Η επεισοδιακή ψήφιση της πρότασης της Λαϊκής Συσπείρωσης από το δημοτικό συμβούλιο Σπάτων - Αρτέμιδος


  

Μετά από διαφωνίες, έντονες αντιπαραθέσεις, ειρωνικά σχόλια, στιγμές αμηχανίας, αλλά εμφανούς άγνοιας των κανόνων λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου, ψηφίστηκε η πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης Σπάτων Αρτέμιδος, η οποία περιέχει σειρά μέτρων ανακούφισης των δημοτών από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η πρόταση ψηφίστηκε κατά τη διάρκεια της 8ης με τηλεδιάσκεψη συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Σπάτων – Αρτέμιδος, της 28ης Απριλίου 2020 και έλαβε δώδεκα «ναι», εννέα «όχι» και οκτώ «παρών» και τον αριθμό 55.

Την πρόταση, εκτός από τη Λαϊκή Συσπείρωση Σπάτων Αρτέμιδος, ψήφισε η «Ανανεωτική Ανεξάρτητη Συμμαχία Σπάτων Αρτέμιδας (ΑΝ.Α.Σ.Σ.Α.)».
«Παρών» ψήφισαν οι Αντώνης Νομικός, Χρήστος Σερέτης, Γιώργος Πάσχος, Σπυριδούλα Ιωαννίδου, Αντώνης Φύτρος, Δονάτος Γκέλιας από την παράταξη «Στοχεύουμε Μαζί» του δημάρχου και Φίλιππος Αργυρός και  Στέφανος Κατής από την «Προοδευτική Συνεργασία Πολιτών».

Με ασάφεια στη Διαύγεια
Η πρόταση δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια, στις 5 Μαΐου, με τον τίτλο «συζήτηση σχετικά με τα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών που έχει επιφέρει η εμφάνιση του κορωνοιού Covid-19», τίτλο τον οποίο ακολουθούν 39 ολόκληρες σελίδες, με απομαγνητοφωνημένο όλον το διάλογο ανάμεσα στους δημοτικούς συμβούλους που συμμετείχαν στη συγκεκριμένη συνεδρίαση, διάλογο που αφορά και σε άλλες προτάσεις, όπως στην πρόταση «τάμπλετ για όλους» η οποία έλαβε 16 «ναι», 10 «όχι» και 3 «παρών», αλλά και στην πρόταση της ΑΝΑΣΣΑ, η οποία απορρίφτηκε. 

Η πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης, όπως διαβάστηκε από τον επικεφαλής της, Νίκο Δάρδαλη, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Σπάτων Αρτέμιδος, την 28η Απριλίου 2020

  • Εξασφάλιση των αποδοχών των εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε δομές του Δήμου, των ΝΠΔΔ και των ΝΠΙΔ, που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους
  • Άμεση επισκευή των αθλητικών χώρων (γήπεδο 7Χ7) στα Σπάτα αξιοποιώντας σε τέτοιες έκτακτες συνθήκες όλα τα δυνατά μέσα.
  • Άμεση μετεγκατάσταση του 2ου γυμνασίου Αρτέμιδας σε κτηριακή υποδομή μέχρι την έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς.
  • Άμεση παράταση των συμβάσεων των σχολικών καθαριστριών η θητεία των οποίων λήγει τον Ιούνη, για την κάλυψη των αναγκών καθαριότητας λόγω των έκτακτων καταστάσεων της πανδημίας.
  • Ζητάμε την άμεση μονιμοποίηση των σχολικών καθαριστριών για μια ολοκληρωμένη και σταθερή παροχή υπηρεσιών στις σχολικές μονάδες.
  • Έργα βελτίωσης των συνθηκών υγιεινής στον οικισμό των Ρομά.
  • Άμεση απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του τέλους κατάληψης κοινοχρήστου χώρου για όλο το διάστημα που θα παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα.
  • Άμεση απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για το επόμενο εξάμηνο, καθώς και από την καταβολή μισθωμάτων για όσους μισθώνουν δημοτική περιουσία και σήμερα έχουν κλείσει την επιχείρησή τους (κυλικεία, δημοτικά αναψυκτήρια κ.λπ.).
  • Άρση κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης για χρέη προς το δήμο, επαγγελματιών και ιδιωτών, όπως κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών.
  • Αναστολή των δημοτικών τελών για το επόμενο τετράμηνο στους μικρούς επαγγελματίες που δηλώνουν ετήσιο εισόδημα έως 12.000 ευρώ.
  • Πλήρης απαλλαγή ή τουλάχιστον μεγάλη ελάφρυνση για δημοτικά τέλη και για εργαζομένουςπου έχασαν την δουλειά τους ή αναστάλθηκε η σύμβαση τους,
  • Αποδυτήρια και ντους για τους εργάτες καθαριότητας και τους εργαζόμενους στα εξωτερικά συνεργεία, όπως προβλέπεται από τον Π.Δ. 16/1996 (Φ.Ε.Κ. 10/Α/18-1-1996).
  • Μέριμνα για την τοποθέτηση υαλοπινάκων στα γκισέ του Πρωτοκόλλου, των ταμείων, των ΚΕΠ, του Δημοτολογίου, των Δημοτικών Ιατρείων, των Κέντρων Κοινότητας και όλων των χώρων, όπου οι συνάδελφοι έρχονται σε επαφή με το κοινό και πρέπει να προστατευτούν.
  • Απαλλαγή από τα τροφεία στους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς του Δήμου για όλο το διάστημα που θα παραμείνουν κλειστοί.
  • Διασύνδεση των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης του Δήμου με τις δομές ΠΦΥ που υπάρχουν στο Δήμο, προκειμένου να εξασφαλίζεται εκτός των άλλων, η συνταγογράφηση αναγκαίων φαρμάκων, ιδιαίτερα για ανήμπορους κατοίκους που δεν έχουν οικογενειακό γιατρό.
  • Άμεσο διπλασιασμό του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού του Κέντρου Υγείας για να καλύπτει τις ανάγκες αντιμετώπισης καθημερινών περιστατικών.

«Μάχη» για να τεθεί σε ψηφοφορία η πρόταση
Πολλοί σύμβουλοι εξέφρασαν την άποψη ότι η συγκεκριμένη πρόταση δεν θα έπρεπε να μπει σε ψηφοφορία, λόγω του ότι περιέχει πολλές υπο-προτάσεις, κάποιες από τις οποίες έχουν ξεκινήσει να υλοποιούνται, κάποιες άλλες που θα υλοποιηθούν, αφού βρίσκουν σύμφωνες και άλλες παρατάξεις.

«Είναι αρμοδιότητα άλλων φορέων πολλά από αυτά» είπε ο δήμαρχος Σπάτων - Αρτέμιδος, Δημήτρης Μάρκου.

Άλλωστε, κάποιες από αυτές τις προτάσεις προβλέπονται και περιέχονται και σε Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου.

Αντώνης Τούντας: Πάμε σε απόφαση δημοτικού συμβουλίου, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι δεν γίνεται να υλοποιηθεί
Πρόκειται για μια πρόταση που ψηφίστηκε, αν και, σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στο διάλογο ανάμεσα στους δημοτικούς συμβούλους, πριν την ψηφοφορία της, δεν υπάρχουν και πολλές ελπίδες να εφαρμοστεί.

«Οι αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων, γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά, παίρνονται για να υλοποιούνται. Τώρα πάμε σε απόφαση δημοτικού συμβουλίου, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι δεν γίνεται να υλοποιηθεί» είπε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος, Αντώνης Τούντας, ενώ ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης του δημάρχου, Γιώργος Πάσχος, σημείωσε ότι η πρόταση δεν έχει περάσει από την Οικονομική Υπηρεσία του δήμου και αναρωτήθηκε: «Θα ψηφίσουμε κάτι το οποίο αύριο δε θα μπορούμε να κάνουμε; Δηλαδή, θα είναι ασυνεπές το Σώμα; Είστε σοβαροί;».


«Ουτοπική» η μετεγκατάσταση του 2ου γυμνασίου Αρτέμιδας μέχρι το Σεπτέμβριο, λέει ο Δημήτρης Μάρκου
Κάποιοι άλλοι χαρακτήρισαν μη εφαρμόσιμες κάποιες υπο-προτάσεις της, όπως αυτή η οποία αναφέρεται στον άμεσο διπλασιασμό του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού του Κέντρου Υγείας Σπάτων ή αυτή της άμεσης μετεγκατάστασης του 2ου γυμνασίου Αρτέμιδας σε κτηριακή υποδομή μέχρι την έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς, πρόταση την οποία ο δήμαρχος Σπάτων – Αρτέμιδος, Δημήτρης Μάρκου, χαρακτήρισε «ουτοπική».
«Σε σχέση με το 2ο γυμνάσιο, γίνονται προσπάθειες, αλλά, όπως καταλαβαίνετε, είναι ουτοπικό να μιλάμε για μετεγκατάσταση το Σεπτέμβριο. Παρ΄ όλα αυτά, δεν έχουμε εγκαταλείψει τις προσπάθειές μας» είπε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Μάρκου, μιλώντας στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της 28ης Απριλίου 2020.

«Πρέπει ο δήμος να πάρει απόφαση, ακόμα και για να δώσει ένα πολιτικό στίγμα, για τη
μετεγκατάσταση του 2ου γυμνασίου σε κτιριακή υποδομή μέχρι την έναρξη της επόμενης χρονιάς. Να πιέσουμε και εμείς οι ίδιοι τους εαυτούς μας» ήταν η άποψη του Νίκου Δάρδαλη στο συγκεκριμένο θέμα.

«Από αύριο, δηλαδή, το Κέντρο Υγείας θα έχει διπλάσιο δυναμικό» είπε ο Στέφανος Κατής, ο οποίος ψήφισε «παρών», αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου. «Θα το ζητήσουμε» απάντησε ο Νίκος Δάρδαλης.

Η συζήτηση πριν την ψήφιση της πρότασης της Λαϊκής Συσπείρωσης Σπάτων – Αρτέμιδος

Αντώνης Φύτρος: Για το 7 επί 7 τι ακριβώς θα ψηφίσουμε; Είναι στη φάση των ενστάσεων και σε λίγο θα έχουμε ανάδοχο.

Νίκος Δάρδαλης: Επιβεβαιώνεις την αναγκαιότητα…

Δήμαρχος: Είναι αρμοδιότητα άλλων φορέων πολλά από αυτά. Νομίζω ότι ήμασταν σύμφωνοι σε κάποια πράγματα. Για παράδειγμα, φυσικά και θα υπάρξουν ελαφρύνσεις για τους δημότες, όπως στα τροφεία, στα δημοτικά τέλη, στην κατάληψη δημοτικών χώρων και στα ενοίκια ακίνητων του δήμου και δε δούλεψαν οι άνθρωποι, που είναι δεκτό το να μην εισπράξει ο δήμος ενοίκιο. Αυτό το θεωρώ «σκούπα», ότι τα ισοπεδώνουμε όλα και τα βάζουμε όλα μαζί.

Γιάννης Παραχεράκης: Κύριε Δάρδαλη, διάβασα στον Ελεύθερο Τύπο το εξής: «5.891 μόνιμες και εποχικές προσλήψεις σε νοσοκομεία, ΕΟΔΥ και ΕΚΑΒ». Να πούμε στον κύριο Κικίλια να μας κάνει τη χάρη να μας φέρει πέντε άτομα παραπάνω εδώ πέρα, για να ικανοποιήσουμε το αίτημά σας. Κύριε Δάρδαλη, στη σωρεία των αιτημάτων που έχετε καταθέσει…

Νίκος Δάρδαλης: Η δημοτική αρχή θα καθορίσει την πρόταση μιας παράταξης; Για να καταλάβω… να ψηφίσετε αυτό που νομίζετε, εντάξει.

Γιάννης Παραχεράκης: Ισοπεδώνουμε τα πάντα, τα κάνουμε όλα ίσα.

Χαράλαμπος Στρατίκης: Μας βάζει σε ένα δίλημμα ο κύριος Δάρδαλης να ψηφίσουμε το πρόγραμμα του Κ.Κ.Ε. ή το πρόγραμμα της παράταξης;
 
Νίκος Δάρδαλης: Το έχεις διαβάσει; Γιατί δε λέει αυτά. Λέει για το σοσιαλισμό. Δε λέει για τις καθαρίστριες. Διάβασέ το καλύτερα. Έλεος, τώρα… Πρόεδρε, είναι η συζήτηση αυτή σοβαρή;

Χαράλαμπος Στρατίκης: Η άποψή μου είναι αυτή, κύριε Δάρδαλη. Καταθέσατε εκατό προτάσεις. Προσβάλετε τη νοημοσύνη μας…

Νίκος Δάρδαλης: Και τη δική μου εσύ.

Χαράλαμπος Στρατίκης: Ο καθένας θα κρίνει. Εγώ λέω κάτι απλό. Προσβάλετε τη νοημοσύνη μας, όταν θέλετε να μας εγκλωβίσετε, να μας σύρετε σε μία ψηφοφορία με δεκαπέντε θέματα μέσα. Θα μπορούσατε να κάνετε δύο – τρεις ομαδοποιήσεις, προτάσεις που να ευσταθούν και να τις στηρίξουμε. Υπάρχουν θετικά πράγματα μέσα, αλλά τα συγκεντρώσατε όλα και θέλετε να μας σύρετε εκεί. Λαϊκίζετε τώρα. Ο καθένας να κρίνει, να αξιολογήσει, να εκτιμήσει και, τέλος πάντων, να ψηφίσει.

Φίλιππος Αργυρός: Αυτό το παιχνίδι έχει ξαναπαιχτεί. Κύριε Δάρδαλη, πριν από λίγο καιρό και η δική σας παράταξη και η παράταξη της κυρίας Ραφτοπούλου και η δική μας, καταθέσαμε προτάσεις για τα θέματα τα οποία έχουν προκύψει. Σε πολλά συμφωνούμε όλοι, όπως στα τροφεία. Όμως, αυτή η συλλογιστική και αυτό το παιχνίδι «το βάζω σε ψηφοφορία, δεν το ψήφισαν και τους βγάζω στη σέντρα, είναι αντιλαϊκοί» δε βοηθάει. Απλώς, επιτελεί ένα κομματικό καθήκον. Θα έλεγα να «παντρέψουμε» τις προτάσεις σε μία διαπαραταξιακή και, επαναλαμβάνω, συμφωνούμε σε πολλά από αυτά που λέτε. Πολλά πράγματα είναι αυτονόητα και συμφωνούμε όλοι, όπως και η παράταξη του κυρίου δημάρχου. Ας πάμε με μία τέτοια συλλογιστική και όχι με τη συλλογιστική του «θέλουμε εδώ και τώρα διπλασιασμό προσωπικού στο Κέντρο Υγείας».

Νίκος Δάρδαλης: Πριν ένα μήνα δεν ειπώθηκε από τον κύριο δήμαρχο ότι θα εξετάσουν αυτά τα πράγματα; Άλλαξε κάτι; Δεν εξετάστηκαν και τα προτείνουμε. Είμαστε παράταξη και έχουμε δικαίωμα πρότασης.

Φίλιππος Αργυρός: Αυτή είναι η κάθετη άποψη.

Νίκος Δάρδαλης: Εσείς, ως τι μιλάτε τώρα;

Φίλιππος Αργυρός: Νομίζω, ως συνάδελφος δημοτικός σύμβουλος, αν μου επιτρέπετε.

Άννα Ραφτοπούλου: Προσπαθεί να βρει μια μέση λύση. Ας ηρεμήσουμε λίγο.

Νίκος Δάρδαλης: Καταθέστε τις προτάσεις τις δικές σας. Έχετε και εσείς δικαίωμα να καταθέσετε τις δικές σας προτάσεις.

Φίλιππος Αργυρός: Δε θέλετε διάλογο. Κύριε Πρόεδρε, εγώ θέτω κάτι άλλο. Εάν αποδέχεται το Σώμα να τεθεί σε ψηφοφορία η πρόταση του κυρίου Δάρδαλη; Γιατί μπορεί να μην αποδέχεται…

Άννα Ραφτοπούλου: Δεν είναι στο χέρι μας, κύριε Αργυρέ. Εφόσον το ζητάει…

Φίλιππος Αργυρός: Πώς δεν είναι;

Νίκος Δάρδαλης: Δεν προβλέπεται αυτό που λέτε…

Φίλιππος Αργυρός: Γιατί δεν προβλέπεται;

Νίκος Δάρδαλης: Δεν αποφασίζει ένα δημοτικό συμβούλιο για τις διαδικασίες του Κλεισθένη, που έχουν καθοριστεί πανελλαδικά για όλα τα δημοτικά συμβούλια.

Φίλιππος Αργυρός: Πάντως, έχετε μία συλλογιστική του να βάλετε ένα κατεβατό θεμάτων και μετά να σύρετε τον κάθε δημοτικό σύμβουλο στο να πει ένα «ναι» ή ένα «όχι».

Νίκος Δάρδαλης: Δεν είστε υπουργείο Εσωτερικών για να αλλάξετε τη νομοθεσία. Η νομοθεσία λέει ότι μπορεί να κατατεθεί πρόταση.

Γιάννης Παραχεράκης: Κύριε Δάρδαλη, έχω την αίσθηση πως οτιδήποτε και να κάνουμε, αποκλείεται να σας μεταπείσουμε. Δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθεί η συμβιβαστική λύση που λέει η κυρία Ραφτοπούλου. Καλά κάνετε. Πολιτική κάνετε και την κάνετε πάρα πολύ καλά. Μόνο που κάνετε κομματική πολιτική και δεν κάνετε δημοτική πολιτική. Δεύτερον, στα περισσότερα από αυτά που είπατε, είτε με τον έναν τρόπο, είτε με τον άλλον, η παρούσα δημοτική αρχή και οι λοιπές παρατάξεις έχουν συμφωνήσει. Και κάποια εξ’ αυτών έχουν δρομολογηθεί και γίνονται ή θα γίνουν. Πείτε μου ένα, συγκεκριμένο, από αυτά που είπατε προηγουμένως που δεν έχει δρομολογηθεί ή που υπάρχει διάσταση απόψεων με τους συναδέλφους σας. Ένα!

Νίκος Δάρδαλης: Τότε, γιατί δεν τα ψηφίζετε, αφού συμφωνείτε;

Γιάννης Παραχεράκης: Τι να ψηφίσω; Αυτά που έχουν προχωρήσει ή αυτά που συμφωνούμε να κάνουμε; Προς Θεού, κύριε Δάρδαλη… Είπαμε… το κομματικό στοιχείο όχι εδώ και στην παρούσα φάση.

Γιώργος Πάσχος: Κύριε πρόεδρε, θέλω να πω ότι λυπάμαι για κάποιους που αρκούνται να ψηφίζουν ευχολόγια. Δεν είναι η δουλειά μας αυτήν τη στιγμή και δεν πρέπει να χαιρόμαστε με το να ψηφίζουμε ευχές. Λυπάμαι, πραγματικά.

Αντώνης Τούντας: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ας επικρατήσει η λογική. Δεν μπορούμε να πάμε σε μία χύμα ψήφιση με διάφορα πράγματα τα οποία, εκ των πραγμάτων, όλοι καταλαβαίνουμε ότι δεν μπορούν να υλοποιηθούν. Δηλαδή, τι πάμε να κάνουμε; Ξέρετε ότι, κανονικά, οι αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων πρέπει από τη διοίκηση, πραγματικά, να εκτελούνται. Όταν λοιπόν εκ των προτέρων γνωρίζουμε ότι προτείνουμε να ψηφιστούν πράγματα που είναι αδύνατον να υλοποιηθούν… δηλαδή, τι πάμε να κάνουμε τώρα; Εκτός αν ο εισηγητής της πρότασης αναλαμβάνει την ευθύνη, για κάποια πράγματα, να αναλάβει την υλοποίησή τους. Γιατί πραγματικά, τόσα χρόνια που είμαι σε αυτά τα έδρανα,  κάτι παρόμοιο δε μου έχει ξανασυμβεί. Είναι η πρώτη φορά που το αντιμετωπίζω.

Νίκος Δάρδαλης: Κύριε Τούντα, είμαστε κομπάρσοι εδώ;

Αντώνης Τούντας: Σε παρακαλώ πολύ. Σε παρακαλώ πολύ. Οι αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων, γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά, παίρνονται για να υλοποιούνται. Τώρα πάμε σε απόφαση δημοτικού συμβουλίου, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι δεν γίνεται να υλοποιηθεί.

Νίκος Δάρδαλης: Δεν ισχύει αυτό που λέτε…

Αντώνης Τούντας: Άρα, αντιλαμβάνεστε με τι κριτήριο πρέπει να ψηφίσουμε. Παρ’ όλο που στα περισσότερα η διοίκηση και ο δήμαρχος έχει μιλήσει τέσσερις φορές για αυτά, από την προηγούμενη συνεδρίαση, εσείς τα βάζετε χύμα όλα μαζί.

Νίκος Δάρδαλης: Δεν κατεβάσατε σήμερα ούτε μία πρόταση…

Αντώνης Τούντας: Τέτοιου είδους ψήφιση κύριε πρόεδρε, σέβομαι και την εμπειρία σας και τη θέση σας, τέτοιου είδους ψήφιση δεν μπορεί να υπάρξει.

Νίκος Δάρδαλης: Δεν το καθορίζει ο πρόεδρος αυτό. Προβλέπεται η ψηφοφορία

Πέτρος Κατσούλης: Κύριε Δάρδαλη, επιμένετε;

Νίκος Δάρδαλης: Βεβαίως, να ξεκινήσει η ψηφοφορία.

Γιώργος Πάσχος: Κύριε πρόεδρε, έχουμε καταλήξει σε μία κατάσταση που πραγματικά είναι ντροπή για το Σώμα. Έχουμε τέσσερις προτάσεις, χωρίς να έχουν περάσει από την Οικονομική Υπηρεσία του δήμου. Θα ψηφίσουμε κάτι το οποίο αύριο δε θα μπορούμε να κάνουμε; Δηλαδή, θα είναι ασυνεπές το Σώμα; Είστε σοβαροί;

Άννα Ραφτοπούλου: Είμαστε απόλυτα σοβαροί κύριε Πάσχο. Είμαστε απόλυτα σοβαροί. Είμαστε απόλυτα σοβαροί κύριε Πάσχο.

Γιώργος Πάσχος: Αυτό το οποίο συμβαίνει είναι τρομερό. Έχουμε τέσσερις προτάσεις, που η μία λέει να δώσουμε εξακόσια tablets, η άλλη λέει να δώσουμε χίλια tablets, η άλλη λέει να δώσουμε δύο χιλιάδες tablets και η τελευταία λέει να δώσουμε τεσσεράμισι χιλιάδες tablets. Είσαστε σοβαροί; Είναι ντροπή.

Νίκος Δάρδαλης: Είναι ντροπή να καταργείτε το ρόλο των δημοτικών συμβούλων. Πρόεδρε, πάμε στην ψηφοφορία. Ξεκινάς με τη δική μας πρόταση.

Δήμαρχος: Έχουμε ξεχάσει το ρόλο της Οικονομικής Υπηρεσίας. Η Οικονομική Υπηρεσία, αν πάρουμε εμείς μία απόφαση, είναι σε θέση να μας πει ότι μπορούμε να προβούμε σε μία τέτοια δαπάνη;

Νίκος Δάρδαλης: Ας ψηφίσει ο καθένας με βάση την εκτίμησή του. Πολιτικός χώρος είναι εδώ. Πρόεδρε, ξεκίνα τη διαδικασία.

Άννα Ραφτοπούλου: Του κυρίου Δάρδαλη είναι πρώτα.

Πέτρος Κατσούλης: Ναι, του κυρίου Δάρδαλη. Λοιπόν, τέλος! Ξεκινάει η ψηφοφορία για τις τέσσερις προτάσεις.


Τι είπε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Νίκος Δάρδαλης, κατά την ομιλία του, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της 28ης Απριλίου 2020

Έγινε μία τοποθέτηση από τον κύριο δήμαρχο και περιμέναμε να υπάρξει μία απάντηση
στις συγκεκριμένες προτάσεις που είχαμε καταθέσει όλες οι παρατάξεις. Αυτά που είπε είναι σε
κατεύθυνση αναγκαστική και δε λέμε ότι δε χρειάζονται να γίνουν. Φεύγουμε από τα οριζόντια μέτρα
και πάμε σε μία διαδικασία όπου χρειάζονται τεστ, έλεγχοι, ιχνηλάτηση και ενίσχυση των δομών
υγείας, γιατί θα υπάρχει κάποιου είδους αναζωπύρωση του ιού και τους επόμενους μήνες
ενδεχομένως.
Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο πρέπει ο δήμος σήμερα να πάρει αποφάσεις για συγκεκριμένα μέτρα
και πρώτα απ’ όλα, για την τραγική κατάσταση που υπάρχει σε σχολικά κτίρια - κοντέινερς. Εδώ και
δύο χρόνια μας λένε ότι ψάχνουν κάποια λύση για τη χρήση ενός νέου κτιρίου και τελικά, δεν το
βρίσκουμε. Είναι ουτοπία το να βρεθεί κτίριο, αλλά είναι κόλαση να ξεκινήσει το 2ο γυμνάσιο το
Σεπτέμβριο στα κοντέινερς, με τον κορωνοϊό να είναι υπαρκτός, όπως επίσης είναι κόλαση να
υπάρξει το 2ο λύκειο με κλειστές αίθουσες. Θα φέρετε και εσείς ευθύνη γι’ αυτό το πράγμα.

Επίσης, το 7 επί 7 δεν μπορέσαμε τελικά να το κατασκευάσουμε τόσο καιρό. Το γεφύρι της
Άρτας είναι αυτό το 7 επί 7; Τώρα, που θα έχουν κάτσει δύο και τρεις μήνες μέσα οι μαθητές και θα
έχουν ανάγκη τα γήπεδα, θα τους το στερήσουμε και αυτό.

Πάρα πολλές οικογένειες δουλεύουν στο αεροδρόμιο και έχουν απολυθεί τριακόσιοι με
τετρακόσιοι, όπως επίσης από το SmartPark έξι χιλιάδες εργαζόμενοι και αρκετοί είναι δημότες
Σπάτων – Αρτέμιδος, που και αυτοί έχουν μείνει με το οχτακοσάρι και δεν ξέρουμε τι θα γίνει στη
συνέχεια. Τι μήνυμα στέλνει ο δήμος; Στέλνει το μήνυμα ότι δεν ξέρει αν θα εξασφαλίσει ούτε το
μισθό των υπαλλήλων του;
Από αυτή την πλευρά, πρέπει να πάρουμε συγκεκριμένες αποφάσεις και μάλιστα, κάποιες από
αυτές τις προτρέπει ακόμα και η ίδια η αντιλαϊκή κυβέρνηση.

Καταθέσαμε συγκεκριμένα και αυτό θα θέσουμε σε ψηφοφορία, πρώτα και κύρια να
εξασφαλίσουμε τις αποδοχές των εργαζομένων στις δομές του δήμου με συμβάσεις ορισμένου
χρόνου.

Δεύτερον, άμεση επισκευή των αθλητικών χώρων στα Σπάτα, που μιλάμε ακόμα και γι’ απλή
συντήρηση, για το 7 επί 7, με όλα τα δυνατά μέσα.

Πρέπει ο δήμος να πάρει απόφαση, ακόμα και για να δώσει ένα πολιτικό στίγμα, για τη
μετεγκατάσταση του 2ου γυμνασίου σε κτιριακή υποδομή μέχρι την έναρξη της επόμενης χρονιάς. Να
πιέσουμε και εμείς οι ίδιοι τους εαυτούς μας.
Επίσης, ο νόμος μας δίνει τη δυνατότητα να πάρουμε απόφαση για την άμεση παράταση των
συμβάσεων των καθαριστριών, οι οποίες λήγουν τον Ιούνιο, για την κάλυψη όλων των αναγκών της
καθαριότητας. Να ζητήσουμε τη μονιμοποίηση όλων αυτών εργαζομένων.

Να υπάρξουν έργα, ακόμα και τεστ, για βελτίωση των συνθηκών υγιεινής στον οικισμό των
Ρομά, πριν βρεθούμε σε καταστάσεις που δε θέλουμε.

Να πάρουμε εδώ και τώρα απόφαση για την άμεση απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής
του τέλους κατάληψης κοινόχρηστων χώρων, για όλο το διάστημα που θα παραμείνουν τα
καταστήματα κλειστά.

Άμεση απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για το επόμενο εξάμηνο.

Άρση κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης για χρέη επαγγελματιών και ιδιωτών προς το δήμο.

Ανοίγουν τα ειρηνοδικεία και φαίνεται ότι θα προσπαθήσουν να πάρουν σπίτια ανθρώπων. Ο
δήμος πρέπει να δώσει την κατεύθυνση ότι κανένας λογαριασμός λαϊκής οικογένειας δε θα πρέπει να
εισπραχτεί, από τη στιγμή που δεν έχει εισοδήματα.

Επίσης, υπάρχουν και οι μικροί επαγγελματίες, όπως για παράδειγμα αυτός που έχει ετήσιο
εισόδημα 12.000,00 Ευρώ. Άμεση αναστολή των δημοτικών τελών για το επόμενο τετράμηνο.

Απαλλαγή ή τουλάχιστον μεγάλη ελάφρυνση για εργαζόμενους που έχασαν τη δουλειά τους, που
είναι πολλοί στην περιοχή μας, ή ανεστάλη η σύμβασή τους.

Λάβαμε υπόψη και τις ανακοινώσεις των σωματείων εργαζομένων. Να υπάρξουν αποδυτήρια
και ντους για τους εργάτες καθαριότητας και για τους εργαζόμενους στα εξωτερικά συνεργεία.
Να τοποθετηθούν υαλοπίνακες στα γκισέ, στο πρωτόκολλο, στα ταμεία, στο ΚΕΠ, στο
δημοτολόγιο και στα δημοτικά ιατρεία.

Διεκδίκηση για τον άμεσο διπλασιασμό του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού του
Κέντρου Υγείας, που καλύπτει ευρύτερες ανάγκες.

Διασύνδεση των Υπηρεσιών Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης του δήμου με τις δομές της
πρωτοβάθμιας υγείας.

Κάναμε την πρώτη συζήτηση και ο Δήμος μας είπε ότι θα τα εξετάσει και θα τα ξαναφέρει, αλλά
δεν έφερε τίποτα. Μας έφερε μία γενική ανακοίνωση για κάποια χρήσιμα πρακτικά μέτρα.
Εμείς καταθέτουμε αυτά τα μέτρα προς ψήφιση, γιατί εντάσσονται και στο θέμα της ημερήσιας
διάταξης.



Η ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Σπάτων – Αρτέμιδος
Στις 28/4/2020 έγινε Δημοτικό Συμβούλιο με θέμα τη συζήτηση σχετικά με τα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών που έχει επιφέρει ο κορωνοϊός.
Η Λαϊκή Συσπείρωση με αίσθημα ευθύνης έθεσε στο σώμα προς ψήφιση τη λήψη μέτρων για την ανακούφιση και προστασία εργαζομένων, ανέργων, μικρών επαγγελματιών, και προτάσεις για την βελτίωση των συνθηκών στους χώρους δουλειάς και τα σχολεία. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι οι εκατοντάδες απολυμένοι, οι σε δύσκολή οικονομική κατάσταση εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο, στο εμπορικό κέντρο και αλλού, τα εκατοντάδες μαγαζιά σε αναστολή, αλλά ακόμα και οι απλήρωτοι ωρομίσθιοι εργαζόμενοι στον πολιτιστικό Οργανισμό Ξενοφώντα…
Συγχρόνως μεγάλη αγωνία υπάρχει για την άσχημη υλικοτεχνική υποδομή των σχολείων και των αθλητικών χώρων μπροστά στην επαναφορά της λειτουργίας τους και την ανάγκη για τα κατάλληλα μέτρα υγειονομικής προφύλαξης για μαθητές, νεολαία και το εκπαιδευτικό δυναμικό.
Η Λαϊκή Συσπείρωση έθεσε λοιπόν σε ψηφοφορία τη λήψη των εξής μέτρων και παρεμβάσεων από το Δήμο:
Συγκεκριμένα :
ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ• Εξασφάλιση των αποδοχών των εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε δομές του Δήμου, των ΝΠΔΔ και των ΝΠΙΔ, που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους.
• Άμεση επισκευή των αθλητικών χώρων (γήπεδο 7Χ7) στα Σπάτα αξιοποιώντας σε τέτοιες έκτακτες συνθήκες όλα τα δυνατά μέσα.
• Άμεση μετεγκατάσταση του 2ου Γυμνασίου Αρτέμιδας σε κτηριακή υποδομή μέχρι την έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς.
• Άμεση παράταση των συμβάσεων των σχολικών καθαριστριών η θητεία των οποίων λήγει τον Ιούνη, για την κάλυψη των αναγκών καθαριότητας λόγω των έκτακτων καταστάσεων της πανδημίας.
• Την διεκδίκηση της άμεσης μονιμοποίησης των σχολικών καθαριστριών για μια ολοκληρωμένη και σταθερή παροχή υπηρεσιών στις σχολικές μονάδες.
ΓΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ• ΑΜΕΣΗ Απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του τέλους κατάληψης κοινοχρήστου χώρου για όλο το διάστημα που θα παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα.
• ΑΜΕΣΗ Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για το επόμενο εξάμηνο, καθώς και από την καταβολή μισθωμάτων για όσους μισθώνουν δημοτική περιουσία και σήμερα έχουν κλείσει την επιχείρησή τους (κυλικεία, δημοτικά αναψυκτήρια κ.λπ.).
• Άρση κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης για χρέη προς το Δήμο, επαγγελματιών και ιδιωτών, όπως κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών. Να σταματήσουν εδώ και τώρα όλες οι διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη.
• Αναστολή των δημοτικών τελών για το επόμενο τετράμηνο στους μικρούς επαγγελματίες που δηλώνουν ετήσιο εισόδημα 12χιλ ευρώ.
• Πλήρης απαλλαγή ή τουλάχιστον μεγάλη ελάφρυνση για δημοτικά τέλη και για εργαζομένους που έχασαν την δουλειά τους ή αναστάλθηκε η σύμβαση τους,
• Αποδυτήρια και ντους για τους εργάτες καθαριότητας και τους εργαζόμενους στα εξωτερικά συνεργεία, όπως προβλέπεται από τον Π.Δ. 16/1996 (Φ.Ε.Κ. 10/Α/18-1-1996).
• Μέριμνα για την τοποθέτηση υαλοπινάκων στα γκισέ του Πρωτοκόλλου, των ταμείων, των ΚΕΠ, του Δημοτολογίου, των Δημοτικών Ιατρείων, των Κέντρων Κοινότητας και όλων των χώρων, όπου οι συνάδελφοι έρχονται σε επαφή με το κοινό και πρέπει να προστατευτούν.
• Απαλλαγή από τα τροφεία στους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς του Δήμου για όλο το διάστημα που θα παραμείνουν κλειστοί.
ΓΙΑ ΔΟΜΕΣ ΥΓΕΙΑΣ• Τη διασύνδεση των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης του Δήμου με τις δομές ΠΦΥ που υπάρχουν στο Δήμο, προκειμένου να εξασφαλίζεται εκτός των άλλων, η συνταγογράφηση αναγκαίων φαρμάκων, ιδιαίτερα για ανήμπορους κατοίκους που δεν έχουν οικογενειακό γιατρό.
• Τη διεκδίκηση του άμεσου διπλασιασμού του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού του Κέντρου Υγείας για να καλύπτει τις ανάγκες αντιμετώπισης καθημερινών περιστατικών και για τα μέτρα πρόληψης για τον κορωνοϊό. Η έλλειψη μέτρων πρόληψης και υγειονομικού υλικού έχει οδηγήσει μέχρι στιγμής δύο γιατρούς σε καραντίνα.
• Έργα βελτίωσης των συνθηκών υγιεινής στον οικισμό των Ρομά.
Το Δημοτικό συμβούλιο υπερψήφισε τις προτάσεις αυτές ύστερα από μια θυελλώδη συνεδρίαση που κράτησε τεσσερισήμισι ώρες. Η παράταξη της Δημοτικής Αρχής καταψήφισε αυτές τις προτάσεις μαζί με την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ (Αργυρός-Κατής) και την παράταξη του κου Στρατίκη. Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η προσπάθεια του κου Αργυρού να αμφισβητήσει το δικαίωμα της Λαϊκής Συσπείρωσης να θέσει τις προτάσεις της σε ψηφοφορία (!!), επιχειρώντας να καταστρατηγήσει την διαδικασία και επί της ουσίας και την ψήφο των δημοτών. Οι δυο παρατάξεις συμπορεύτηκαν με την άποψη που είχε και η Δημοτική Αρχή για δήθεν χύμα προτάσεις και μέτρα που «δεν μπορούν να υλοποιηθούν» και μάλιστα τη στιγμή που η Δημοτική Αρχή αναλώθηκε σε μια ενημερωτική συζήτηση και δεν κατέθεσε το δικό της πλέγμα προτάσεων για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορωνοϊού.
Αναρωτιόμαστε ποιες προτάσεις δεν μπορεί (ή μήπως δεν θέλει) να υλοποιήσει η Δημοτική Αρχή του ματωμένου πλεονάσματος: να πληρωθούν οι μουσικοί του Δήμου, να ζητήσει από την κυβέρνηση την ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού, την μονιμοποίηση των καθαριστριών ή να απαλλάξει από τα τέλη επαγγελματίες και ανέργους που δεν έχουν ουσιαστικά να τα πληρώσουν; Είναι ουτοπικό όπως είπε και ο Δήμαρχος να δώσει (πόσα χρόνια το υπόσχεται;) μια έστω και προσωρινή λύση για μια ανθρώπινη στέγαση των μαθητών του 2ου Γυμνάσιου και μάλιστα μέσα σε συνθήκες κορωνοϊού; Ή να προχωρήσει επιτέλους η κατασκευή των γηπέδων και η βελτίωση των δημοτικών χώρων εργασίας !!
Οι προτάσεις αυτές υπερψηφίστηκαν και στο Τοπικό Συμβούλιο της Αρτέμιδας στο οποίο πάλι η παράταξη του Δημάρχου τις καταψήφισε, αναφέροντας μάλιστα σχετικά με την απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για τους εκατοντάδες εργαζόμενους που έχουν απολυθεί από το αεροδρόμιο, ότι αυτές οι «απολύσεις είναι νόμιμες» λες και αυτό θα γεμίσει το οικογενειακό τους τραπέζι…
Και σε τοπικό επίπεδο αποδεικνύεται πως αυτές οι δυνάμεις εφαρμόζουν -με υπερβολική ευλάβεια θα λέγαμε – την κυβερνητική πολιτική που στηρίζει, με δισεκατομμύρια, τράπεζες και βιομήχανους, ενώ διατηρεί τη γύμνια των δομών υγείας και αφήνει τα ψίχουλα για το λαό.
Οι εργαζόμενοι, οι μικροί επαγγελματίες, ο λαός και τα σωματεία της περιοχής πρέπει να παλέψουν για την υγεία και τα δικαιώματα μας, για να μην πληρώσουμε για ακόμα μια φορά τα σπασμένα. Σε αυτό το πλαίσιο η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου είναι μια παρακαταθήκη, μπορεί να παίξει ένα θετικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση. Οι μαζικοί φορείς και τα σωματεία της περιοχής πρέπει να μπουν τώρα μπροστά για να υλοποιηθεί κάθε μέτρο που μπορεί να δώσει ανάσες. Το ζητούμενο είναι ο λαός να μην μείνει παθητικός παρακολουθητής των εξελίξεων και της θύελλας που έρχεται από αυτό το βάρβαρο εκμεταλλευτικό σύστημα, αλλά να πάρει την υπόθεση στα χέρια του !!



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια