Με έντονη κριτική παρενέβη η επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης του Δήμου Σπάτων - Αρτέμιδος, Άννα Ραφτοπούλου, σχετικά με τη διαδικασία διαβούλευσης για το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο. Όπως καταγγέλλει, από την αρχική φάση της διαβούλευσης αποκλείστηκαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, οι οποίες εκπροσωπούν συνολικά το 50,26% των πολιτών που ψήφισαν στις δημοτικές εκλογές και η πρώτη και μοναδική "επαφή" της παράταξης με το Τ.Π.Σ. έγινε με δική της πρωτοβουλία, κατά την παρουσίαση των εναλλακτικών σεναρίων στο Πνευματικό Κέντρο Σπάτων, στις 7 Μαΐου.
Στο πλαίσιο της παρέμβασης, η κ. Ραφτοπούλου ζητά επίσημη ενημέρωση και συμμετοχή στις επόμενες φάσεις, καθώς και άμεση πρόσβαση στη μελέτη και τα έγγραφα των εμπλεκόμενων φορέων.
Παράλληλα, επισημαίνει ότι η μελέτη στερείται συμμετοχικότητας, αφού δεν προηγήθηκε διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς και συλλόγους. Η παράταξη καταθέτει σειρά προτάσεων για θέματα που αφορούν στη χρήση γης, την πολεοδομική οργάνωση, τα αγροτεμάχια, τις προστατευόμενες περιοχές, τα επιχειρηματικά πάρκα, τα οδικά δίκτυα, τη λειτουργία του προαστιακού, καθώς και την αξιοποίηση του δημόσιου δάσους του ΟΤΕ (Ασυρμάτου).
Η κ. Ραφτοπούλου ξεκαθαρίζει πως η συμμετοχή της παράταξης στην πλατφόρμα του ΥΠΕΝ δεν αναιρεί τις σοβαρές ενστάσεις για τον τρόπο που μέχρι στιγμής εξελίσσεται η διαδικασία.
Αναλυτικά η παρέμβαση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για το Τ.Π.Σ.
Σχετικώς με την διαδικασία διαβούλευσης που ακολουθήθηκε μέχρι τώρα έχουμε να παρατηρήσουμε ότι από την διαδικασία αποκλείστηκαν οι συνδυασμοί και των τριών αντιπολιτεύσεων του Δ.Σ. Εμείς (39,96% επί του εκλογικού αποτελέσματος ) και οι δύο άλλες παρατάξεις (5,80% και 4,50%), ήτοι το 50,26 % του εκλογικού σώματος με συμμετοχή 58,22%.
Η πρώτη επαφή μας με το θέμα επετράπη κατά την παρουσίαση των εναλλακτικών σεναρίων όπου αντιπροσωπεία μας παρευρέθηκε απρόσκλητη στο Πνευματικό Κέντρο Σπάτων-Αρτέμιδος την Τετάρτη 07/05/2025.
Εξυπακούεται ότι θα έπρεπε να έχει ακολουθηθεί κατά το πρώτο αυτό κρίσιμο στάδιο συλλογής των πληροφοριακών στοιχείων, η συμμετοχική διαδικασία και η διαβούλευση με όλους τους φορείς που δραστηριοποιούνται στον Δήμο μας (σύλλογος μηχανικών, επαγγελματικά σωματεία, αγροτικοί συνεταιρισμοί, οικιστικοί σύλλογοι κτλ).
Μετά την ομολογία των μελετητών ότι έχουν συναντηθεί οκτώ φορές με παράγοντες του Δήμου μας, ζητούμε από εσάς (ΤΕΕ- ΥΠΕΝ) πραγματική ενημέρωση μέσω συναντήσεων υπό την θεσμική μας ιδιότητα.
Παρά τα ανωτέρω και μη αρνούμενοι της συμμετοχής στην πλατφόρμα καταγράφουμε επιγραμματικά μερικά από τα σημαντικότερα προβλήματα επιφυλασσόμενοι για περισσότερες αναλυτικές παρατηρήσεις-προτάσεις ή άλλα πληροφοριακά στοιχεία.
1. Θαλάσσιο περιβάλλον- λιβάδια Podidonia- αμμόλοφοι, φυσικό εργαστήριο- ειδική νομοθεσία και Παράκτιο μέτωπο Αρτέμιδας.
2. Χρήσεις γης στην εντός σχεδίου περιοχή της ΔΕ Αρτέμιδος που θα συνάδουν με τις απαιτήσεις και τις ανάγκες των κατοίκων (γενική κατοικία σε κύριες οδικές αρτηρίες και σε κεντροβαρικά σημεία ανά πολεοδομική ενότητα).
3. Η όποια αλλαγή χρήσης να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να μην επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό του όρους δόμησης της περιοχής αλλοιώνοντας έτσι τον χαρακτήρα της περιοχής.
4. Για την ανακοινωθείσα εφαρμογή του Ν4315/14 στην Αρτέμιδα περί εισφορών γης και χρήματος, που είναι τριπλάσιες από αυτές με τις οποίες ενταχθήκαν στο σχέδιο πόλης, δεν συμφωνούμε.
5. Επέκταση οικιστικού ορίου της Αρτέμιδος ώστε να περιληφθούν οι οικισμοί και όλες οι οικιστικές αναπτύξεις που εφάπτονται του εγκεκριμένου σχεδίου πόλης Αρτέμιδος, δεδομένου του ότι ο Δήμος μας με το Αεροδρόμιο είναι πύλη εισόδου της χώρας με παράλληλη και ταυτόχρονη ρύθμιση των τυχών δασικών προβλημάτων
6. Ομοίως για τον οικισμό Φοίνικα- Πύριζα κτλ.
7. Εντός του ορίου της Ζώνης Περιορισμένης Ανάπτυξης Αεροδρομίου (Ζ.Π.Α.) εμπίπτουν ο οικισμος της Νεάπολης κ.α. Πρέπει αυτό το όριο να τροποποιηθεί δεδομένου ότι η εν επαφή περιοχή είναι εντός σχεδίου (ΠΕ 7-8-9 Αρτέμιδας). Η τροποποίηση του ορίου της ζώνης μπορεί να γίνει παράλληλα με τις χρήσεις σε επίπεδο νομοθετικού έργου.
8. Να δοθεί δυνατότητα σε αγροτικές εκτάσεις εκτός σχεδίου εμβαδού τεσσάρων στρεμμάτων και άνω (ακόμα και με συνένωση) να μπορούν να μετατρέπονται σε πολυλειτουργικά αγροκτήματα.
9. Τροποποίηση του ΠΔ ΖΟΕ Μεσογειων 199Δ/2003 ώστε οι διαστάσεις προσώπου, βάθους και εμβαδού να τροποποιηθούν για να καταστούν άρτια και οικοδομήσιμα περισσότερα αγροτεμάχια στα πλαίσια επισκέψιμων πολυλειτουργικών αγροκτημάτων , αγροτικού τουρισμού κτλ. Τροποποίηση Ζώνης Α διότι αυτή βασίστηκε το 2003 στους προσωρινούς δασικούς χάρτες του Ν 248/1976.
10.Οι περιοχές Λουτρό, Αγιος Γεώργιος Βουρβά, Πετρέζα, Σκίμθι, Ετος, Πλατύ χωράφι δεν είναι υγρότοποι, ούτε έλη αλλά ιδιοκτησίες, που έχουν δοθεί για αγροτικές αποκαταστάσεις. Συνεπώς θα πρέπει να αναθεωρηθεί το υφιστάμενο πλαίσιο και να αποδοθεί η πραγματικότητα, δεδομένου ότι τα μέχρι τώρα χρησιμοποιηθέντα στοιχεία ελέγχονται ως ανακριβή αφού πρόκειται για τα νερά του αεροδρομίου που εγκλωβίζονται και για τα νερά του Ποδονίφτη που εξετράπησαν χωρίς έργα στον κάμπο των Σπάτων μέσω Αττικής Οδού. Βλέπε διαγράμματα του ΦΕΚ 281/Δ/1993 και ΦΕΚ 199/Δ/2003.
11.Για την ανακοινωθείσα από τους μελετητές αφαίρεση χρήσεων από τα επιχειρηματικά πάρκα Σπάτων, με το αιτιολογικό της τόνωσης του ούτως ή άλλως προβληματικού μισού οδικού άξονα της Βασιλέως Παύλου, δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτή όταν αυτήν την στιγμή πέριξ και εκτός των επιχειρηματικών πάρκων υπάρχουν προεγκρίσεις από το ΥΠΕΝ για άλλες χρήσεις (ακίνητα ξενοδοχείου, εκπτωτικού χωριού, μουσείου Μπενάκη κτλ)
12. Χάραξη νότιου περιφερειακού της πόλη των Σπάτων. Διατήρηση του συγκοινωνιακού άξονα Σταυρού-Ραφήνας (οδικός- σιδηροδρομικός) σύμφωνα με το ΡΣΑ και τη ΖΟΕ δεδομένου ότι στο ύψος της Γυαλού υφίστανται τα Επιχειρηματικά Πάρκα, το εκπτωτικού χωριού, το Αττικό ζωολογικό Πάρκο, το σχολείο PΙERCE κτλ. Ενώ το μέρος αυτό είναι και η είσοδος της πόλης των Σπάτων (ΓΠΣ).
13. Στάση επιβίβασης- αποβίβασης εντός των ορίων της Αρτέμιδος του Προαστιακού.
14. Πρόβλεψη περιφερειακού δρόμου από Βραυρώνα μέχρι Αρίωνος παράλληλα με το σχέδιο της Αρτέμιδας
15. Αξιοποίηση της Περιοχής του Ασυρμάτου (δάσος του ΟΤΕ) εμβαδού 392.000,00τμ που που φαίνεται να ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο.
Ζητούμε από εδώ και στο εξής τόσο από το ΤΕΕ όσο και από το ΥΠΕΝ συμμετοχή σε όλες τις επόμενες διαδικασίες και άμεση συνάντηση με τους μελετητές, το ΤΕΕ και το ΥΠΕΝ, καθώς και επίσης να μας χορηγηθούν αντίγραφα της μελέτης και τα έγγραφα των εμπλεκόμενων υπηρεσιών. Επιφυλασσόμαστε για την υποβολή αναλυτικότερων προτάσεων πριν από την ΣΜΠΕ.
Με εκτίμηση Ραφτοπούλου Άννα
Πολιτικός Μηχανικός
Δημοτική Σύμβουλος
Επικεφαλής Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Δήμου Σπάτων- Αρτέμιδος
0 Σχόλια