Πώς ο δήμαρχος Σπάτων – Αρτέμιδος από την άποψη «όχι τάμπλετ από το δήμο» κατέληξε στην πρόταση (και απόφαση) «τάμπλετ σε όλα τα παιδιά»




  • Συνεδρίασαν για ώρες και δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν στα κριτήρια που θα έπρεπε να πληρούν τα παιδιά του δήμου για να πάρουν τάμπλετ για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση
  • Πρέπει να αγοράσουμε «πάνω από 1000 τάμπλετ» και «αυτό είναι αδύνατον να το διαχειριστεί ένας δήμος», είπε ο Δημήτρης Μάρκου και τελικά, ψήφισε να αγοραστούν τάμπλετ και για τους 4.200 μαθητές του δήμου
  • Ποιος δημοτικός σύμβουλος χαρακτήρισε «πελατολόγιο» τους ψηφοφόρους
  • «Μάχη» από την ΑΝ.Α.Σ.Σ.Α. για να τεθεί σε ψηφοφορία η πρότασή της
  • Αποχώρησε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και επέστρεψε μετά από «νουθεσίες»
  • Γελώντας ψήφισαν αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι την πρόταση της ΑΝ.Α.Σ.Σ.Α. για τάμπλετ στα παιδιά που τα έχουν ανάγκη

Η συζήτηση σχετικά με τα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών που έχει επιφέρει η εμφάνιση του κορωνοιού, ήταν το μοναδικό θέμα της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Σπάτων – Αρτέμιδος, της 28ης Απριλίου 2020.

Δείτε την 8η συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου Σπάτων – Αρτέμιδος 

Είχε προηγηθεί η συνεδρίαση της 7ης Απριλίου, στην οποία συζητήθηκε το ίδιο θέμα, χωρίς να ληφθεί κάποια συγκεκριμένη απόφαση, με την υπόσχεση του δημάρχου Σπάτων – Αρτέμιδος, Δημήτρη Μάρκου, να εξεταστούν οι προτάσεις που κατατέθηκαν από τις παρατάξεις και το δημοτικό συμβούλιο να επανέλθει σχετικά.

Σχετικά άρθρα

Το θέμα που μονοπώλησε στην πάνω από τέσσερις ώρες συνεδρίαση της 28ης Απριλίου ήταν το αν ο δήμος θα διαθέσει σε μαθητές που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα, τα εργαλεία (τάμπλετ) ώστε να συμμετάσχουν ισότιμα στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση.
Ένα θέμα που μόνο η παράταξη ΑΝ.Α.Σ.Σ.Α. της Άννας Ραφτοπούλου είχε προτείνει στην πρώτη συνεδρίαση για τον κορωνοϊό και για το οποίο ο δήμαρχος είχε αναφέρει ότι ανάμεσα στους δημοτικούς συμβούλους υπάρχουν δύο διευθυντές σχολείων και, «ίσως, ανεπίσημα» αυτοί θα μπορούσαν να ενημερώσουν για τον αριθμό των μαθητών που δεν έχουν τον απαραίτητο εξοπλισμό για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Σχετικά άρθρα

Υπέρ της κοινής απόφασης των δημάρχων Αττικής και της Περιφέρειας να μην δοθούν τάμπλετ στους μαθητές από τους δημους, ο Δημήτρης Μάρκου
Στην πρώτη τοποθέτησή του σχετικά με το θέμα, μετά από σχετική ερώτηση του δημοτικού συμβούλου, Σωτήρη Δούρου, ο δήμαρχος Σπάτων – Αρτέμιδος, Δημήτρης Μάρκου, αναφερόμενος στην καθιερωμένη, εβδομαδιαία τηλεδιάσκεψη για το συντονισμό των δράσεων ενίσχυσης των προληπτικών μέτρων περιορισμού του κορωνοϊού, μεταξύ όλων των δημάρχων της Αττικής και του περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργου Πατούλη, δήλωσε ότι εκεί πάρθηκε μια κοινή απόφαση, σύμφωνα με την οποία τα αιτήματα για τάμπλετ είναι πολλά και οι δήμοι «αδυνατούν να καλύψουν το κόστος προμήθειάς τους σε μαθητές».

Δημήτρης Μάρκου: «Μιλάμε για πάνω από 1000 τάμπλετ», «αυτό είναι αδύνατον να το διαχειριστεί ένας δήμος»
Ο δήμαρχος ενημέρωσε ότι «μόνο στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, στο δικό μας δήμο, υπάρχουν 600 αιτήματα και άλλα τόσα, περίπου, ίσως λιγότερα, είναι από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Δηλαδή, μιλάμε για πάνω από 1000 τάμπλετ» και πρόσθεσε ότι «αυτό είναι αδύνατον να το διαχειριστεί ένας δήμος».

«Από κοινού αποφασίσαμε όλοι οι δήμαρχοι ότι θα πρέπει η κεντρική κυβέρνηση να αναλάβει το κόστος αυτό, μιας και εισπράττει και τους φόρους οι οποίοι προορίζονται για την Παιδεία. Τα έσοδα των δήμων είναι απολύτως ανταποδοτικού χαρακτήρα και κάποια από τα χρήματα που προέρχονται από την κεντρική διοίκηση είναι για πολύ συγκεκριμένους λόγους» συνέχισε ο δήμαρχος και σημείωσε ότι αυτές οι αποφάσεις, που λαμβάνονται στις τηλεδιασκέψεις των δημάρχων της Αττικής με τον περιφερειάρχη, είναι αποφάσεις που όλοι οι συμμετέχοντες έχουν αποφασίσει να τις τηρούν «γιατί δεν είναι η κάθε κρίση ένα πεδίο αντιπαράθεσης για το ποιος δήμαρχος θα κάνει κάτι παραπάνω για την προσωπική του προβολή».

Οι Σχολικές Επιτροπές των δήμων μπορούν να δίνουν τάμπλετ στους μαθητές που δεν έχουν, πληρώνοντας από τα χρήματα που έχουν εξοικονομήσει από την αναστολή λειτουργίας των σχολείων, σύμφωνα με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου
Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 13-4-2020 - ΦΕΚ 84/Α/13-4-2020, «Μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις» αναφέρει στο άρθρο 27:

Προμήθεια ψηφιακού εξοπλισμού από τις Σχολικές Επιτροπές για την υλοποίηση της εξ αποστάσεως διδασκαλίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων
1. Οι Σχολικές Επιτροπές των δήμων μπορούν να προμηθεύονται κατάλληλο ψηφιακό εξοπλισμό που να επιτρέπει την υλοποίηση των δράσεων της εξ αποστάσεως διδασκαλίας των μαθητών των σχολικών μονάδων αρμοδιότητάς τους, εντός του πλαισίου υιοθέτησης των προληπτικών μέτρων κατά του κορωνοϊού COVID-19, αξιοποιώντας αδιάθετες πιστώσεις που προκύπτουν από την αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων τους. Η προμήθεια γίνεται κατ' ανάλογη εφαρμογή της παρ. 3 του άρθρου 10 της από 11.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α' 55), όπως αυτή κυρώθηκε με το άρθρο 2 του ν. 4682/2020 (Α' 76). Σε περίπτωση που οι πιστώσεις αυτές δεν επαρκούν, οι δήμοι και οι περιφέρειες μπορούν να επιχορηγούν εκτάκτως τις Σχολικές Επιτροπές με το απαιτούμενο υπόλοιπο.
2. Η προμήθεια γίνεται μετά από αιτιολογημένο αίτημα του διευθυντή της οικείας σχολικής μονάδας, από το οποίο προκύπτει το απολύτως αναγκαίο πλήθος των φορητών συσκευών (laptops, notebooks, netbooks ή tablets) ή/και συνδέσεων διαδικτύου, οι οποίες απαιτούνται για τη στήριξη μαθητών που έχουν ανάγκη. Τα προμηθευόμενα είδη αποτελούν εξοπλισμό του σχολείου και, με μέριμνα των οικείων διευθυντών, παραδίδονται προς προσωρινή χρήση στους δικαιούχους μαθητές με ονομαστικά πρωτόκολλα παράδοσης - παραλαβής, για όσο διάστημα αυτό απαιτείται.

Την ύπαρξη του συγκεκριμένου άρθρου θύμισε στο δημοτικό συμβούλιο ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης του Φίλιππα Αργυρού, «Προοδευτική Συνεργασία Πολιτών», Στέφανος Κατής, σημειώνοντας: «Νομίζω ότι πρέπει να το δούμε αυτό».

Δημήτρης Μάρκου: Το κράτος και η κεντρική διοίκηση είναι αυτοί που εισπράττουν τους φόρους και είναι αυτοί οι οποίοι έχουν την άμεση σχέση με το πρόγραμμα της εκπαίδευσης και με τον εξοπλισμό
Σχετικά με την αναφορά του Στέφανου Κατή στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που προβλέπει την προμήθεια τάμπλετ στους μαθητές από τις Σχολικές Επιτροπές, ο δήμαρχος Σπάτων – Αρτέμιδος, Δημήτρης Μάρκου, επανέλαβε όσα είχε πει νωρίτερα, σχετικά με την απόφαση που έλαβαν οι δήμαρχοι στην τηλεδιάσκεψη με την Περιφέρεια και πρόσθεσε ότι η συγκεκριμένη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ατύπως, πάρθηκε πίσω από την κυβέρνηση, η οποία έκανε εξαγγελία για προμήθεια των σχολείων από το υπουργείο Παιδείας.

Δημήτρης Μάρκου
Η κυβέρνηση έκανε μία ανίχνευση της ανάγκης, εστάλησαν επιστολές σε όλα τα σχολεία, προκειμένου να καταγράψουν τις ανάγκες που υπάρχουν. Όταν φάνηκε ότι οι ανάγκες αυτές ήταν υπερβολικές, δηλαδή, για παράδειγμα, όταν στο δήμο το δικό μας έχει καταγραφεί ανάγκη προμήθειας πάνω από 1000 τάμπλετ και για να είναι τάμπλετ το οποίο θα μπορεί να βοηθήσει επί της ουσίας και αυτό κοστίζει,  τουλάχιστον, γύρω στα 180 ευρώ, για ένα δήμο όπως ο δικός μας χρειάζονται 200.000 ευρώ.  Εδώ θα πρέπει να λάβετε υπόψη ότι τα έσοδα για τις δαπάνες της παιδείας πάνε στο κράτος. Το κράτος και η κεντρική διοίκηση είναι αυτοί που εισπράττουν τους φόρους και είναι αυτοί οι οποίοι έχουν την άμεση σχέση με το πρόγραμμα της εκπαίδευσης και με τον εξοπλισμό.
Ασχέτως εάν οι δήμοι προσπαθούν και καταβάλλουν προσπάθειες, φροντίζουν τα σχολεία και τα συντηρούν και πολλές φορές επεκτείνονται και σε θέματα βοήθειας σε σχέση με το υλικό, στο μέτρο που μπορούν. Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούν να αναλάβουν εξ ολοκλήρου την ευθύνη αυτή. Δηλαδή, ο δήμος δεν εισπράττει το φόρο εισοδήματος, ούτε εισπράττει τον ΕΝΦΙΑ, από τον οποίο φεύγουν πόροι που είναι για την Παιδεία. Ο δήμος λειτουργεί επικουρικά και στο μέτρο που μπορεί.
Σε αυτό το αντικείμενο υπήρχε μία διαφωνία από όλους τους δημάρχους, δεδομένου ότι ήταν μία λάθος εκτίμηση, γιατί αρχικά είχε σχεδιαστεί η κεντρική διοίκηση να καλύψει το κόστος αυτό, όταν όμως η κατάσταση ξέφυγε και μιλάγαμε για χιλιάδες τέτοια μηχανήματα εξοπλισμού, τότε βγήκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και από ό,τι φάνηκε και στη συνέχεια, μετά από τις έντονες αντιδράσεις, έγινε μία οπισθοχώρηση και σε αυτό, άτυπη βέβαια, γιατί την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δεν την πήραν ποτέ πίσω, αλλά έγινε μία εξαγγελία για απευθείας προμήθεια του υπουργείου στα σχολεία.

Άννα Ραφτοπούλου: Ξοδεύουμε πάνω από 200.000 ευρώ κάθε καλοκαίρι για εκδηλώσεις και δεν μπορούμε να δώσουμε λιγότερα για να έχουν οι μαθητές που δεν μπορούν ένα τάμπλετ;
Κατά την τοποθέτησή της η επικεφαλής της ΑΝ.Α.Σ.Σ.Α., Άννα Ραφτοπούλου, τόνισε ότι το να έχει ένα παιδί τάμπλετ είναι ένα θέμα διαχρονικό, αφού πλέον το συγκεκριμένο μέσο είναι βασικό εργαλείο στην εκπαίδευση, ανέφερε ότι το κόστος προμήθειας των τάμπλετ είναι μικρότερο από αυτά που ο δήμος θα δαπανούσε για να γιορταστούν τα κούλουμα (εκδηλώσεις που ματαιώθηκαν λόγω των περιοριστικών μέτρων που ελήφθησαν για τον περιορισμό της πανδημίας) και από αυτά που δίνει κάθε χρόνο για διάφορες καλοκαιρινές εκδηλώσεις, κατονόμασε δήμους που έχουν πράξει αναλόγως και πρότεινε τα χρήματα για τα τάμπλετ να πληρωθούν είτε από τις Σχολικές Επιτροπές, οι οποίες πιθανότατα έχουν εξοικονομήσει χρήματα, αφού πλέον δεν έχουν λειτουργικές δαπάνες, λόγω κλειστών σχολείων, είτε από τον «Ξενοφώντα», τον Οργανισμό Παιδείας, Πολιτισμού και Περιβάλλοντος  του δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος.

Άννα Ραφτοπούλου
Ακόμα και αν το θέμα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης λυθεί το Μάιο, είναι άδικο, κάποια παιδιά, τα οποία δεν μπορούν οικονομικά να έχουν ένα τέτοιο μέσο (τάμπλετ) να μην το έχουν γενικότερα, γιατί ούτως ή άλλως, όλοι ξέρουμε ότι είναι ένα βασικό εργαλείο για ένα παιδί έτσι ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει επί ίσοις όροις με τους συμμαθητές του.
Άρα λοιπόν, σε ένα δήμο σαν το δικό μας, ο οποίος δεν προσφέρει ουσιαστικά τίποτα άλλο στους μαθητές, οι οποίοι κάνουν μαθήματα σε κοντέινερ, σε αίθουσες που δεν έχουν παράθυρα, άρα λοιπόν σε ένα τέτοιο δήμο δεν μπορούμε να μιλάμε ακόμα και για 200.000 ευρώ που θα διαθέσουμε για τάμπλετ, που δεν είναι 200.000 ευρώ, γιατί κανένα τάμπλετ για τέτοιες αποδόσεις που θέλουμε δεν στοιχίζει τόσα πολλά χρήματα, στοιχίζει πολύ λιγότερα. Άρα λοιπόν, σε ένα δήμο σαν το δικό μας, που σας θυμίζω ότι για κούλουμα το τριήμερο σκόπευε να διαθέσει 70.000 ευρώ, σε ένα δήμο που σχεδόν κάθε καλοκαίρι ξοδεύουμε πάνω από 200.000 ευρώ για εκδηλώσεις, λέμε ότι είναι μεγάλο το κονδύλι των 200.000 ευρώ, που δεν είναι τόσα, για να έχουν οι μαθητές που δεν μπορούν, τάμπλετ στο σπίτι τους, για να μπορέσουν να συμμετέχουν όπως και οι συμμαθητές τους στα μαθήματά τους.
Ο δήμος μπορεί να το κάνει αυτό, έχει τρόπους. Να σας πω ότι υπάρχουν πάρα πολλοί δήμοι οι οποίοι το κάνουν. Ακόμα και ο γείτονάς μας ο Ραφήνας - Πικερμίου έδωσε σε όλους τους μαθητές που είχαν ανάγκη τάμπλετ από χορηγία και υπάρχουν και άλλοι τέτοιοι δήμοι όπως ο δήμος Πεντέλης, Γλυφάδας, Καρύστου, ο οποίος το έκανε με τους μισθούς των αιρετών και πολλοί άλλοι. Αυτούς πρέπει να έχουμε ως παράδειγμα, τα καλά παραδείγματα πρέπει να ακολουθούμε.
Από εκει και πέρα, μπορεί ο δήμος μας να τα πληρώσει, είτε από τη Σχολική Επιτροπή, η οποία μπορεί να τα έχει τα χρήματα, γιατί ούτως ή άλλως δεν έχει λειτουργικές δαπάνες αυτή τη στιγμή και μπορεί να έχει κάποιο απόθεμα, ή από κάποια επιχορήγηση, όπως κάναμε για το αεροπλάνο, πολύ πρόσφατα.
Επίσης, θέλω να πω ότι αν και ακόμα και αυτό δεν μπορεί να γίνει, θα μπορούσε επιτέλους ο «Ξενοφώντας» να υλοποιήσει για πρώτη φορά στην ιστορία του το σκοπό για τον οποίο έχει δημιουργηθεί. Γιατί έχει δημιουργηθεί; Παιδεία, περιβάλλον, πολιτισμός. Να λοιπόν η χρυσή του ευκαιρία να δώσει αξία στο θέμα «παιδεία».
Ούτως ή άλλως, όπως όλα δείχνουν, εκδηλώσεις δεν θα γίνουν, δυστυχώς, το καλοκαίρι, τουλάχιστον όπως τις φανταζόμαστε. Αλλά, ακόμη και αν μπορούσαν να γίνουν, ας μη γίνουν έτσι όπως τις υπολογίζαμε και τα χρήματα που θα ξοδεύαμε για τις εκδηλώσεις να τα δώσουμε,για να έχουν οι μαθητές, τα παιδιά του δήμου μας, τάμπλετ για να κάνουν μαθήματα.
Ο καιρός πέρασε, δεν μπορούμε ακόμα να το συζητάμε. Σήμερα είναι Τρίτη, προτείνω μέχρι την Παρασκευή να γίνει καταγραφή όλων των αναγκών των σχολείων μας, τη Δευτέρα να πάρουμε την απόφαση και την Τρίτη ή Τετάρτη τα παιδιά να έχουν τα τάμπλετ στα χέρια τους.
Και να σας πω και κάτι άλλο;  Αν φτάσουμε στο σημείο να πούμε ότι δεν μπορεί να γίνει, γιατί το κόστος είναι τεράστιο και αδιανόητο, που δεν είναι, τουλάχιστον, ας το κάνουμε για τους μαθητές του γυμνασίου και του λυκείου.

Φίλιππος Αργυρός: Ποιος μπορεί να αξιολογήσει, πραγματικά, ποια παιδιά έχουν ανάγκη να τους δοθούν τάμπλετ δωρεάν;
«Ποιος μπορεί να αξιολογήσει πραγματικά ποια παιδιά έχουν ανάγκη να τους δοθούν τάμπλετ δωρεάν» αναρωτήθηκε ο επικεφαλής της «Προοδευτικής Συνεργασίας Πολιτών» Φίλιππος Αργυρός, προσθέτοντας ότι «εάν υπάρχει τέτοιος τρόπος» θα συμφωνούσε απόλυτα να δοθούν δωρεάν τάμπλετ σε όλα αυτά τα παιδιά, επισημαίνοντας ότι καλό θα είναι η λύση των χορηγών να μην αποτελεί την πρώτη επιλογή σε αυτές τις περιπτώσεις, αφού «κανένας δεν δίνει για την ψυχή της μάνας του».

Φίλιππος Αργυρός
Ποιος μπορεί να αξιολογήσει πραγματικά ποια παιδιά έχουν ανάγκη να τους δοθούν τάμπλετ δωρεάν; Με τι τρόπο μπορούμε να αξιολογήσουμε ως δήμος και να πούμε «ναι, αυτά τα 100, 200, 500, 1.000, παιδιά χρειάζονται γιατί οι οικογένειές τους δεν έχουν χρήματα; Εάν υπάρχει κάποιος τρόπος, εγώ θα συμφωνήσω απόλυτα, απόλυτα το ξαναλέω, σε όλα αυτά τα παιδιά να δοθούν δωρεάν τάμπλετ με τον οποιοδήποτε τρόπο. Όμως, βάζω έναν αστερίσκο αυτό το «παιχνιδάκι» που λέγεται «χορηγίες». Γιατί κάποια στιγμή, κάπως πρέπει να σταματήσει. Γιατί κανένας δεν δίνει για την ψυχή της μάνας του. Καλό είναι, λοιπόν, να παρεμβαίνει πρώτα το κράτος, μετά οι υπηρεσίες, μετά ο δήμος και μετά να έρχονται οι χορηγοί. Όχι χορηγοί μπροστά.

Δημήτρης Μάρκου: Πρέπει να σταματήσουμε την πολιτική πλειοδοσία
Με ποιο κριτήριο θα γίνει η επιλογή των μαθητών που θα πάρουν τάμπλετ, αναρωτήθηκε και ο δήμαρχος Σπάτων – Αρτέμιδος, Δημήτρης Μάρκου, επανερχόμενος στη συζήτηση για τα τάμπλετ, μετά και από την τοποθέτηση του Φίλιππου Αργυρού. Και όταν ο δημοτικός σύμβουλος της ΑΝ.Α.Σ.Σ.Α., Σωτήρης Δούρος, είπε ότι το κριτήριο θα μπορούσε να είναι η φορολογική δήλωση και ότι τα τάμπλετ θα μπορούσαν να είναι δανειστικά και να επιστραφούν μετά τη λήξη της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, ο δήμαρχος απάντησε ότι «δεν είναι ένα βιβλίο το τάμπλετ, έχει ένα λογισμικό, γίνεται εγγραφή στο διαδίκτυο με το e - mail, κρατάει ορισμένα δεδομένα, χρειάζονται επαναφορές αυτά για να μπορέσουν να επαναχρησιμοποιηθούν» και ότι τα περίπου 1.100 άτομα που δήλωσαν ότι δεν έχουν τάμπλετ δεν είναι όλα στα όρια της φτώχειας.
«Τα χρήματα για τα οποία μιλάμε τώρα, τα έχουν εξοικονομήσει οι γονείς από τις δραστηριότητες που κάνουν τα παιδιά και δεν έχουν καταβάλει τα 30 ευρώ το μήνα» πρόσθεσε ο δήμαρχος.

Δημήτρης Μάρκου: Σε σχέση με τα τάμπλετ έκανε μία σωστή επισήμανση ο κύριος Αργυρός. Γιατί από εκεί ξεκινάνε όλα. Ποιο είναι το κριτήριο το οποίο θα κάνει δεκτό το αίτημα του Μάρκου και θα απορρίψει το αίτημα του κυρίου Αργυρού; Θα είναι εισοδηματικό;
Σωτήρης Δούρος: Η φορολογική δήλωση.
Δημήτρης Μάρκου: Η φορολογική δήλωση… δηλαδή, είναι αυτοί οι οποίοι είναι χαρακτηρισμένοι ως ευπαθείς ομάδες;
Σωτήρης Δούρος: Γενικά η φορολογική δήλωση είναι ένα κριτήριο. Επίσης, μπορούν τα τάμπλετ να είναι δανειστικά, μετά να τα επιστρέψουν.
Δημήτρης Μάρκου: Δανειστικά… κύριε Δούρο, ξέρετε πολύ καλά ότι όταν δώσεις σε ένα παιδί ένα τάμπλετ, στο οποίο θα κατεβάσει 15 εφαρμογές, μετά αυτό χρειάζεται ένα σέρβις. Δεν είναι ένα βιβλίο το τάμπλετ, έχει ένα λογισμικό, γίνεται εγγραφή στο διαδίκτυο με το e - mail, κρατάει ορισμένα δεδομένα, χρειάζονται επαναφορές αυτά για να μπορέσουν να επαναχρησιμοποιηθούν. Η φορολογική δήλωση είναι ένα κριτήριο, αλλά το θέμα είναι ότι στα 1.100, στα 600 άτομα στην Πρωτοβάθμια δεν είναι όλοι στα όρια της φτώχειας.
Τα χρήματα για τα οποία μιλάμε τώρα τα έχουν εξοικονομήσει οι γονείς από τις δραστηριότητες που κάνουν τα παιδιά και δεν έχουν καταβάλει τα 30 ευρώ το μήνα...
Σωτήρης Δούρος: Οι γονείς δεν πληρώνονται όμως…
Δημήτρης Μάρκου: …νομίζω λοιπόν ότι θα πρέπει να σταματήσουμε την πολιτική πλειοδοσία. Ποιος αγαπάει περισσότερο τα παιδιά, ποιος τα σκέφτεται και ποιοι λένε να μοιράσουμε tablet και ποιοι λένε να μην μοιράσουμε tablet.

Δημήτρης Μάρκου: «Ακόμη και αν αυτό το πράγμα ήταν εφικτό», «μετά από έξι μήνες θα παραλάβουν τα παιδιά tablet»
Συνεχίζοντας την αναφορά του στα τάμπλετ ο Δημήτρης Μάρκου, βάζοντας πολλά «αν» πριν, αναφέρθηκε στο χρονοβόρο τρόπο προμήθειας των τάμπλετ, μέσω ανοιχτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού και εκτίμησε ότι αυτού του είδους οι διαγωνισμοί απαιτούν «μίνιμουμ  τεσσάρων μηνών», επομένως «μετά από έξι μήνες θα παραλάβουν τα παιδιά tablet».

Δημήτρης Μάρκου
Ακόμη και αν αυτό το πράγμα ήταν εφικτό και έπρεπε να το κάνουμε και μπορούσαμε να το κάνουμε και είχαμε και το κριτήριο της επιλογής για να μπορέσουμε να κάνουμε αυτή τη διαδικασία, μιλάμε για ανοιχτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό. Όλοι μας εδώ στο δημοτικό συμβούλιο πιστεύω ότι είμαστε έμπειροι και ξέρουμε τα είδη των διαγωνισμών και ξέρουμε τι χρόνο χρειάζονται. Ο ανοιχτός ηλεκτρονικός διαγωνισμός απαιτεί ένα μίνιμουμ  τεσσάρων μηνών για να δοθεί μία προμήθεια αυτής της τάξης. Άρα λοιπόν, όπως και να έχει το ζήτημα, μετά από έξι μήνες θα παραλάβουν τα παιδιά tablet.

Δημήτρης Μάρκου: Οι δήμοι που έδωσαν tablet, περιορίστηκαν στον αριθμό των διακοσίων. Εμείς έχουμε ήδη μία λίστα που ξεπερνάει τα 1.000

Δημήτρης Μάρκου
Ο κύριος Αργυρός έκανε μία επισήμανση και είπε ότι οι επόμενες μέρες θα είναι πολύ δύσκολες. Υπάρχει κόσμος που δουλεύει με «μαύρη» εργασία, που δεν πήρε ούτε το 800άρι, υπάρχει κόσμος που έχει ανάγκη. Και θα κληθούμε να στηρίξουμε αυτόν τον κόσμο, θα πρέπει να ανταποκριθούμε στον κόσμο αυτόν.
Τώρα το να κάνουμε μία γενικότερη πολιτική πλειοδοσία ότι εμείς ξέρετε αγαπάμε τα παιδιά και θέλουμε να μοιράσουμε tablet…
Και μην ξεχνάμε ότι οι δήμοι που έδωσαν tablet, που μπορεί να έδωσαν 100 ή 200 τάμπλετ, αυτά είναι από χορηγία και περιορίστηκαν στον αριθμό των διακοσίων. Εμείς έχουμε ήδη μία λίστα που ξεπερνάει τα 1.000 παιδιά. Ακούστηκε, να απευθυνθούμε σε ένα χορηγό. Ποιος θα ήταν εκείνος ο χορηγός που θα κάνει μία χορηγία η οποία θα φτάνει στις περίπου 200.000 ευρώ;

Άννα Ραφτοπούλου: Να τεθεί σε ψηφοφορία η πρόταση της ΑΝΑΣΣΑ για τα τάμπλετ
Στη συνέχεια, η επικεφαλής της ΑΝΑΣΣΑ, Άννα Ραφτοπούλου, ζήτησε να τεθεί σε ψηφοφορία η πρόταση της παράταξής της, για «καταγραφή, μέχρι την Παρασκευή, των μαθητών όλων των σχολείων που έχουν ανάγκη το τάμπλετ και, είτε από τη σχολική επιτροπή, είτε μέσω του «Ξενοφώντα» να αγοραστούν όσα τάμπλετ προκύψει από τη διαδικασία ότι χρειάζονται οι μαθητές».

Αλλάζει στάση ο δήμαρχος και από την άποψη «τάμπλετ από το υπουργείο Παιδείας» καταθέτει πρόταση για τάμπλετ σε όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες
Αφού σημείωσε ότι καταγραφή έχει γίνει και είναι περιττό να επαναληφθεί και αφού ανέφερε για άλλη μια φορά ότι από αυτήν εμφανίστηκαν χωρίς τάμπλετ πάνω από 1.000, ανάμεσα στους 4.200 μαθητές του δήμου, ο Δημήτρης Μάρκου σημείωσε ότι δεν σκοπεύει να δώσει τάμπλετ σε αυτούς τους 1.000 επειδή «υπήρξαν κάποιοι ευσυνείδητοι με ίδια οικονομικά βαλάντια οι οποίοι είπαν «εγώ δεν θέλω, έχω», ενώ ο άλλος είπε «πάρτο, τα δίνει ο δήμος»…» και κατέθεσε πρόταση για τάμπλετ μετά από έρευνα στις ευπαθείς ομάδες οι οποίες είναι καταγεγραμμένες στην Κοινωνική Υπηρεσία του δήμου.

Δημήτρης Μάρκου
Μια παρατήρηση και να καταθέσω και εγώ πρόταση τώρα, γιατί δεν θα το πάμε σε πλειοδοσία… Η διαδικασία αυτή έχει υλοποιηθεί, άρα θεωρώ περιττό να την επαναλάβουμε. Έχουν καταγραφεί οι ανάγκες και όπως σας είπα είναι 600 τάμπλετ για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και είναι άλλα τόσα περίπου για τη δευτεροβάθμια. Είναι δηλαδή, κάτι παραπάνω από 1.000. Εγώ σε αυτήν τη λογική δεν μπορώ να μπω. Γιατί; Όταν έχουμε 4.000 μαθητές, ή θα δώσουμε σε όλους, στους 4.200… όσοι είναι, αλλά δεν θα δώσουμε στους 1.100 γιατί υπήρξαν κάποιοι ευσυνείδητοι με ίδια οικονομικά βαλάντια οι οποίοι είπαν «εγώ δεν θέλω, έχω». Ο άλλος όμως είπε, για να κάνει τον πονηρό «πάρτο, τα δίνει ο δήμος» Υπήρξαν και σχολεία όπου έχουν δηλωθεί στο ένα σαράντα και στο άλλο, επειδή έπεσε γραμμής και είπε ένας διευθυντής «έλα, δηλώστε, θα δώσει ο δήμος τάμπλετ» έχουμε 110.
Σε αυτήν τη λογική δεν μπορώ να μπω. Έχω όμως να προτείνω να πάμε στις ευπαθείς ομάδες.
Εάν θέλουμε να πούμε ότι θα βοηθήσουμε νε εξετάσουμε και να κάνουμε έρευνα στις ευπαθείς ομάδες. Και να δούμε ποιοι από τις οικογένειες αυτές , οι οποίες είναι καταγεγραμμένες στην Κοινωνική Υπηρεσία, έχουν ανάγκη και ποιοι δεν έχουν. Διαφορετικά, θεωρώ ότι θίγουμε κάποιους ανθρώπους. Και αυτός που είναι ευσυνείδητος και είπε την αλήθεια και είπε ότι ¨εγώ έχω» θίγεται έναντι του άλλου ο οποίος είπε «εγώ το έχω ανάγκη». Και δεν εκτιμώ ότι έχει ανάγκη περίπου πάνω από ένα τέταρτο, των μαθητών. Εγώ λοιπόν, λέω, η παράταξή μας λέει για τις ευπαθείς ομάδες μετά από διερεύνηση της Κοινωνικής Υπηρεσίας.

Άννα Ραφτοπούλου: Δεν είναι απαραίτητο να ανήκει σε ευπαθή ομάδα αυτός που δεν έχει χρήματα να αγοράσει τάμπλετ στο παιδί του
«Εμείς δεν συμφωνούμε, δεν συζητάμε μόνο για ευπαθείς ομάδες, δεν είναι απαραίτητο να είναι ευπαθής ομάδα κάποιος για να μην έχει χρήματα να αγοράσει τάμπλετ στο παιδί του. Οπότε, εμείς μιλάμε για αυτό που είπαμε. Καταγραφή, αν έχει γίνει εντάξει, των ανθρώπων που έχουν πραγματική ανάγκη να παραλάβουν τάμπλετ για να κάνει το παιδί τους μάθημα. Εμείς, έτσι θέτουμε την πρόταση» επέμεινε η επικεφαλής της ΑΝΑΣΣΑ, Άννα Ραφτοπούλου.

Δημήτρης Μάρκου
Διαφωνώ κάθετα. Δηλαδή, θα κάνει ο κάθε καθηγητής… θα επιλέξει σε ποια παιδιά θα δώσει;  Εγώ προτείνω το μέτρο να είναι κάθετο. Ή θα πάμε στις ευπαθείς ομάδες, ή, αν έχουμε ψυχή και τα κότσια, θα πάμε σε όλους.

Δημήτρης Μάρκου: Αυτή είναι η τελική, δική μας πρόταση
«Επειδή δεν θέλουμε να πλειοδοτήσουμε θα σας παρακαλούσα όλους να ξεκινήσουμε από μια απόφαση προκειμένου να διαθέσουμε τάμπλετ στις ευπαθείς ομάδες» επέμεινε ο Δημήτρης Μάρκου επαναλαμβάνοντας την πρόταση που μόλις πριν είχε κάνει. «Αυτή είναι η τελική, δική μας πρόταση» ως παράταξη» συμπληρώνει.

Όταν ο Στέφανος Κατής θύμισε στα μέλη του δημοτικού συμβουλίου ότι δεν είναι μόνο τα τάμπλετ με τα οποία πρέπει να προμηθεύσουν τα παιδιά, αλλά και οι συνδέσεις, λέγοντας «αν πάρουν μόνο τα τάμπλετ και δεν έχουν σύνδεση τι θα τα κάνουν τα παιδιά;», ο Δημήτρης Μάρκου απάντησε ότι «σε πρώτη φάση δεν μπορούμε να μπούμε σε διαδικασία και συνδέσεων, γιατί ξεφεύγουμε τελείως στο οικονομικό μέγεθος». Τότε ο Σωτήρης Δούρος ενημέρωσε ότι οι συνδέσεις με τις πλατφόρμες του υπουργείου Παιδείας είναι δωρεάν.

Νίκος Κρόκος: Για τις ευπαθείς ομάδες έπρεπε ήδη να είχαν δοθεί τάμπλετ. Πού είναι τα αντανακλαστικά σας, κύριε δήμαρχε;
Για τις ευπαθείς ομάδες έπρεπε, ήδη, να είχαν δοθεί τάμπλετ, ανέφερε ο Νίκος Κρόκος, παίρνοντας το λόγο. «Πού είναι τα αντανακλαστικά σας, κύριε δήμαρχε;» ρώτησε το Δημήτρη Μάρκου και συνέχισε, υποστηρίζοντας ότι δεν έχουν μόνο οι ευπαθείς ομάδες ανάγκη από τάμπλετ, αλλά και τα παιδιά των τρίτεκων, των πολύτεκνων, όσων κάνουν τηλεεργασία και άλλοι, εκτιμώντας ότι αν η πρόταση της ΑΝ.Α.Σ.Σ.Α. ψηφιστεί, τα κριτήρια θα μπορέσουν να βρεθούν.

Νίκος Κρόκος
Έρχεστε τώρα να κάνετε πρόταση, για κάτι που είχαμε συζητήσει και στο προηγούμενο συμβούλιο και μιλάτε για ευπαθείς ομάδες; Αυτό έπρεπε να είχε γίνει. Και μιλάτε συνέχεια για πλειοδοσία; Ακούστηκε από πολλούς εδώ πέρα και, να μην πω ντρέπομαι, εκπλήσσομαι που ακούγεται και από κάποια μέλη της αντιπολίτευσης. Μιλάμε για πλειοδοσία για ένα κοινωνικό ζήτημα;
Εμφανίστηκαν πολλές αδικίες με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Υπάρχουν αδικίες και στη δια ζώσης διδασκαλία, τώρα φάνηκαν όμως οι μεγάλες αδικίες για αυτές τις οικογένειες που δεν μπορούν να έχουν τάμπλετ. Δεν είναι μόνο ούτε οι ευπαθείς ομάδες, ούτε αυτοί που έχουν χαμηλό εισόδημα, ούτε οι άποροι. Είναι αυτοί που έχουν τρία παιδιά, είναι οι τρίτεκνες, οι πολύτεκνες οικογένειες, είναι τα παιδιά που οι γονείς τους κάνουν τηλεεργασία, δεν είναι ένα και δύο τα κριτήρια. Μπορούμε βέβαια να τα μαζέψουμε τα κριτήρια. Παίρνουμε την απόφαση σε αυτό που πρότεινε η κυρία Ραφτοπούλου και τα κριτήρια θα τα βρούμε. Θα αφήσουμε τώρα τα παιδιά, τις οικογένειες που έχουν ανάγκη , γιατί εμείς δεν μπορούμε να πάρουμε μια απόφαση; Είναι κοινωνικό ζήτημα…

Δημήτρης Μάρκου: «Δεν μπορεί κάποιος που είναι φίλος του Κρόκου να πάρει τάμπλετ και το άλλο το παιδάκι που δεν είναι φίλος του Κρόκου… Να κρίνει ο Κρόκος, ο «X» Κρόκος»
«Το κοινωνικό ζήτημα είναι για συγκεκριμένες ομάδες» του απάντησε ο Δημήτρης Μάρκου και «από τα μέτρα βοηθιούνται ορισμένες ομάδες, που πληρούν κάποια κριτήρια. «Κριτήρια που θα τα βάλετε εσείς, με δική σας επιλογή, εγώ θεωρώ ότι δεν είναι σωστά» συμπλήρωσε ο δήμαρχος.

«Δεν μπορεί κάποιος που είναι φίλος του Κρόκου να πάρει τάμπλετ και το άλλο το παιδάκι που δεν είναι φίλος του Κρόκου… Να κρίνει ο Κρόκος, ο «X» Κρόκος» είπε ο Δημήτρης Μάρκου.

Εδώ να σημειώσουμε ότι ο Νίκος Κρόκος είναι, εκτός από δημοτικός σύμβουλος, από την παράταξη ΑΝ.Α.Σ.Σ.Α., δάσκαλος, διευθυντής σχολείου στο δήμο Σπάτων – Αρτέμιδος.

Δημήτηρης Μάρκου: Άλλος τρόπος να οριοθετήσουμε την πραγματική ανάγκη δεν υπάρχει, εκτός από το την ανάγκη που είναι ήδη καταγεγραμμένη από τις Κοινωνικές Υπηρεσίες. Και μέχρι εκεί.
«Δεν ξέχασα να φέρω κάτι… Σας είπα ότι αποφασίσαμε όλοι οι δήμαρχοι και είπαμε «κύριοι, το μπάλακι αυτό που μας πετάνε δεν μας ανήκει». Και δεν μας ανήκει, γιατί δεν μας δίνουν και τους πόρους. Και είπαμε, για να μην πλειοδοτήσουμε μεταξύ μας για το ποιος είναι ο πιο καλός δήμαρχος που έδωσε τάμπλετ και δίπλα είναι ο κακός που δεν έδωσε τάμπλετ, να τηρήσουμε ενιαία και κοινή πολιτική ότι οι δήμαρχοι δεν θα προβούν σε δαπάνες για αγορά τάμπλετ. Αυτή είναι η απόφαση που πήραμε. Βλέπω ότι το ζήτημα αυτό μπαίνει, αλλά θα πρέπει να οριοθετηθεί και να περιοριστεί. Άρα, λοιπόν, εκτιμώ ότι άλλος τρόπος να οριοθετήσουμε την πραγματική ανάγκη δεν υπάρχει, εκτός από το την ανάγκη που είναι ήδη καταγεγραμμένη από τις Κοινωνικές Υπηρεσίες. Και μέχρι εκεί» είπε ο Δημήτρης Μάρκου, διακόπτοντας τον επικεφαλής της παράταξης «Πορεία Ενωτική», Χαράλαμπο Στρατίκη,  ο οποίος, ξεκινώντας την τοποθέτησή του σχετικά με το θέμα είπε πως «έχει δίκιο ο κύριος Κρόκος που ψέγει το δήμαρχο ότι τώρα το θυμήθηκε» το θέμα με τα τάμπλετ.

Χαράλαμπος Στρατίκης: Θα ήθελα να βρεθεί η κοινή συνισταμένη, αλλιώς, εγώ σε ψηφοφορία δεν μπαίνω
«Θα ήθελα να βρεθεί η κοινή συνισταμένη. Με ρεαλισμό να βρούμε ένα τρόπο να μαζέψουμε αυτήν τη διαφορά. Για να συμφωνήσω. Αλλιώς, εγώ σε ψηφοφορία δεν μπαίνω, ψηφίζω από τώρα «λευκό», για να ξέρει και ο καθένας τι θα ψηφίσει, για να διαμορφωθούν οι ανάλογες ισορροπίες. Εμένα αυτά τα διλήμματα δεν μου αρέσουν» δήλωσε κατά την τοποθέτηση του σχετικά με το θέμα ο επικεφαλής της παράταξης «Πορεία Ενωτική», Χαράλαμπος Στρατίκης.

Γεράσιμος Σκιαδαρέσης: Νομίζω ότι, όπως λέει και η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, οι καθηγητές και οι διευθυντές είναι αρμόδιοι να κρίνουν
«Ακούστηκαν κάποια πράγματα που εμένα με ενόχλησαν πάρα πολύ. Για παράδειγμα ότι κάποιοι διευθυντές σχολείων μπορεί να δώσουν τάμπλετ σε φίλους τους. Όπως είπε ο κύριος δήμαρχος, υπονοώντας ότι μπορεί να  υπάρξουν τέτοια φαινόμενα. Δεν νομίζω ότι υπάρχει τέτοιο θέμα, θα πρέπει να προσέχουμε τι λέμε. Νομίζω ότι, όπως λέει και η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, οι καθηγητές και οι διευθυντές είναι αρμόδιοι να κρίνουν. Και αν κάποιοι πάρουν τάμπλετ χατιρικά, χαλάλι, δεν πειράζει, ας το κάνουν, έτσι κι αλλιώς αυτοί που θα ευνοηθούν αξίζουν και ας χαριστούν και δέκα τάμπλετ παραπάνω» είπε ο δημοτικός σύμβουλος της ΑΝ.Α.Σ.Σ.Α., Γεράσιμος Σκιαδαρέσης.

«Πελατολόγιο» οι ψηφοφόροι
«Έχω την εντύπωση ότι όλο αυτό που γίνεται τώρα γίνεται για να το… «πουλήσουμε», μετά, στο πελατολόγιό μας» δήλωσε ο επικεφαλής της παράταξης «Προοδευτική Συνεργασία Πολιτών», Φίλιππος Αργυρός και αφού δημιούργησε θύελλα αντιδράσεων, κυρίως από τους δημοτικούς συμβούλους της ΑΝ.Α.Σ.Σ.Α., πρότεινε τάμπλετ για όλα τα παιδιά.

Φίλιππος Αργυρός: Αν λοιπόν είμαστε ανίκανοι ως δημοτικό συμβούλιο, να βάλουμε στη σωστή βάση τα πράγματα, τότε πρέπει να πάρουν τάμπλετ όλα τα παιδιά
«Εμείς λοιπόν, προτείνουμε να πάρουν όλα τα παιδιά τάμπλετ. Όλα τα παιδιά, Δεν θα ξεχωρίσουμε κανένα παιδί κατώτερου ή ανώτερου Θεού ή αν το εισόδημά του είναι 10.000 ή αν είναι 10.001 που είναι τα όρια. Να πούμε, λοιπόν, όλα τα παιδιά που είναι στο δήμο Σπάτων – Αρτέμιδος να πάρουν τάμπλετ. Αυτή είναι η πρότασή μας. Αν λοιπόν είμαστε ανίκανοι ως δημοτικό συμβούλιο, να βάλουμε στη σωστή βάση τα πράγματα, τότε πρέπει να πάρουν τάμπλετ όλα τα παιδιά. Ποιος θα ξεχωρίσει ποιο παιδί θα πάρει και ποιο δεν θα πάρει; Είπατε προηγουμένως για τη φορολογική δήλωση. Αν πέρσι μια οικογένεια είχε 40.000 εισόδημα και τώρα είναι και οι δυο γονείς άνεργοι ποιος το ξέρει; Τι είναι ο καθηγητής; Και ποιος μου διασφαλίζει εμένα ότι είναι αντικειμενικός ο καθηγητής; Λέω λοιπόν, ότι όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτως με το πόσα χρήματα έχουν οι γονείς τους, έχουν δικαίωμα να πάρουν το τάμπλετ», είπε.

Φίλιππος Αργυρός: Κύριε Κρόκο…Ο διευθυντής είσαι εσύ, που μεθαύριο πας και του χτυπάς την πόρτα και του λες «ψήφισέ με»
«Με αυτά που λέτε γελοιοποιείτε αυτά που έχουμε πει εμείς» τον διέκοψε η Άννα  Ραφτοπούλου και αμέσως μετά ο Φίλιππος Αργυρός συνέχισε, λέγοντας: «Ποιος έχει γελοιοποιήσει τη συζήτηση τόσην ώρα; Ποιο είναι το κριτήριο της ανάγκης; Αν κάποιος εργαζόταν έως χθες και σήμερα όχι το ξέρετε εσείς; Το ξέρει ο διευθυντής; Και δεν κατάλαβα, γιατί κάθε οικογένεια θα πρέπει να πάει να πει στο διευθυντή το πρόβλημά της. Ο διευθυντής έρχεται αύριο και μου ζητάει την ψήφο, κύριε Κρόκο…Ο διευθυντής είσαι εσύ, που μεθαύριο πας και του χτυπάς την πόρτα και του λες «ψήφισέ με». 

Τα λεγόμενά του ξεσηκώνουν τους δημοτικούς συμβούλους της ΑΝΑΣΣΑ. «Ντροπή» φωνάζουν κάποιοι από αυτούς. Οι τόνοι ανεβαίνουν, αλλά ο Φίλιππος Αργυρός επιμένει: «Ο διευθυντής που κατέχει μια δημόσια θέση καλείται να αξιολογήσει αν κάποιο παιδί έχει ανάγκη ή όχι και μετά θα πάει να του πει «κατεβαίνω υποψήφιος»; Αυτό είναι αξιολόγηση για εσάς; Και θα έρθω εγώ να σου πω αν χρειάζεται τάμπλετ το παιδί μου; Ποιος είσαι κύριε Κρόκο;».

Δημήτρης Μάρκου: Συντασσόμαστε με την πρόταση του Αργυρού, τάμπλετ σε όλους
Οι δημοτικοί σύμβουλοι συνεχίζουν να διαφωνούν, φωνάζοντας ο ένας στον άλλον. Η συζήτηση αυτή δεν οδηγεί πουθενά» λέει ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Πέτρος Κατσούλης και ετοιμάζεται να προχωρήσει σε ψηφοφορία.
«Για να διευκολύνω την ψηφοφορία … Μαζί με την πρόταση του κυρίου Αργυρού συνασσόμαστε και εμείς λοιπόν, ως παράταξη. Σε όλους (τάμπλετ)» δηλώνει τότε ο Δημήτρης Μάρκου, αποσύροντας την προηγούμενη πρότασή του για τάμπλετ στις ευπαθείς ομάδες.

Το «όχι» της ΑΝΑΣΣΑ στην πρόταση του Φίλιππου Αργυρού
«Είναι πολύ λυπηρό που ένα τέτοιο μεγάλο θέμα προσπαθούμε να το γελοιοποιήσουμε. Εμείς θα παραμείνουμε πιστοί σε αυτό που λέμε. Ξεκινήσαμε, λέγοντας ότι δε γίνεται να αγοραστούν τόσα τάμπλετ και φτάσαμε να αγοραστούν για όλο το δήμο. Είμαστε σε αυτή τη θέση και πρέπει να είμαστε απόλυτα σοβαροί.  Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές σε αυτά που λέμε και όχι απλώς να χαϊδεύουμε αυτιά. «Όχι» ψηφίζουμε. «Ναι» στην πρότασή μας» δήλωσε κατά την ψηφοφορία η επικεφαλής της ΑΝ.Α.Σ.Σ.Α., Άννα Ραφτοπούλου.          

Δεκαέξι «ναι» και δέκα «όχι» στην πρόταση «τάμπλετ σε όλους»
Δεν πρόκειται ποτέ να γίνει, άρα «όχι» είπε ψηφίζοντας ο Σωτήρης Δούρος (ΑΝ.Α.Σ.Σ.Α.).
«Όχι» στη γελοιοποίηση του δημοτικού συμβουλίου, είπε ο Νίκος Κρόκος (ΑΝ.Α.Σ.Σ.Α.).
Είναι ντροπή να γίνονται αυτά τα πράγματα σε ένα δημοτικό συμβούλιο» είπε η Ειρήνη Πιτσιγαυδάκη (ΑΝ.Α.Σ.Σ.Α.).
Ψηφίζω «όχι» και αναρωτιέμαι πώς μέσα σε ένα τέταρτο ο δήμος από κίνδυνο λουκέτου, αντιμετώπισε τον κίνδυνο αυτό, είπε η Ελένη Τσάκαλη (ΑΝ.Α.Σ.Σ.Α.).

Γιώργος Πάσχος και Σπυριδούλα Ιωαννίδου από την παράταξη του δημάρχου δήλωσαν «παρών», «ναι» ψήφισε η Λαϊκή Συσπείρωση Σπάτων – Αρτέμιδος (Νίκος Δάρδαλης και Βασίλης Κουτρουμίνης) και «λευκό» ο επικεφαλής της παράταξης «Πορεία Ενωτική», Χαράλαμπος Στρατίκης.

«Η διαδικασία είχε και στοιχεία αστεία. Δηλαδή, από εκεί που δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα… Ωστόσο, εμείς θα μείνουμε στην ουσία. Είναι και αίτημα της συνομοσπονδίας γονέων το «τάμπλετ για όλα τα παιδιά». Και για αυτό θα το ψηφίσουμε. Ωστόσο, δεν αναιρείται αυτή η απαράδεκτη εικόνα που οδήγησε σε αυτή τη στιγμή» είπε, ψηφίζοντας, ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης Σπάτων – Αρτέμιδος», Νίκος Δάρδαλης.

«Μάχη» για να ψηφιστεί η πρόταση της ΑΝ.Α.Σ.Σ.Α.
Μετά την ψήφιση της πρότασης του Φίλιππου Αργυρού ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Πέτρος Κατσούλης, δήλωσε ότι θα περάσουν στην ψηφοφορία της ΑΝ.Α.Σ.Σ.Α. και ήρθε αντιμέτωπος, κυρίως, με την αντίθετη άποψη του αντιδημάρχου, Νίκου Παραχεράκη, ο οποίος εκτίμησε ότι εφόσον το δημοτικό συμβούλιο ψήφισε την πρόταση «τάμπλετ σε όλους» δεν υπήρχε λόγος να τεθεί σε ψήφιση η πρόταση της ΑΝ.Α.Σ.Σ.Α..
«Δεν θα γίνει αυτή η πρόταση, ή άλλη είναι εφικτή» είπε ο Σωτήρης Δούρος. Ακολούθησαν διαφωνίες σε έντονους τόνους.
«Νομίζω ότι πρέπει να φανεί ότι καταψηφίζετε μια πρόταση που μιλάει για τάμπλετ σε όσους τα έχουν ανάγκη» είπε η Ελένη Τσάκαλη και την ίδια στιγμή ο Πέτρος Κατσούλης αποχωρεί, ευχόμενος «καλό απόγευμα».

Ευτράπελα στο τελευταίο τέταρτο –  Καυγάδες και νουθεσίες στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου
«Κύριε πρόεδρε, μην κάνετε κάτι παράνομο, πρέπει να γυρίσετε στη θέση σας» είπε στον Πέτρο Κατσούλη η Άννα Ραφτοπούλου.
«Βάλτε σε ψηφοφορία την πρότασή μας, είναι νομικό το ζήτημα» είπε η Ελένη Τσάκαλη, παροτρύνοντας τη Χρυσάνθη Μπότσαρη, υπάλληλο του δήμου, γραμματέα του προέδρου, υπεύθυνη για την τήρηση των πρακτικών του δήμου, να συμβουλεύσει τον πρόεδρο ότι αυτό που κάνει είναι εκτός διαδικασίας για να μην υπάρξουν «περεταίρω συνέπειες».
Δημοτικοί σύμβουλοι συνέχισαν να καυγαδίζουν, διαφωνώντας για το κατά πόσο είναι ορθό να ψηφιστεί και η πρόταση της  ΑΝ.Α.Σ.Σ.Α..
Λίγα λεπτά αργότερα, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου επέστρεψε, μετά από επιμονή της Άννας Ραφτοπούλου να μπει η πρόταση της παράταξής της σε ψηφοφορία και παραδοχή και της γραμματέως του δήμου για το ότι έχει αυτό το δικαίωμα.
Η ψηφοφορία ξεκίνησε, κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι είχαν αποχωρήσει, προφανώς επειδή είδαν τον πρόεδρο να αποχωρεί, αλλά επανήλθαν και, τέλος, η ψηφοφορία διεξήχθη εν μέσω αστεϊσμών από τους δημοτικούς συμβούλους.

«Δώδεκα «όχι», εννέα «ναι». Καλό σας απόγευμα. Και πήρε αριθμό 56» τα λόγια του προέδρου μετά τα οποία αποχώρησε από το δημοτικό συμβούλιο.


Σχετικά άρθρα









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια