύκα, τα οποία, εάν βρίσκονται σε σημείο στο όποιο δεν εμποδίζουν το σχεδιασμό του έργου θα διατηρηθούν, ενώ θα γίνουν προσπάθειες μεταφύτευσης, όπου αυτό είναι εφικτό.

Το 2017 η έγκριση της υποβολή πρότασης
Στις 14 Νοεμβρίου 2017 το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος ενέκρινε ομόφωνα την υποβολή πρότασης του δήμου σε χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου.
Η πρόταση αφορούσε στην κατασκευή του πολυθεματικού πάρκου ψυχαγωγίας, στην οδό Υπαπαντής, στην Αρτέμιδα και η κάθε πρόταση προς χρηματοδότηση, δεν θα έπρεπε να υπερβαίνει το ποσό των 301.463 ευρώ. Τα υπόλοιπα χρήματα για την κατασκευή του πάρκου θα ήταν χρήματα που θα πλήρωνε ο δήμος, χρήματα από ίδιους πόρους.


Στις 12 Δεκεμβρίου 2017 το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε, ομόφωνα, τη μελέτη για το συγκεκριμένο έργο.
Ο ενδεικτικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 751.908,66 ευρώ με τον Φ.Π.Α. και θα εκτελεστεί μετά τη σύνταξη των τευχών δημοπράτησης, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4412/2016.


«Με δεδομένη την αύξηση των μόνιμων κατοίκων στην περιοχή της Αρτέμιδος, χαρακτηριστική είναι η ανάγκη διαμόρφωσης ενός κοινοχρήστου χώρου, που θα αποτελέσει πόλο έλξης για τους κατοίκους της περιοχής και στο πλαίσιο ενός γενικότερου σχεδιασμού θα οργανώνει δραστηριότητες» είχε πει, εισηγούμενος το θέμα, ο δήμαρχος Σπάτων – Αρτέμιδος, Δημήτρης Μάρκου και είχε προσθέσει ότι «στην ΠΕ3 της Αρτέμιδος υπάρχει παντελής έλλειψη διαμορφωμένων κοινοχρήστων χώρων, με ταυτόχρονη αύξηση των δομημένων χώρων» και ότι ο συγκεκριμένος χώρος «δύναται να προταθεί για ανάπλαση με κύρια επιδίωξη τον σχεδιασμό ενός υπαίθριου χώρου, που θα συμβάλλει στην αναβάθμιση της περιοχής, λειτουργώντας ταυτόχρονα ως χώρος πρασίνου και ως πόλος έλξης για τους κατοίκους, ευνοώντας την ανάπτυξη ποικίλων δραστηριοτήτων για διαφορετικές ηλικίες».
  
Οκτώ μήνες μετά, στις 27 Σεπτεμβρίου 2018, στο δημοτικό συμβούλιο έρχεται ξανά μελέτη για το συγκεκριμένο έργο. Εγκρίνεται ομόφωνα και λαμβάνει τον αριθμό 304/2018.
Ο ενδεικτικός προϋπολογισμός ανέρχεται και πάλι στο ποσό των 725.628,80 ευρώ με τον Φ.Π.Α. εκ των οποίων τα 301.463,00€ χρηματοδοτούνται από το Πράσινο Ταμείο και τα υπόλοιπα από ιδίους πόρους


Το Δ.Σ. του Πράσινου Ταμείου αποφασίζει η χρηματοδότηση του δήμου μας με ποσό 301.463 ευρώ για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου και με έγγραφό του προς το δήμο, στις 20 Δεκεμβρίου 2018, ζητάει να πραγματοποιηθούν οι διαδικασίες χρηματοδότησης έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018.
Για να γίνει αυτό πρέπει ο δήμος, ως δικαιούχος της χρηματοδότησης για την υλοποίηση του έργου, να συμμετάσχει στη σύσταση ειδικού δεσμευμένου λογαριασμού στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Στις 21 Δεκεμβρίου 2018, το δημοτικό συμβούλιο εγκρίνει, ομόφωνα, όλα αυτά και εξουσιοδοτεί το δήμαρχο για να πράξει τα απαραίτητα.


Ο δήμαρχος καταγγέλλει, η αντιπολίτευση σιωπά  
 Στις 19 Φεβρουαρίου 2019 ο δήμαρχος Σπάτων – Αρτέμιδος, Δημήτρης Μάρκου, καταγγέλλει, μέσω Facebook, κάτι που έχει γίνει δυο μήνες πριν. Καταγγέλλει ότι κατά τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, στις 23 Δεκεμβρίου 2019, η οποία είχε ως αντικείμενο και τη «λήψη απόφασης περί έγκρισης 3ου πρακτικού της προμήθειας με τίτλο: «ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΟΥ Ο.Τ.100 ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΠΑΤΩΝ – ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ», «δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης καταψήφισαν και πρότειναν να ξεκινήσει η διαδικασία από την αρχή, γνωρίζοντας ότι ένα μέρος της χρηματοδότησής του, που προέρχεται από το Πράσινο Ταμείο, ύψους περίπου 300.000 ευρώ, θα χαθεί και το έργο θα καθυστερούσε άλλα τέσσερα χρόνια».

«Αυτοί που νοιάζονται για το καλό του τόπου ζήτησαν να ακυρωθεί η διαδικασία κατασκευής» του έργου γράφει ο δήμαρχος και προσθέτει ότι  «η προσπάθεια για τη διαδικασία της κατασκευής του ξεκίνησε από το 2017 και τέσσερα χρόνια μετά φτάσαμε να έχουμε ανάδοχο για τη κατασκευή του, τονίζοντας ότι «ο διαγωνισμός έγινε ηλεκτρονικά, μέσω του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων με όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες» και σχολιάζοντας ότι «οι λόγοι, φυσικά είναι προφανείς…».


«Θα μας κατηγορούσαν ότι εξαγγείλαμε κάτι και δεν το κάναμε, εξυπηρετώντας μικροπολιτικά συμφέροντα. Ευτυχώς όμως δεν τους πέρασε… κ. Δούρο, κ. Κρόκο, κ. Λύτρα, εσείς που έχετε ψηφίσει αυτό το έργο, είσαστε ενήμεροι για τη θέση της επικεφαλής της παράταξής σας;» καταλήγει ο δήμαρχος.

Δυο ώρες μετά, η Άννα Ραφτοπούλου δίνει μια απάντηση από τη δική της σελίδα στο Facebook, που μόνο απάντηση δεν είναι, αφού δεν είναι διαφωτιστική επί της ουσίας.
«Μόλις με ενημέρωσαν τηλεφωνικά συνεργάτες μου, διότι σχεδόν όλη την ημέρα βρίσκομαι εκτός γραφείου, λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων, ότι ο κ. Μάρκου προέβη σε νέα ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναφορικά με έτερη αυτή τη φορά ψηφοφορία, της Οικονομικής Επιτροπής.
Για το ζήτημα αυτό θα τοποθετηθώ εμπεριστατωμένα - και όχι με φαιδρές υπογραμμίσεις σε αποσπάσματα - όσο το δυνατόν συντομότερα, δεδομένων και των ανειλημμένων επαγγελματικών μου υποχρεώσεων, από τις οποίες και βιοπορίζομαι. Ωστόσο, ειλικρινά αναρωτιέμαι. Όταν ο δήμαρχος κατά τις εργάσιμες και άκρως παραγωγικές ώρες της ημέρας εξαντλεί το χρόνο του στο να ασχολείται με την αντιπολίτευση και τις θέσεις της, πότε ασχολείται με τα ουσιαστικά και σοβαρότατα ζητήματα που άπτονται της διοίκησης του Δήμου; Μάλλον ποτέ...» έγραψε η επικεφαλής της ΑΝ.Α.Σ.Σ.Α..

Ζήτησαν ακύρωση του διαγωνισμού, λόγω «πάρα πολύ μικρής έκπτωσης» από τον εργολάβο
Από κάποια αποσπάσματα πρακτικών που έχει δημοσιεύσει ο δήμαρχος, επίσης στο Facebook, βλέπουμε ότι οι αντιρρήσεις των μελών της Οικονομικής Επιτροπής – δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης έχουν να κάνουν με την έκπτωση του εργολάβου για το συγκεκριμένο έργο.

«Όταν είχε έρθει ξανά αυτό το θέμα, είχα τοποθετηθεί και είχα ζητήσει να εξετάσουμε την περίπτωση της ακύρωσης του διαγωνισμού και να γίνει νέος διαγωνισμός με το αιτιολογικό ότι η έκπτωση που δόθηκε ήταν πάρα πολύ μικρή. Ήταν 2%, που είναι πάρα πολύ μικρή έκπτωση για την περίοδο αυτή που διανύουμε, βάσει του μέσου όρου των εκπτώσεων. Με ρωτήσατε, λοιπόν, εσείς και άλλοι συνάδελφοι, πώς μπορεί να γίνει αυτό» λέει ο Γιάννης Μάρκου, μέλος της Οικονομικής Επιτροπής, από την ΑΝ.Α.Σ.Σ.Α..

«Η διαδικασία ανάθεσης μπορεί να ματαιωθεί», αφού «μάλλον, το έργο αυτό θα πάει την επόμενη χρονιά»
«Ψάχνοντας το νόμο, αν και δεν είναι η δουλειά μου αυτή, βρήκα μία παράγραφο, η οποία λέει ότι η διαδικασία ανάθεσης μπορεί να ματαιωθεί, σε περίπτωση που η προσφορά κριθεί ως μη συμφέρουσα, από οικονομική άποψη. Άρα, υπάρχει ο τρόπος να ακυρωθεί. Γιατί η προσφορά αυτή, από οικονομική άποψη, δεν είναι συμφέρουσα», συνεχίζει ο Γιάννης Μάρκου και προσθέτει ότι ο προϊστάμενος Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου, Γιώργος Στάμου, είπε ότι «μάλλον, το έργο αυτό θα πάει την επόμενη χρονιά».
«Άρα, δεν νομίζω πως υπάρχει ούτε θέμα χρόνου. Συνεπώς, γιατί δεν κοιτάμε μήπως πετύχουμε μία καλή έκπτωση;» προσθέτει.

Δημήτρης Μάρκου: Δεν θα ρισκάρουμε να κηρυχτεί ένας διαγωνισμός άγονος, είναι έργο το οποίο θέλουμε να προχωρήσουμε άμεσα
«Ο διαγωνισμός ήταν ανοιχτός και μπορούσε να λάβει μέρος ο οποίος ήθελε. Συνεπώς, αν υπήρχαν ενδιαφερόμενοι που θα ήθελαν να δώσουν πολύ μεγαλύτερη έκπτωση, δεν τους απαγόρευσε κανένας να συμμετέχουν στο διαγωνισμό. Επίσης, υπάρχει συμμετοχή και του Πράσινου Ταμείου, κατά ένα πολύ μεγάλο μέρος. Άρα, θα πρέπει να απορροφηθούν αυτά τα χρήματα. Δεν είναι στις προθέσεις μας, πολιτικά, το να επαναλάβουμε μία διαδικασία με αμφίβολο αποτέλεσμα. Είδατε πως οι διαγωνισμοί κηρύχθηκαν άγονοι στα δύο προηγούμενα πρακτικά. Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να ρισκάρουμε να κηρυχτεί ένας διαγωνισμός άγονος. Είναι ένα έργο το οποίο θέλουμε να προχωρήσουμε άμεσα. Το έχει ανάγκη η πόλη και στις προθέσεις μας είναι να το ολοκληρώσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα» είπε στην ίδια συνεδρίαση ο Δημήτρης Μάρκου, δήμαρχος και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής δήμου Σπάτων Αρτέμιδος.

«Έγινε ένας διεθνής διαγωνισμός και λέμε ότι δεν συμφωνούμε με το διαγωνισμό; Μακάρι η έκπτωση να ήταν μεγαλύτερη, όμως να ρισκάρουμε το Πράσινο Ταμείο και να γίνει το έργο μετά από δυο, τρία χρόνια, ενώ μπορεί να έχουμε πάλι την ίδια έκπτωση;» πρόσθεσε ο Χρήστος Σερέτης, αντιπρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής.

Άννα Ραφτοπούλου: Δεν λέμε «όχι» στο έργο, αλλά στις διαδικασίες που έχουν ακολουθηθεί
«Για να γίνει σαφές και να μην ξεκινήσει από την επόμενη ώρα ένα γαϊτανάκι παραπληροφόρησης, όπως πάντα, δεν λέμε «όχι» για το έργο. Φυσικά και συμφωνούμε για το έργο και για κάθε έργο που θα ωφελήσει το δήμο. Ειδικά, όταν είναι στην Αρτέμιδα, όπου υπάρχουν τόσα προβλήματα και τόσες ελλείψεις. Λέμε «όχι» για τις διαδικασίες που έχουν ακολουθηθεί, δεν συμφωνούμε σε όλα αυτά που έχουν γίνει πριν το έργο» είπε η επικεφαλής της ΑΝ.Α.Σ.Σ.Α., Άννα Ραφτοπούλου κατά την τοποθέτησή της επί του θέματος, στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια