Προς παράδοση από τον εργολάβο στο Δήμο το 1ο Δημοτικό Σχολείο Σπάτων

 




Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Σπάτων βρίσκεται στη γωνία της οδού Κοραή με τη Βύρωνος. Πρόκειται για ένα πετρόκτιστο κτίριο που ανεγέρθηκε το 1930.


Η μελέτη αποκατάστασης του ιστορικού κτιρίου, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως πολυχώρος πολιτισμού, ανατέθηκε το 2018. Ακολούθησαν εργασίες, εσωτερικά και εξωτερικά και σήμερα το κτίριο είναι έτοιμο, με παρεμβάσεις που δεν άλλαξαν σημαντικά την όψη του και διατήρησαν την αρχιτεκτονική του αξία, έτσι ώστε αυτές τις μέρες να παραδοθεί από τον εργολάβο στο Δήμο Σπάτων - Αρτέμιδος.


Το κτίριο, που αδιαμφισβήτητα κοσμεί την πόλη, πρόκειται να λειτουργήσει ως Πολιτιστικό Κέντρο περίπου στο τέλος του 2023.





Οι εργασίες αποκατάστασης

Οι εργασίες αποκατάστασης στο κτίριο αφορούσαν στη θερμομόνωση του κτιρίου, στην αποκατάσταση της στέγης, στην επισκευή ρηγματώσεων, στην αρμολόγηση των λιθοδομών, στην κατασκευή ανελκυστήρα, στην κατασκευή χώρων υγιεινής, WC, κουζίνας, στη συντήρηση και επίστρωση δαπέδων, σε εργασίες πυρασφάλειας, στην τοποθέτηση μεταλλικών πυράντοχων θυρών, στην εγκατάσταση ενεργητικής πυροπροστασίας, στην προετοιμασία και το βάψιμο, στην αντικατάσταση κουφωμάτων και τζαμιών, στην επανεγκατάσταση του ηλεκτρολογικού δικτύου και λαμπτήρων εξοικονόμησης ενέργειας,  σε υδραυλικές εγκαταστάσεις, στην εγκατάσταση κλιματισμού και αερισμού, στην αντικεραυνική προστασία, στην αναδιαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου και άλλα.

 






Τώρα απομένει ο σχεδιασμός της οργάνωσης και λειτουργίας του πολυχώρου.


Τι θα υπάρχει στον πολυχώρο πολιτισμού

Σύμφωνα με τις αρχικές σκέψεις του δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος, οι νέες χρήσεις του χώρου, ενδεικτικά, θα είναι η στέγαση της δημοτικής βιβλιοθήκες, έκθεση και παρουσίαση της Μεσογείτικης παραδοσιακής φορεσιάς και λοιπών παραδοσιακών λαϊκών αντικειμένων, αίθουσα έκθεσης και προώθησης τοπικών προϊόντων, αίθουσα παρουσίασης με ψηφιακά πολυμέσα της ιστορίας του τόπου και τουριστικών πληροφοριών, αίθουσα συναντήσεων και εκδηλώσεων, καφέ- εστιατόριο, ενώ στους ευρείς διαδρόμους του κτιρίου υπήρχε σκέψη να τοποθετηθούν προθήκες και υποδοχές για μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια