Άνευρη και σχεδόν απογοητευτική η συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης για την τοπική αγορά



Μοναδικό θέμα της ημερήσιας διάταξης, της επαναληπτικής συνεδρίασης της Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου Σπάτων-Αρτέμιδος, της13ης Φεβρουαρίου 2020, η συζήτηση για ανταλλαγή απόψεων και η κατάθεση προτάσεων για την ενίσχυση της τοπικής αγοράς των Σπάτων και της Αρτέμιδος.
Επρόκειτο για την πρώτη, επαναληπτική συνεδρίαση της επιτροπής για το 2020, αφού, μια εβδομάδα νωρίτερα, στις 6 Φεβρουαρίου 2020, είχε προγραμματιστεί συνεδρίαση της επιτροπής με το ίδιο θέμα, αλλά δεν πραγματοποιήθηκε, λόγω έλλειψης απαρτίας.

Σχετικά άρθρα

Μικρή συμμετοχή και στην επαναληπτική συνεδρίαση παρά τη σπουδαιότητα του θέματος
Κατά τη συνεδρίαση μίλησαν τα εξής άτομα με την εξής σειρά:

  1. Θέκλα Βαρβιτσιώτη, γενική γραμματέας - Σωματείο Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Αρτέμιδος «ΣΕΒΕΑ»
  2. Γιώργος Στάμου, γραμματέας - Ένωση Εμπόρων Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Σπάτων
  3. Χρήστος Ποθουλάκης, τακτικό μέλος - «Αξιόπιστη Λύση»
  4. Ειρήνη Θωμά, δημότης μέλος
  5. Μαριλένα  Γύπαρη, τακτικό μέλος - Σύλλογος Γυναικών Σπάτων
  6. Βασιλική Τσέπα, δημότης μέλος
  7. Ευφροσύνη Βαΐτση, δημότης μέλος
  8. Μαρία Κώνστα, τακτικό μέλος - Σύλλογος Νεάπολης Σπάτων «Ο Καραϊσκάκης»
  9. Αναστάσιος Φράγκος, πρόεδρος δημοτικής κοινότητας Σπάτων – Λούτσας
  10. Φίλιππος Αργυρός, δημοτικός σύμβουλος Σπάτων - Αρτέμιδος
  11. Σάββας Ιωαννίδης, Β΄ Αντιπρόεδρος - Σωματείο Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Αρτέμιδος «ΣΕΒΕΑ»
  •  Από τους 27 φορείς – μέλη της Επιτροπής, το λόγο έλαβαν μόλις πέντε άτομα, με τα δύο από αυτά να μην είναι τακτικά ή αναπληρωματικά μέλη, αλλά να είναι μέλη των φορέων που είναι μέλη της Επιτροπής.
  • Οι φορείς – μέλη της Επιτροπής διαβούλευσης που κατέθεσαν τις απόψεις τους για το θέμα ήταν το Σωματείο Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Αρτέμιδος «ΣΕΒΕΑ», η «Αξιόπιστη Λύση», ο Σύλλογος Γυναικών Σπάτων και ο Σύλλογος Νεάπολης Σπάτων «Ο Καραϊσκάκης».
  • Από τους εννέα δημότες που είναι μέλη της Επιτροπής μίλησαν τρεις, η Ειρήνη Θωμά, η Βασιλική Τσέπα και η Ευφροσύνη Βαΐτση.
  • Επιπλέον, μίλησαν τρία άτομα, ανάμεσά τους ο Γιώργος Στάμου, γραμματέας της Ένωσης Εμπόρων Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Σπάτων, ένωση που δεν είναι μέλος της Επιτροπής Διαβούλευσης, αφού αν και έχει ιδρυθεί από το 2012 είχε αφεθεί στη τύχη της για μεγάλο διάστημα και πολύ πρόσφατα απέκτησε νέο διοικητικό συμβούλιο, με πρόεδρο την Πολυξένη Τούντα, καθώς και ο δημοτικός σύμβουλος, Φίλιππος Αργυρός και ο πρόεδρος δημοτικής κοινότητας Σπάτων – Λούτσας, Αναστάσιος Φράγκος.

Πήγαμε για «συζήτηση», αλλά συζήτηση δεν έγινε
Παρόντες στη συνεδρίαση ο δήμαρχος Σπάτων – Αρτέμιδος, Δημήτρης Μάρκου, καθώς και αρκετοί αντιδήμαρχοι.
Σε όλη τη διάρκεια των ομιλιών, δεν συμμετείχε κανένας, δεν έγινε διάλογος, δεν βγήκε κάποιο συμπέρασμα. Η όλη διαδικασία ήταν, απλώς, μια εκφώνηση, μια ανάγνωση κάποιων προτάσεων από τους ομιλητές, η  οποία θα μπορούσε να είχε επιτευχθεί με ανακοινώσεις και δελτία Τύπου.
Καμία ψηφοφορία δεν έγινε, καμία απόφαση δεν πάρθηκε.
Στο τέλος των ομιλιών ο δήμαρχος είπε πως όλες οι προτάσεις που ακούστηκαν θα ληφθούν σοβαρά υπόψη και ότι το θέμα θα επανέλθει σε επόμενη συνεδρίαση η Επιτροπή Διαβούλευσης.
Και κάπως έτσι, οι προτάσεις έμειναν προτάσεις. Προτάσεις για καλύτερο φωτισμό των δρόμων, για σωστή σήμανση στις εισόδους του δήμου, για ενίσχυση των τοπικών επιχειρήσεων με οικονομικά κίνητρα, για δημιουργία γραφείου συμβούλου επιχειρήσεων, για διασύνδεση του αεροδρομίου, του  Εκπτωτικού Χωριό και Smart Park με τις τοπικές αγορές Αρτέμιδος και Σπάτων, για ανάδειξη τουριστικών αξιοθέατων, αρχαιολογικών χώρων, πολιτιστικών δράσεων…
Προτάσεις σωστές, αλλά, παράλληλα προτάσεις που τις έχουμε ακούσει πολλές φορές εδώ και χρόνια, προτάσεις που τις έχουμε διαβάσει και ξαναδιαβάσει στα προεκλογικά φυλλάδια των παρατάξεων, προτάσεις – προεκλογικές υποσχέσεις ακόμα και από τις δημοτικές εκλογές του 2014, που αν μη τι άλλο, κάποια στιγμή πρέπει, μετά από διεξοδική συζήτηση και έρευνα, να πάρουν συγκεκριμένη μορφή και να υλοποιηθούν.

Ξεχάστηκε η μονοδρόμηση της Βασιλέως Παύλου
Η ενίσχυση της τοπικής αγοράς των Σπάτων και της Αρτέμιδος είναι ένα θέμα που «καίει» και τις δύο πόλεις, και περισσότερο αυτή των Σπάτων, όπου τα λιγοστά καταστήματα που έχουν παραμείνει εκεί έχουν ελάχιστες εισπράξεις, με πολλά από αυτά να κινδυνεύουν με «λουκέτα» που θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερο μαρασμό την περιοχή.
Για τη μονοδρόμηση της Βασιλέως Παύλου, την οποία μεγάλη μερίδα των καταστηματαρχών της πόλης θεωρεί υπεύθυνη για την καταστροφική εικόνα που έχει η τοπική αγορά, δεν έγιναν ουσιαστικές αναφορές.
Ο δημοτικός σύμβουλος, Φίλιππος Αργυρός, πρότεινε «η είσοδος στην πόλη των Σπάτων από την Αρτέμιδα, να φτάνει έως την πρώην Eurobank», ενώ δημότης που ρώτησε «αν θα γίνει διάνοιξη της Βασιλέως Παύλου από την οδό Πλουτάρχου έως το Ηρώων και αν έχει γίνει κυκλοφοριακή μελέτη για διάνοιξή της από την πλατεία Ξενοφώντα και μετά» δεν πήρε καμία απάντηση.

Οι τοποθετήσεις των ομιλητών
  • Το Σωματείο Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Αρτέμιδος «ΣΕΒΕΑ» το οποίο είναι μέλος της Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου Σπάτων-Αρτέμιδος, με τακτικό μέλος την πρόεδρό του, Φωτεινή Τσούρη και με αναπληρωματικό μέλος τον α΄ αντιπρόεδρό του, Δημήτρη Καγιόπουλο, συμμετείχε στη συγκεκριμένη συνεδρίαση με ομιλήτρια τη Θέκλα Βαρβιτσιώτη, η οποία είναι γενική γραμματέας του.
Σύμφωνα με όσα είπε η Θέκλα Βαρβιτσιώτη, το ΣΕΒΕΑ προτείνει την αναβάθμιση του φωτισμού του κεντρικού δρόμου της Αρτέμιδος, τη μεταφορά της λαϊκής αγοράς του Σαββάτου εκτός του κέντρου της πόλης, τη λειτουργία παζαριών μετά και την σύμφωνη γνώμη του, τη θεσμοθέτηση της «Λευκής Νύχτας», τη διερεύνηση δυνατότητας μετατροπής της Λεωφόρου Αρτέμιδος σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας και τελικά πεζόδρομο, την κατασκευή της πλατείας Εθνικής Αντιστάσεως, τη διασύνδεση του αεροδρομίου, του  Εκπτωτικού Χωριό και Smart Park με τις τοπικές αγορές Αρτέμιδος και Σπάτων, με ταυτόχρονη ανάδειξη των τοπικών χαρακτηριστικών και αξιοθέατων και την αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου, τη διαρκή διαφημιστική προβολή σε Εκπτωτικό Χωριό και Smart Park των τουριστικών αξιοθέατων του δήμου, την αποτροπή της επέκτασης του ανοίγματος των καταστημάτων του Εκπτωτικού Χωριού και Smart Park, τις Κυριακές Μαΐου έως Οκτωβρίου, τον αποχαρακτηρισμό της Λεωφόρου Αρτέμιδος από «Εθνική Οδός», τη δημιουργία περιφερειακών χώρων στάθμευσης, την αναμόρφωση και επέκταση των χρήσεων γης για τις κεντρικές οδούς της πόλης, την επίσπευση των πράξεων εφαρμογής του εγκεκριμένου σχεδίου της Αρτέμιδος και τη δημιουργία αθλητικών υποδομών και χώρου κοινωνικών εκδηλώσεων στην πόλη.

Σχετικά άρθρα

  • Για να ενισχυθεί η αγορά της πόλης θα πρέπει να υπάρξει σωστή σήμανση που θα οδηγεί τον επισκέπτη στο κέντρο των Σπάτων, να δημιουργηθεί πιάτσα ταξί, να βρεθεί χώρος διαφημίσεων των καταστημάτων της πόλης σε οικόπεδο του δήμου και στην ιστοσελίδα του, να τοποθετηθεί σήμανση στη βόρεια πύλη του αεροδρομίου η οποία θα καθοδηγεί προς τις δυο πόλεις, Σπάτα και Αρτέμιδα, να επιταχυνθεί η ανακατασκευή του πνευματικού Κέντρου «Χρήστος Μπέκας» και να πραγματοποιείται συνεχής προβολή των επαγγελματιών του δήμου σε χώρο του αεροδρομίου, είπε ο Γιώργος Στάμου, γραμματέας της Ένωσης Εμπόρων Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Σπάτων.

 Σχετικά άρθρα

  • Την σύνταξη ενός τοπικού, αναπτυξιακού σχεδίου από το δήμο, τη προώθηση ενός Κέντρου Επιχειρηματικότητας,  τη μελέτη τα νέων δεδομένων που υπάρχουν στην περιοχή, μετά τη δημιουργία μεγάλων έργων όπως το αεροδρόμιο, το Εκπτωτικό Χωριό, η Αττική Οδός, την ανάδειξη των αρχαιολογικών τόπων, καθώς και τον εκσυγχρονισμό του δήμου, πρότεινε ο πρώην Συνήγορος του Δημότη και των Επιχειρήσεων, Χρήστος Ποθουλάκης, ως λύσεις για την ανάπτυξη της τοπικής αγοράς του δήμου.

  • Να δοθούν κίνητρα στους ιδιοκτήτες καταστημάτων των Σπάτων, κίνητρα όπως έκπτωση ή απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη, να μειώνονται οι δημοτικοί φόροι τους αν προσλαμβάνουν ανέργους, να βραβεύονται ή να ενισχύονται οικονομικά όσοι παρέχουν υπηρεσίες που ξεχωρίζουν, να παρέχεται διαφημιστική προβολή, να δημιουργηθούν καταστήματα με τη σύμπραξη του δήμου, καταστήματα εστίασης και παροχής υπηρεσιών σε τουρίστες και να δημιουργηθεί ένα γραφείο από το δήμο το οποίο θα παρέχει νομικές συμβουλές σε νέους επιχειρηματίες, ζήτησε από την Επιτροπή Διαβούλευσης η Ειρήνη Θωμά, μέλος της.

  • Να επαναλειτουργήσει σύντομα το πνευματικό κέντρο «Χρήστος Μπέκας», να αξιοποιηθούν οι αρχαιολογικοί τόποι και τα τουριστικά αξιοθέατα του δήμου, καθώς και να συγκροτήσει ο δήμος ένα σχέδιο τόνωσης της τοπικής αγοράς, σε συνεργασία με τους φορείς της πόλης, πρότεινε η Μαριλένα  Γύπαρη τακτικό μέλος της Επιτροπής Διαβούλευσης, μιλώντας εκ μέρους του Συλλόγου Γυναικών Σπάτων. 

  • Αν θα γίνει διάνοιξη της Βασιλέως Παύλου από την οδό Πλουτάρχου έως το Ηρώων και αν έχει γίνει κυκλοφοριακή μελέτη για διάνοιξή της από την πλατεία Ξενοφώντα και μετά, ρώτησε το μέλος της Επιτροπής Διαβούλευσης, Βασιλική Τσέπα και πρότεινε τη δημιουργία δημοτικής συγκοινωνίας από το αεροδρόμιο προς τα κέντρα των Σπάτων και της Αρτέμιδος. 

  • Την καλύτερη ενημέρωση του ηλεκτρονικού πίνακα που βρίσκεται στη διασταύρωση της Αρτέμιδος, το κλείσιμο της Λεωφόρου Αρτέμιδος την Κυριακή της Αποκριάς έτσι ώστε να λειτουργήσει σαν πεζόδρομος για όσους θα συμμετάσχουν στις σχετικές εκδηλώσεις, την αποστολή ενημερωτικού σημειώματος για τα δρώμενα του δήμου μαζί με τους λογαριασμούς της ύδρευσης και την εξωστρέφεια του δήμου σε site του εξωτερικού, πρότεινε η Ευφροσύνη Βαΐτση, δημότης μέλος της Επιτροπής Διαβούλευσης. 

  • Την ύπαρξη δυο καταστημάτων στους χώρους αφίξεων και αναχωρήσεων του αεροδρομίου, στα οποία θα υπάρχουν διαφημιστικά φυλλάδια καθώς και χώρος προβολής των τουριστικών αξιοθέατων του δήμου, πρότεινε η Μαρία Κώνστα, τακτικό μέλος της Επιτροπής Διαβούλευσης και πρόεδρος του συλλόγου Νεάπολης Σπάτων «Ο Καραϊσκάκης». 

  • Να μην πληρωθούν δημοτικά τέλη και να υδρεύονται δωρεάν τα καταστήματα που θα νοικιαστούν σε επαγγελματίες, που θα μπορούσε να βρει και να προσελκύσει ο δήμος, απευθυνόμενος σε συγκεκριμένα σωματεία και πείθοντας, παράλληλα, τους ιδιοκτήτες τους να νοικιάσουν με χαμηλότερα ενοίκια, πρότεινε στην Επιτροπή ο Αναστάσιος Φράγκου, πρόεδρος δημοτικής κοινότητας Σπάτων – Λούτσας. 

  • Σε κατάθεση προτάσεων στην Επιτροπή Διαβούλευσης, για την ενίσχυση της τοπικής αγοράς της Αρτέμιδος και των Σπάτων, προχώρησε και ο δημοτικός σύμβουλος Σπάτων - Αρτέμιδος, Φίλιππος Αργυρός.

  • Την αλλαγή έστω της ημέρας και όχι του τόπου της λαϊκής αγοράς της Αρτέμιδας και τον καθαρισμό της παραλίας του Αγίου Νικολάου από τα φύκια, πρότεινε ο Σάββας Ιωαννίδης, Β΄ Αντιπρόεδρος  του Σωματείου Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Αρτέμιδος «ΣΕΒΕΑ», συμπληρώνοντας όσα είπε η γενική γραμματέας του, Θέκλα Βαρβιτσιώτη και τονίζοντας ότι η κάθε τοπική αγορά τονώνεται από τους δημότες της πόλης στην οποία βρίσκεται.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια