ΠΑΚΟΕ: Αυτές είναι οι 219 κατάλληλες παραλίες της Αττικής και οι 23 «απαγορευμένες» - Τι έδειξαν οι μετρήσεις στην Αρτέμιδα


Στη δημοσιότητα δόθηκαν από το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ) τα αποτελέσματα των ερευνών για την ποιότητα των νερών κολύμβησης σε παραλίες της Αττικής.
Όπως ενημερώνει το Κέντρο, η επιστημονική ομάδα του τον Μάιο προχώρησε σε δειγματοληψίες νερών κολύμβησης σε πολυσύχναστες παραλίες. Κάποιες από αυτές τις παραλίες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εργαστηρίων που διαθέτει το ΠΑΚΟΕ, βρέθηκαν κατάλληλες για κολύμβηση, κάποιες ακατάλληλες και κάποιες άκρως επικίνδυνες για την ανθρώπινη υγεία.

Τι έδειξαν οι μετρήσεις του ΠΑΚΟΕ στην ΑρτέμιδαΠώς γίνονται οι δειγματοληψίες των νερών κολύμβησης στις παραλίες
Οι δειγματοληψίες, σύμφωνα με το Κέντρο, γίνονται σε αποστειρωμένα μπουκάλια τα οποία ανοίγουν μέσα στη θάλασσα και κλείνουν σ΄αυτή, από την ακτή, σε μήκος πέντε μέτρων και σε βάθος 30cm. Στη συνέχεια μεταφέρονται σε ψυγείο στα πιστοποιημένα εργαστήρια, όπου μέσα σε έξι ώρες γίνονται οι αναλύσεις.
Οι παράμετροι που εξετάστηκαν στην έρευνα είναι οι εξής:
• Κολοβακτηρίδια
• Εντερόκοκκοι
• Ε-Coli
• Φυσικοχημικές παράμετροι (απορρυπαντικά, ορυκτέλαια, φαινόλες) και μη εργαστηριακά εκτιμούμενες
οπτικές παράμετροι (χρώμα, επιπλέοντα αντικείμενα, θολερότητα).

Κυρίως, παρακολουθούνται οι ακτές που συγκεντρώνουν σημαντικό αριθμό λουομένων, καθώς επίσης και οι ακτές που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον από αισθητική, τουριστική, περιβαλλοντική άποψη.

Τι έδειξαν φέτος οι μετρήσεις
Το ΠAKOE προχώρησε και φέτος στην πραγματοποίηση εκτεταμένων δειγματοληψιών σε παραλίες της Αττικής. Με γνώμονα τα αποτελέσματα αυτών των μετρήσεων, έκανε μια κατανομή στις παραλίες χαρακτηρίζοντάς τες Κατάλληλες (Κ) για κολύμβηση και Ακατάλληλες (Α).
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, στην Αττική 219 (90,50%) είναι κατάλληλες παράλιες για κολύμβηση και 23 (9,50%) είναι ακατάλληλες, σε σύνολο 242 που αναλύθηκαν.
Όπως ενημερώνει το ΠΑΚΟΕ, οι δειγματοληψίες θα συνεχιστούν και σε παραλίες εκτός Αττικής, με τα αποτελέσματα να δημοσιεύονται εντός του Ιουνίου και του Ιουλίου.
Τα αποτελέσματα για την Αττική τα δημοσίευσε το ΠΑΚΟΕ μέσω της εφημερίδας «Οικονομία για το περιβάλλον» και αναδημοσιεύονται από tanea.gr.

Η λίστα με τις 242 παραλίες της Αττικής που ελέγχθηκαν - Σε ποιες μπορείτε να κάνετε μπάνιο, σε ποιες όχι σύμφωνα με το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ). Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια