Κορωνοϊος – Οι ενέργειες του δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος και οι προτάσεις των παρατάξεων



Το περίγραμμα των ενεργειών που έχει κάνει ο δήμος Σπάτων – Αρτέμιδος όλο αυτό το διάστημα που η χώρα μας πλήττεται από την πανδημία του κορωνοϊού, έδωσε ο δήμαρχος Σπάτων – Αρτέμιδος, Δημήτρης Μάρκου, κατά την έναρξη της τηλεσυνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου της Τρίτης, 7 Απριλίου 2020, με μοναδικό θέμα της ημερήσιας διάταξης «προτάσεις και μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών που έχει επιφέρει η εμφάνιση του κορωνοϊού».

Ο Δημήτρης Μάρκου ανέφερε σχετικά:
Αυτή η ιστορία για το δήμο μας ξεκίνησε στις 18 Φεβρουαρίου όταν άρχισε να διαφαίνεται ο κίνδυνος του ιού, οπότε φροντίσαμε να κάνουμε διανομή αντισηπτικών στα σχολεία.

Μετά από λίγες μέρες, είχαμε το περιστατικό με τα παιδιά της τρίτης λυκείου, που, όπως θυμόσαστε, έκαναν την εκδρομή τους στην Ιταλία και στη Γαλλία και η επιστροφή τους ήταν προγραμματισμένη να γίνει οδικώς από τη Γαλλία μέσω της Ιταλίας. Τότε, ο δήμος μας ανέλαβε την πρωτοβουλία να μεταφέρει τα παιδιά με ναυλωμένη πτήση της Aegean, γιατί, όπως καταλαβαίνετε, αν είχαν παραμείνει για τουλάχιστον 24 ακόμα ώρες στην Ιταλία, δεν ξέρουμε ποιες θα ήταν οι εξελίξεις, τόσο για τα παιδιά, όσο και για πιθανή διασπορά του ιού στην τοπική κοινωνία.


Η δημοτική αστυνομία επέστρεψε τις πινακίδες σε αυτούς από τους οποίους τις είχε πάρει, προκειμένου να διευκολυνθούν και να μη χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής συγκοινωνίας.

Στις 3 Μαρτίου κάναμε απολύμανση στα σχολεία, προτού κλείσουν,  απολύμανση των δημοτικών κτιρίων, της αστυνομίας και του ΙΚΑ, κάτι το οποίο συνεχίζει και γίνεται ως τώρα. Οι απολυμάνσεις, ειδικά των δημοτικών κτιρίων, επαναλαμβάνονται κάθε εβδομάδα.


Την Πέμπτη, 12 Μαρτίου, προχωρήσαμε στο κλείσιμο του δημαρχείου, των δημοτικών ιατρείων, του ταμείου, στην καθιέρωση web banking για συναλλαγές για την εξυπηρέτηση των πολιτών, στην αναστολή χωρίς προσαυξήσεις των οικονομικών υποχρεώσεων των δημοτών, λόγω της μη λειτουργίας των ταμείων του δήμου. Ανεστάλησαν, έτσι, όλες οι οφειλές που έληγαν, τόσο στο τέλος Φεβρουαρίου όσο και στο τέλος Μαρτίου. Χωρίς προσαυξήσεις, φυσικά και όπως φαίνεται θα χρειαστεί να την παρατείνουμε περαιτέρω.


Μεριμνήσαμε για την εκ περιτροπής εργασία των εργαζομένων, ειδικά σε τμήματα όπου εργάζονται υπάλληλοι που τους αναλογούν λίγα τετραγωνικά, στους αθλητικούς χώρους, τους κλειστούς και τους ανοιχτούς, όπως επίσης και στις παιδικές χαρές, τις οποίες φροντίσαμε να κλείσουμε.

Υπάλληλοι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες παραμένουν στο σπίτι τους και αρκετοί από αυτούς προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ηλεκτρονικά.

Θα πρέπει να σας ενημερώσω ότι αυτές τις μέρες 80 υπάλληλοι κάνουν χρήση της άδειας ειδικού σκοπού, 31 από αυτούς ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, ενώ οι υπόλοιποι έχουν ανήλικα τέκνα.
Επίσης, θα πρέπει να σας πω ότι στο διάστημα αυτό έχουν εξυπηρετηθεί ηλεκτρονικά 650 πολίτες, μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών, ενώ μέσα στην εβδομάδα θα λειτουργήσει μία νέα σύγχρονη πλατφόρμα ηλεκτρονικών αιτημάτων, που θα αφορά στο δημοτολόγιο, στα έσοδα, στην πολεοδομία και στην τεχνική υπηρεσία.

Στη συνέχεια, βλέποντας τον κίνδυνο να πλησιάζει, στις 14 Μαρτίου, θελήσαμε να ενημερώσουμε με ένα βίντεο για την καθαριότητα και εντοπίσαμε τα προβλήματα και τι θα πρέπει να προσέχουν οι δημότες.

Αργότερα, στις 17 Μαρτίου, ακολούθησε ανακοίνωση για την απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη των επιχειρήσεων που αναγκάστηκαν να κλείσουν λόγω της πανδημίας και ο δήμος μας εξετάζει εκτός από τα δημοτικά τέλη και τα τέλη κατάληψης κοινόχρηστων χώρων, όπως και τα ενοίκια δημοτικών εγκαταστάσεων οι οποίες δεν δουλεύουν αυτή τη στιγμή. Θα πρέπει και αυτά, όχι απλά να ανασταλούν, να μην εισπραχθούν, να διαγραφούν δηλαδή ως υποχρεώσεις, να υπάρξει πλήρης απαλλαγή για το χρονικό διάστημα που θα παραμείνουν κλειστά.


Στις 19 Μαρτίου προχωρήσαμε, πλένοντας δημόσιους χώρους με διάλυμα χλωρίου. Κεντρικούς δρόμους, πλατείες, το προαύλιο του Κέντρου Υγείας, προαύλια εκκλησιών.


Το Σάββατο 21 Μαρτίου ακολούθησε ψεκασμός των κεντρικών δρόμων, πλατειών, προαύλια των εκκλησιών, γύρω από τους κάδους των απορριμματοφόρων και του καταυλισμού των Ρομά.
Εδώ αξίζει να σας πω ότι οι Ρομά ενημερώθηκαν για τους σωστούς κανόνες ατομικής υγιεινής, για τα μέτρα της πρόληψης της μετάδοσης και της διασποράς του κορωνοϊού από την επισκέπτρια υγείας του παραρτήματος Ρομά. Τους δόθηκαν αντισηπτικά, δόθηκαν σαπούνια, δόθηκαν τρόφιμα μακράς διάρκειας, σε όλες τις οικογένειες και πραγματοποιήθηκε απολύμανση και μικροβιοκτονια στον καταυλισμό, η οποία θα συνεχίζεται σε τακτά χρονικά διαστήματα.


Την Τρίτη, 24 Μαρτίου, ανακοινώθηκε η 12ωρη λειτουργία του πενταψήφιου 15 605, προκειμένου να μπορούν όλοι εκείνοι που χρειάζονται τη βοήθεια του δήμου, από πράγματα απλά έως πιο σύνθετα, να πάρουν ένα τηλέφωνο και να υπάρχει κάποιος άνθρωπος που θα μεριμνήσει για αυτούς, που θα μπορεί να πάει να τους ψωνίσει να τους αγοράσει τα φάρμακα και οτιδήποτε άλλο χρειαστούν.


Στις 25 Μαρτίου βγάλαμε στον αέρα μία φόρμα εγγραφής εθελοντών και μάλιστα έχουν εγγραφεί και κάποιοι από σας και θέλω να τους ευχαριστήσω. Έχουν εγγραφεί στο σύνολο 40 εθελοντές οι οποίοι θα βοηθήσουν στο έργο της κοινωνικής υπηρεσίας, με τρόπο ο οποίος θα ανακοινωθεί στις επόμενες ημέρες, για διανομή τροφίμων ή οτιδήποτε άλλο χρειαστεί.


Την Πέμπτη 26 Μαρτίου επαναλήφθηκε ο ψεκασμός όλων των δημοτικών κτιρίων, ενώ παράλληλα έγινε και προμήθεια προστατευτικών προσώπου, γαντιών, απολυμαντικών  και χλωρίου σε μεγάλες ποσότητες για το προσωπικό του δήμου, ενώ ταυτόχρονα διαθέσαμε μάσκες στη «Γαλιλαία» και στο Κέντρο Υγείας, από όπου μας ζητήθηκε, ενώ πρέπει να σας πω ότι αναζητούμε και στολές μιας χρήσης για το προσωπικό του δήμου.

Μεγάλη έμφαση δίνουμε στο κομμάτι της καθαριότητας το οποίο παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη μη διασπορά του ιού. Θα πρέπει να σας πω ότι οι εργαζόμενοι πραγματικά καταβάλλουν ένα πολύ σημαντικό έργο. Ο τομέας της καθαριότητας είναι ο τομέας αυτός ο οποίος εργάζεται αυτή τη στιγμή περισσότερο από τους άλλους και με περισσότερη ένταση από πότε. Οι εργαζόμενοι φροντίζουν να περιμένουν να παραμένουν οι περιοχές όλου του δήμου καθαρές και κάνουν πολύ μεγάλη προσπάθεια για αυτό.


Την 1η Απριλίου έγινε εθελοντική αιμοδοσία με εξαιρετική επιτυχία για τα μέτρα για τα μέχρι τώρα δεδομένα του δήμου. Προσήλθαν γύρω στα 80 άτομα και κατάφεραν να δώσουν αίμα 56 άτομα. Ετοιμάζουμε μία νέα αιμοδοσία για όλους αυτούς οι οποίοι δεν μπόρεσαν να δώσουν αίμα.


Την Παρασκευή, 3 Απριλίου ξεκίνησε η διαδικασία καταγραφής των μαθητών που δεν διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό ή πρόσβαση στο διαδίκτυο και συνεπώς, όπως καταλαβαίνετε, δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Και το κάναμε αυτό για να μεριμνήσουμε σε συνεργασία με το υπουργείο για την παροχή όλων εκείνων των μέσων τα οποία θα πρέπει να έχουν τα παιδιά για να μπορούν να ανταποκριθούν στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση.


Ενίσχυση Κοινωνικής Υπηρεσίας και του «Βοήθεια στο Σπίτι», προστασία ευπαθών ομάδων και νέα αιμοδοσία
Σε κάποιες επιπλέον ενέργειες του δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος αναφέρθηκε στην ομιλία του ο αντιδήμαρχος Σπάτων - Αρτέμιδος, Χρήστος Σερέτης.
Ενέργειες όπως η λειτουργία του τηλεφώνου του Α΄ ΚΑΠΗ Αρτέμιδος το οποίο από τότε που η κυβέρνηση ανακοίνωσε την αναστολή της λειτουργίας ΚΑΠΗ και ΚΗΦΗ λειτουργεί από τις 8:00 το πρωί έως τις 2:00 το μεσημέρι, έτσι ώστε να μπορούν να εξυπηρετηθούν τα μέλη του, η ενίσχυση της Κοινωνικής Υπηρεσίας με το προσωπικό των παιδικών σταθμών που έκλεισαν, η διεύρυνση της ώρας λειτουργίας του τηλεφωνικού κέντρου της Κοινωνικής Υπηρεσίας, η ενίσχυση της Κοινωνικής Υπηρεσίας με τρεις νοσηλευτές με τετράμηνες συμβάσεις, η έγκριση από την Οικονομική Επιτροπή άλλων πέντε προσλήψεων, πάλι για την Κοινωνική Υπηρεσία και για το «Βοήθεια στο Σπίτι», η έκτακτη προμήθεια τροφίμων για το Κοινωνικό Παντοπωλείο, ύψους 15 χιλιάδων ευρώ, η προμήθεια αντισηπτικών και μασκών για τους υπαλλήλους του δήμου και η νέα αιμοδοσία, η οποία θα πραγματοποιηθεί στα Σπάτα αυτή τη φορά, στο τέλος Απριλίου, αναφέρθηκαν αναλυτικά από τον αντιδήμαρχο Σπάτων – Αρτέμιδος.


Οι προτάσεις της ΑΝΑΣΣΑ
Κατά την ομιλία της, η Άννα Ραφτοπούλου, αφού τόνισε ότι την πανδημία «την περιμέναμε, το ξέραμε ότι έρχεται, άρα λοιπόν, ως δήμος οφείλαμε να είμαστε προετοιμασμένοι», πρότεινε: 

  • Τη δημιουργία μιας επιτροπής διαχείρισης κρίσεων ή μιας ομάδας πολιτικής προστασίας. «Γνωρίζω ότι δεν είναι μια ασθένεια το αντικείμενο μιας Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας, αλλά είναι το πλησιέστερο που μπορώ να φανταστώ ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει. Αν νομίζετε ότι είναι  κάτι άλλο, θα συμφωνήσω, αρκεί να ξεκινήσει μια τέτοια προσπάθεια» είπε χαρακτηριστικά. 
  • Την πραγματοποίηση διαπαραταξιακής ενημέρωσης, έτσι ώστε να έχουν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι γνώση για ό,τι συμβαίνει στο δήμο και την επίσημη ενημέρωση από το δήμαρχο, τουλάχιστον σε εβδομαδιαία βάση, σε επίπεδο αρχηγών παρατάξεων
  • Την πλήρη απαλλαγή τελών όλων των δημοτών - κρουσμάτων του ιού που τυχόν θα παρουσιαστούν 
  • Την καθημερινή απολύμανση όλων των μονάδων παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας του δήμου, των κοινόχρηστων χώρων, δημοτικών κτιρίων, των κάδων απορριμμάτων, των χώρων συνάθροισης κοινού, όπως ATM, αύλειοι χώροι φαρμακείων, σούπερ μάρκετ 
  • Την άμεση προμήθεια με leasing ειδικά εξοπλισμένου ασθενοφόρου για όσο διάστημα χρειαστεί, για την αντιμετώπιση της πανδημίας 
  • Την απαλλαγή των επιχειρήσεων που εδρεύουν ή δραστηριοποιούνται εντός των ορίων του δήμου από δημοτικά τέλη, εφόσον έχει ανασταλεί η λειτουργία τους 
  • Την πλήρη αναστολή των προθεσμιών καταβολής κάθε είδους οφειλής των δημοτών προς το δήμο
  • Την προμήθεια απαραίτητου προστατευτικού υλικού, μάσκες και γάντια, στους δημότες που τα έχουν ανάγκη, όπως αυτοί που κάνουν καθημερινή και δύσκολη εργασία, οι ευπαθείς ομάδες, οι άνεργοι, καθώς και καταγραφή των γιατρών της περιοχής που πιθανώς δεν μπορούν να βρουν τέτοια είδη και την κάλυψη αυτών των αναγκών από το δήμο 
  • Την ανάθεση παρασκευής και προμήθειας αντισηπτικού υγρού από τα τοπικά φαρμακεία που μπορούν και έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν και τη συντονισμένη διάθεση στους δημότες που το έχουν ανάγκη 
  • Τη διάθεση των έντυπων μετακίνησης τύπου Α και τύπου Β 
  • Τη σύναψη σύμβασης με όσους δημότες - ιδιοκτήτες ταξί επιθυμούν, για τη δωρεάν μεταφορά προμηθειών προς προστασία και εξυπηρέτηση ευπαθών ομάδων 
  • Την παροχή ειδικού εξοπλισμού μιας χρήσης, σε καθημερινή βάση, στους υπαλλήλους καθαριότητας του δήμου 
  • Την καταγραφή των μαθητών που δεν έχουν τον κατάλληλο εξοπλισμό για να συμμετέχουν στα διαδικτυακά μαθήματα και προσφορά σε αυτούς, τόσο tablet, όσο και εξοπλισμού για παροχή internet σε περίπτωση που ούτε αυτό είναι διαθέσιμο, για όσο διάστημα χρειαστεί 
  • Τέλος, η Άννα Ραφτοπούλου τόνισε την ανάγκη ένα από τα επόμενα σημαντικά βήματα του δήμου να είναι η προσπάθεια ώστε το Κέντρο Υγείας να μπορέσει να παρέχει στους δημότες πλήρη κάλυψη και ασφάλεια, με νοσηλευτές και γιατρούς που να καλύπτουν σε 24ωρη βάση τις ανάγκες των δημοτών.

Οι προτάσεις της «Προοδευτικής Συνεργασίας Πολιτών»
Το θέμα της ενίσχυσης της υπηρεσίας «Βοήθεια στο Σπίτι», τα μέτρα προφύλαξης εργαζομένων στο δήμο, η λήψη μέτρων για τους οικισμούς Ρομά, η απαλλαγή πληρωμής για ενοικίαση δημοτικής περιουσίας, η απαλλαγή δημοτικών τελών για τις επιχειρήσεις και τα καταστήματα για όσο διαρκεί η κρίση, είναι προτάσεις που, σύμφωνα με τον Φίλιππο Αργυρό, δημοτικό σύμβουλο και επικεφαλής της «Προοδευτικής Συνεργασίας Πολιτών», η παράταξή του είχε καταθέσει στο δήμο και έχουν προχωρήσει ικανοποιητικά.

Οι επιπλέον προτάσεις που η «Προοδευτική Συνεργασία Πολιτών» θεωρεί ότι πρέπει να συμπεριληφθούν στο πλάνο του δήμου είναι οι εξής:

  • Ο δήμος να πιέσει σε κάθε κατεύθυνση για περαιτέρω στελέχωση του Κέντρου Υγείας, με όλο το αναγκαίο προσωπικό και το ιατροφαρμακευτικό υλικό που χρειάζεται, όχι τώρα, αλλά γενικότερα 
  • Διανομή τροφίμων από τις υπηρεσίες του δήμου σε πολίτες που δεν έχουν χρήματα ούτε για να πάρουν τα απαραίτητα, μετά από καταγραφή τους από την Κοινωνική Υπηρεσία 
  • Από 1η Μαρτίου έως τις 31 Αυγούστου να διαγραφούν τα τροφεία στους δημοτικούς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς 
  • Να  ανασταλεί κάθε μέτρο αναγκαστικής είσπραξης οφειλών ιδιωτών και επαγγελματιών, έως 31 Αυγούστου

Οι προτάσεις της  Λαϊκής Συσπείρωσης Σπάτων – Αρτέμιδος
Μιλώντας εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης Σπάτων – Αρτέμιδος, ο δημοτικός σύμβουλος, Βασίλης Κουτρουμπίνης, αφού δήλωσε ότι, κατά βάση, η παράταξή του συμφωνεί με τις προτάσεις που ειπώθηκαν και από την ΑΝ.Α.Σ.Σ.Α. και από την Προοδευτική Συνεργασία Πολιτών, διάβασε τις προτάσεις που η Λαϊκή Συσπείρωση είχε ήδη αποστείλει στη δημοτική αρχή:

  • Απαλλαγή από τα τροφεία στους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς του δήμου για όλο το διάστημα που θα παραμείνουν κλειστοί
  • Απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του τέλους κατάληψης κοινοχρήστου χώρου για όλο το διάστημα που θα παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα
  • Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για το επόμενο εξάμηνο, καθώς και από την καταβολή μισθωμάτων για όσους μισθώνουν δημοτική περιουσία και σήμερα έχουν κλείσει την επιχείρησή τους
  • Απαλλαγή από δημοτικά τέλη για καταστήματα και επιχειρήσεις
  • Άρση κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης για χρέη προς το δήμο και επαγγελματιών και ιδιωτών όπως κατασχέσεις πλειστηριασμοί, δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών, καθώς και να σταματήσουν εδώ και τώρα όλες οι διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη
  • Εξασφάλιση των αποδοχών των εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε δομές του δήμου
  • Εξασφάλιση μέσων προστασίας για τους εργαζόμενους του Δήμου
  • Διενέργεια απολυμάνσεων σε δημοτικά κτίρια, στο αμαξοστάσιο, σε απορριμματοφόρα, σε κάδους, καθώς και σε κοινόχρηστους, πολυσύχναστους χώρους
  • Να στελεχωθεί επαρκώς η υπηρεσία «Βοήθεια στο Σπίτι»
  • Διασύνδεση των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης του δήμου
  • Άμεσο διπλασιασμό του νοσηλευτικού και  Ιατρικού προσωπικού του Κέντρου Υγείας

Οι προτάσεις της παράταξης «Πορεία Ενωτική»
«Είναι πάνω από εμάς αυτό το θέμα. Το γενικό πρόσταγμα το έχει η κυβέρνηση, το υπουργείο Υγείας, το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας», είπε στην αρχή της ομιλίας του ο επικεφαλής της παράταξης «Πορεία Ενωτική», Χαράλαμπος Στρατίκης και συμπλήρωσε ότι ο δήμος «λειτουργεί», και ότι δεν έχει ακούσει παράπονα από τους δημότες για ανυπαρξία του δήμου.
«Εμένα με καλύπτει αυτό» δήλωσε, προσθέτοντας ότι όλες οι προτάσεις που ακούστηκαν θα πρέπει να ληφθούν υπόψη, στο πλαίσιο «διεκδικούμε αυτό που πρέπει, την ώρα που πρέπει».
«Συμφωνώ με την διαπαραταξιακή που έθεσε η κυρία Ραφτοπούλου, είναι σωστό να έχουμε τουλάχιστον οι επικεφαλής των παρατάξεων μία ενημέρωση» συνέχισε ο Χαράλαμπος Στρατίκης και συμπλήρωσε ότι θα ήθελε να δοθεί βάση στη δημιουργία ενός τηλεφωνικού κέντρου από το δήμο, στο οποίο κάποιοι άνθρωποι θα ενημερώνουν για την πανδημία «ώστε να μην περάσουμε από το φόβο στον πανικό». 
Με αυτόν τον τρόπο ο δήμος μπορεί να έχει μία παρέμβαση. Έχει φτιάξει ένα τηλεφωνικό κέντρο για τη μέριμνα, θα μπορούσε να προκύψει και ένα άλλο τηλεφωνικό κέντρο για ενημέρωση του κόσμου, ώστε να μην επικρατήσουν τα σενάρια συνωμοσιολογίας που όλοι ακούμε» είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά άρθρα


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια