Πρόκειται για μια ελληνική δραματική-πολεμική ταινία του Νίκου Φώσκολου, που προβλήθηκε το 1970, με πρωταγωνιστές την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ. Η υπόθεση της ταινίας «Υπολοχαγός Νατάσσα» διαδραματίζεται την περίοδο της γερμανικής κατοχής.
Ο γάμος τους κόντεψε να διακοπεί από τον Μαξ Ρόιτερ (Κώστα Καρρά) ο οποίος ήταν υπολοχαγός των Ες Ες, παρόλο που η μητέρα του ήταν Ελληνίδα.
Η
σκηνή που ο Ορέστης και η Νατάσσα τραυματισμένη επάνω στην άμαξα πηγαίνουν προς την εκκλησία όπου πρόκειται να γίνει το μυστήριο έχει
γυριστεί στα Σπάτα, στην οδό Βύρωνος, αυτή στην οποία βρίσκεται η
είσοδος του 1ου Δημοτικού Σχολείου της πόλης.
Το ζευγάρι κυνηγούν οι Γερμανοί που μπαίνουν στην οδό Βύρωνος από την Μυκηναϊκών Τάφων, την οδό πάνω στην οποία βρίσκεται σήμερα το Γυμνάσιο Σπάτων.
Περισσότερο αλλαγμένη από την άλλη της πλευρά ο οδός Βύρωνος, αγνώριστη για όσους δεν ξέρουν την περιοχή. Όπως φαίνεται στις επόμενες φωτογραφίες, ο περίβολος του πρώτου Δημοτικού Σχολείου τότε ήταν πέτρινος, ενώ σήμερα έχει κάγκελα…
Οι Γερμανοί κάποια στιγμή χάνουν τα ζευγάρι το οποίο έχει κατέβει χωρίς να το δουν από την άμαξα και κρύβεται πίσω από μια παλιά, σκουριασμένη πόρτα ενός κτήματος. Αυτοί φεύγουν από το σημείο, ακολουθώντας την άμαξα και μη γνωρίζοντας ότι οι πρωταγωνιστές δεν είναι πια πάνω σε αυτήν. Έτσι, ο Ορέστης και η Νατάσσα μπορούν να περπατήσουν έως την εκκλησία όπου θα παντρευτούν.
Στην πρώτη φωτογραφία ο Μαξ Ρόιτερ (Κώστας Καρράς), κυνηγώντας
το ζευγάρι περνάει από την παλιά, σκουριασμένη πόρτα του κτήματος.
Από την ίδια πόρτα, λίγο αργότερα βγαίνουν η Νατάσσα και ο Ορέστης.
Ο κινηματογραφικός γάμος στους Αγίους Αναργύρους
Τα
εξωτερικά γυρίσματα της εκκλησίας στην οποία έγινε ο γάμος του ζευγαριού έγιναν
στον Ιερό ναό Αγίου Βασιλείου, στην Βουλιαγμένη Αττικής.
Τα εσωτερικά όμως γυρίσματα, πραγματοποιήθηκαν στον ιερό ναό Αγίων Αναργύρων στα Σπάτα.
Ο ναός σήμερα έχει επεκταθεί και έχει αλλάξει, όμως αρκετά σημεία του παραμένουν ίδια.
Όπως το τέμπλο και η Ωραία Πύλη. Οι αγιογραφίες παραμένουν οι ίδιες, η διάταξή τους επίσης. Έχει αλλάξει το χρώμα της τεχνοτροπίας με την οποία είναι βαμμένος ο τοίχος και διακρίνεται η αγιογράφηση στις τοξωτές κολώνες του ναού ηοποία δεν υπάρχει στα πλάνα της ταινίας.
Η ταινία ξεπέρασε τα 751.000 εισιτήρια στην πρώτη της προβολή και υπήρξε από τις μεγαλύτερες εμπορικές επιτυχίες του ελληνικού κινηματογράφου
Άλλες χαρακτηριστικές σκηνές της ταινίας γυρίστηκαν στη Βίλα Καζούλη στην Κηφισιά και στο φράγμα της λίμνης του Μαραθώνα
0 Σχόλια