Καυγάς στο δημοτικό συμβούλιο για τη διακοπή νερού στα Σπάτα


Ήταν το εκτός ημερήσιας διάταξης θέμα που μονοπώλησε, στο δημοτικό συμβούλιο της 17ης Φεβρουαρίου 2020.
Τα «αίματα άναψαν» όταν η επικεφαλής της Ανανεωτικής Ανεξάρτητης Συμμαχίας Σπάτων και Αρτέμιδος (ΑΝ.Α.Σ.Σ.Α), Άννα Ραφτοπούλου πήρε το λόγο και αναφέρθηκε στο θέμα που ταλαιπώρησε μεγάλη μερίδα των κατοίκων των Σπάτων, την περασμένη Παρασκευή, όταν μια, υποτίθεται, προγραμματισμένη διακοπή υδροδότησης, προκειμένου να αναβαθμιστεί το δίκτυο της Ε.ΥΔ.ΑΠ., αντί να διαρκέσει από τις 9:00 το πρωί έως τις 5:00 το απόγευμα, όπως ανέφερε σχετική ανακοίνωση του δήμου, διήρκεσε πολλές περισσότερες ώρες, ακόμα και έως τα ξημερώματα της επόμενης μέρας σε αρκετές περιοχές.

Οι κάτοικοι περίμεναν να έχουν νερό στα σπίτια τους μετά τις 5:00 το απόγευμα. Όσο περνούσαν οι ώρες και κάτι τέτοιο δεν συνέβαινε, προσπαθούσαν να ενημερωθούν σχετικά με το πότε θα λάβει τέλος η διακοπή. Μέχρι, περίπου, τις 10:00 το βράδυ, επίσημη ενημέρωση από το δήμο δεν υπήρξε.
Πέντε ώρες μετά από την ώρα που οι κάτοικοι περίμεναν ότι η υδροδότηση στα Σπάτα θα αποκατασταθεί, με μια ανακοίνωση στη σελίδα του δήμου στο Facebook, ενημερώθηκαν ότι «ήδη η υδροδότηση αποκαθίσταται», χωρίς να αναφέρεται κάποιος εκτιμώμενος χρόνος αποκατάστασης. Και, ακόμα και τέσσερις ώρες από την ανάρτηση της συγκεκριμένης ανακοίνωσης, πολλοί κάτοικοι εξακολουθούσαν να μην έχουν νερό στα σπίτια τους, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που αναφέρουν ότι η οι βρύσες τους έτρεξαν τα ξημερώματα.

Το πρωί του Σαββάτου, ο Γιάννης Παραχεράκης, αρμόδιος αντιδήμαρχος Σπάτων - Αρτέμιδος, με κείμενό του στη σελίδα του στο Facebook, δήλωσε ότι αναλαμβάνει πλήρως τις ευθύνες για τα προβλήματα από τη διακοπή νερού στα Σπάτα.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας, ο δήμαρχος Σπάτων – Αρτέμιδος, Δημήτρης Μάρκου, επέλεξε να εξηγήσει το τι ακριβώς συνέβη την Παρασκευή το απόγευμα, με ένα βίντεο διάρκειας πεντέμισι λεπτών.
Στο βίντεο αυτό, αρχικά, αναφέρθηκε στα τεχνικά και οικονομικά χαρακτηριστικά του έργου που πραγματοποιείται στο δίκτυο ύδρευσης της πόλης, χαρακτηρίζοντάς το ως «το μεγαλύτερο έργο υποδομής που έχει γίνει ποτέ στην ιστορία του δήμου» και εξηγώντας το σκοπό κατασκευής του, που, κυρίως, είναι η μείωση των διαρροών.
«Σύμφωνα με την εκτίμηση της αναδόχου εταιρείας, η αποκατάσταση αυτής της παρέμβασης θα είχε ολοκληρωθεί στις 5:00 το απόγευμα, όμως ο χρόνος για το άδειασμα, αλλά και το γέμισμα του αγωγού, ήταν πολύ μεγαλύτερος από τον εκτιμώμενο» είπε ο δήμαρχος και ζήτησε «συγνώμη από όλους τους κατοίκους που ταλαιπωρήθηκαν».
Παράλληλα, ευχαρίστησε τους συνεργάτες του αντιδημάρχους, το διευθυντή της Τεχνικής Υπηρεσίας και τους υπαλλήλους της Ύδρευσης, για την προσπάθεια που κατέβαλαν, κάτω από τέτοια, έντονα, καιρικά φαινόμενα και τόνισε ότι «η κριτική και οι βαρύγδουπες εκφράσεις, η κριτική για όλους και για όλα, είναι πάρα πολύ εύκολη, ειδικά όταν κάποιος κάθεται στον καναπέ με το πληκτρολόγιο, κρίνοντας τους πάντες και τα πάντα».
Τέλος ο δήμαρχος αναφέρθηκε σε «έμμισθους κονδυλοφόρους» οι οποίοι ζήτησαν να παραιτηθούν αντιδήμαρχοι και προσωπικό, τονίζοντας ότι τέτοιες παραιτήσεις δεν θα τις έκανε δεκτές. «Όχι  μόνο δεν θα τις έκανα δεκτές, αλλά, αντιθέτως, είμαι περήφανος για αυτούς, για το ζήλο και το ενδιαφέρον που επέδειξαν» είπε χαρακτηριστικά.

Η σύμβαση προβλέπει ότι το έργο θα μπορούσε να γίνει σε ώρες ή μέρες κατά τις οποίες δεν θα χρειαζόταν να κλείσουν τα σχολεία των Σπάτων
«Θεωρούμε ότι είναι πολύ μεγάλο σφάλμα να κλείνουν σχολεία, για να γίνονται τα όποια έργα, είτε αυτά είναι πολύ μεγάλα έργα, τα μεγαλύτερα έργα ύδρευσης που έχουν γίνει ποτέ, είτε όχι. Με δεδομένο ότι προβλέπεται, για σοβαρούς λόγους, αυτές οι εργασίες να γίνονται εκτός ωραρίου εργασίας, όπως σωστά γράφει μέσα η σύμβαση, κάλλιστα, τα έργα θα μπορούσαν να γίνουν ένα Σάββατο ή να γίνουν απογευματινές ώρες, έτσι ώστε να μη χαθούν ώρες μαθημάτων και να μην ταλαιπωρηθούν γονείς και παιδιά» είπε η Άννα Ραφτοπούλου, αναφερόμενη στο θέμα.

«Τι είδους ευθύνη είναι αυτή που αναλάβατε, κύριε Παραχεράκη»;
Αφού σημείωσε ότι η σύμβαση του συγκεκριμένου έργου αναφέρεται σε διακοπές υδροδότησης το πολύ έξι ωρών, και όχι οκτάωρες όπως αυτές που ανακοινώνει ο δήμος, η επικεφαλής της ΑΝ.Α.Σ.Σ.Α. συνέχισε, απευθυνόμενη στο Γιάννη Παραχεράκη, αντιδήμαρχο Σπάτων - Αρτέμιδος, λέγοντας τα εξής:
«Βγήκατε, κύριε Παραχεράκη, και πήρατε την ευθύνη και καλά κάνατε, γιατί ήσασταν υπεύθυνος. Το ερώτημα που γεννάται είναι «ποια είναι αυτή η ευθύνη που πήρατε». Τι είδους ευθύνη είναι αυτή που πήρατε; Είπατε «συγνώμη, φταίω εγώ»; Είπατε «ναι, είμαι υπεύθυνος για αυτό που έγινε, παραιτούμαι»; «Ναι, είμαι υπεύθυνος για αυτό που έγινε» και κάτι άλλο; Τι σημαίνει το ότι αναλάβατε την ευθύνη; Αυτό δεν το έχουμε ακόμα καταλάβει, οπότε σας παρακαλώ να το προσδιορίσετε, σήμερα».

Συνεχίζοντας, η Άννα Ραφτοπούλου ρώτησε γιατί δεν υπάρχει ένα Plan B σε τέτοιες περιπτώσεις, κατά τις οποίες γίνεται διακοπή νερού για πάρα πολλές ώρες. «Διάβασα στο διαδίκτυο, ομολογώ για πρώτη φορά, ότι θα μπορούσαν, ενδεχομένως, να υπάρχουν κάποιοι αγωγοί bypass» είπε και πρόσθεσε ότι ειδικοί από εταιρείες που ασχολούνται με υδραυλικά έργα τη διαβεβαίωσαν, στη συντριπτική τους πλειονότητα, ότι «θα έπρεπε να προβλέπονται αγωγοί bypass σε περιπτώσεις που διακοπές νερού θα κρατήσουν πάρα πολλές ώρες».
«Άρα, λοιπόν, αν εμείς δεν το έχουμε προβλέψει αυτό, τι προτιθέμεθα να κάνουμε; Θα φροντίσουμε από δω και πέρα σε όλες τις επόμενες εργασίες που θα γίνουν, αν συμβεί αυτό, να υπάρχουν αγωγοί bypass, ώστε να μην ταλαιπωρηθούν άλλο οι συμπολίτες μας; Και δεν αναφέρομαι, βεβαίως, μόνο στα Σπάτα, αλλά γενικότερα» είπε.

Τα σχόλια της επικεφαλής της ΑΝ.Α.Σ.Σ.Α. για το βίντεο του δημάρχου
Η Άννα Ραφτοπούλου σχολίασε και το βίντεο με το οποίο ο Δημήτρης Μάρκου απευθύνθηκε στους δημότες, το απόγευμα του Σαββάτου.
Αρχικά, ρώτησε το δήμαρχο πόσο, τελικά, κοστίζει το συγκεκριμένο έργο, αν κοστίζει 4 εκατομμύρια ευρώ, όπως δήλωσε στο βίντεο ή 3 εκατομμύρια ευρώ και κάτι, εκ των οποίων τα υπόλοιπα είναι από πόρους του δήμου. «Το ένα εκατομμύριο ήταν καθ' υπερβολήν ή υπάρχει κάτι άλλο που δεν το γνωρίζουμε;» είπε χαρακτηριστικά.

Τους, προφανώς έμμισθους, κονδυλοφόρους του Μαΐου τους συμπαθούσατε και τους συμπαθείτε ακόμα και σήμερα»
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις δηλώσεις του δημάρχου σχετικά με τους συνεργάτες του και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάστηκαν για να αποκατασταθεί η υδροδότηση, τις οποίες χαρακτήρισε «δακρύβρεχτα σχόλια». «Κουράστηκαν να κοιτάνε, προφανώς, με τα μάτια κουράστηκαν, γιατί δεν δούλευαν. Απλώς, κύριε Παραχεράκη ήσασταν εκεί, από πάνω και αγωνιούσατε... Εν πάση περιπτώσει, δεν θα το σχολιάσω, γιατί είναι δικό σας πρόβλημα. Είναι δικό σας πρόβλημα και τα λεγόμενά σας και η εικόνα που θέλετε να περνάτε προς τα έξω» είπε σχετικά και συνέχισε, αναφερόμενη στα όσα περί «έμμισθων κονδυλοφόρων» είπε ο Δημήτρης Μάρκου στο συγκεκριμένο βίντεο.
«Φυσικά θα σχολιάσω τα λόγια σας περί «έμμισθων κονδυλοφόρων», όταν, μάλιστα, κύριε Μάρκου είναι πολύ νωπές ακόμα οι εκλογές του ΄19. Όταν έχει περάσει πολύ λίγος καιρός κύριε Μάρκου από τότε που υπήρχαν «κίτρινες» εφημερίδες, «κίτρινες» φυλλάδες που μόνο εσάς διαφήμιζαν. Σε κάθε σελίδα τους υπήρχε μία διαφήμιση, είτε συμβούλου σας, είτε προσωπική διαφήμιση, δική σας. Εφημερίδες που μοίραζαν οι δικοί σας αντιδήμαρχοι, με τα δικά τους αυτοκίνητα, με τα δικά τους μηχανάκια, τις πέταγαν δεξιά και αριστερά. Όταν δικοί σας υποψήφιοι σύμβουλοι τις μοίραζαν στα φανάρια, λέγοντας τα χειρότερα λόγια για μένα και τους χειρότερους χαρακτηρισμούς. Εφημερίδες που λασπολογούσαν μέχρι αηδίας και, βεβαίως, είναι στα δικαστήρια, με εμένα, τον αδερφό μου και την οικογένειά μου. Εσείς, λοιπόν, κύριε Μάρκου, δεν έχετε δικαίωμα να μιλάτε για «έμμισθους κονδυλοφόρους». Γιατί αυτούς τους, προφανώς έμμισθους, κονδυλοφόρους του Μαΐου τους συμπαθούσατε και τους συμπαθείτε ακόμα και σήμερα. Άρα, λοιπόν, δεν δικαιούστε να μιλάτε για «έμμισθους κονδυλοφόρους». Είναι καιρός επιτέλους να σοβαρευτείτε, να μην βάζετε απέναντί σας όποιον έχει διαφορετική άποψη, να σταματήσετε να απειλείτε ανθρώπους που έχουν αντίθετη άποψη από εσάς, έτσι;».

Σε αυτό το σημείο ο δήμαρχος τη διέκοψε, λέγοντας «δεν κατάλαβα το «έτσι»…». «Μην εξάπτεστε, θα μου απαντήσετε, όπως ακριβώς σας απαντάω και εγώ» συνέχισε η Άννα Ραφτοπούλου με το Δημήτρη Μάρκου να την καλεί να αναφέρει ποιον απείλησε. «Πείτε μου μια περίπτωση που απείλησα… Θα μου πείτε ποιον απείλησα» απαίτησε ο Δημήτρης Μάρκου και η Άννα Ραφτοπούλου συνέχισε, λέγοντας: «Πρέπει λοιπόν να σοβαρευτείτε, το επαναλαμβάνω για να ακουστεί καλά, να σταματήσετε να θεωρείτε ότι είναι απέναντί σας όποιος λέει κάτι αντίθετο και, ή θα τον απειλήσετε, ή θα θεωρήσετε ότι είναι πληρωμένος από αντίθετη παράταξη. Και δεν μιλάω μόνο για τη δικιά μου παράταξη, αλλά για οποιαδήποτε παράταξη. Αυτοί που έχουν αντίθετη άποψη από εσάς, δεν σημαίνει ότι είναι από κάποια άλλη παράταξη και, σίγουρα, δεν σημαίνει ότι μπορεί να είναι και πληρωμένοι από άλλη παράταξη».

Πώς ξεκίνησε ο καυγάς
Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο αντιδήμαρχος Σπάτων – Αρτέμιδος, Γιάννης Παραχεράκης και σύντομα τα «αίματα άναψαν».
«Θα ήθελα εκείνο το βράδυ να ήσασταν μαζί μας και να ρωτούσατε τρεις υπαλλήλους του δήμου, που ήτανε μέσα στο φρεάτιο, ποιες ήταν οι συνθήκες. Και να ερχόσασταν μετά στη Δεξαμενή για να τις ξαναδείτε τις συνθήκες. Και να ερχόσασταν από το πρωί μαζί μας για να δείτε ποιες ήταν οι συνθήκες» είπε στην αρχή της ομιλίας του, μέχρι τη στιγμή που η Άννα Ραφτοπούλου τον διέκοψε, λέγοντάς του ότι αυτή είναι η δουλειά του.
«Δουλειά μας είναι, κυρία Ραφτοπούλου και την κάνουμε πάρα πολύ καλά» απάντησε ο αντιδήμαρχος, με την Άννα Ραφτοπούλου να επαναλαμβάνει τη φράση «είναι δουλειά σας, κύριε Παραχεράκη» και αυτόν να διαμαρτύρεται επειδή τον διέκοψε και να ζητάει από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, Πέτρο Κατσούλη, να επιληφθεί.
Τότε, ο Δημήτρης Μάρκου επενέβη στη συζήτηση, λέγοντας, σε έντονο ύφος «αυτοί είναι οι θύτες που έγιναν θύματα, και πετάγονται…» και ξεκίνησε ένας άγριος καυγάς, με πρωταγωνιστές το δήμαρχο και την επικεφαλής της ΑΝ.Α.Σ.Σ.Α., που κράτησε σχεδόν ένα λεπτό.
«Δεν ντρέπεσαι;» τον ρώτησε, φωνάζοντας, η Άννα Ραφτοπούλου και ο Δημήτρης Μάρκου της απάντησε: «Εσύ να ντρέπεσαι».
Επικράτησε χάος στην αίθουσα.
«Το σύστημα αυτό το ανέθρεψες εσύ. Το σύστημα αυτό εσύ το δημιούργησες και έγινες θύμα» είπε κάποια στιγμή ο δήμαρχος, στην Άννα Ραφτοπούλου.

Δημοτικοί σύμβουλοι, φώναζαν στον πρόεδρο να επιβάλλει την τάξη και ο ίδιος μάταια προσπαθούσε να το καταφέρει, χτυπώντας το χέρι στο τραπέζι και φωνάζοντας και στους δύο για να σωπάσουν.


Όταν τα πράγματα ηρέμησαν, ο Γιάννης Παραχεράκης συνέχισε: «Εμείς, κυρία Ραφτοπούλου, είμαστε κοντά στο προσωπικό. Και αν χρειαστεί να μπούμε και μέσα στη λακκούβα, θα μπούμε, όπως το έχουμε κάνει στο παρελθόν και σε άλλες περιπτώσεις. Η διαδρομή μας είναι γνωστή. Η διαδρομή μου στα κοινά της Αρτέμιδος είναι γνωστή. Και οι κρίσεις θέλω να είναι πιο σοβαρές».

«Δεν υπάρχει Plan B για το συγκεκριμένο έργο»
Απαντώντας, σε όσα είπε η Άννα Ραφτοπούλου σχετικά με το Plan B και τα bypass, ο Γιάννης Παραχεράκης είπε ότι Plan B στη συγκεκριμένη περίπτωση έργου δεν μπορεί να υπάρξει, γιατί «τα δίκτυα των Σπάτων και της Αρτέμιδος δεν έχουν ενδιάμεση βάνα» και ότι το συγκεκριμένο έργο «θα ολοκληρωθεί και θα συνεχιστεί με οποιοδήποτε κόστος». «Αυτό θέλω να το καταλάβετε πάρα πολύ καλά», συμπλήρωσε, με την Άννα Ραφτοπούλου να λέει ότι σε αυτό δεν υπάρχει διαφωνία.

Γιάννης Παραχεράκης: «Λογοδοτώ εκεί που πρέπει»
Τέλος, ο Γιάννης Παραχεράκης, αναφερόμενος στην περί «ανάληψης ευθύνης» ερώτηση της Άννας Ραφτοπούλου δήλωσε: «Παίρνω την ευθύνη τη συγκεκριμένη, αναλαμβάνω την ευθύνη στον κόσμο των Σπάτων και της Αρτέμιδος, αυτός θα με κρίνει  και λογοδοτώ εκεί που πρέπει».

«Οι κοκορομαχίες σας δεν οδηγούν πουθενά»
Σε «αντιπαραθέσεις και κοκορομαχίες, από τις δυο πλευρές, οι οποίες δεν οδηγούν πουθενά», αναφέρθηκε ο δημοτικός σύμβουλος, Φίλιππος Αργυρός.
«Καλό είναι να μη γίνονται αναφορές για την πρόσφατη προεκλογική περίοδο, γιατί θα μπορούσαμε και εμείς, κύριε πρόεδρε, να πούμε για πρακτικές που εφάρμοζαν και οι δύο υποτιθέμενοι μεγάλοι συνδυασμοί σε βάρος των δημοτών μας» πρόσθεσε ο επικεφαλής της παράταξης «Προοδευτική Συνεργασία Πολιτών» και οι σχετική συζήτηση έκλεισε.

Σχετικά άρθρα


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια