Επίθεση Μάρκου στην ΑΝ.Α.Σ.Σ.Α. για τα φύκια – Ποια δημοτική σύμβουλος τον καλεί να παραιτηθεί




Την Ανανεωτική Ανεξάρτητη Συμμαχία Σπάτων Αρτέμιδας (ΑΝ.Α.Σ.Σ.Α.) της Άννας Ραφτοπούλου κατηγορεί ο δήμαρχος Σπάτων - Αρτέμιδος, Δημήτρης Μάρκου για τις καταγγελίες που τον οδήγησαν στο αστυνομικό τμήμα στις 21 Μαΐου, ημέρα που ξεκίνησε τον καθαρισμό της παραλίας του Αγίου Νικολάου από το φύκια που βρίσκονται μόνιμα συσσωρευμένα εκεί.
Απαντώντας του, η δημοτική σύμβουλος, Ελένη Τσάκαλη, τον καλεί να παραιτηθεί αν δεν έχει αποδείξεις για αυτά που λέει και υποστηρίζει ότι σε κατ΄ ιδίαν συνομιλία τους, ο Δημήτρης Μάρκου την είχε διαβεβαιώσει ότι θεωρεί ότι η καταγγελία έγινε από κάτοικο της περιοχής και όχι από την παράταξή της.


Όλα ξεκίνησαν στις 21 Μαΐου 2020, όταν ο δήμαρχος Σπάτων – Αρτέμιδος,  Δημήτρης Μάρκου, ανακοίνωσε, μέσω της προσωπικής του σελίδας στο Facebook, ότι κατά τη διάρκεια καθαρισμού της παραλίας της Αρτέμιδος από τα φύκια, κάποιοι τον έστειλαν στο αστυνομικό τμήμα, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες για το λόγο της επέμβασης της αστυνομίας.

Δημήτρης Μάρκου
Καλημέρα!!! Στην προσπάθειά μας να καθαρίσουμε τα φύκια από την παραλία κάποιοι μας έστειλαν στο αστυνομικό τμήμα. Αυτά προς ενημέρωση κάποιων αυστηρών κριτών...που κάνουν υποδείξεις για τα φύκια.


Οι «αποκαλύψεις» του Δημήτρη Μάρκου
Χθες το βράδυ ο δήμαρχος επανήλθε με… «αποκαλύψεις». Βρήκε ποιοι βρίσκονται πίσω από τις καταγγελίες για τα φύκια, λέει και υποστηρίζει ότι «η παράταξη της κας Ραφτοπούλου τάσσεται κατά του καθαρισμού της παραλίας από τα φύκια», τεκμηριώνοντας τα λεγόμενά του με μια ανάρτηση του υποψήφιου δημοτικού συμβούλου της παράταξης ΑΝ.Α.Σ.Σ.Α., Νίκου Χατζηνικολάου, ο οποίος δεν εξελέγη στις εκλογές του 2019, σύμφωνα με την οποία, ο τρόπος που χρησιμοποιήθηκε από τη δημοτική αρχή για να απομακρυνθούν τα φύκια από την παραλία δεν ήταν ο ενδεδειγμένος.
Η συγκεκριμένη ανάρτηση, καθώς και τα «like» που έκαναν σε αυτήν δημοτικοί σύμβουλοι της ΑΝ.Α.Σ.Σ.Α. και μέλη της παράταξης φαίνεται να είναι η απόδειξη για το δήμαρχο Σπάτων – Αρτέμιδος για το ότι οι καταγγελίες έγιναν από τους ίδιους.

Η ανάρτηση του Δημήτρη Μάρκου 
Δεν χρειάζεται να αναρωτιόμαστε πλέον για το ποιοι βρίσκονται πίσω από τις καταγγελίες για τα φύκια! Σύσσωμη η παράταξη της κας Ραφτοπούλου τάσσεται κατά του καθαρισμού της παραλίας από τα φύκια, ρίχνοντας μάλιστα ευθύνες για διάβρωση του εδάφους!! Η παράταξη που θα έδινε ανάσα στον τόπο... είναι αυτή που επικαλείται ένα μηχάνημα που διαθέτει ο Δήμος μας, το οποίο επί θητείας μας αγοράστηκε και η χρήση του είναι για να κοσκινίζει την άμμο και να καθαρίζει την παραλία. Επικαλείται την αξιοποίηση των φυκιών και δεν γνωρίζει ότι οι εταιρείες θέλουν την παράδοση των φυκιών στις εγκαταστάσεις τους και μάλιστα να είναι πλυμμένα, καθαρισμένα και στεγνωμένα, λες και ο Δήμος μας έχει αυτή τη δυνατότητα!! Η παράταξη της κας Ραφτοπούλου με ποιο τρόπο θέλει να μαζευτούν τόσα κυβικά φύκια, που η θάλασσα τα ξεβράζει ακόμη και μέσα σε μια εβδομάδα; Είναι η παράταξη που θέλει την Αρτέμιδα να μένει στάσιμη, που αντιπολιτεύεται για να αντιπολιτεύεται, που την πιο κρίσιμη περίοδο της οικονομίας μας, αντί να θέλει να δουλέψουν τα καταστήματα της πόλης μας, φαίνεται να θέλει το λουκέτο σε αυτά.



Η ανάρτηση του Νίκου Χατζηνικολάου
Εάν θέλετε να λέγεστε πολιτισμένοι, θα πρέπει να ενημερώσετε τον κόσμο ότι τα φύκια αποτελούν οργανική ύλη, δεν είναι σκουπίδια και δεν "καθαρίζονται", αλλά μαζεύονται και αξιοποιούνται..
Επίσης να εξηγήσετε στον κόσμο ότι η μπουλντόζα που φέρατε στην παραλία εκτός από το να μαζεύει τα πολύτιμα σε άζωτο "σκουπίδια" , διαβρώνει και την παραλία συλλέγοντας μαζί και άμμο.. Εάν φέρετε 5 χρόνια την μπουλντόζα να μαζέψει τα φύκια στο τέλος θα εξαφανιστεί και η παραλία μαζί.
Υπάρχουν εταιρίες που αναλαμβάνουν να ανακυκλώσουν τα φύκια μας.. να ενημερώσετε τον κόσμο λοιπόν ότι τα φύκια γίνονται Α' κατηγορίας λίπασμα και η εταιρία που συνεργάστηκε με τον δήμο μας παλαιότερα, πλήρωνε κανονικά το ενοίκιο που ορίστηκε από τον δήμο, χωρίς να πληρωθεί ποτέ αυτή για τις εργασίες συγκομιδής..
Παλαιότερα βλέπαμε ένα όχημα που ήταν σαν κόσκινο για να αφήνει κάτω την άμμο χωρίς να δημιουργεί πρόβλημα στην παραλία..
Τα σχόλια που έχει ο δήμαρχος στην ανάρτηση του, βολεύουν το image του. Γνωρίζει όμως πολύ καλά αυτά που γράφω... Εάν θέλουμε να λεγόμαστε πολιτισμένοι θα πρέπει να ακολουθούνται οι κανόνες υπέρ του περιβάλλοντος.

Ελένη Τσάκαλη: Αν υπάρχει απόδειξη ότι η καταγγελία έγινε από μέλος της ΑΝ.Α.Σ.Σ.Α. να δημοσιοποιήσεις τα στοιχεία, αλλιώς να παραιτηθείς
Αν υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η καταγγελία στη αστυνομία έγινε από μέλος της παράταξης ΑΝ.Α.Σ.Σ.Α. να τα δημοσιοποιήσει καλεί το δήμαρχο Σπάτων – Αρτέμιδος, Δημήτρη Μάρκου, η δημοτική σύμβουλος, Ελένη Τσάκαλη, αλλιώς να παραιτηθεί.
Επιπλέον, η δημοτική σύμβουλος της παράταξης της Άννας Ραφτοπούλου αναφέρει ότι λίγες ώρες μετά από την καταγγελία που οδήγησε στο αστυνομικό τμήμα το δήμαρχο, η ίδια μίλησε μαζί του, αυτός της εξήγησε ότι λόγω του όγκου των φυκιών  ο δήμος οφείλει να κινηθεί «στα όρια του νόμου, χρησιμοποιώντας πιο αποτελεσματικά μέσα» και αυτή συμφώνησε ότι «προφανώς αυτή είναι η πλέον σωστή επιλογή δεδομένης της κατάστασης, που έπρεπε άμεσα να αντιμετωπιστεί, ακόμη κι αν μοιραία αφαιρεθεί μέρος άμμου από αυτήν τη διαδικασία».
Μάλιστα, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η Ελένη Τσάκαλη, είπε στο Δημήτρη Μάρκου ότι, προφανώς δεν μπορεί να πιστεύει ότι υπήρχε ποτέ ενδεχόμενο να προβεί η παράταξή της σε τέτοιου είδους καταγγελία και αυτός της απάντησε ότι γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο και ότι υποθέτει την καταγγελία έκανε κάποιος κάτοικος της περιοχής, που άκουσε την μπουλντόζα με το που ξεκίνησε, τα χαράματα.

Η ανάρτηση της Ελένης Τσάκαλη
Δεν έχω λόγια να περιγράψω την οργή μου για τη θλιβερή ανάρτηση σου δήμαρχε Dimitris Markou. Η πολιτική απρέπεια πρέπει να έχει και ένα όριο κι εσύ το ξεπέρασες πλέον. Ήμουν εγώ που πέρασα χθες το πρωί από το Δήμο, (θυμάσαι που σε κέρασα και γλυκό για τη γιορτή μου???) και ζήτησα να σε απασχολήσω 5 λεπτά για να συζητήσουμε ένα θέμα που είχε προκύψει στον Πολιτιστικό Οργανισμό και για το οποίο είχα έρθει ενισχυτικά και όχι αντιτιθέμενη σε όσα ο ίδιος ο Πρόεδρος κ. Γκελιας είχε νωρίτερα ζητήσει. Ασυνήθιστος πολιτικός πολιτισμός για εσάς. Σωστά? Ήμουν εγώ που τελειώνοντας τη σχετική μας κουβέντα σε ρώτησα τι είχε γίνει εκείνο το πρωί, αφού είχα προλάβει να δω την ανάρτηση σου περί Αστυνομικού τμήματος, κλπ. Και ήσουν ΕΣΥ που μου εξήγησες πώς έχει η κατάσταση, μου εξήγησες το λόγο (όγκος φυκιών) που οφείλουμε να κινηθούμε στα όρια του νόμου, χρησιμοποιώντας πιο αποτελεσματικά μέσα. Και ήμουν εγώ, εκλεγμένο μέλος της παράταξής της Άννας Ραφτοπούλου (την οποία έχεις τώρα το θράσος να κατονομάζεις ως δήθεν υπεύθυνη για τα όσα έλαβαν χώρα εχθές το πρωί) που ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΕΚ ΤΗΣ ΙΔΙΟΤΗΤΑΣ ΜΟΥ ΩΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΣΣΑ, ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΣΥΜΦΩΝΗΣΑ πως προφανώς αυτή είναι η πλέον σωστή επιλογή δεδομένης της κατάστασης, που έπρεπε άμεσα να αντιμετωπιστεί, ακόμη κι αν μοιραία αφαιρεθεί μέρος άμμου από αυτήν τη διαδικασία. Και το καλύτερο.. Όταν σου είπα ότι προφανώς δεν μπορεί να πιστεύεις ότι υπήρχε ποτέ ενδεχόμενο να προβούμε εμείς σε τέτοιου είδους καταγγελία, ΗΣΟΥΝ ΕΣΥ ΠΟΥ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΣ ΟΤΙ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΩΣ "ΔΕ ΒΛΕΠΕΙΣ ΠΑΝΤΟΥ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ" !!! Μάλιστα έκανες και την υπόθεση ότι για να άκουσαν την μπουλντόζα με το που ΞΕΚΙΝΗΣΕ τα χαράματα, θα ήταν σίγουρα κάποιος κάτοικος από το σημείο, που άκουσε το θόρυβο... Πότε επιτέλους θα σεβαστείς το θεσμικό σου ρόλο δήμαρχε? Κάνεις κακό στην πόλη μας και στο έχω πει και στο συμβούλιο. Κι αυτό δεν έρχεται πρωτίστως από τα (μη) έργα σου. Αλλά από την ανθρωποφαγία που προσπαθείς να επιβάλεις στην τοπική κοινωνία για να καταφέρεις να επιπλεύσεις... ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΚΑΙ ΛΥΠΑΜΑΙ! Αν έχεις απόδειξη ότι η καταγγελία έγινε από μέλος της παράταξής της ΑΝΑΣΣΑ να δημοσιοποιήσεις τα στοιχεία του τώρα. Αλλιώς να παραιτηθείς αύριο κιόλας!

Η νομοθεσία για τα φύκια στις ακτές
Το θέμα με τη συσσώρευση ξερών φυκιών στις παραλίες απασχόλησε το καλοκαίρι του 2018 το Συνήγορο του Πολίτη, μετά από αναφορά που κατατέθηκε σχετικά με άρνηση δημοτικής αρχής να τα απομακρύνει από την παραλία επειδή υπάρχουν σχετικές οδηγίες από την Ε.Ε. που το απαγορεύουν.

Η νομοθεσία προβλέπει ότι οι εκτάσεις θαλάσσιου βυθού με βλάστηση από φύκια (ποσειδωνίες) δημιουργούν σημαντικό οικότοπο, ο οποίος αποτελεί Τύπο Οικοτόπου Προτεραιότητας (κωδικός 1120) σύμφωνα με το παράρτημα Ι της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για την διατήρηση των φυσικών οικοτόπων και της άγριας χλωρίδας και πανίδας (92/43/ΕΟΚ). Για την προστασία και τη διατήρησή τους, τα κράτη-μέλη θα πρέπει να καθορίσουν προστατευόμενες περιοχές (Ειδικές Ζώνες ∆ιατήρησης).

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με την ΚΥΑ περί αιγιαλού ∆∆Π0007378/0454ΒΕΞ2017 – ΦΕΚ 1636/Β/12-5-2017, απαγορεύεται οποιαδήποτε επέμβαση που αλλοιώνει τη φυσική μορφολογία και τα βιοτικά στοιχεία του αιγιαλού.


Συνήγορος του Πολίτη: Οι συνηθισμένη πρακτική απομάκρυνσης φυκιών από τις παραλίες δεν είναι δόκιμη
Ο Συνήγορος του Πολίτη διερεύνησε την αναφορά και διαπίστωσε ότι το 83% των παράκτιων δήμων, σε ετήσια βάση απομακρύνει από τις παραλίες τα εκβρασμένα φύκια με διάφορους, κυρίως μηχανικούς τρόπους. Με βαρύ οπλισμό -εκσκαφείς και φορτηγά οχήματα-σε ποσοστό 44%, ενώ με ελαφρύ -μηχανοκίνητοι σαρωτές ακτής- σε ποσοστό 40%.
Η φυτική βιομάζα καταλήγει στις χωματερές σε ποσοστό 26%.
«∆ιαφαίνεται ότι αυτή η πρακτική, χωρίς κάποια επιστημονική τεκμηρίωση και σχεδιασμό, δεν είναι δόκιμη» αναφέρει ο Συνήγορος του Πολίτη, προσθέτοντας ότι «Αντιθέτως, έρευνες υποδεικνύουν ότι οι αποθέσεις που σχετίζονται από το θαλάσσιο φυτό «Posidonia» προστατεύουν τις ακτογραμμές, εμποδίζοντας την απώλεια άμμου, εξασφαλίζοντας την ακεραιότητα και σταθερότητά τους καθώς και των αµµοθινών εφόσον υφίστανται».


Ήπια, χειρωνακτική και αυστηρώς τοπική αφαίρεση φυκιών για την δημιουργία διόδου για τους λουόμενους και παραμονή του αφαιρούμενου υλικού σε ανώτερους ορίζοντες της παραλίας, συστήνει το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών
Ο Συνήγορος του Πολίτη απηύθυνε σχετικό ερώτημα στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.), τον κατά τεκμήριο αρμόδιο επιστημονικό φορέα.
Σύμφωνα με το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε., η παρουσία των εκβρασμένων φυτικών υπολειμμάτων του θαλάσσιου προστατευόμενου φυτού Posidonia Oceanica δεν αποτελεί εστία μόλυνσης ή άλλου κινδύνου και ως εκ τούτου δεν πρέπει να απομακρύνονται. Τουναντίον, συνεισφέρει στην υγεία και ισορροπία των παράκτιων και θαλάσσιων οικοσυστημάτων, προστατεύοντας τις ακτές από διάβρωση, σχηματίζοντας και σταθεροποιώντας τις παραλίες και τις αμμοθίνες, λιπαίνοντας και ενυδατώνοντας την παράκτια και αμμοθινική βλάστηση και δημιουργώντας μοναδικό βιότοπο σημαντικής και σπάνιας βιοποικιλότητας.
Στην περίπτωση που οι λουόμενοι διαμαρτύρονται για ενοχλητικές οσμές είναι σημαντικό να ελεγχθεί η ακτή για τυχόν παράνομες εκροές ρυπασμένων υδάτων, ενώ στην περίπτωση που οι αποθέσεις φυκιών είναι υψηλές και δυσκολεύουν την πρόσβαση των λουόμενων στη θάλασσα ενδείκνυται η ήπια, χειρωνακτική και αυστηρώς τοπική παρέμβαση-αφαίρεση για την δημιουργία διόδου.
Ακόμα και στην περίπτωση αυτή, το αφαιρούμενο υλικό πρέπει να μετατοπίζεται σε ανώτερους ορίζοντες της παραλίας και να παραμένει εκεί, καθότι εκτός από διαδικασία διαβρωτική και επιζήμια για τις αμμώδης ακτές μας, η αφαίρεση κάθε βιοτικού στοιχείου από τον αιγιαλό, και μάλιστα με χρήση τροχοφόρων μηχανημάτων, είναι παράνομη.



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια