Τι ζητούν οι έμποροι και επαγγελματίες της Αρτέμιδας για την ενίσχυση της τοπικής αγοράς



Σε κατάθεση προτάσεων, για την ενίσχυση της τοπικής αγοράς της Αρτέμιδος και των Σπάτων, προχώρησε το Σωματείο Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Αρτέμιδος, κατά την  επαναληπτική, λόγω έλλειψης απαρτίας την Πέμπτη, 6 Φεβρουαρίου 2020, τακτική συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου Σπάτων-Αρτέμιδος, της 13ης Φεβρουαρίου 2020, η οποία είχε αυτό ως μοναδικό θέμα της ημερήσιας διάταξης.

Το Σωματείο Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Αρτέμιδος «ΣΕΒΕΑ» το οποίο είναι μέλος της Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου Σπάτων-Αρτέμιδος, με τακτικό μέλος την πρόεδρό του, Φωτεινή Τσούρη και με αναπληρωματικό μέλος τον α΄ αντιπρόεδρό του, Δημήτρη Καγιόπουλο, συμμετείχε στη συγκεκριμένη συνεδρίαση με ομιλήτρια τη Θέκλα Βαρβιτσιώτη, η οποία είναι γενική γραμματέας του.

Σύμφωνα με όσα είπε η Θέκλα Βαρβιτσιώτη, το ΣΕΒΕΑ προτείνει:
Την αναβάθμιση του φωτισμού του κεντρικού δρόμου της Αρτέμιδος, τη μεταφορά της λαϊκής αγοράς του Σαββάτου εκτός του κέντρου της πόλης, τη λειτουργία παζαριών μετά και την σύμφωνη γνώμη του, τη θεσμοθέτηση της «Λευκής Νύχτας», τη διερεύνηση δυνατότητας μετατροπής της Λεωφόρου Αρτέμιδος σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας και τελικά πεζόδρομο, την κατασκευή της πλατείας Εθνικής Αντιστάσεως, τη διασύνδεση του αεροδρομίου, του  Εκπτωτικού Χωριό και Smart Park με τις τοπικές αγορές Αρτέμιδος και Σπάτων, με ταυτόχρονη ανάδειξη των τοπικών χαρακτηριστικών και αξιοθέατων και την αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου, τη διαρκή διαφημιστική προβολή σε Εκπτωτικό Χωριό και Smart Park των τουριστικών αξιοθέατων του δήμου, την αποτροπή της επέκτασης του ανοίγματος των καταστημάτων του Εκπτωτικού Χωριού και Smart Park, τις Κυριακές Μαΐου έως Οκτωβρίου, τον αποχαρακτηρισμό της Λεωφόρου Αρτέμιδος από «Εθνική Οδός», τη δημιουργία περιφερειακών χώρων στάθμευσης, την αναμόρφωση και επέκταση των χρήσεων γης για τις κεντρικές οδούς της πόλης, την επίσπευση των πράξεων εφαρμογής του εγκεκριμένου σχεδίου της Αρτέμιδος και τη δημιουργία αθλητικών υποδομών και χώρου κοινωνικών εκδηλώσεων στην πόλη.

Αναλυτικά οι προτάσεις που κατατέθηκαν από το Σωματείο Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Αρτέμιδος και ζητήθηκε, αφού συζητηθούν στην Επιτροπή, να τεθούν σε ψηφοφορία:

  • «Άμεση αναβάθμιση και εμπλουτισμός του δημοτικού φωτισμού της Λεωφόρου Αρτέμιδος και της Λεωφόρου Βραυρώνος και ηχητική εγκατάσταση στην Λεωφόρο Αρτέμιδος για την επαρκή ηχητική κάλυψη των πολιτιστικών δραστηριοτήτων- εκδηλώσεων και των Εθνικών παρελάσεων του Δήμου μας.
  • Άμεση μεταφορά της λαϊκής αγοράς του Σαββάτου εκτός του κέντρου της πόλης και της παραλιακής ζώνης, τους μήνες Μάιο έως Οκτώβριο, καθώς δημιουργείται κυκλοφοριακή συμφόρηση επί της Λεωφόρου Αρτέμιδος και γίνεται δυσχερής η ομαλή λειτουργία της τοπικής αγοράς της πόλης.
    Προτεινόμενη τοποθεσία η οδός Αιγαίου.
  • Οποιαδήποτε πρόταση λειτουργίας παζαριού στην τοπική αγορά μας, να λαμβάνει χώρα μόνο μετά και την σύμφωνη γνώμη του Σωματείου μας.
    Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι τα καταστήματα της πόλης μας επαρκούν πλήρως για την κάλυψη των αναγκών των κατοίκων και επισκεπτών της αφενός, και αφετέρου η λειτουργία παζαριού αποδυναμώνει και αφυδατώνει την όποια προσπάθεια υγιούς ανάπτυξης της τοπικής επιχειρηματικότητας και αγοράς.
  • Άμεση θεσμοθέτηση της «Λευκής Νύχτας» στην αγορά της Αρτέμιδας, και ένταξη της στις Πολιτιστικές Δραστηριότητες του Δήμου μας από το τρέχον έτος, με σκοπό την ενδυνάμωση των σχέσεων καταναλωτών – καταστημάτων -πολιτιστικών δραστηριοτήτων της πόλης μας, και την ενίσχυση της τοπικής αγοράς μας.
  • Συγκοινωνιακή μελέτη της πόλης μας με χρηματοδότηση από τον Δήμο, για την δυνατότητα μετατροπής της Λεωφόρου Αρτέμιδος σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας και τελικά πεζόδρομου, ώστε να δημιουργηθεί ένας πόλος έλξης επισκεπτών-καταναλωτών και ανάπτυξης επιχειρήσεων με την παράλληλη δυνατότητα απορρόφησης χρηματοδοτικών εργαλείων τύπου ΕΣΠΑ.
  • Διαμόρφωση και κατασκευή της πλατείας Εθνικής Αντιστάσεως στην Αρτέμιδα.
  • Διασύνδεση της επισκεψιμότητας των Μεγάλων Κέντρων που λειτουργούν στον Δήμο μας (Αεροδρόμιο – Εκπτωτικό Χωριό – Smart Park) με τις τοπικές αγορές των πόλεων μας (Αρτέμιδα – Σπάτα), αναδεικνύοντας τα τοπικά μας χαρακτηριστικά και αξιοθέατα, και αξιοποιώντας παράλληλα το παραλιακό μας μέτωπο (Θεματικό Πάρκο στη Λίμνη, δημιουργία Μαρίνας, δημιουργία περιπατητικού πεζόδρομου-ποδηλατοδρόμου κατά μήκος της παραλίας μας, αξιοποίηση του θαλάσσιου αθλητισμού ως πόλου έλξης του τουρισμού διεθνώς).
  • Άμεση παρέμβαση και διεκδίκηση της δημοτικής μας αρχής από αεροδρόμιο, Mac Arthur, Smart Park, για την διαρκή διαφημιστική προβολή σε περίοπτες θέσεις των τουριστικών αξιοθέατων της πόλης για την προσέλκυση τουριστών και την αύξηση της επισκεψιμότητας της.
  • Αποτροπή της επέκτασης του ανοίγματος των καταστημάτων του εκπτωτικού χωριού και Smart Park, τις Κυριακές Μαΐου έως Οκτωβρίου, καθώς εάν συμβεί θα αποδυναμώσει περαιτέρω τις τοπικές μικρές και οικογενειακές επιχειρήσεις της πόλης μας.
  • Αποχαρακτηρισμός της Λεωφόρου Αρτέμιδος από “Εθνική Οδός”, καθώς αφενός δεν πληροί τους όρους του Κ.Ο.Κ. για μια τέτοια χρήση ασφαλούς οδού ταχείας κυκλοφορίας, και αφετέρου στη πράξη δεν υφίσταται και δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες και την ανάπτυξη του εμπορικού κέντρου της πόλης μέσα στον αστικό ιστό αυτής.
  • Δημιουργία περιφερειακών χώρων στάθμευσης, για την ανακούφιση της κυκλοφοριακής συμφόρησης ειδικά τους θερινούς μήνες
  • Αναμόρφωση και επέκταση των χρήσεων γης για τις κεντρικές οδούς της πόλης μας.
  • Επίσπευση των πράξεων εφαρμογής του εγκεκριμένου σχεδίου της πόλης μας, ώστε να υλοποιηθούν τα επιτακτικά έργα οδοποιίας, κατασκευής των απαραίτητων κοινόχρηστων χώρων, κατασκευή αγωγών όμβριων και αποχέτευσης.
    Επισημαίνουμε εδώ την έλλειψη κατάλληλων και επαρκών σχολικών μονάδων στη πόλη μας, που καθιστά δυσχερή την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση των μαθητών μας και δυσκολεύει τη ζωή των οικογενειών τους. Είναι φανερή επίσης και η έλλειψη αθλητικών υποδομών, και χώρου κοινωνικών εκδηλώσεων, που θα μπορούσαν εκτός των άλλων να προσελκύσουν και πολλούς επισκέπτες από τις γύρω πόλεις και όχι μόνον, και να αποκομίζουμε πολλαπλά οφέλη ως κοινωνία και τοπική αγορά.
  • Τέλος, σας καλούμε να θεσπίσετε επιτροπή παρακολούθησης σε μηνιαία βάση του χρονοδιαγράμματος εφαρμογής και της πορείας υλοποίησης των πιο πάνω προτάσεων-στόχων με τη συμμετοχή του Σωματείου μας καθώς και των καθ’ ύλην αρμοδίων».
Από το ίδιο σωματείο το λόγο έλαβε και ο Β΄ αντιπρόεδρος, Σάββας Ιωαννίδης, ο οποίος πρόσθεσε ότι θα μπορούσε, αντί να αλλάξει ο τόπος, να αλλάξει η μέρα κατά την οποία γίνεται η λαϊκή αγορά στην Αρτέμιδα και αυτή η μέρα να μην είναι το Σάββατο, μέρα που η πόλη έχει πολύ περισσότερο κόσμο από τις καθημερινές, λόγω των πολλών επισκεπτών. Επιπλέον, αναφέρθηκε στο πρόβλημα με τα φύκια που υπάρχει στην παραλία της πόλης, στην περιοχή του Αγίου Νικολάου, ζητώντας να καθαριστεί και, τέλος, σημείωσε ότι η αγορά τονώνεται από όλους μας με το να την υποστηρίζουμε.

Σχετικά άρθρα





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια